Recenze piva „Rohozec Podskalák“
Redaktor PanVrchni
24.5.2014Rohozec Podskalák
lahev (potraviny Jablonec nad Nisou)
Snad díky kvalitativní degeneraci většiny desítek velkých pivovarů za posledních 10 - 15 let vznikl ve společnosti dojem, že desítka je cosi podřadného.
Dovolil bych si s tím nesouhlasit. "Desítka", čili světlé výčepní pivo, má být zkrátka pivem čitelným a pitelným, vhodným k hašení žízně, fyzické práci i odpočinku po ní, ale přesto poskytující příjemný chuťový zážitek.
Takovou desítkou je Rohozec Podskalák. Nejde o žádné extravagantní pivo, ale nabízí přesně to, co od dobré desítky čekáme.
Ale popořadě:
Neprve se představí pěkně živou vůní, v níž je cítit chmel, slad i kvasnice. Při přelévání do sklenice pivo vypění v hustou bílou pokrývku nad mokem slámové barvy.
Skvěle trefený říz perlí na jazyku a osvěžuje jemně vyváženou chuť, opřenou o střídmě sladové tělo s elegantně hořkým zakončením. Chuťová struktura je čitelná a příjemná; pro mě je Podskalák téměř vzorem vstřicné nekomplikované desítky, která si na nic nehraje, ale přitom nenudí a baví.
Rohozec Podskalák je velmi harmonické, skvěle pitelné pivo bez chuťových vad. Pokud budou průmyslové pivovary vyrábět desítky tímto způsobem, nebudu se vůbec zlobit.
Dovolil bych si s tím nesouhlasit. "Desítka", čili světlé výčepní pivo, má být zkrátka pivem čitelným a pitelným, vhodným k hašení žízně, fyzické práci i odpočinku po ní, ale přesto poskytující příjemný chuťový zážitek.
Takovou desítkou je Rohozec Podskalák. Nejde o žádné extravagantní pivo, ale nabízí přesně to, co od dobré desítky čekáme.
Ale popořadě:
Neprve se představí pěkně živou vůní, v níž je cítit chmel, slad i kvasnice. Při přelévání do sklenice pivo vypění v hustou bílou pokrývku nad mokem slámové barvy.
Skvěle trefený říz perlí na jazyku a osvěžuje jemně vyváženou chuť, opřenou o střídmě sladové tělo s elegantně hořkým zakončením. Chuťová struktura je čitelná a příjemná; pro mě je Podskalák téměř vzorem vstřicné nekomplikované desítky, která si na nic nehraje, ale přitom nenudí a baví.
Rohozec Podskalák je velmi harmonické, skvěle pitelné pivo bez chuťových vad. Pokud budou průmyslové pivovary vyrábět desítky tímto způsobem, nebudu se vůbec zlobit.
Štamgast Pete69
11.4.2017Rohozec Podskalák
Albert
Rohozec Podskalár je přes přítomnost Izoextraktu asi nejpitelnější ze všech Rohozců.
Vodovaté pivo, do kterého nedali tolik humusu, jako do ostatních piv.
Vůně je také sladovější a hořkost neulpívá ( protože skoro neexistuje ) Kdybych musel pít do smrti jen Rohozec, tak snad raději desítku a to je paradox.
Presto žádná sláva.
Vodovaté pivo, do kterého nedali tolik humusu, jako do ostatních piv.
Vůně je také sladovější a hořkost neulpívá ( protože skoro neexistuje ) Kdybych musel pít do smrti jen Rohozec, tak snad raději desítku a to je paradox.
Presto žádná sláva.
Štamgast Kvicala
24.6.2016Rohozec Podskalák
Billa Pce
Odporná kovová pachuť mísící se s dalšími chemikáliemi...zkrátka "důstojný" reprezentant LIF Holdingu, jak má být. V tomto konsorciu piva skutečně vařit neumějí (s výjimkou Primátora, který tam působí zcela nepatřičně), a jejich pití je pro mě utrpením. Do toho ta neuvěřitelná etiketa s fontem velikosti 0,5. Nechápu smysl existence těchto patoků.
Štamgast Yarwen
6.10.2021Rohozec Podskalák
0,5 l láhev, sklad piva Marek, Český Brod
Pivovar Hrubý Rohozec jsem míval velmi rád, poslední roky jsem ale ze své spokojenosti musel prudce slevit. K výčepní desítce jsem tak přistoupil s ne úplně natěšeným pocitem.
Vůně Podskaláku je na spodně kvašené pivo překvapivě výrazná, hlavní linku tvoří chmel, na pozadí slad. Barva piva je čirá, zlatá, pěna bílá, spíše řidší, ale v tenounké vrstvičce se drží během pití na hladině.
V rámci chuti jsem byl připraven vnímat spíše vady, nicméně nakonec nemám co vytknout, kromě slabé plnosti těla, hutnost jsem ale od desítky ani neočekával. Pivo má vyšší říz a střední až nižší hořkost, prakticky bez zakončení, pitelnost chválím.
Když si pročítám ostatní recenze, vypadá to, že se kvalita zvedla vzhůru, jinak by nebylo možné, abych toto pivo považoval za nadprůměrné. Na druhé straně, jak píše Pete69, možná je paradoxně tato desítka tím nejlepším, co Rohozec aktuálně nabízí.
Vůně Podskaláku je na spodně kvašené pivo překvapivě výrazná, hlavní linku tvoří chmel, na pozadí slad. Barva piva je čirá, zlatá, pěna bílá, spíše řidší, ale v tenounké vrstvičce se drží během pití na hladině.
V rámci chuti jsem byl připraven vnímat spíše vady, nicméně nakonec nemám co vytknout, kromě slabé plnosti těla, hutnost jsem ale od desítky ani neočekával. Pivo má vyšší říz a střední až nižší hořkost, prakticky bez zakončení, pitelnost chválím.
Když si pročítám ostatní recenze, vypadá to, že se kvalita zvedla vzhůru, jinak by nebylo možné, abych toto pivo považoval za nadprůměrné. Na druhé straně, jak píše Pete69, možná je paradoxně tato desítka tím nejlepším, co Rohozec aktuálně nabízí.
Štamgast fotr
29.8.2017Rohozec Podskalák
Na výčepní pivo to zase není tak špatné. Převládá sladová chuť. Na zahnání žízně to bohatě stačí.
Štamgast edie666
30.7.2024Rohozec Podskalák
Kokořínský důl /Pobuda
Překvapila mě pitelnost a plná chuť tohoto pivka
Host op***um.cz
27.5.2015Rohozec Podskalák
Když jsem ho ochutnal poprvé, řekl jsem si, že je zkažené. Když jsem se podíval na etiketu a dočetl se o přidaném cukru a kyselině askorbové, pochopil jsem. Opravdu neskutečný hnus, chuťově hodně podobný pardubickým chcankám, do kterých taky cpou cukr a stabilizátory. Tomuhle by mělo být zakázán název pivo.
Názory na pivo „Rohozec Podskalák“
Kvicala, Kvicala prober se
@host, prosím v klidu, raději doporučuji si přečíst http://www.atlaspiv.cz/?page=clanky#art_anchor_more___art_heading_17-17
Cituji: "celkový obraz vnímání piva může dát jen více pohledů, proto jsou (i protichůdné) názory na jednotlivá piva jen vítány."
@Info pro pana Moro :) V Podskalákovi opět cítim dlouho po dopití na jazyku cukr. Velmi slabě, ale opravdu je tam ve zbytkovém množství. Do Rohozce ho dávají, ale jen u Podskaláka je slabounce cítit.
@Pete69:
Safra chlape, Tebe bych s to Tvojí schopností chtěl poznat osobně - a to myslím naprosto vážně.
No, myslím, že kolega Pete69 není jediný, kdo cukr v pivu pozná. Klidně se s náma hádejte, ale je to tak, i když chápu, že někdo (včetně mě) má opravdu buňky na cukr hodně citlivé. Musím říct, že piv mám napitých celkem dost a ty z nich, u kterých je deklarován cukr, mi prostě nechutnají. Skoro ani nemusím číst etiketu, abych se ujistil, že tam cukr opravdu je. Tato piva mi nechutnají o to víc, jsou-li nepasterovaná. Musím tedy předem říct, že piva jsem pil výhradně lahvová. S chutí po cukru má problém naprostá většina piv z menších pivovarů, zde tak vychvalovaných, neboť tam zřejmě ti výrobci cukru dávají opravdu hodně. Takže mi například vůbec nechutná Poutník, Polička, Nymburk nebo Krakonoš (vše nepasterované - ve všech je cukr), u těch pastarovaných je to trochu lepší, ale taky žádná sláva (Rohozec, Rebel, Herold, Svijany,Nová Paka,Pardubice, donedávna i skupina PMS (Holba, Zubr, Litovel), některá piva od Ferdinanda a Primátora). U všech těchto piv mi zároveň vadí, že působí hodně alkoholově, lihově. Cukr jsem ochoten vzít na milost nejvýše u tmavých piv, či některých vysoce stupňových speciálů, ale jinak kupuji piva cukr neobsahující (kolegovi Pete69 doporučuji ochutnat z menších pivovarů hlavně Opata, jakožto jednoho z mála malých pivovarů, který vaří bez použití cukru - a zároveň i chmelových extraktů/izoextraktů).
@Ma***am.cz, díky za názor, myslím, že jde i o množství cukru (a snad i o druh kvasnic). U Poutníka či Poličky mívám dojem, že je pivo trochu "řídké" a že i sladkost působí trochu "cukrově" (přestože mi jinak obě chutnají), zatímco např. u Krakonoše či Postřižinského tento pocit nemám.
Hoši, pánové, no zkrátka všichni experti citliví na cukr: provedl bch s Vámi tzv. slepou degustaci, a pak by se vidělo...Zatím to na mě dělá dojem, že i já jsem citlivý na cukr, ačkoliv jsem si to nikdy nemyslel. A tak při vší úctě - mnohem víc beru názor p. Moro než váš. Prostě to, že v pivu cítím (možná nepřiměřenou) sladovost, ještě nemusí znamenat, že byl přidán cukr. To poznáme až ze složení piva na etiketě...všechno ostatní je podle mě demagogie.
Konečně diskuse dle mého gusta ;-)
Nemám problém uvěřit, že jsou jedinci, kteří velmi spolehlivě poznají byť jen zbytkové množství cukru. Nejsme ve školce, abychom si poměřovali a chlubili se velikostí pindíků (pro odlehčení), takže pokud o sobě někdo tvrdí, že tuto schopnost má, pak věřím.
Mám kamarády, kteří jsou schopni v pivu rozeznat a velmi citlivě posoudit minimální/stopové množství diacetylu, acetaldehydu,. ... ba dokonce i minimální pasteraci, tak proč ne cukr,
Jen bych rád takové jedince poznal osobně.
Přidat názor
Zde se můžete podělit o svůj názor na chuť, vůni, charakteristiku a vůbec celkové hodnocení tohoto piva.
Podívejte se, jak by měl vypadat obrázek piva a jak naopak ne.
Nahráváme pouze obrázky, jichž jsme autory!Tedy nikoliv obrázky piv převzaté z jiných webů atd. | |
V pořádkuPůllitr vyfocen těsně po načepování, je celý, správně barevný, není pootočený a zabírá naprostou většinu obrázku. | |
V pořádkuPůllitr vyfocen i s lahví, těsně po přelití, je celý, správně barevný, není pootočený a zabírá naprostou většinu obrázku. | |
Není v pořádkuObrázek je vyfocen za špatného světla, takže není jasná barva piva; navíc půllitr není uprostřed. | |
Není v pořádkuPůllitr není uprostřed a není celý. | |
Není v pořádkuObrázek je pootočen a půllitr na něm není celý. | |
Není v pořádkuPůllitr je vyfocen z příliš velké dálky a navíc je nakloněný. | |
Není v pořádkuKamarády máme rádi, nicméně tento web je atlasem piv, nikoliv kamarádů (či jiných nesouvisejících objektů). |