Recenze piva „Kaltenecker Double IPA „No limit“ 22°“
Redaktor PanVrchni
10.9.2014Kaltenecker Double IPA „No limit“ 22°
lahev
Přátelská pivní směna ze Slovenska mi dovolila ochutnat jedno mimořádně silné a hutné pivo pivního stylu, který jsem dosud neokusil, totiž Double / Imperial IPA s názvem "No limit" a velmi vysokým podílem extraktu původní mladiny 22%.
Vůně tohoto siláka je silně karamelově nasládlá, citrusy obvyklé ve vůni stylu IPA zde vůbec necítím. Zato sleduji, jak se ve sklenici velmi pomalu a neochotně převaluje snědo-rudý kalný rosůlek a uvažuji, do jaké míry je tento koncentrát ještě vůbec pivem. Hustá, světle béžová pěna obléká kulturistu ve sklenici téměř konfekčně, ale když vidíme chvějící se svalstvo na jeho tělě, tušíme, že to s ním tak jednoduché nebude.
A není. Po překlopení sklenice do záporného úhlu moje ústa nekompromistně ovládl brutálně koncentrovaný sladovo rozinkový dezert, dostřelující svým obsahem bezmála devíti procent alkoholu do ranku vín.
Ale zatímco devítiprocentní Lambrusco je považováno za lehkou "limonádu mezi víny", double IPA "No limit" působí spíš jako pivní portské.
Hořkost v chuti nechybí, v závěru je výrazná a silná, dokonce má i klasickou táhlou stopu v celých ústech, ale přesto je vůči sladovosti v pozici tříkolky, na níž máte dovézt opilou Helenu Růžičkovou ve tři ráno domů - i kdyby ta tříkolka byla z titanu, během celé cesty uvidíte prakticky pouze třesoucí se Helenu a celou cestu se budete třást víc než ona, aby to tříkolka vydržela.
No limit IPA z Rožňavy je zkrátka extrémně hutné pivo - tak hutné, že by pokus nacpat ho do obvyklých pojmů jako "plné tělo" nevyhnutelně skončil jejich poškozením. Zde by se spíše hodil výraz "tělo zavalivší celý obzor".
Není náhoda, že se pivo prodává jen ve třetinkové lahvi, tento mok totiž nelze normálně pít, jen pomalu ucucávat. I pitelnost lze tudíž jen těžko hodnotit nějak vysoko. Nejlépe to asi dokládá skutečnost, že jsem třetinku piva "No limit" pil hodinu (!), aniž bych měl pocit, že se nějak šidím. A až asi v půlce sklenice jsem došel k pevnému přesvědčení, že skutečně jde o pivo vycházející ze stylu IPA.
Jak už naznačuje název piva No limit, je vhodné pro lidi, kteří chtějí vyzkoušet, co ještě snesou. Vím, že normální IPA je obvykle patnáctka a výše, ale přesto si troufám říct, že i zkušeného IPAře by Imperial Double IPA 22 "No limit" mohla vyvést z míry. Ochutnávači a lidé, kteří rád zkoušejí své hranice, ji jistě rádi otestují. Ostatní možná také, ale s nejvyšší opatrností, protože obsahem alkoholu se opravdu nebezpečně blíží vínu.
Kaltenecker double IPA "No limit" je zatím nejvíce "zabijácké" pivo, které jsem kdy pil. Mám před ním respekt, protože dodnes si nejsem jistý, zda není silnější, než já.
Vůně tohoto siláka je silně karamelově nasládlá, citrusy obvyklé ve vůni stylu IPA zde vůbec necítím. Zato sleduji, jak se ve sklenici velmi pomalu a neochotně převaluje snědo-rudý kalný rosůlek a uvažuji, do jaké míry je tento koncentrát ještě vůbec pivem. Hustá, světle béžová pěna obléká kulturistu ve sklenici téměř konfekčně, ale když vidíme chvějící se svalstvo na jeho tělě, tušíme, že to s ním tak jednoduché nebude.
A není. Po překlopení sklenice do záporného úhlu moje ústa nekompromistně ovládl brutálně koncentrovaný sladovo rozinkový dezert, dostřelující svým obsahem bezmála devíti procent alkoholu do ranku vín.
Ale zatímco devítiprocentní Lambrusco je považováno za lehkou "limonádu mezi víny", double IPA "No limit" působí spíš jako pivní portské.
Hořkost v chuti nechybí, v závěru je výrazná a silná, dokonce má i klasickou táhlou stopu v celých ústech, ale přesto je vůči sladovosti v pozici tříkolky, na níž máte dovézt opilou Helenu Růžičkovou ve tři ráno domů - i kdyby ta tříkolka byla z titanu, během celé cesty uvidíte prakticky pouze třesoucí se Helenu a celou cestu se budete třást víc než ona, aby to tříkolka vydržela.
No limit IPA z Rožňavy je zkrátka extrémně hutné pivo - tak hutné, že by pokus nacpat ho do obvyklých pojmů jako "plné tělo" nevyhnutelně skončil jejich poškozením. Zde by se spíše hodil výraz "tělo zavalivší celý obzor".
Není náhoda, že se pivo prodává jen ve třetinkové lahvi, tento mok totiž nelze normálně pít, jen pomalu ucucávat. I pitelnost lze tudíž jen těžko hodnotit nějak vysoko. Nejlépe to asi dokládá skutečnost, že jsem třetinku piva "No limit" pil hodinu (!), aniž bych měl pocit, že se nějak šidím. A až asi v půlce sklenice jsem došel k pevnému přesvědčení, že skutečně jde o pivo vycházející ze stylu IPA.
Jak už naznačuje název piva No limit, je vhodné pro lidi, kteří chtějí vyzkoušet, co ještě snesou. Vím, že normální IPA je obvykle patnáctka a výše, ale přesto si troufám říct, že i zkušeného IPAře by Imperial Double IPA 22 "No limit" mohla vyvést z míry. Ochutnávači a lidé, kteří rád zkoušejí své hranice, ji jistě rádi otestují. Ostatní možná také, ale s nejvyšší opatrností, protože obsahem alkoholu se opravdu nebezpečně blíží vínu.
Kaltenecker double IPA "No limit" je zatím nejvíce "zabijácké" pivo, které jsem kdy pil. Mám před ním respekt, protože dodnes si nejsem jistý, zda není silnější, než já.
Názory na pivo „Kaltenecker Double IPA „No limit“ 22°“
Přidat názor
Zde se můžete podělit o svůj názor na chuť, vůni, charakteristiku a vůbec celkové hodnocení tohoto piva.
Podívejte se, jak by měl vypadat obrázek piva a jak naopak ne.
Nahráváme pouze obrázky, jichž jsme autory!Tedy nikoliv obrázky piv převzaté z jiných webů atd. | |
V pořádkuPůllitr vyfocen těsně po načepování, je celý, správně barevný, není pootočený a zabírá naprostou většinu obrázku. | |
V pořádkuPůllitr vyfocen i s lahví, těsně po přelití, je celý, správně barevný, není pootočený a zabírá naprostou většinu obrázku. | |
Není v pořádkuObrázek je vyfocen za špatného světla, takže není jasná barva piva; navíc půllitr není uprostřed. | |
Není v pořádkuPůllitr není uprostřed a není celý. | |
Není v pořádkuObrázek je pootočen a půllitr na něm není celý. | |
Není v pořádkuPůllitr je vyfocen z příliš velké dálky a navíc je nakloněný. | |
Není v pořádkuKamarády máme rádi, nicméně tento web je atlasem piv, nikoliv kamarádů (či jiných nesouvisejících objektů). |