Recenze piva „Špalda 12°“
Redaktor PanVrchni
7.3.2016Špalda 12°
čepované (restaurace Pinta, Argentinská ul., Praha 8)
Špalda je starým druhem pšenice, z níž v 1. selském pivovárku v Kroměříži vaří spodně kvašené pšeničné pivo. A to je zajímavým počinem, protože se chuťově od běžných pšenic dost liší. Ale popořadě:
Voněla čerstvou, mírně ovocitou vůní vznášející se nad hustou, bílou a trvanlivou pěnou. Barvu lehce zakaleného piva bych pak označil jako slámovou až nepatrně do oranžova.
V chuti se kroměřížská "špalda" projevila velmi svěžím, současně příjemně nasládlým, živým, až jakoby "vzdušně" jemně sladovým tělem. To je podporováno decentní linkou kvasnic a následně rychle se napojivší aromatickou i důraznou chmelovou hořkostí, která nabývá na důrazu a postará se o dlouhé a pořádně hořké doznění.
Říz byl střední až vyšší a pitelnost výborná.
Jak už jsem naznačil v úvodu, Špalda z Kroměříže neoplývá tradičními atributy pšeničných piv, zde to však ani trochu není na závadu. Jde o osobitý, avšak velmi přístupný a mimořádně pitelný ležák, jehož společnost by mě neomrzela ani po mnoho dlouhých večerů.
Voněla čerstvou, mírně ovocitou vůní vznášející se nad hustou, bílou a trvanlivou pěnou. Barvu lehce zakaleného piva bych pak označil jako slámovou až nepatrně do oranžova.
V chuti se kroměřížská "špalda" projevila velmi svěžím, současně příjemně nasládlým, živým, až jakoby "vzdušně" jemně sladovým tělem. To je podporováno decentní linkou kvasnic a následně rychle se napojivší aromatickou i důraznou chmelovou hořkostí, která nabývá na důrazu a postará se o dlouhé a pořádně hořké doznění.
Říz byl střední až vyšší a pitelnost výborná.
Jak už jsem naznačil v úvodu, Špalda z Kroměříže neoplývá tradičními atributy pšeničných piv, zde to však ani trochu není na závadu. Jde o osobitý, avšak velmi přístupný a mimořádně pitelný ležák, jehož společnost by mě neomrzela ani po mnoho dlouhých večerů.
Názory na pivo „Špalda 12°“
Přidat názor
Zde se můžete podělit o svůj názor na chuť, vůni, charakteristiku a vůbec celkové hodnocení tohoto piva.
Podívejte se, jak by měl vypadat obrázek piva a jak naopak ne.
Nahráváme pouze obrázky, jichž jsme autory!Tedy nikoliv obrázky piv převzaté z jiných webů atd. | |
V pořádkuPůllitr vyfocen těsně po načepování, je celý, správně barevný, není pootočený a zabírá naprostou většinu obrázku. | |
V pořádkuPůllitr vyfocen i s lahví, těsně po přelití, je celý, správně barevný, není pootočený a zabírá naprostou většinu obrázku. | |
Není v pořádkuObrázek je vyfocen za špatného světla, takže není jasná barva piva; navíc půllitr není uprostřed. | |
Není v pořádkuPůllitr není uprostřed a není celý. | |
Není v pořádkuObrázek je pootočen a půllitr na něm není celý. | |
Není v pořádkuPůllitr je vyfocen z příliš velké dálky a navíc je nakloněný. | |
Není v pořádkuKamarády máme rádi, nicméně tento web je atlasem piv, nikoliv kamarádů (či jiných nesouvisejících objektů). |