Všechny recenze piv
< recenzce předchozího měsíce recenzce dalšího měsíce >Přechutnání Dudáka Premium (tedy dvanáctky) mě potěšilo.
Nebudu zde vypisovat všechny vzhledové atributy piva, neb se prakticky nezměnily; spokojím se s konstatováním, že chuťově jde stále o kvalitní, ladný, vyvážený a pitelný, poněkud sladší ležák za příznivý peníz. Možná je o fous méně (či jinak) chmelený, ale opravdu nejde o nic dramatického, takže jihočeský pivař ani nemusel zaznamenat rozdíl.
Takže po Dudákovi je v regálu stále důvod sáhnout, zvláště tvoří-li mu (jako ve strakonickém COOPu) kromě Budvaru konkurenci prakticky už jen nadnárodní produkty.
Pivo mě mile překvapilo, nečekala jsem, že mi takhle zachutná, skvělá jemná chuť, která se zavděčila mému mlsnému jazýčku, kterému jentak něco nezachutná, na konci je cítit příjemný chmelový ocas, vůně svěží, charakteristická, čerstvá, tohle pivo má prostě charakter!!
Volarské řezané 12°
polotmavý ležák
Redaktor PanVrchni , 29.6.2016PET lahev zakoupená v hotelu Bobík, Volary
V pivovaru v hotelu Bobík ve Volarech jsem zakoupil též PET lahev polotmavé dvanáctky, zvané Volarské řezané.
Po přelití do sklenice vonělo příjemně nasládle karamelovou až lehounce ovocitou (svěže a nerušivě) vůní se stopu chmelu a kvasnic.
Barva kalného piva je tmavě hnědá, proti světlu rudá, pěna jemnější, béžová, rychle asi z poloviny opadla na "kobereček", který už celkem držel.
Úvod chuti obstarává rychle se rozvinuvší karamelové sladové tělo se svěží a pro mě naprosto nerušivou lehounkou ovocitou linkou. Záhy se připojí stopička kávy, posléze se vynoří kvasnice a velmi jemná hořkost kávová se s taktéž decentní hořkostí chmelovou postarají o decentní doznění.
Pivo jemného, přirozeného řízu je harmonicky bezchybně sladěné a jeho pitelnost výborná.
Vcelku je tedy Volarské řezané přímočarý, harmonický a výtečně pitelný polotmavý ležák s charakterem.
V reakci na příležitost i informaci o personálních změnách ve strakonickém pivovaru jsem přechutnal pár místních piv, v první řadě klasickou desítku Dudák Švanda.
S potěšením musím říct, že jde stále o velmi slušnou, vyváženou, pitelnou a klasicky strakonicky lehce nasládlou desítku bez rušivých vlivů, navíc za dobrou cenu (v akci dokonce nižší, než velkoprůmyslový ingot typu Braník). Čili - spokojenost.
Toto pivko jsem měl možnost otestovat a také jsme to udělali. S přáteli u grilovačky chutnal skvěle. Hořkost tak akorát a vůně krásně chmelová a hustá pěna. Paráda. Museli jsme dokoupit a testovali jsme dál. Musí být dobře vychlazené a pak chutnalo všem.
Volarský ležák 11°
světlý ležák
Redaktor PanVrchni , 27.6.2016PET lahev zakoupená v hotelu Bobík, Volary
Minipivovar v šumavském městečku Volary je ukryt v hotelu Bobík na náměstí. Vaří zde několik druhů spodně kvašených piv a já se dnes zaměřím na klasiku nejklasikovatější, světlý ležák zvaný Volarský o 11% EPM.
Kalný mok barvy připomínající dužinu meruňky voněl příjemně svěže sladovou vůní se znatelnou porcí kvasnic a trochou chmelu, bílá pěna byla trošku slabší a rychle opadla cca na 3 mm a dále pomalu klesala.
Chuti vládne příjemný slad s jemným tónem, který jsem si opsal jako „meruňkovou nasládlost”, zhutňovaný kvasnicemi. Svěžímu tělu dává obrys umírněná, ale čistě chmelová hořkost bez ulpívání.
Přirozený střední říz a bezchybná harmonie ústí v doslova brutální pitelnost, pivo jakoby říkalo “porádně se napij, ale stejně se mě nedokážeš úplně nabažit”.
Celkově je tedy volarská jedenáctka výborně pitelný a čistý, méně chmelený minipivovarský ležák. Slabší, ale přirozené chmelení mi vyhovuje více, než hra na „poctivý hořký ležák”, dosažená za pomoci chmelového extraktu. Takže jsem byl velice spokojen.
Odporná kovová pachuť mísící se s dalšími chemikáliemi...zkrátka "důstojný" reprezentant LIF Holdingu, jak má být. V tomto konsorciu piva skutečně vařit neumějí (s výjimkou Primátora, který tam působí zcela nepatřičně), a jejich pití je pro mě utrpením. Do toho ta neuvěřitelná etiketa s fontem velikosti 0,5. Nechápu smysl existence těchto patoků.
Nejde samozřejmě o pivo, ale o nápoj typu radler. Je plně srovnatelný s (bez ironie) výbornými Birelly pomelo nebo zázvor od Radegastu. V rámci limonádového trhu hodnotím tyto všechny jmenované velmi vysoko - když nemá člověk večer chuť na pivo, klidně si některý z nich otevřu. A konkrétně Yuzu & limeta zasyčela téměř okamžitě v těchto vedrech.
Staropramen Světlý - Legendární Smíchov
světlé výčepní pivo
Redaktor PanVrchni , 23.6.2016hospoda U brouka, Praha 5 - Smíchov
Moje revize starých recenzí pokračuje a tentokrát se dostal na paškál Staropramen desítka. K jeho inspekci jsem se přiměl v hospodě U brouka v Praze, jen pár metrů od pivovaru. Abych byl stručný, zaměřím se jen na chuť: dvě tři vteřiny neutrálně fádního sladu, pak nic, nada, ničevó. Až poté se ozve slabší, oddělená trpknoucí extraktová hořkost – čili prakticky stejný vjem jako u dalších světlých produktů ze Smíchova. Pitelnost ubohá a nebýt kamarádů a pocitu povinnosti, dal bych si byl radši čaj.
U Staropramenu desítky se však u mě navíc projevilo dosycování CO2 a to tak, že jsem asi po 3 kouscích dostal brutální křeče v oblasti zažívacího traktu a jelikož nebylo možno uvolňovat tlak přímo v místě, musel jsem se smíchovským céóčkem nechat trápit celou cestu domů. Ta se v natřásajícím se autobusu proměnila v pravé utrpení, ale jelikož je Atlas piv webem pivním a nikoliv povídkovým, nechám si detaily na jindy a dnes prostě jen konstatuji – Staropramen NE. Kdyby pivovar vrazil peníze místo sponzorování všemožných estrád a podplácení hostinských do surovin a výrobního procesu, bylo by všem lépe. Ale je mi jasné, že to bych chtěl po ignorantském „loni-jsme-vydělali-500-mega“ managementu moc.
Prachatice - polotmavý speciál 13°
polotmavé speciální pivo
Redaktor PanVrchni , 22.6.2016Lahev zakoupená v pivovaru Prachatice
Prachatickou polotmavou třináctku jsem koupil lahvovou přímo v minipivovaru. Jde o mírně zakalené pivo narudle jantarové barvy se středně hustou, světle okrovou pěnou, která pomalu postupně opadávala.
Nad pěnou se nesla jemně karamelová, trochu chmelová i kvasnicová vůně.
Chuť polotmavé třnáctky z Prachatic je výrazně a harmonicky plně, alenepřetěžkaně karamelovo-sladová, podporovaná linkou kvasnic a mírně chmelově aromatickou hořkostí. Chmelový extrakt byl tentokrát umně skryt, takže jeho slaboučká trpkost na konci doušku prakticky nerušila..
Říz byl střední intenzity, přirozený. Pivo je pěkně vyvážené mezi plností a pitelností, a též mírně hřejivé, pitelnost velmi dobrá.
Celkově jsem tedy v prachatické polotmavé třináctce setkal s kvalitním, plným a přitom vyváženým a dobře pitelným minipivovarským speciálem.
Tak opravdu nevím...Hubertus mi svou přeceňovaností začíná obecně připomínat tragéda ze Svijan :(
V Bille jsem též zakoupil 6-pack ve složení 2x10, 2x12, 2xALE. Ani jedno z těchto piv mě neoslovilo, přičemž největší naděje jsem vkládal do posledně jmenovaného...poměrně značně vystupující lihovost, ale zároveň i vodovost (nejen tohoto, ale všech piv z balení). Zkrátka žádný zázrak, a na minipivovarská měřítka spíš slabota!
Tudíž začínám tušit ve vzduchu svijanský syndrom - všemi přeceňované, ale v reálu nedobré.
Prachatice - světlý ležák 12°
světlý ležák
Redaktor PanVrchni , 21.6.2016Lahev zakoupená v pivovaru Prachatice
Prachatický pivovar vaří též českou klasiku, světlý ležák dvanáctku. Tedy, ne tak zcela světlou, má totiž tmavší barvu, téměř jantarovou, mírně zakalenou.
Pěna byla spíše řidší, světle okrové barvy.
Chuťově je prachatická dvanáctka kupodivu o něco „vzdušnější“, než jedenáctka a jakoby chuť doprovázela troška karamelového sladu, která dává vyváženému sladovému tělu „zhutňovanému“ kvasnicemi další příjemný rozměr.
Hořkost je spíše slabší až střední intenzity, mírně svíravě aromatická, bohužel též s trpkou stopou chmelového extraktu ke konci doušku. Není to nic tragického, ale zřetelná je.
Jinak je ovšem prachatická dvanáctka pivem velmi harmonickým a dobře pitelným, čemuž napomáhá i přirozený říz střední intenzity. Škoda jen toho extraktu, jinak jde o kvalitní minipivovarský ležák.
Prachatice - světlý ležák 11°
světlý ležák
Redaktor PanVrchni , 19.6.2016Lahev zakoupená v pivovaru Prachatice
Loni založený prachatický pivovar s restaurací dokonce lahvuje do klasických lahví, což je plusem jak pro pivní kulturu, tak pro praktický život.
Prachatická světlá jedenáctka voněla po přelití z oné lahve kvasnicemi i mírně chmelově, barva kalného piva byla slámová až zatlumeně zlatavá; středně hustá bílá pěna s „krustičkou“ pomalu opadávala.
Chuti vládne krásně bohatý slad, mírně nasládlý až s medovými náznaky, zpestřovaný projevem kvasnic. Pod sladem se vynořuje mírně svíravá hořkost chmele, která se v závěru doušku příjemně protáhne.
V dalších doušcích se však v závěru chuti projevuje též trpkost chmelového extraktu – naštěstí jen mírně a málo rušivě.
Pivo dosahovalo v lahvi středního, přiměřeného řízu, chutě byly bezvadně harmonicky propojené a pitelnost výborná.
Prachatická jedenáctka je tedy typickým zástupcem kvalitního minipivovarského ležáku. Jediným lehce rušivým prvkem je ona mírně extraktová trpkost, nebýt ní, mohla by dle mého soudu světlá jedenáctka z Prachatic mířit hodně vysoko.
Gwern Porter 12°
tmavý porter
Redaktor PanVrchni , 17.6.2016PET lahev načepovaná v restauraci U Šumavy, Praha
Na pivo Gwern porter jsem natrefil v restauraci U Šumavy v Praze a z časových důvodů jsem si ho musel nechat načepovat do PET lahve. Čepují zde do PET v ochranné atmosféře, takže si myslím, že mu to na kvalitě neubralo.
Gwern porter voněl po hořké čokoládě, mírně kávě a též i slabou „pečenou nasládlostí“. Barva byla temně hnědočerná a pivo nebylo průsvitné ani přímo proti žárovce. Minimálně priměřeně působila též poměrně hustá a stabilní pěna béžové barvy.
V chuti mě uvítala hořká čokoláda, rychle následovaná porcí hodně pražené kávy. V sušším sladovém těle jsem vnímal i stopičku švestek či dokonce povidel.
Hořkost byla vesměs “pražená”, zatímco hořkost chmele velmi nenápadně sekundovala. Za vydařené považuji hutné, přitom ale sušší a svěží tělo – to se mi líbilo, zvlášť v porovnání s některými pseudostouty, které jsem pil v poslední době.
Z výše řečeného asi vyplývá kladné hodnocení – Gwern porter je pivo harmonické, dobře pitelné i osobité. Vzhledem ke své poměrné suchosti by podle mě by mohlo být klidně prodáváno i jako stout.
Na to, že polotmavá piva vůbec nevyhledávám, tak toto ve mně zasyčelo závratnou rychlostí. A bylo to dáno tím, že Klostermann nemá tu nepříjemnou karamelovost v chuti, typickou pro tmavší piva, ale chutná spíše jako standardní ležák resp. speciál. Říz byl optimální, nepříliš vysoký. Vzhledem k časové tísni jsem stihl jen 1 kousek, čehož jsem ihned litoval - neboť strakonické pivo je v našich končinách spíše exotem.
Qásek Single hop APA 12°
American pale ale („APA“)
Redaktor PanVrchni , 15.6.2016čepované (restaurace U Šumavy, Praha)
Qásek single hop APA, vařená na 12 %EPM, vážila cestu do mého hrdla až z Pivovarského domu v Ostravě.
Jde o téměř čiré pivo zlatavo medové barvy s celkem hustou, stabilní bílou pěnou, nad níž se nese aromaticky citrusová vůně.
Chuťový nástup obstarává vteřina suššího sladu, na nejž rychle a harmonicky navazuje důrazná chmelová hořkost, jejíž důraz postupně stoupá a i po polknutí ještě dlouho zůstává v útech (ale neulpívá).
V dalších doušcích mi kombinace sladu a chmelu připomněla grapefruit i mandarinky a hořkost se opravdu příjemně „roztahovala“ v ústech.
Chutě jsou bezchybně sladěné a i jemnější, přirozený říz přispívá velmi dobré pitelnosti.
Celkově tedy Qásek Single hop APA považuji za velmi dobrý a poctivě chmelený ejl, který určitě stojí za ochutnání.
Preferuji hořká piva. Piju Plzeň a vše, co se odlišuje, mi tak nějak nejede. Pivo Březňák 11 mě určitě nezklamalo. Hořkost je patrná a to mi vyhovuje. Testovali jsme s přáteli u grilu a nikdo neměl s chutí piva problém. všem chutnalo.
Velmi dobře pitelné pivo, z kategorie jedenáctek určitě je nad průměrem. Kvalitou je výše než piva z obdobných velkých pivovarů, zejména lehkou příjemnou hořkostí, která nastupuje v průběhu polykání doušku. Ocenil bych u něho o trochu větší "hutnost".
+ Moc dobré pivo s plnou hořkou chutí.
+ Ve jeho cenové kategorii jedno z nejlepších.
- Špatná dostupnost
- U lahvového velice rychle padá pěna
Březňáka 11 v lahvi jsem dostal k ochutnání jako člen testovacího týmu a musím říct, že jsem docela zklamaný. Pivo je pro mě osobně příliš hořké a dá se tak pít jen maximálně vychlazené. Vůně je přiměřwná, barva odpovídající a vzhledem k počtu vzorků (jeden:-) ) s nedá tvrdit, že by následky po vypití byly nějak dramtaické :-)
Sám si Březňáka kupovat nejspíš nebudu, ale pro někoho, kdo preferuje výrazně hořskou chuť to bude to pravé.
Krkonošský medvěd - APA 17°
American pale ale („APA“)
Štamgast Kvicala , 13.6.2016Přelet pivních píp 2016
Přátelé, odhoďte předsudky - ve Vrchlabí piva umí, a ne ledajaká!
Měl jsem možnost ochutnat několik kousků, a jak nemám obecně rád polotmavá až tmavá piva, toto je úplně jiný příběh...Nádherná ejlová vůně následovaná příjemnou a silnou hořkostí, pije se to takřka samo, přes výrazně vyšší voltáž, než která je v našich zeměpisných šířkách zvykem. Rozhodně doporučuju k ochutnání, ale pozor - auto po něm radši nepilotujte! :)
Krkonošský medvěd - HopBit 13°
světlé speciální pivo
Štamgast Kvicala , 13.6.2016U toulavé pípy, Pce
Dost dobré! Pivo slámově žluté barvy s vysokou pěnou, a neobvykle příjemnou vůní nezvyklých chmelů. Směřuje spíše do ranku módních ejlů, je to velice delikátní záležitost, kde vyšší konzumaci brání jen ambiciózní cena. Projev piva spíše sladový s příjemnou doprovodnou hořkostí, hrající druhé housle.
Jaktože tady ještě nemá tahle pochoutka recenzi?...Nuže, pojďme to napravit.
Kdo má rád opravdu chmelená piva typu Opat Bitter (což je ovšem desítka), přijde si zde skutečně na své. Pivo vykazuje všechny atributy klasického ležáku, ale se znatelně zesílenou hořkostí. Chmelem se zde skutečně nešetřilo, a přitom Poutník zůstává nadále velmi pitelným a vstřícným kouskem. Takto si představuji prototyp "extra" chmeleného piva.
pro mě asi nejlepší lahváček u nás, kterým si vždy z Makra udělám radost :-)))
Po třech letech provozu Atlasu piv se cítím povinnen zkorigovat některé staré recenze. K nim patří i jedna z nejstarších, na Braník jedenáctku, na níž shodou okolností vyšla nedávno recenze i na spřáteleném webu pivnirecenze.cz.
V roce 2016 tedy Braník 11 v mých očích, nosu a ústech vykazoval tyto charakteristiky: tupě nasládlou a pasterační vůni, světle zlatavou barvu (pivo zcela čiré), středně hustou, bílou pěnu, postupně opadávající a lepící se na stěnu sklenice.
Stran chuti moje poznámky obsahují toto: dvě vteřiny chuťově plochého a neutrálního sladu a pak... nic. Po dalších cca 2 vteřinách jakási hořkost - sice slabě, ale o to protivněji ulpívající.
V dalších doušcích nasládlost sladu vystupuje společně se stopou obilí (také jakoby táhle nasládlého), o níž bych tipoval, že ji má na svědomí nesladovaný ječmen.
Pitelnost špatná, před každým napitím jsem si připadal jak na tobogánu těsně před rozjezdem: zavři oči a rychle lokej, je v tom přeci alkohol, to ti udělá dobře.
Ani s přihlédnutím k ceně (do 10ti Kč) nejde o dobré pivo. Vzhledem k tomu, že si za prakticky stejnou sumu mohu koupit např. stále dosti slušný Argus Maestic, vůbec nechápu, že Braník patří k nejprodávanějším pivům v ČR. Dá se to považovat za pěknou ukázku dvou velkých iluzí, v nichž čeští pivaři žijí: 1) iluze, že většina Čechů pivu rozumí a 2) iluze, že se u nás vaří nejlepší pivo na světě. Brrr.
Základem produkce žateckého pivovaru, běžně prodávaným jako "desítka", je světlé výčepní pivo, oficiálně nazvané prostě Žatec světlé, aktuálně o obsahu 3,8% alkoholu.
Po přelití do půllitru bylo lze vnímat jemně nasládle sladovou a trochu chmelovou vůni. Bílá řidší, ale poměrně stabilní pěna mi svou strukturou ze všeho nejvíc připomínala bílkový sníh.
Pivo bylo čiré, světlounce slámové barvy.
Nekomplikované chuti vládne jemný slad, nepatrná stopička "připálenosti" a jemné aroma Žateckého poloraného červeňáku, které je malinko přehlušováno tou stopičkou připálenosti.
Pivo je harmonické a velmi dobře pitelné, což bylo při vaření asi hlavním cílem.
Žatecké světlé je tedy dosti slušná, sladěná, pitelná lehčí desítka za příznivý peníz - do přicházejících teplých dnů určitě více než kvalitní alternativa velkoprůmyslovým produktům podobné cenové kategorie.
Purkmistr ležák je sázka na jistotu. Má svojí příjemnou hořkou chuť a každý doušek je zážitek.
Dobřanskou desítku piji pokaždé když navštívím restaurační zařízení v Merklíně a ještě se nestalo, že by mě zklamala. Pokaždé si na ní pochutnám a mám skvělý zážitek z poctivého piva.
Nová polotmavá dvanáctka Ježek má snad být jakousi náplastí za zrušení výroby výborných speciálů Telčský Zachariáš a Jihlavský Grand.
Jeho nezvyklostí je spíš než % EPM to, že obsahuje pšeničný slad, s tím se člověk u spodně kvašených polotmavých ležáků jen tak nesetká.
Po přelití z lahve do sklenice voněl mírně "pečeně" sladovou vůní a nepříliš hustá bílo-okrová pěna postupně opadala na hladinu nápoje pěkné temně rudohnědé barvy připomínající čaj z roibosu.
Střední říz uvozuje chuť - příjemně mírně karamelový slad, poněkud táhlý a nasládlý, bezchybně spojený se světlým sladem a rychle se napojivší mírně aromatickou hořkostí s nepatrným nádechem praženosti, jejíž stopička mi nakonec zůstala v ústech jako poslední vjem.
Harmonie je obstojná, ale pitelnost průměrná - pivo jsem bez potíží dopil, ale neměl jsem chuť na další. Osobně mi pitelnost snižovala hlavně ta postupně unavující nasládlost karamelového sladu.
Špatné pivo to není, ale nějak mě "nechytlo" a v porovnání s kvalitou, osobitostí i ladností svých předchůdců vzbuzuje ze všeho nejvíc smutnou vzpomínku...
X-Beer 33°
polotmavé speciální pivo
Redaktor PanVrchni , 5.6.2016čepované (pivovar U Medvídků, Praha 1)
Nejsilnější pivo na světě, tak je v minipivovaru U Medvídků představováno pivo X-Beer 33°. Pokud vím, tak tuto brutální koncentraci původní mladiny ve světě více pivovarů „trumflo“, nicméně v rámci České republiky jde asi opravdu o nejsilnější pivo, nebo minimálně jedno z nejsilnějších.
X-Beer 33° je pivem „kaštanové“, velmi temně hnědorudé barvy, jehož krémová okrová pěna hezky držela po celou dobu pití. Vonělo těžce ovocito-pečeně sladovou vůní a tak jsem se trochu bál ulepené sladové bomby, ale naštěstí na moje obavy nedošlo.
Chuti totiž dominuje sice velmi plné a sladší, současně však svěže ovocité tělo, osvěžované mírnou kyselinkou, což dohromady poněkud připomíná chuť hutné ovocné šťávy, v níž lze vnímat karamel i rybíz. Hořkost je vzhledem k výše řečenému slabší.
Chuti jsou dokonale harmonické, což ústí v nebezpečnou pitelnost.
Pro mě bylo pití X-Beer 33° opravdu zážitkem, pivo dává smysl a není to žádná „vymyšlenost“ jen na trhání rekordů. Ona nebezpečnost jeho pitelnosti však může ohrozit nejen váš stav, ale též vaši peněženku, protože cena za tento zážitek přesahuje 100 Kč za malé pivo.
Ač jsme Brňák a patriot,musím konstatovat, že SB je nepitelná sra*ka,která se hodí maximálně na omývání nohou.Ještě že čest Brnu zachraňují malé privátní pivovary.Pivo v Brně umíme vařit,ne však na Mendláku.
Chuť piva mě velmi překvapila, myslel jsem si, že to nebude nic moc, ale mé očekávání bylo překonáno. Je to hol mistrovsky vyvedený kousek tekutého chleba!
Oldgott Barique 13°
polotmavé speciální pivo
Redaktor PanVrchni , 3.6.2016čepované (pivovar U Medvídků, Praha 1)
Oldgott, takto polotmavá třináctka, zvaná též Oldgott Barique (podle ležení v dubových sudech), je pravidelně na čepu v minipivovaru U Medvídků a patří ke zdejším tradičním položkám.
V její vůni převládaly především kvasnice, mírně se pak ozýval slad. Pěna byla bílá až do okrového nádechu, velmi hustá a dosti trvanlivá.
Barvu kalného piva bych opsal jako „mírně narudlý jantar“.
Chuťově se – mimo jemnějšího, přirozeného řízu – projevuje báječně vyladěným „polotmavým“ sladem s jemně karamelovými tóny i nepatrně svíravým projevem chmele, projevivším se též mírně aromatickou hořkostí nižší až střední intenzity.
Pod tím vším se nenápadně táhne jemná chuť kvasnic.
Chuti jsou v pivu dokonale harmonicky spojeny a pitelnost tudíž velmi dobrá.
Oldgott Barique je tedy velmi dobrý polotmavý speciál, který neomrzí; 50 Kč za půllitr by někomu mohlo připadat hodně, ale na úplné centrum Prahy a s přihlédnutím ke kvalitě piva jde o přijatelný peníz.
Jsem v týmu na testování 11 Březňáku. První dojem: chutná :), zvykám si na větší hořkost. Dejte mi pár dní a vyhodnotím drobné chatakteristiky. Chválím projekt trnd za takovou možnost osvěty
Produkce známého pražského minipivovaru U Medvídků se opírá rovnou o čtrnáctku, zvanou 1466 (podle roku založení pivovaru) a údajně vařenou na 14,66% EPM (musí být kumšt trefit to na setinu procenta, ale budiž).
Mírně zakalené pivo slámové barvy vonělo příjemně svěže nasládlou vůní; hustá bílá pěna jen pomalu klesala.
Po napití se v ústech rozlije chuť příjemně, jemně a nezatěžkaně nasládle sladová, rychle následovaná chmelovou hořkostí – ta je zpočátku mírně, v dalších doušcích ovšem vice a vice svíravá, až mírně “kopřivová”. S každým dalším douškem se tedy hořkost stále zřetelněji svíravě protahuje, což je velmi příjemné a stále bavící.
Chutě jsou velmi dobře sladěné a pitelnost výborná, což může být vzhledem ke stupňovitosti trochu nebezpečné.
Za cenu velmi blizkou běžné ceně „Plzně“ v centru Prahy tedy díky pivovaru u Medvídků a jeho pivu 1466 můžeme dostat tradičně vařený ležák opravdu výtečné kvality.