Recenze piva „Zlatý bažant 12°“
Redaktor PanVrchni
9.7.2015Zlatý bažant 12°
Slovenská restaurace Panonia, Křižíkova ul., Praha - Karlín
Snad nejznámějším slovenským pivem je - aspoň v České republice - Zlatý Bažant - nepochybně díky distribučním schopnostem Heinekenu, zastoupeného i v ČR. Jako Pražák jsem se Bažanta rozhodl ochutnat v místě nepříhodnějším: ve slovenské restauraci Panonia v Karlíně.
Vůně čepovaného Zlatého Bažanta byla slabě sladová a pasterčně mdlá, lépe působila zlatá barva a hustá, bílá, poměrně stabilní pěna.
V chuti se rozvine plné sladové tělo doprovázené chmelovými kudrdlinkami. Ve sladu jsem zaznamenal slabší, ale libě nasládlé, jakoby pečeně marmeládové tóny s přesahem do hrušek; zjevil se v něm však i nádech lehounké "přičmoudlosti".
Hořkost je středně intenzivní, sice nijak zajímavého projevu, na druhou stranu sladu "neutíká" a ani ulpívání jsem nezaznamenal.
Na patře za sebou Zlatý bažant chvílemi nechává ne zrovna příjemnou stopu čehosi, co bych nazval "plechovkově jalově pasterační" chutí (no - asi jako kdyby se onen nádech hrušek proměnil ve vařenou zeleninu, naštěstí to není příliš intenzivní).
Pitelnost Zlatého bažanta se mi jeví tak tak průměrnou. Chuťový dojem, v prvních pár doušcích vcelku příjemný, se dosti rychle omrzí. Zdaleka nejlepší na něm shledávám sladové tělo, ale ani to není nijak úchvatné.
Suma sumárum je pro mě Zlatý bažant vcelku průměrný ležák, vyšponovaný především reklamou. Rozhodně si nezaslouží přízvisko "slovenská plzeň", s nímž jsem se také setkal. S "Plzní" prostě nesnese srovnání prakticky v žádném ohledu. To neříkám kvuli tomu, že jsem Čech a Zlatý bažant je slovenské pivo - vždy se snažím být objektivní a proto vím, že na Slovensku umějí vařit podstatně lepší piva, a to i v průmyslových pivovarech.
Vůně čepovaného Zlatého Bažanta byla slabě sladová a pasterčně mdlá, lépe působila zlatá barva a hustá, bílá, poměrně stabilní pěna.
V chuti se rozvine plné sladové tělo doprovázené chmelovými kudrdlinkami. Ve sladu jsem zaznamenal slabší, ale libě nasládlé, jakoby pečeně marmeládové tóny s přesahem do hrušek; zjevil se v něm však i nádech lehounké "přičmoudlosti".
Hořkost je středně intenzivní, sice nijak zajímavého projevu, na druhou stranu sladu "neutíká" a ani ulpívání jsem nezaznamenal.
Na patře za sebou Zlatý bažant chvílemi nechává ne zrovna příjemnou stopu čehosi, co bych nazval "plechovkově jalově pasterační" chutí (no - asi jako kdyby se onen nádech hrušek proměnil ve vařenou zeleninu, naštěstí to není příliš intenzivní).
Pitelnost Zlatého bažanta se mi jeví tak tak průměrnou. Chuťový dojem, v prvních pár doušcích vcelku příjemný, se dosti rychle omrzí. Zdaleka nejlepší na něm shledávám sladové tělo, ale ani to není nijak úchvatné.
Suma sumárum je pro mě Zlatý bažant vcelku průměrný ležák, vyšponovaný především reklamou. Rozhodně si nezaslouží přízvisko "slovenská plzeň", s nímž jsem se také setkal. S "Plzní" prostě nesnese srovnání prakticky v žádném ohledu. To neříkám kvuli tomu, že jsem Čech a Zlatý bažant je slovenské pivo - vždy se snažím být objektivní a proto vím, že na Slovensku umějí vařit podstatně lepší piva, a to i v průmyslových pivovarech.
Štamgast Pete69
7.4.2017Zlatý bažant 12°
Albert
Tak mého Bažanta uvařili dle etikety v Krušovicích.
Připadá mi, ze v pivu někdo vymáchal pečené vepřové maso. Úplné jiny dojem, nez jsem měl na Slovensku z točeného. Rozdíl je vždy. Ale tady je to nebe a dudy.
Pěna: Hustá, jemně špinavé bílá, poměrné trvanlivá.
Vůně: Silně sladová, spálená.
Barva: Zlatá.
Chuť: Sladová, pečená.. Hořkost z prvu příjemná, ale ulpívá. Slad je pro mě osobně velmi nepříjemně spáleny přecházející až do chuti pečeného vepřového masa.
Velmi osobité pivo. Druhé bych si ale nedal ani náhodou...
Připadá mi, ze v pivu někdo vymáchal pečené vepřové maso. Úplné jiny dojem, nez jsem měl na Slovensku z točeného. Rozdíl je vždy. Ale tady je to nebe a dudy.
Pěna: Hustá, jemně špinavé bílá, poměrné trvanlivá.
Vůně: Silně sladová, spálená.
Barva: Zlatá.
Chuť: Sladová, pečená.. Hořkost z prvu příjemná, ale ulpívá. Slad je pro mě osobně velmi nepříjemně spáleny přecházející až do chuti pečeného vepřového masa.
Velmi osobité pivo. Druhé bych si ale nedal ani náhodou...
Štamgast Pete69
5.3.2017Zlatý bažant 12°
Zbytečně nadhodnocené slovenské pivo. TOPVAR je daleko lepší a za rozumnější cenu. Bažant není ani hořky, ani sladký, Ani extra chmelený. zdálo by se že je vyvážený, ale po pár doušcích zjistíte, že je nijaký a pryč s ním z našho nápojového lístku. Vyzkoušet, neurazí, ale pryč s ním.
Štamgast Thymallus
22.10.2020Zlatý bažant 12°
Láhev 0.5l sklo
Tohleto pivo bych ohodnotil jako standardní europivo. Jen trochu méně nasládlé a více hořké s hořkým dozvukem. Pije se celkem dobře, jen nečekejte nějaký extra chuťový zážitek.
Štamgast Kvicala
9.7.2015Zlatý bažant 12°
Bardejov
Podle mě spíše nadprůměr mezi europivy. Jistě výraznější než jeho otec Heineken, to je skutečně spíš "eurovoda". I tak, potenciál je v Bažantu pouze naznačen, na mě je příliš jemně chmeleným pivem typu Budvar nebo Bakalář. Ovšem dle mé zkušenosti jde o málo následkové pivo, což mu přináší další plusbody.
Štamgast Yarwen
22.8.2020Zlatý bažant 12°
Restaurace San Severo, Praha - Zahradní Město
Když není zbytí a v restauraci mají neradostnou nabídku piv, pak zbývá jediné pozitivum, a to, že zrecenzuji pivo, které bych sám o sobě nevyhledával.
Bažant 12°má bílou, spíše řidší pěnu, která po čase ostrůvkovatí a i tyto ostrůvky se nakonec rozpouštějí. Barva čirá, zlatá, vůně překvapivě (na ležák) výraznější, sladová, se sladkým nádechem.
První doušek mě pozitivně překvapil, vůbec to nebylo špatné. Slabý říz je doprovázen vyšší hořkostí, na dvanáctku mi ale pivo přišlo méně hutné. Přesto jsem měl z něj velmi dobrý pocit, ten ale při druhém krýglu, kdy jsem zpomalil a pivo bylo na stole déle, pomalu vyprchal - pivo si totiž neudrželo svou chuť až do konce, má tendenci nabíhat na slabou kyselost, hořkost pak začínala nepříjemně ulpívat na patře. Pořád to ale není tragédie, na druhé straně je pitelnost trochu nižší, na třetí pivo už jsem chuť neměl.
Zlatý bažant je průměrné pivo s příjemnou vůní, ale s nižší pitelností. Samotná hořkost pivo dobrým neudělá.
Bažant 12°má bílou, spíše řidší pěnu, která po čase ostrůvkovatí a i tyto ostrůvky se nakonec rozpouštějí. Barva čirá, zlatá, vůně překvapivě (na ležák) výraznější, sladová, se sladkým nádechem.
První doušek mě pozitivně překvapil, vůbec to nebylo špatné. Slabý říz je doprovázen vyšší hořkostí, na dvanáctku mi ale pivo přišlo méně hutné. Přesto jsem měl z něj velmi dobrý pocit, ten ale při druhém krýglu, kdy jsem zpomalil a pivo bylo na stole déle, pomalu vyprchal - pivo si totiž neudrželo svou chuť až do konce, má tendenci nabíhat na slabou kyselost, hořkost pak začínala nepříjemně ulpívat na patře. Pořád to ale není tragédie, na druhé straně je pitelnost trochu nižší, na třetí pivo už jsem chuť neměl.
Zlatý bažant je průměrné pivo s příjemnou vůní, ale s nižší pitelností. Samotná hořkost pivo dobrým neudělá.
Štamgast Spavian
13.7.2024Zlatý bažant 12°
lahev, Penny Market Kuřim, cena v akci za 12,90
červenec 2024-Příjemná dvanáctka bez přehnané nasládlosti, ale s plným tělem doplněným přiměřenou,trochu silnější hořkostí.Pěna hustá, která ale rychle padá.Vůně příjemná pivní, barva světle medová, odpovídající standardu světlé dvanáctky plzeňského typu. Lahvový Bažant se v současnosti prezentuje jako jedno z kvalitnějších supermarketových piv, a tomu odpovídá cena i zážitek z napití. Nijak chuťově nevybočuje do neočekávaných směrů. Výrobce anonymní, prodávající Heineken Krušovice-vyrobeno v ČR pod supervizí Heineken Slovensko. Solidní pivo ve stejné lize jako Starobrno Bitr nebo Krušovice Bohém. Hodnotím o trochu víc, protože mě Bažant připomněl už nevyráběnou výbornou dvanáctku Brněnský drak, a dost možná je výráběný v Brně na Mendláku podle stejné receptury..
Štamgast Krejca
24.7.2022Zlatý bažant 12°
Kaufland
Není to pivo, které se snaží působit jako něco extra a to je dobře. Pivo zařazuji do kategorie "ideální na zahnání žízně", ve které se mu docela daří. Dost sladké (ale ne nepříjemně), jen lehce hořké.
Štamgast Vaclav515
27.11.2021Zlatý bažant 12°
Kaufland sklo
Za akční cenu 11,90 v balení krabice 10 kusů jsem si i pochutnal-je to prostě 12-náctka, ale dobré pití po obědě. Listopad 2021
Štamgast Musislik
23.11.2020Zlatý bažant 12°
Plecháček větráček
Toto pivo mě po jeho zvětrání mile překvapilo. Je to nejlepší větrák, kterého jsem zatím měl (zas takovou konkurenci nemá, když to jde, tak větráky úmyslně nevytvářím). Překvapila mě jeho voňavá vůně a to více, než jeho chuť. Až se znovu probudím po zajímavé noci, tak doufám, že bude na stole čekat zlatý zvětralý bažant
Větrákové hodnocení: 3,5/5
Větrákové hodnocení: 3,5/5
Štamgast Roladovac
24.12.2023Zlatý bažant 12°
No určitě bych bažanta tak špatně nehodnotil jako většina tady. Měl jsem lahvové a byl jsem příjemně překvapen je sice pravda ze po více piv ( 8 a více ) mě trochu druhy den bolela hlava ale to je jen tím že normálně nekupuji. Myslím ze pivo je tak akorát silné na ležáka a hořkost je nadprůměrná ale dobrá. Myslím za ty peníze dobrá 12ka
Host mi***ny.cz
24.3.2021Zlatý bažant 12°
Zlatý bažant z Brna absolutně nenese známky jihovýchodní sladovosti, jako třeba Zlatý bažant 73. Je to normální české pivo, jen s mírnější hořkostí, a pravda trochu nevýrazné a unifikované.
Ale bez barevných sladů. A většinou také bez vad, s výborným vzhledem a dobrou pitelností. Značka ZB má stále svoji hodnotu, takže při degustaci obsah láhve pravděpodobně zůstane za očekáváním. Toto se nám však pravděpodobně stane i u Budvaru či Prazdroje, a nemělo by to svádět k podprůměrnému hodnocení. Starobrněnský Zlatý bažant v láhvi určitě patří k tomu lepšímu, co lze v samošce vložit do košíku.
Ale bez barevných sladů. A většinou také bez vad, s výborným vzhledem a dobrou pitelností. Značka ZB má stále svoji hodnotu, takže při degustaci obsah láhve pravděpodobně zůstane za očekáváním. Toto se nám však pravděpodobně stane i u Budvaru či Prazdroje, a nemělo by to svádět k podprůměrnému hodnocení. Starobrněnský Zlatý bažant v láhvi určitě patří k tomu lepšímu, co lze v samošce vložit do košíku.
Host de***am.cz
30.12.2017Zlatý bažant 12°
Zlatý bažant, lahvový 0.5l, vařený zřejmě ve Starobrno, prodejce Krušovice. V akci se dá koupit i za zmiňovaých 11 korun, což není špatná cena. A jak si toto pivo tedy vede - opět je to mezinárodní pivo, a podle toho je potřeba k němu přistupovat. Sladová složka piva není příliš výrazná, docela mdlá, ale jak už je zmíněno, jaksi trochu připálená, což může vyhovovat. Sladově tedy jaksi ok. Chmel znát je, ale velmi trpce, dal bych ruku do ohně za to, že je vařeno hlavně z extraktů nebo ještě něčeho horšího. V mezinárodním srovnání pivo nevychází vůbec špatně, ale v českém trochu pokulhává. Ještě bych se zastavil u lahví, kde přesně nechápu myšlení Heinekenu. Dřív se toto pivo prodávalo v klasických 0,5l lahvích s logem Bažanta. Dnes, zřejmě z důvodu přebytku jiných lahví, které tato skupina používá na pivo Zlatopramen, plní Bažanta do těchto zelených lahví bez jakéhokoli loga, ale zajímavé tedy je, že stále lze toto jedno a to samé pivo v té samé šarži koupit v těchto dvou typech lahví - buď s logem Bažanta, nebo v té druhé, která se používá na Zlatopramen. Nové lahve s Bažantem už jsem dlouho neviděl, naopak už jsem viděl Bažanta v nových lahvích bez loga - tak nevím, ale pokud je pivo v lahvích bez loga, tak už úplně ztrácí punc té své "exkluzivity" a Heineken z něj udělal pivo srovnatelné s klasickým Zlatopramenem,baleným ve stejné lahvi.
Host so***am.cz
17.11.2017Zlatý bažant 12°
Za mě dobré pivo které ve mě vyvolalo chutové vzpomínky na staré časy. Divím se tomu hodnocení možná se od doby co ho hodnotili kolegové v roce 2015 zlepšilo.V akci za 10.90 kč velmi dobrá volba.
Host pe***am.cz
4.3.2017Zlatý bažant 12°
Heineken B a to doslova. Mdlý Bažant, který neurazí k obědu, ale když jde člověk urazit pár kousků, tak určitě ne na Bažanta. Hořkost dle mého názoru slabá.
Názory na pivo „Zlatý bažant 12°“
Jen poznámka - na území ČR se prodává Zlatý Bažant licenčně vyráběný v Pivovaru Starobrno. A že je znatelný rozdíl mezi Zlatým Bažantem z Brna a Hurbanova si můžete být 100% jisti.
@Moro, díky, zaznamenal jsem výrobce Starobrno na lahvi. Že by byl Zlatý Bažant čepovaný ve slovenské restauraci také na Slovensku vařený, jsem si patrně jen naivně představoval.
@ Moro: dle intonace názoru soudím, že Bažanta vařeného v Hurbanově považujete jako odborník za lepší než toho ze Starobrna? ;-) Jen se ptám...
@ Kvicala:
Tak teď se opravdu bavím - netušil jsem, že mám něco jako intonaci i v písemném projevu ;-) Ale teď vážně - kdysi jsem si pro sebe dělal takové srovnání - malou recenzi obou variant současně. Obě byly sladové s méně nápadnou chmelovou hořkostí, o středně plném těle s lehce nasládlým dojezdem. Obě trpěly na jistou obtěžující středně intenzivní a mírně ulpívací hořkost. Slovenská spíše na počátku chutí a moravská zase na konci - což mě zaujalo.
Neřekl bych, že by slovenská varianta byla výrazně lepší - jen byla (pro mě osobně lépe) pitelná = ve smyslu méně únavná = dobře odlišitelná. Ta moravská nesla jakýsi rukopis starobrněnských piv - taková ulepenější.
Jen - nemám tak fenomenální paměť a recenze si roky píši do notýsku, po kterém jsem teď s povděkem sáhl. A snad na závěr - když jsem si onu srovnávací recenzi dělal, nechal jsem si naplnit sklenici 1 a 2 = nevěděl jsem, co ze z Brna a Hurbanova.
@ Moro: Díky za obšírné vysvětlení, které plně chápu :) Již jsem jednou řešil podobnou věc i přímo s panem Vrchním, tak si dovolím napsat i sem. Podobnou paralelu jako u Bažanta lze totiž pozorovat i u Starobrna - v Hurbanově se dosud vyrábí Starobrno 10° (Tradiční), které je nadále normálně pasterizované (narozdíl od Starobrna "z Brna", kdy veškeré položky jsou již dávno nepasterizované) a má i jinou etiketu. A toto slovenské Starobrno mi též chutná víc než moravské... je to úplně jiná chuť, více hořké a méně ulpívající.
No ja mám nejakého Bažanta už za sebou :) niekedy možno prihodím aj recenziu ;).
Pre mňa veru podkaliberné pivo, dobrý slad (veľká vlastná sladovňa a je to cítiť), ale neviem od kade berú chmeľ v Heinekene Hurbanovo.
Trochu zatuchnuté mi príde, ČR variantu som nekoštoval ešte, nejak som naložil vždy niečo iné do koša keď som bol v susedstve :D
Slovenské Starobrno zde: http://www.heinekenslovensko.sk/sk/starobrno
Moravské zde: http://www.starobrno.cz/cs-CZ/nase-pivo.html
Najdi 5 rozdílů :)
@pijan 1986:
Ona zatuchlost - může (s důrazem na slovo může) býti pasterační pachuť, která je též popisována jako lepenková či papírová. Představit si to lze např. jako vůni mokré papírové lepenky.
@ Moro:
Vďaka Moro, vystihol si to, mokrá lepenka je to správne slovo.
A je to celkom škoda, pár múch a bolo by dobre piteľné, hlavne tá zatuchlosť.
@ pijan1986:
Takže teď už si 100% budeš pamatovat, jak se pasterace projevuje a odhalíš jí v každém dalším pivu, které budeš v budoucnosti pít :-)
Pre tých z nás, čo ešte máme v akej-takej pamäti pôvodnú chuť slovenských pív z druhej polovice 80-tych a začiatku 90-tych rokov, je dnešný stav smutný. To, čo urobil Heineken so Zlatým Bažantom, je rovnaký zločin, ako spáchal SABMiller na značke Topvar. Kedysi výborné pivá, ktoré som mal veľmi rád, sa zmenili v europivné brečky, ktoré nemožno brať vážne. Za to by mali byť šéfovia dotknutých koncernov predvedení na námestia do Topoľčian a Hurbanova a daní do klady, aby po nich mohli slušní ľudia hádzať hnilé ovocie a zeleninu, ako to bolo kedysi dobrým zvykom.
K pivu. Vôňa taká nijaká, pena priemerná, pri fľaškovom padá hneď, pri čapovanom drží pomerne solídne. Farba ani svetlá, ani medová, niečo medzi tým. Dnešná dvanástka Zlatý Bažant je dominantne sladové pivo, v ktorom však táto sladová zložka pôsobí umelo a ťažko, čo je u pivovaru s najväčšou sladovňou v strednej Európe pochopiteľné - veľký býva v pivovarníctve často synonymom slovného spojenia hlboko priemerný. Nepodarený slad nie je nijako napravovaný chmeľovou zložkou, horkosť je akosi v pozadí a zákazník si ju má zrejme z časti domyslieť. Piteľnosť podľa mňa slabšia, rezkosť stredná.
Ta připálenost mi na některých heinekenských pivech taky hodně vadí. Přitom jinak by to celkově byl asi nejakceptovatelnější nadnárodní koncern, nebýt této vady. Bažant skutečně je cítit spáleninou, chuť je sladová až sladká, pitelnost skutečně na bodu mrazu. Edice 73 je trochu lepší, ale víc jak 2 nedám...
Dobrý den, Zlatý bažant je slušné pivo, zvláště když je slovenské. Chytil by se i v Čechách, přizpůsobit však na české ceny.
Bažanta jsem dlouho neměl, nebylo kde, ale pamatoval jsem si ho jako ne příliš výrazné, nicméně relativně dobře pitelné. Teď jsem si koupil basu v Penny a co v těch lahvích je, to by mě tedy zajímalo. Tak koncetrovanou pachuť myšiny jsem snad ještě u žádného piva necítil. Kdoví odkud a z čeho je to vyrobené. Velké zklamání.
Slovenská verze Bažanta je aktuálně mnohem lepší než česká... je bez typické připálenosti, sice bez výraznější hořkosti, ale pije se velmi dobře. Nutno chápat jako zástupce sladovějších piv ala Budvar, Bakalář, a nečekat hořké orgie typu Poutník, Chotěboř atd.
Silná pachuť škrobového lihu, jakoby to snad vařili z brambor. Nepitelné!!!!!!
Nyní v jakési quasi-akci s novou etiketou, hlásající prémiovost. Zakoupil jsem jen jedno, ale konalo se příjemné překvapení. Zcela bez pasteračního smradu, zcela bez připálenosti. Prostě sladovější, slušně pitelný ležák jemné hořkosti, připomínající např. piva z Litovle. Dobré!
V listopadu 2021 jsem vypil jedno lahvove u znameho....me to proste nejede, jako starobrno.....cimz nehodnotim kvalitu surovin nebo technologii nebo netvrdim, ze je hnusny......me proste nechutna, tak si ho pamatuju a tak mi chutnal i ted, coz zase znamena, ze maji stabilni chut a zrejme nic nemeni na postupu(bavim se o lahvovem varenem v CR).......jo to v roce 2003 myslim, tocenej na frydecko-mistecku na prehrade Baška za dvacku varene myslim jeste na slovensku pratele.....to byla mlaskacka, uplne neco jineho
Právě jsem ho vypil je jemne hezký drží pěnu a hlavně je to lék na ledviny!!!
Já myslel, že žabant je na chcaní
Bažant 12°ku som si obľúbil, lebo mám rád sladšie pivko. No keď zmenili receptúru a prešli na horkejšie, už mi to tak nešmakovalo, ale no budiš. Za tú cenu... Ja som našťastie objavil Krušovice 12°ku v podstate rovnakej cenovej kategórii, ktorá sa mi zdá pôvodnej Bažantovej dvanástke veľmi podobná. Nepochybne - nemôzeme Bazanta porovnávať s Plzeňom, ktorý má svojskú chmeľovú chuť, "říz" a dobre sa po ňom odgrgne. To ako keby chcel niekto porovnávať Kofolu s Coca-colou alebo tak nejak. Kofola je jemnejšia, Coca-cola má zas grády. Myslím, že dosť závaží aj to, čo človek pred pivkom práve zjedol, a ktoré chuťové bunky si otupil, či mal zmrzlinu, či slaninu, alebo má ešte chuť od zubnej pasty. Osobne Bažanta (teraz už skôr Krušovice) si s radosťou vychutnám, ale maximálne 2 vychladené fľašky. Viac mi to už nechutí.
Přidat názor
Zde se můžete podělit o svůj názor na chuť, vůni, charakteristiku a vůbec celkové hodnocení tohoto piva.
Podívejte se, jak by měl vypadat obrázek piva a jak naopak ne.
Nahráváme pouze obrázky, jichž jsme autory!Tedy nikoliv obrázky piv převzaté z jiných webů atd. | |
V pořádkuPůllitr vyfocen těsně po načepování, je celý, správně barevný, není pootočený a zabírá naprostou většinu obrázku. | |
V pořádkuPůllitr vyfocen i s lahví, těsně po přelití, je celý, správně barevný, není pootočený a zabírá naprostou většinu obrázku. | |
Není v pořádkuObrázek je vyfocen za špatného světla, takže není jasná barva piva; navíc půllitr není uprostřed. | |
Není v pořádkuPůllitr není uprostřed a není celý. | |
Není v pořádkuObrázek je pootočen a půllitr na něm není celý. | |
Není v pořádkuPůllitr je vyfocen z příliš velké dálky a navíc je nakloněný. | |
Není v pořádkuKamarády máme rádi, nicméně tento web je atlasem piv, nikoliv kamarádů (či jiných nesouvisejících objektů). |