Recenze piva „Šnajdr - Žitovec 13°“
Redaktor PanVrchni
20.3.2015Šnajdr - Žitovec 13°
čepované (restaurace U Slovanské lípy, Koněvova 288/1, Praha 3 - Žižkov)
Žitný slad v pivu je pro mě stále obestřen jistým tajemstvím a jeho chuť bude jistě předmětem dalších zkoumání; proto jsem byl na polotmavou třináctku Žitovec z černokosteleckého pivovaru Šnajdr zvědavý nad obvyklou míru.
Pozoruhodně působila již zcela kalná světle hnědá barva, jíž lze nejvíce připodobnit ke karamelkám. Pěna okrové barvy byla hustá a stabilní.
Ve vůni piva dominoval slad, ale samozřejmě se ozýval i karamel a troška chmelu.
Plné tělo Žitovce ovládá velmi hutný, přesto však nezatěžkaný "mazlavě" karamelový slad, jež projevem své měkce táhlé nasládlosti opravdu připomínal karamely. Tělo dotvarovává jakási zvláštní "jídlová" hutnost (že by způsobena oním žitným sladem?). Na ni navazuje spíše jemnější a velmi příjemná chmelová hořkost.
Vše je mimořádně harmonické, plnost neobtěžuje, ale spíše osvěžuje a pije se to báječně.
Ač tedy nejsem znalcem projevu žitného sladu, dovoluji si polotmavou třináctku Žitovec z Černého Kostelce prohlásit za velmi povedené pivo, jež je navzdory netradiční barvě chuťově velmi vstřícné a zábavné.
Pozoruhodně působila již zcela kalná světle hnědá barva, jíž lze nejvíce připodobnit ke karamelkám. Pěna okrové barvy byla hustá a stabilní.
Ve vůni piva dominoval slad, ale samozřejmě se ozýval i karamel a troška chmelu.
Plné tělo Žitovce ovládá velmi hutný, přesto však nezatěžkaný "mazlavě" karamelový slad, jež projevem své měkce táhlé nasládlosti opravdu připomínal karamely. Tělo dotvarovává jakási zvláštní "jídlová" hutnost (že by způsobena oním žitným sladem?). Na ni navazuje spíše jemnější a velmi příjemná chmelová hořkost.
Vše je mimořádně harmonické, plnost neobtěžuje, ale spíše osvěžuje a pije se to báječně.
Ač tedy nejsem znalcem projevu žitného sladu, dovoluji si polotmavou třináctku Žitovec z Černého Kostelce prohlásit za velmi povedené pivo, jež je navzdory netradiční barvě chuťově velmi vstřícné a zábavné.
Názory na pivo „Šnajdr - Žitovec 13°“
Mám podobný názor na žitný slad v pivu jako pan Vrchní. U mě způsobuje jeho přítomnost v pivu zvědavost a nevšední očekávání, které bývá plně uspokojeno. Mám na mysli zejména Žitnou IPA od Mordýře - žito velmi pravděpodobně stojí za tmavší barvou a i hutností piva, resp. až jistou delikátností.
Podle mě: žito v pivu = trend budoucnosti.
Přidat názor
Zde se můžete podělit o svůj názor na chuť, vůni, charakteristiku a vůbec celkové hodnocení tohoto piva.
Podívejte se, jak by měl vypadat obrázek piva a jak naopak ne.
Nahráváme pouze obrázky, jichž jsme autory!Tedy nikoliv obrázky piv převzaté z jiných webů atd. | |
V pořádkuPůllitr vyfocen těsně po načepování, je celý, správně barevný, není pootočený a zabírá naprostou většinu obrázku. | |
V pořádkuPůllitr vyfocen i s lahví, těsně po přelití, je celý, správně barevný, není pootočený a zabírá naprostou většinu obrázku. | |
Není v pořádkuObrázek je vyfocen za špatného světla, takže není jasná barva piva; navíc půllitr není uprostřed. | |
Není v pořádkuPůllitr není uprostřed a není celý. | |
Není v pořádkuObrázek je pootočen a půllitr na něm není celý. | |
Není v pořádkuPůllitr je vyfocen z příliš velké dálky a navíc je nakloněný. | |
Není v pořádkuKamarády máme rádi, nicméně tento web je atlasem piv, nikoliv kamarádů (či jiných nesouvisejících objektů). |