Jak hodnotit
Velmi důležitý článeček shrnující 5 základních pravidel, kterými je třeba se při při hodnocení řídit.
- Bez předsudků.
Snažíme se hodnotit tak, jako bychom vůbec nevěděli, jakou značku a model piva pijeme. Doporučuji zkusit si slepou degustaci pár piv, mezi nimiž bude i váš oblíbenec. Poznáte ho opravdu jen po chuti?
- Hodnotíme to, co pijeme.
Hodnotíme a recenzujeme právě jen pivo, které hodnotime a recenzujeme. Zdá se to samozřejmé, ale všichni máme sklony s daným pivem hodnotit i podobné pivo, které jsme pili jinde a jindy nebo hodnotit ostatní piva tohoto pivovaru (či pivovarské skupiny).
- Hodnotíme sami za sebe.
Účelem našeho hodnocení není vyvážit hodnocení někoho jiného, ale dát najevo, jak vnímáme dané pivo my sami.
- Nezávodíme.
Atlas piv je platformou pro hodnocení piv a sdílení názorů o pivech, nikoliv závod o to, kdo svému pivu nakliká co nejvíc bodů. Proto se snažíme hodnotit svůj skutečný dojem z piva a ne pivu "pomáhat" v žebříčcích nahoru či dolů.
Hodnoceni jsou průběžně kontrolována a hodnocení podezřelá ze záměrného zkreslení (tedy "závodění") mohou být bez varovaní smazána, což samozřejmě nevylučuje další možné kroky proti "závodníkům".
- Snažíme se o objektivitu.
Snažíme se hodnotit objektivně. Nějaké pivo nám zachutnalo a hned máme sklony dát mu vysoké hodnocení. Ale i zde platí "dvakrát měř, jednou řež". Dát pivu maximum bodů v chuti znamená, že jsem lepší pivo nikdy v životě nepil/a. Platí to opravdu o daném pivu? Možná nám třeba jen sedlo po těžkém výletu a záhy trochu stouplo do hlavy :-)
Děkuji předem za respektování těchto pravidel. Napsal jsem je jednak v zájmu kvality hodnocení, ale také pro pivaře - hodnotitele jako inspiraci pro jejich domácí ochutnávky.
Váš Pan Vrchní
19.8.2014 8:05