Ejl jako „plné pivo“?
Příspěvek k nově zaváděnému pivnímu názvosloví
Od prvního prosince vstupuje v platnost nové pivní názvosloví. Bohužel, pokus postihnout „nové“ pivní styly dopadá dosti rozpačitě. Nejspornějším bodem je pro mě nové pojmenování pro svrchně kvašená piva s EPM více než 11%, která mají mýt nyní označována novým termínem „plné pivo“.
Zde se mi doslova dere na mysl několik otázek:
Zdá se mi, že lidová tvořivost zákonodárců opět zapracovala a původně bohulibý záměr tak získal neužitečnou, spíše obtěžující podobu. Nehledě na nutnost upravit kategorie i zde na Atlasu piv (což není taková práce), ale i na etiketách a tištěných materiálech. Jako obvykle tedy ponesou náklady na nápady státních úředníků podnikatelé.
A jak se nápad zamlouvá vám? Už se těšíte na „plné pivo“ Matuška Zlatá raketa a výčepní pivo Clock Hektor?
Zde se mi doslova dere na mysl několik otázek:
- Ejly a obecně svrchně kvašená piva mají spíše sušší – tedy subjektivně vnímáno „prázdnější“ – tělo – proč tedy označení „plné pivo“?
- Proč vymýšlet nové a neodpovídající termíny místo klasického „svrchně kvašené pivo“?
- Jak se bude značit ejl navařený na 10% EPM – „výčepní pivo“?
- Proč bylo nutno zavedený název „speciální pivo“ měnit na „silné pivo“?
Zdá se mi, že lidová tvořivost zákonodárců opět zapracovala a původně bohulibý záměr tak získal neužitečnou, spíše obtěžující podobu. Nehledě na nutnost upravit kategorie i zde na Atlasu piv (což není taková práce), ale i na etiketách a tištěných materiálech. Jako obvykle tedy ponesou náklady na nápady státních úředníků podnikatelé.
A jak se nápad zamlouvá vám? Už se těšíte na „plné pivo“ Matuška Zlatá raketa a výčepní pivo Clock Hektor?
15.11.2018 9:59