Všechny recenze piv
< recenzce předchozího měsíce recenzce dalšího měsíce >V matičce Praze takřka nedostupná, na Moravě však celkem klasická desítka, toť Litovel classic, na jejíž plechovku jsem šťastně natrefil v hypermarketu Albert ve Vestci u Prahy.
Po přelití do půllitru litovelská desítka slabě zavoněla lehce chmelovou vůní s nepatrným náznakem jakési svíravé "dřevitosti" a též s nepatrnou kyselinkou.
Barva piva byla slámově žlutá, naprosto čirá, pěna bílá, řiďoučká, ale kupodivu se nějaké ty řídké shluky udržely docela dlouho.
Chuť Litovele desítky lze vyjádřit prostými slovy: přímočaré a nekomplikované, ale příjemné jemnější sladové tělo, decentně dotvarovávané nenápadnou chmelovou hořkostí. Spolu s uměřeným řízem a velmi dobrou harmonií je výsledkem pitelné a nenáročné pivo.
Čili jde o desítku, která si na nic nehraje: možná je mírně vodová, ale vcelku chuťově neunaví a dá se pít v množství větším než malém bez obav z následků.
Victor světlý 12°
světlý ležák
Redaktor PanVrchni , 28.11.2015čepované (pivovar Victor, Praha - Žižkov)
Novějším pražským pivovarem je pivovar Victor na Žižkově (a zatím pokud vím jde o jediný žižkovský pivovar s vlastním provozem). Svou ochutnávku jsem začal velmi klasicky, tedy světlým ležákem.
Ten mě zaujal hned svou barvou - pivo se jeví velmi kalným, zcela neprůhledným, a jeho barva mi nejvíc ze všeho připomněla čersvě vylisovaný jablečný mošt (nevím, zda jsem opět neměl "štěstíčko" na pivo ze dna sudu).
Obvykleji působila středně hustá, bílá pěna s "koberečkem" či "krustičkou" i mírně chmelová a kvasnicová vůně.
Co se týká chuti: po napití se v ústech rozlil oble nasládlý slad s velmi lehounkou jakoby ovocitou "šťavnatostí" a - jak už napověděla barva - též s řáckou porcí kvasnic. Hořkost je slabší a spíše se omezuje na zdvořilé doplňování sladu jemným aroma chmele.
Pivo je harmonické a jemný říz spolupracuje na velmi dobré pitelnosti.
Celkově vzato, je tedy světlý ležák Victor ze Žižkova hezkým, sladově-kvasnicovým a dobře pitelným reprezentantem minipivovarského řemesla.
Vinohradská 12°
světlý ležák
Redaktor PanVrchni , 27.11.2015Café Decada, Na Žertvách, Palmovka, Praha
Vinohradskou světlou dvanáctku jsem ochutnal v kavárně Decada v Praze u Palmovky. Zde čepují vinohradská piva a vždy jeden speciál.
Světlá dvanáctka z Vinohrad je kalným pivem vyšší matné barvy, jež mi připomínala ořechové dřevo. Jak se kvasnice projevují v barvě (kalností), tak je tomu i ve vůni, jíž prakticky dominují (možná jsem měl kousek ze dna sudu, kam si kvasnice s oblibou sedávají).
Středně hustá, bílá pěna jen pomalu opadávala.
Chuti vládne plné sladové až chlebové tělo v dobře padnoucím hořce chmelovém fraku, který později mírně „zatáhne“, ale neulpí. Pivo je plné až „syté“, přitom harmonické a výborně pitelné, čemuž přispívá i přirozeně působící, nepřehnaný říz.
Stručně bych tento světlý ležák popsal jako vyvážený, plný a čistý ležák z malého pivovaru, zcela jistě vařený s vyššími ambicemi, než jen trhnout pár korun na aktuální minipivovarské vlně.
Kynšperk - vídeňský speciál 13°
ležák vídeňského typu
Redaktor PanVrchni , 26.11.2015Restaurace U Slovanské lípy, Praha 3 - Žižkov
Vídeňský ležák z Kynšperka nad Ohří. Ano, to je polotmavá třináctka Zajíc ze stejnojmenného pivovaru, jíž jsem ochutnal v restauraci U Slovanské lípy v Praze.
Ladně, až „zaobleně“ sladová vůně se vznáší nad středně hustou, špinavě bílou a stabilní pěnou, sedící na nápoji spíše uměřené, nižší barvy připomínající jantar až slabší čaj.
Chuti kynšperského (vídeňského) Zajíce vládně pěkně plně sladký slad s kultivovaně karamelovými tóny, zakončený decentním aroma chmele, skrze nějž občas “vykoukne” lehká stopa nakouřenosti. Hořkost je v souladu se stylem nižší; vídeňský ležák zkrátka není o chmelových orgiích.
Pivo je čitelné, přiměřeného řízu, a velmi dobře pitelné; v zásadě tedy jde o typický produkt z Kynšperského pivovaru: silný v uhlazené a ladné sladové složce, méně chmelený, vyvážený a pitelný. Zkrátka: kynšperský “vídeňák” je příjemný kousek dobře umístěný mezi pitelností a plností.
Krušovice Malvaz
polotmavé speciální pivo
Redaktor PanVrchni , 24.11.2015čepované (Krušovická restaurace Na Michelské, Praha 4)
Polotmavá třináctka Krušovický Malvaz je příležitostně k dostání ve vybraných restauracích s krušovickým pivem. Já jsem ji ochutnal v klasické Krušovické restauraci v Praze na Michelské.
Nad hustou a sympaticky nepravidelnou pěnou (která pěkně kroužkovala) se vznášela mírně karamelová a trošku chmelová vůně. Barvu piva bych opsal jako “narudlý černý čaj”.
Chuti krušovického Malvazu vládne uhlazené, docela plné a mírně karamelově “polotmavé” sladové tělo, k němuž se po dvou vteřinkách přidá jemně aromatická a mírnější chmelová hořkost. V hořkosti se posléze vynoří i trpčí vteřinka nenápadně zahrozivší ulpěním, ale naštěstí ihned zapluje dříve, než stihne dojít k nějaké nepříjemnosti.
Střední, přirozeně působící říz podporuje pitelnost, kterou bych označil za dobrou až velmi dobrou.
Celkově tedy Malvaz z Krušovic na velkoprůmyslový pivovar představuje minimálně dosti slušný počin - nenajdeme zde žádné chuťové rafinovanosti, ovšem slad je správně plný, ale ne únavný, hořkost až na drobně trpkou stopičku harmonická a funkční a celkově je pivo oblé, sladěné a pitelné. Kdyby všechny velkoprůmyslové speciály dosahovaly alespoň úrovně Krušovického Malvazu, bylo by v českém pivním rybníčku zase o něco lépe.
Labuť - světlý ležák 12°
světlý ležák
Redaktor PanVrchni , 23.11.2015PET lahev zakoupená v pivovaru Labuť
Sortiment litoměřického pivovaru Labuť se jako obvykle opírá o českou klasiku, světlý ležák dvanáctku, již jsem měl možnost ochutnat z PET lahve zakoupené přímo v místě.
Pivo po přelití do půllitru vonělu po sladu, chmelu i kvasnicích a vyznačovalo se zlato-slámovou, mírně kalnou barvou a středně hustou bílou pěnou "sněhové" konzistence, jen pomalu klesající.
V chuti se ležák Labuť projeví sladem pěkně "zhuštěným" kvasnicemi (jejich chuť je zde dost zřetelná) a obkružovaným chmelovou hořkostí střední intenzity. Vše dohromady tvoří "svěže plný" a též i znatelně chlebový projev.
Ve sladu se při dalším pití, necháme-li ho poválet po jazyku, ozývají příjemně nasládlé tóny a hořkost též ukáže svoji zřetelnější tvář.
Velmi dobrou pitelnost v mých očích (či spíše ústech) mírně snižuje jen nadprůměrný říz - větší štiplavé bublinky mně osobně spolehlivě dokáží zbrzdit tempo popíjení.
Ovšem jinak se jedná o slušný počin - světlá dvanáctka Labuť se vyznačuje klasickými znaky dobře provedené minipivovarské dvanáctky: svěží středně plný slad, decentní chlebovost (až k náznaku obilnosti), svěží jemně aromatická hořkost, kvasnice a dosti slušná pitelnost. Můj jazyk (i zbytek těla) by v její přítomnosti dokázal bez potíží strávit příjemný večer.
Hendrych H8
světlé výčepní pivo
Štamgast malicek , 23.11.2015Na Rovinkách, Apetit festival Pardubice
Vynikající pivo. Kdybych neznal stupňovitost, z chutě bych to nepoznal. Svěží vůně, příjemná hořkost, krásná pěnivost. Rozhodně doporučuji všem. Pivo je ukázka toho, jak se dá vařit skvělé, nízkostupňovité pivo.
Pardála piju už několik roků a nemůžu si ho vynachválit. Jeho výrazná a nahořklá chuť, obsah alkoholu a cena je to, co od piva očekávám. Jak píše kolega předemnou, s nějakým Kozlem, Gambrinusem....atd. není srovnání. I jeho barva ve sklenici s pěnou je nádherná. Hodnotím velmi kladně. Štamgast Jára
Takhle nějak si představuju, že se dělalo pivo v Plzni před sto lety. Plná chuť, a přitom nezasycuje. Říz střední, přirozený. Nepřevoněné, nepřekvašené. Vypito mnoho piv přímo v hospodě v pivovaru a druhý den čistá hlava, pohoda.
Labuť - polotmavý ležák 12°
polotmavý ležák
Redaktor PanVrchni , 21.11.2015čepované (minipivovar Labuť, Litoměřice)
Polotmavou dvanáctku Labuť jsem ochutnal přímo v restauraci stejnojmenného litoměřického minipivovaru. Přivítala mě karamelovou, trochu chmelovou a též lehounce nakouřenou vůní, vznášející se nad dosti hustou béžovou a stabilní pěnou. Barva piva mi nejvíc připomínala černý čaj.
V chuti polotmavé Labutě mě uvítal karamelový slad opět s nepatrnou stopičkou nakouřenosti, následovaný ladným a příjemným aromatickým chmelem. Ten se následně nenásilně sevře do hořkosti, která se mírně protáhne.
Snad kromě o čárku silnějšího řízu je pitelnost přinejmenším velmi dobrá.
Celkově mi tedy toto pivo chutnalo a s potěšením bych v jeho společnosti strávil celý večer. Přestože k nadšení a "wow efektu" jí ještě leccos schází, shledal jsem polotmavou litoměřickou dvanáctku Labuť kvalitním, sladěným, harmonickým a chuťově čistým polotmavým ležákem.
Čepované je podle mě předražené (chtěli za to skoro padesátikorunu!), lahvové cenově asi ok (28 Kčs). Jde podle mé o typicky průmyslové ale - ledacos je v chuti slibně naznačeno, ale už ne dotaženo. Zkrátka jakýsi zapamatovatelný dojezd, cosi výraznějšího zde v chuti prostě chybí. Flying Cloud považuji osobně za povedenější v kategorii "velkochemických ejlů". Pokud máte ovšem chuť na skutečný plnotučný ale, poohlédněte se jinde - značek je již dnes na trhu dost. Toto je low-cost.
Nebezpečně dobré a pitelné kvasnicové pivo. Oproti standardnímu Šeráku mnohem živější chuť a příjemná obilná vůně. Toto se moc povedlo!
Světlou dvanáctku Svijanský rytíř jsem dlouho přehlížel, nyní tedy přišel čas to napravit.
Voněl výrazně sladovou vůní (až téměř do ovocitých tónů, což bylo možná várkou, jindy jsem to nezaznamenal), dosti tmavá barva připomíná švestkové dřevo či pryskyřici. Špinavě bílá chuchvalcovitá pěna jen velmi pomalu opadávala.
Co se týká chuti, Svijanský Rytíř se uvede plným a zřetelně charakteristicky "voňavým" sladem, obkličovaným hořkostí, která dle špatné svijanské tradice dosti znatelně ulpí na patře. Už po dvou deci šlo o vysloveně nepříjemný vjem - zde se tedy Tetrahop vyřádil a poničil tak pivo, jehož sladový profil je minimálně nadprůměrný. Pitelné to i je, ale chce to určité vnitřní nastavení.
Svijanský rytíř je tedy pivem, jež je rozkročeno mezi extrémními póly příjemného sladu na straně jedné a odpudivého suše trpkého dojezdu na straně druhé.
Neznám mnoho piv, která by ve mně budila tak rozporuplné pocity. Nicméně - pokud nejste jako já hákliví na suchou (až "chemickou") trpkost na patře po doznění chuti piva, pak vám asi Rytíř bude chutnat.
IPA z pivovaru Faltus Česká Třebová je chuťově výborné pivo, hořkost svrchně kvašeného piva doplněná ovocnými tóny, příjemná kompozice chuti i vůně.
Jediný nedostatek spatřuji v jisté "vodovitosti", kterou lze rozeznat za výraznou chutí. Lze ji připočíst na vrub toho, že se jedná o slabší Ale, nicméně více plnosti by potěšilo.
Jsem zvědav na silnější IPA od Faltuse.
Faltus - Kohout světlý speciál 13°
světlé speciální pivo
Štamgast strom , 17.11.2015pivovar Kohout Česká Třebová
Sladší ležák s plným sladovým tělem.
Na 13ku však poměrně rychlé odeznění chuti, na tom by se mělo ještě zapracovat.
Přímočarý, chuťově i stylově velmi čistý polotmavý ležák s příjemnou chlebovou vůní. V chuti jen malinko kávy, žádná nasládlost a chmelová hořkost hrubějšího ražení.
Rozhodně doporučuji k ochutnání.
Na PET lahev tmavého výčepního piva Podkováň jsem narazil v Bille, kde je Podkováň občas k dostání (a v mém případě za příznivou cenu 30 Kč).
Po přelití do půllitru se rozvinula mírně sladce karamelová a trochu chmelová vůně. Středně hustá okrová pěna dosti pevně držela na nápoji černohnědé barvy s rudými odlesky proti světlu.
V chuti se projevilo karamelově sladové tělo, rychle obkružované chmelovou a mírně praženou hořkostí. Ze sladového těla nenápadně vylézá "nekompatibilní" nasládlost umělého sladidla, ne zrovna žádoucí. V dalších doušcích se v hořkosti projevují praženě zřetelnější tóny. Plnost i říz bych označil za střední, pitelnost za poměrně dobrou.
Nu - tmavá výčepní Podkováň je pivem, u kterého nesmím moc přemýšlet. Učiním-li tak, nemohu si nevšimnout, že si chuti poněkud "utíkají", sladovost těla je zdeformována umělým sladidlem a hořkost zase jemnou, ale přesto zaznamenatelně trpkou stopou patrně po chmelovém extraktu. Pokud se však nezaměřuji na detaily, nenechám pivo válet moc dlouho v ústech a místo toho jej prostě polknu, mohu tmavou Podkováň bez potíží pít a vypitá 1,5 PET lahev toho budiž důkazem.
Jako odpověď na jisté impulsy jsem se rozhodl znovu přechutnat Rychtáře jedenáctku, nyní prodávanou jako Rychtář Grunt. Dostal jsem se k jeho lahvové podobě a to v Normě.
Jeho vůně byla slabě chmelová s otupělým sladem, dosti "běžná", barva sytě zlatá, pěna středně hustá, bílá a vcelku trvanlivá.
Chuť bych opsal takto: zpočátku se projeví plný až chlebový slad a vcelku výrazná, ovšem vzápětí poněkud "utíkající" hořkost, v pozdějších doušcích spějící na patro až k suchému ulpění, kterému se jen těsně vyhne.
Též sladová složka chuti spíše než odkrývat skryté vnady jevila tendenci se okoukat a zvodovatět.
Čili pitelnost jakoby spolu s harmonií utekla někam do kouta.
Celkově mi nyní tento Rychtář spíše než "Grunt" (tj. jakýsi základ, na kterém se staví) nyní připomíná svůj původní název, tj. Standard, ovšem ve špatném slova smyslu, tedy směrem k velkoprůmyslově vařeným jedenáctkám. O průšvih určitě nejde, ale své kouzlo jakoby Rychtář zapomněl v nějaké zapadlé almaře svého fojství. Jen doufám, že nejde o první trpké plody prodeje skupiny Pivovary Lobkowicz zahraničním vlastníkům.
Cechmistrovský Grunt - tradiční světlý ležák 11°
světlý ležák
Redaktor PanVrchni , 13.11.2015lahev (hypermarket Albert)
Cechmistrovský Grunt je nová řada piv vařených ve Vyškovském pivovaru. Jde o světlý ležák, vařený na tři rmuty (tedy zjednodušeně řečeno ohřívaná sladina je postupně rozdělena na tři "části", z nichž každá se vaří za jiné teploty a později jsou smíchány dohromady), což by mělo dát bohatší sladový profil.
Vaří se jako jedenáctka i dvanáctka a jejich etikety se velmi podobají, já jsem ochutnal obě verze a dnes se zaměřím na jedenáctku.
Voněla příjemně "pivně" sladovo-chmelovou vůní, špinavě bílá pěna byla spíše řidší, ale 3 - 4 mm kobereček zůstal; barvu bych označil jako sytě zlatou či až zlatohnědou.
Jemnější až střední říz uvozuje chuť. V ní se rychle rozvine plný, příjemný a oblý slad, okamžitě obkročený dosti důraznou hořkostí, která má sklony k ulpění. K němu sice úplně nedojde, nicméně její důrazný, téměř až trpký "ocas" zůstává v ústech po odeznění sladu osamocen, což u českého ležáku není projev, který bych preferoval.
Sladová složka chuti, na níž jsem byl vzhledem k deklarovaným třem rmutům hodně zvědavý, se mi svou "oblou komplexností" líbila, plností mi přišla minimálně adekvátní jedenáctce, nicméně pitelnosti v mých očích škodí hlavně ta ne zrovna příjemná "utíkající" hořkost - jinak by to byl ležák dle mého gusta.
Shrnu-li to: za ochutnání jedenáctka Cechmistrovský Grunt určitě stojí a šanci najít si své příznivce má taktéž.
Jantarová dvanáctka od Bernardu je dobře chutnající pivo krásné barvy a zajímavé vůně. Projevuje lehkým ocasem, typickým pro černá piva, který však naštěstí není tak výrazný, což je pro mě ku prospěchu. Lehké zklamání přišlo s rychle mizící pěnou a možná až zbytečně větší perlivostí, které tak místo ležáku spíše připomíná nádech sektu. Nicméně chuť je na tmavší piva nezvykle osvěžující, ne tak abrnormálně kouřově výrazná a určitě tedy potěší i ty pivaře, které tmavý mok nemají v lásce.
Snad nejlepší "lahváč" co sem za poslední rok dva ochutnal. Překvapí trochu nahnědlou pěnou a silnou vůní po chmelu. Plná nezapomenutelná chuť. Z tohoto by si měli brát příklad velkopivovary - nezapomenutelnost. Na chuť a zážitek z pití tohoto piva nikdy nezapomenu a budu ho vyhledávat - bohužel neznám v okolí hospodu kde by se čepoval.
Příjemné překvapení od Zubru. Osobně bych očekával vyšší hořkost a výraznější aroma chmele, ale i tak jde o nadprůměrné pivo s plnou chutí a navíc za rozumný peníz.
Musím říct, že mě tento nápoj vcelku po první zachutnal. Nicméně říkám nápoj, protože hned po napití mě bylo jasné, že tady něco nehraje a až na etiketě se dozvím, že jde o pasterizované pivo s jablečným koncentrátem. Tudíž tady nejde o pivo a stěží ho jde taky nazvat nefiltrovaným - zákal je uměle vytvořený.
I Tak ale chuťově příjemný nápoj s bohatou pěnou.
U tří růží - American hop lager 14°
světlý ležák
Redaktor PanVrchni , 11.11.2015čepované (pivovar a restaurace U tří růží, Praha 1)
Nedávno založený pivovar U tří růží v historickém středu Prahy vaří několik druhů piv a chvályhodně především několik pivních stylů. Mezi ně patří i „American hop lager“, takto mírně kalné pivo slámové barvy, nižší pěny a v mém případě i nižší míry.
Nejde o ejl, ale o spodně kvašený ležák chmelený americkými chmely, které jeho mírně sladové vůni dodaly zřetelné chmelově citrusové aroma.
Chuť se nese ve znamení jemného sladu, jež je rychle doplněn (až překryt) výrazně aromatickými chmely z USA, které se starající o decentně citrusový projev, záhy se proměňující v mírně svíravě hořké doznění.
Na dobré pitelnosti se podílí i celkem přiměřený až mírně vyšší říz.
Chcete-li zjistit, jak může se spodně kvašeným ležákem „zahýbat“ použití výrazných chmelů, pak je tento American hop lager dobrým příkladem. Musíte však počítat s tím, že za toto zjišťování zaplatíte nadprůměrnou cenu, danou patrně turistickou lokalitou pivovaru.
U tří růží - tmavý speciál 13°
tmavé speciální pivo
Redaktor PanVrchni , 9.11.2015čepované (pivovar a restaurace U tří růží, Praha 1)
V pivovaru U tří růží v centru staré Prahy vaří mimo jiné tmavý speciál třináctku. Ta je sotva průsvitným pivem velmi temně hnědé barvy a mírně pražené, trošku karamelové vůně. Béžová, středně hustá pěna po pár minutách klesla na 2-3 mm „kobereček“, který už zůstal.
Chuti tmavé třináctky od Tří růží dominuje mírně pražená chuť s tóny hořké čokolády a náznaky marmelády z lesního ovoce. Závěr chuti v ústech obstarává prazeně hořké doznění s trochou chmelové hořkosti, všechny chutě bez potíží spolupracují.
Celkově jde o stylově čistý, dobrý i pitelný tmavý speciál, nicméně se zde nemohu ubrániit dojmu jisté rutinnosti - osobitost či nějaký charakteristický znak aby jeden pohledal a ani sladové tělo, které bych u tmavého speciálu o 13,5% EPM čekal už dosti hutné, svoji plností nijak neoslní. Tato negativa navíc vystupují o to více, o co více přihlédneme k vyšší ceně piva.
Syrovar - světlá 12°
světlý ležák
Štamgast vojtech10 , 8.11.2015VELOREX - Restaurace, Brno,Palackého třída
Velmi dobře pitelné nefiltrované a nepasterizované pivo z domácího pivovaru ze Syrovína.
Silně sladové pivo, slad je cítít hned po otevření lahve. A chuť sladu nás provází po celou dobu pití. Žádný jiný chuťový tón jsem nezaznamenal, chmelovost je též sladem potlačena. Popravdě řečeno čekal jsem víc od tohoto budějovického ležáku.
Ve stejné kategorii si raději si dám Kozla 11ku.
Povedené pivo od Kozla, rozhodně vhodné na popíjení namísto vodových desítek.. Chuťově krásně sladěné a barva pěkná. Dobře se pije. Jediné (a zásadní) co mu chybí, je osobitost, pro kterou bych se rozhodl toto pivo záměrně pro chuť pít. Ovšem to by byl asi zázrak, kdyby masový pivovar takové pivo připravil...
Až je někdy zase v Coopu uvidim, tak si klidne 1 nebo 2 zase koupim.
Bohemian ALE od Bernarda je velmi příjemné překvapení. Krásná kořeněná výrazná vůně se přenáší i do zajímavé chutí, která je podkreslená parádní barvou a skvělou pěnitelností. ALE zajisté potěší každého vyznavače ne úplně tradičních pivních chutí. Jeho síla vlní koleny už po prvním kousku a to z něj činí prostě celkově velmi vydařený pijařský zážitek.
Rozhodně dobrá koupě. V porovnání s pšeničnými pivy známých pivovarů je jenom o málo chuťově výrazný, trochu řidší, zato je o třetinu levnější. Pokud se zrovna nechystáte na degustační zážitek, jenom máte zrovna chuť na něco jiného, užijete si za tu desetikačku dost muziky.
U tří růží - světlý speciál 13°
světlé speciální pivo
Redaktor PanVrchni , 6.11.2015čepované (pivovar a restaurace U tří růží, Praha 1)
Klasikou v nabídce nedávno založeného pivovaru U tří růží patří světlý ležák, zde ovšem vařený na 13,5% EPM, tedy dle české legislativy je to již světlý speciál třináctka.
Mírně zakalené pivo medovo-zlatavé barvy vonělo jemně po sladu a chmelu a honosilo se špinavě bílou, krémově hustou a velmi stabilní pěnou.
Co se týká chuti, v té hraje první housle na třináctku jemnější, nicméně velmi ladné sladové tělo s decentními medovými tóny. O harmonický doprovod se stará poměrně nenápadná chmelová hořkost. Postupně se v chuti též projevuje decentní náznak kvasnic.
Mírný říz přispívá výborné pitelnosti, jíž naopak škodí vyšší cena.
Přestože se mi pivo nezdá moc „napěchované“ (zvláště s přihlédnutím k 13,5% EPM) budu-li ho hodnotit jako ležák, pak jde o podařený, méně hořký kousek, bohužel však za vyšší cenu (přes 50 Kč), zřejmě odpovídající turistické lokalitě v samém srdci Prahy.
Po přivonění k mordýřskému IPA silná vůně marihuanové pryskyřice, až mne to překvapilo.
Chuť plná a s každým douškem lze objevovat něco nového, pije se samo, nejlépe po malých doušcích vychutnávat. Dozvuk silně hořký, na jazyku dlouho setrvávající, jak je pro IPA typické.
Výborné pivečko, krásně se popíjí, vznikající dozvuk.
U Dobřenských - Tribulus beer 14°
pale ale
Redaktor PanVrchni , 4.11.2015čepované (pivovar U Dobřenských, Praha 1 - Staré město)
V pivovaru U Dobřenských v centru Prahy je stabilně na čepu světlý speciál Tribulus 14°. Byl mi donesen v buclatém půllitru s nádherně hustě krémovou, mokrou pěnou, trůnící na mírně kalném nápoji světle medové barvy.
Úvodním chuťovým vjemem Tribulusu čtrnáctky je plný, sladký a vysloveně medový slad se znatelnou linkou kvasnic, po jehož doznění se, ve chvilí, kdy už to moc nečekáme, “vyloupne” důrazné hořké, ale harmonické a neulpívající zakončení.
V dalších doušcích je hořkost zřetelnější a často je znát už od úvodních vteřin. Říz piva byl spíše nižší, jemný, a pitelnost velmi dobrá.
Celkově bych světlou čtrnáctku Tribulus označil za dosti podařený speciál, který lze pít pomalu (k čemuž je i vzhledem k vyšší ceně zřejmě předurčen) a přesto u něj zůstat celý večer.
V té lahvi to opravdu není ono. Ale čepované, jéééje. To je jiná!!
Já vím. Moje recenze jsou emocionální, neprofesionální a znalcům poněkud vzdálené. Já si ale myslím, že je opravdu důležité také to: Z ČEHO pivo pijeme, KDE ho pijeme, jakou máme zrovna chuť a náladu a jaké další vjemy si k němu přidáme. Takže Svijanský kníže může chutnat opravdu skvěle! Ať již si ptáci štěbetají cokoliv:).
Rytíř ve dvoulitrové plechovce, designově móóc pěkné, k lecčemus jinému použitelné, chuť a kvalitu piva podporující, je prostě dobrý tah. Pro mě je soudek 5l moc velký a plastové lahve mi k pivu nesedí. S cenou se už pohnulo malinko dolů, takže tleskám a doporučuji!
Přiznám se. Nepiji Rohozecké ani Svijanské v lahvi! Tak a je to.
Prostě mám OPRAVDU RÁD čepované!!!:))
V ruce držím ležák, přede mnou rybník Věžák, rosa už chladí v trávě, mě se však nechce z Ráje!
V srdci Českého ráje (Turnov) je ochutnávka Rohozeckých piv povinností, každého milovníka! A zejména milovníků piva:))!!
Do Harrachovské sklárny s pivovarem Novosad se určitě podívejte!
A když už tam budete, tak Čerťácký kvasničák, čepovaný či v lahvi
s sebou prostě musíte ochutnat!
Barona 15ku ze Svijan v dvoulitrových plechovkách považuji za skvělý dárek, který
mě můžete dát kdykoli a jsem váš:))!
Mimochodem, Svijnaská 450ka v té plechovce je také zážitek na vysoké úrovni
a všem znalcům obě piva doporučuji!!!
Ukrutně pitelný halloweenský ALE! V aroma cítím skořici a nějaké další koření. Říz je spíše silnější, v dozvuku je skutečně patrná chuť dýně - velmi příjemná. Výborný počin!
U Dobřenských - Salvia stout 14°
stout
Redaktor PanVrchni , 2.11.2015čepované (pivovar U Dobřenských, Praha 1 - Staré město)
Šalvějové pivo jsem ještě nepil, ale všechno je jednou poprvé a mně tato vcelku exotická položka zkřížila cestu v novém pražském pivovaru U Dobřenských, vařícím pivo Tribulus Salvia stout (salvia znamená latinsky šalvěj).
Jde o pivo téměř černé a neprůhledné, jen proti světlu probleskují matnými rudými odlesky, s velmi hustou, mokrou pěnou okrové barvy.
Šalvěj ve vůni dominuje a výrazně přehlušuje nádech kvasnic a chmelu.
Chuť Tribulus Salvia stoutu je zprvu silně bylinně nasládlá, kde v "bylinnosti" hraje samozřejmě šalvěj prim. Stoutovou suchost jsem nenašel; naopak dosti plné sladové tělo hraje po jistou dobu se šalvějí docela úspěšnou hru na "chuť bylinného likéru" (ovšem bez jakékoliv stopy po alkoholovosti) nicméně následně se tato hra změní spíše na "chyť mě, když to dokážeš", což více rozvádím v části o pitelnosti.
Hořkost je spíše slabší, především vyvažuje sladovou plnost a doplňuje onu chuť šalvěje a v závěru se spolu s mírnou pražeností stará o decentně hořké doznění.
Pitelnost Tribulusu Salvia je bez urážky slabší, přeci jenom pochybuji, že by někdo chtěl celý večer nasávat dosti intenzivní vůni a chuť šalvěje; osobně jsem měl této kombinace po odeznění prvotního velmi příjemného dojmu dostatek na další kvartál. Šalvěj a tmavý plný slad jsou zkrátka tak výrazné a přitom chuťově tak jinde, že z jejich spojení asi nejde vyrobit chuťově zcela konzistentní nápoj.
Silně pochybuji, že někdo zvládne pít celý večer jednu Tribulus Salvia za druhou, spíše jde o pivo, které lze i desítky minut pomalu "cucat" - v této roli dokáže obstát i potěšit a pak ani nevadí jeho vyšší cena.