Recenze piva „Samson tmavý ležák 12°“
Redaktor PanVrchni
1.5.2015Samson tmavý ležák 12°
lahev (Kaufland)
Klasickým a v lahvích dobře dostupným tmavým ležákem je černý Samson dvanáctka. Po přelití jedné z lahví do sklenice se rozvinula příjemná karamelová vůně s mírným nádechem marmelády z lesního ovoce, též trošku pražená a chmelová.
Oku lahodí i poměrně hustá a pomalu opadávající béžová pěna a temně hnědá barva s narudlými odlesky proti světlu.
V ústech se po napití rozvine jemně karamelová chuť s ladně hořkým zakončením, v němž se o slovo hlásí rovným dílem chmelová hořkost s decentní kávovou pražeností.
Tělo je přiměřeně plné a z karamelové sladovosti občas vykoukne - podobně jako ve vůni - náznak marmelády z lesního ovoce, dodávající osobitosti. Tmavý Samson je pivem vyváženým a slušně pitelným.
Co se týká chuti, jsem tedy spokojen, pivo má charakter a přitom je vstřícné.
Jediné, co mě na něm mrzí, je obsah umělého sladidla (sacharinu). V chuti jej ani nedokáži identifikovat (obvykle se projevuje lehkou oddělenou nasládlostí), tak proč s ním tmavý Samson kazit?
Notabene, chlubí-li se Samson sloganem "vychutnejte si pivo z přírodních surovin, vařené s péčí a láskou podle osvědčené originální receptury". Opět marně přemýšlím, na kterém stromě ten přírodní sacharin roste a zda ho lze sehnat i v bio podobě na farmářských trzích...
Mimo tento neduh považuji černý ležák Samson za dosti podařený tmavý ležák, po němž můžete v obchodě bez obav sáhnout. Profláknutého Černého Kozla poráží rozdílem třídy.
Oku lahodí i poměrně hustá a pomalu opadávající béžová pěna a temně hnědá barva s narudlými odlesky proti světlu.
V ústech se po napití rozvine jemně karamelová chuť s ladně hořkým zakončením, v němž se o slovo hlásí rovným dílem chmelová hořkost s decentní kávovou pražeností.
Tělo je přiměřeně plné a z karamelové sladovosti občas vykoukne - podobně jako ve vůni - náznak marmelády z lesního ovoce, dodávající osobitosti. Tmavý Samson je pivem vyváženým a slušně pitelným.
Co se týká chuti, jsem tedy spokojen, pivo má charakter a přitom je vstřícné.
Jediné, co mě na něm mrzí, je obsah umělého sladidla (sacharinu). V chuti jej ani nedokáži identifikovat (obvykle se projevuje lehkou oddělenou nasládlostí), tak proč s ním tmavý Samson kazit?
Notabene, chlubí-li se Samson sloganem "vychutnejte si pivo z přírodních surovin, vařené s péčí a láskou podle osvědčené originální receptury". Opět marně přemýšlím, na kterém stromě ten přírodní sacharin roste a zda ho lze sehnat i v bio podobě na farmářských trzích...
Mimo tento neduh považuji černý ležák Samson za dosti podařený tmavý ležák, po němž můžete v obchodě bez obav sáhnout. Profláknutého Černého Kozla poráží rozdílem třídy.
Štamgast Pete69
24.3.2017Samson tmavý ležák 12°
TESCO
Samson mě zatím nikdy nezklamal a řadím jejich piva poměrně vysoko. Jejich tmavý ležák mohu též doporučit.
Pěna: Hustá, vysoká.. neopadla a zůstala i po dopití na dně sklenice.
Vůně: Karamel, marmeláda.
Barva: Světlejší. Krásně rubínová.
Chuť: V prvních tónech mě ovládla spálená kávová chuť. Asi nejblíže ze všech tmavých piv, které jsem pil se jeho chuť blíží pravému karamelu. Dále vás zaplaví chuť marmelády, což já osobně úplně nevítám. Dlouho ulpívající marmeládová chuť se spojí s hořkostí... Vydrží v ústech velmi dlouho. Po chvíli vás začne rušit chuť umělého sladidla a to negativně ovlivnilo i mé hodnocení. Nebýt umělého sladidla, bylo by toto pivo skvělé.
Přesto - zajímavé pivo.
Pěna: Hustá, vysoká.. neopadla a zůstala i po dopití na dně sklenice.
Vůně: Karamel, marmeláda.
Barva: Světlejší. Krásně rubínová.
Chuť: V prvních tónech mě ovládla spálená kávová chuť. Asi nejblíže ze všech tmavých piv, které jsem pil se jeho chuť blíží pravému karamelu. Dále vás zaplaví chuť marmelády, což já osobně úplně nevítám. Dlouho ulpívající marmeládová chuť se spojí s hořkostí... Vydrží v ústech velmi dlouho. Po chvíli vás začne rušit chuť umělého sladidla a to negativně ovlivnilo i mé hodnocení. Nebýt umělého sladidla, bylo by toto pivo skvělé.
Přesto - zajímavé pivo.
Štamgast strom
19.10.2017Samson tmavý ležák 12°
Tesco
Povedený tmavý ležák, chutný, vyrovnaný poměr sladkosti a hořkosti. Mile mne překvapil, protože světlý ležák Samson mi nechutná vůbec a obloukem se mu vyhýbám. Patří jistě k lepším tmavým pivům z velkoprodukce.
Sacharoza mu sráží body, ne však tolik - u černého piva cukr či sacharózu toleruji, do světlých ležáků však podle mne sladidla nepatří vůbec.
Sacharoza mu sráží body, ne však tolik - u černého piva cukr či sacharózu toleruji, do světlých ležáků však podle mne sladidla nepatří vůbec.
Host ja***am.cz
19.12.2019Samson tmavý ležák 12°
Vypadá to, že se v Samsonu začalo blýskat na lepší časy, možná po zisku několika významných ocenění se tam někdo chytl za hlavu a začal pracovat s tím, co mají k dispozici. U tmavého ležáku zřejmě došlo ke změně receptury, nyní jde pouze o 11%, nikoli 12% ležák a obsah alkoholu je též nižší (nyní 4.5 % místo dřívějších 4.7%), hlavně ale zmizel ze složení sacharin. No, po ochutnání musím říci, že si nemůžu pomoct, ale závěrečná linka mi trochu tu typickou chuť sacharinu stále navozuje, ale budu věřit etiketě a tomu, že to k Samsonu jinak patří a sacharin tam opravdu není, jinak je však pravda, že pivo působí nyní mnohem přirozeněji. Jinak chuť je standardní, není tak suchý, jako je Budvar, nyní mi hodně připomíná tmavého Kapucína z Vratislavic (též 11%). Líbí se mi též novější etikety, kde konečně v Samsonu uvádí adresu pivovaru a zdůrazňují České Budějovice, namísto dřívějších etiket, kde Budějovice vůbec nefigurovaly a naopak se zdálo, že se Samson snad vaří v Praze na Chodově. Též se zlepšila komunikace ze strany pivovaru, kde dřív absolutně neodpovídali na dotazy, a nyní odpovídají obratem dokonce jménem ředitele. Jsem po delší době velmi mile překvapen a doufám, že jim to vydrží. Ještě ochutnám i ostatní piva včetně Pita, které má být též už bez umělého sladidla a dám vědět. Zdejším recenzentům doporučuji obstarat láhev a napsat novou recenzi na novou recepturu.
Host Ma***am.cz
1.12.2017Samson tmavý ležák 12°
Víceméně souhlas s ostatními - tmavý Samson 12 v lahvi není špatné pivo, ale špatnou službu mu dělá přídavek sacharinu. Pokud to s ním v pivu přeženou nebo pokud je na něj hodně citlivý, v tomto pivu ho určitě pozná. Chuť celého piva pak působí bohužel velice chemicky a uměle a zastiňuje ostatní věci včetně tmavých sladů. Alespoň že ve složení není uvedeno barvení karamelem nebo kulérem. Dle mých informací se prý tmavý Samson prodává vcelku dobře, lidem asi ta "umělá" chuť vyhovuje. Já bohužel musím říct, že pivo je částečně chuťově specifické (díky místní vodě asi), ale nejhorší je na něm právě sacharin. A rovněž se mi u tmavého piva nelíbí, že je na něm uvedeno jen sídlo výrobce Praha a nic o Budějovicích. Na světlý ležák už to alespoň doplnili.
Host de***am.cz
22.3.2017Samson tmavý ležák 12°
Předesílám, že nejsem příznivcem nějaké chemiev pivu. Ale u tmavých piv dělám výjimku. Hodně tmavých piv z mého pohledu působí dost suše, trendem je také zvýšená hořkost tmavých piv, obojí nevyhledávám. Tmavé pivo mám rád pro jeho sladkost, ať už je jí dosaženo cukrem nebo nejčastěji sacharinem. To tmavý Samson splňuje. Občas ta chuť sacharinu je trošku víc vtíravá, ale jinak je to fajn pivo se sladkou vůní a nádhernou chutí. Pivo není také přehnaně hořké, hořkost je dle mého názoru spíše decentní. Z pohledu jiných se tmavé pivo přidáním sacharinu pivo dost zkazilo. Já tvrdím opak, u mě naopak přidalo na přitažlivosti. Rád si ještě teď několik kousků v Normě a akci zakoupím, protože i v ostatních ohledech jde o dobré pivo.
Host Si***us.pl
3.12.2016Samson tmavý ležák 12°
Zajímavé tmavé pivo. Osobně mi to, že se jedná o tmavé pivo, připomínala jen barva tohoto tmavého piva a chuť sacharinu, obsaženého ve složení, která se dala dobře identifikovat, ale nebyla až tak výrazná. V ostatních ohledech mi pivo přišlo naprosto neutrální, nikde jsem necítil karamelovou nebo praženou chuť, kterou bych od tohoto tmavého piva očekával. Kdyby tam nebyl sacharin, který některá tmavá piva "dokresluje", nepoznal bych (při slepé degustaci), že jde o tmavé pivo. Pivo je to vcelku dobré, dle etikety není barveno uměle (karamel). Tmavý Samson už jsem měl nekolikrát, ale žádnou z chutí typických pro tmavá piva tam necítím. Ochutnáno lahvové.
Host lu***am.cz
4.5.2016Samson tmavý ležák 12°
Tmavý ležák Samson lahvový přechutnávám asi tak po roce a přijde mi stále stejný. Hlavní problém zde vidím - stejně jako u Pita - v přídavku sacharinu, se kterým podle mě Samson neumí vůbec pracovat a chuť tím vyloženě kazí, vlastně ne kazí, zde bych užil přímo slovo "przní". Na jednu stranu kvůli tomuto sladidlu je pivo sladší, což mám rád, protože mám rád sladká nealko piva, ale zde sacharin ůplně a doslova zazdívá ostatní vjemy z piva, vůni tmavých sladů a i ostatní atributy piva cítím a vychutnávám z jakéhosi povzdálí, zato sacharin se vždy "hrdě" k chuti hlásí. Ale tento problém mám po celé 3 roky, co Samsona tmavého přechutnávám....jinak pivo mi přijde dobré, bohužel je ta chuť podle mě značně upozaděna, stejně jako u Pita...nebo snad má Samson opět snahu něco negativního skrýt užitím tohoto sladidla v chuti? Myslím, že kdyby Samson ubral trochu na míře použitého sacharinu, mohlo by to být v pohodě, ale z druhé strany bohužel myslím, že tmavý Samson spolu s Pitem jsou horkými adepty na cenu "jak sladidlem/chemií rapidně zhoršit pitelnost/kvalitu" piva. Takže přestože by mi jinak tmavý Samson velmi vychovoval, kvůli tomu sladidlu jej určitě vyhledávat nebudu. Bez něj by to bylo určitě jedno z lepších průmyslových tmavých piv.
Názory na pivo „Samson tmavý ležák 12°“
pivo má příjemnou hořkost,pěnu,která se drží, chmelovou vůni a i chuťově je prima.
Rozhodně jedno z nejlepších, které jsem v poslední době pil.
Tohle pivo šlo s kvalitou rapidně dolů. Míst bývalé mňamky nyní chutná jako
ředěná sladká sojová omáčka. Fuh.
@ štamgast Strom:
Nechci být mravokárce nebo něco podobného, ale ... Kdo aspoň trochu rozumí pivu, pak by neměl psát o toleranci k sacharóze. Pojďme si to trochu rozebrat:
Cukr (sacharóza) - spousta lidí na něj nadává a napříč pivními diskusemi se nese názor, že pivo s cukrem = špatné pivo. Do tradiční výroby českého piva NEPATŘÍ, avšak pivovary jej používají ke zvýšení výtěžnosti.
Sladidla (aspartam, sacharóza, karamel,. ..) - jsou uměle vytvořené produkty, které kvasinka není schopna zpracovat = zůstávají v pivu a způsobují sladkost. Do piva NEPATŘÍ V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ!
Neposilujme prosím ten stupidní mýtus, že tmavé/černé pivo by mělo být sladké. Je to nesmysl.
Je samozřejmě osobní věcí každého z nás, jaké má preference, ale obecně jsou umělá sladidla zlem a to nejen v pivovarnictví.
Vážně dobrý, snad až moc karamelový a sladký, raději tmavý Konrád
@ znalec Moro
O tom, že umělá sladidla do piva nepatří, není sporu, a s tím plně souhlasím.
Nicméně realita je taková, že některé pivovary je požívají a některé jejich použití dokonce považují za přednost a typickou vlastnost českého piva (Svijany, cukr).
Pro perfektní pivo by tolerance měla být skutečně nulová. A pokud bychom šli do extrému, tak pivem by měl býti nazýván jen nápoj z vody, chmele a sladu. Ideálně nefiltrovaný a nepasterizovaný jako za starých časů.
Když píšu, že sladidlo toleruji, tak nikoliv z hlediska technologické výroby, nýbrž z hlediska chuti. Z hlediska chuti mi třeba uvedené černé pivo chutná více než mnohá černá piva bez sladidel. A proto pro vlastní příležitostnou konzumaci toto sladidlo toleruji, ač bych byl raději kdyby tam žádné umělé sladidlo nebylo.
U světlých piv dle mé zkušenosti působí cukr a jiná sladidla na chuť spíše negativně a následky požití více kousků jsou též neblahé. (Podobně jako když se do slivovice přidává cukr.)
@Strom:
Svijany bych nerad řešil - tam si na tom, že cukr a chmelové produkty do tradiční české výroby piva patří, vlastně vytvořili celou výrobní filozofii. Proto raději dále bez komentáře.
Syntetická sladidla jsou mimo Samsona k vidění např. i v pivovaru Nymburk.
Je jasné, že každý člověk má své preference, jsem jsem chtěl říci, že není nutno, aby tmavé / černé pivo bylo nutně sladké a pokud ano, pak se tam nemusí cpát chemie.
Toš tak, ja? ;-)
@Strom
Tmavý Samson je jak kdy, někdy mi chutná, někdy je moc uslazený (uměle, bohužel). U Nymburka tmavého je též sacharin, ale i karamel, myšleno u tmavé varianty. Bohužel cukr a kulér je i ve tmavém Ferdinandovi, kde si jinak zakládají na poctivé výrobě. Nejlepší z tohoto je však asi Chodovar, kde jejich tmavá desítka je (při)barvena karamelem a ještě je tam sacharin. Punc exkluzivity tohoto výrobku "symbolu poctivého pivovarnictví", jak hlásá přední etiketa, dodává to, že toto pivo stáčí do patentních zelených lahví. Zajímavý je i tmavý Rohozec, kde je též cukr, kulér, ale i izoextrakty a kyselina askorbová (vitamin C).
Tmavý ležák Samson trpí takřka úplně stejnými neduhy jako Pito ze stejného pivovaru. Je evidentní, že v Samsonu vůbec neumějí pracovat s umělým sladilem. Kdyby jej (minimálně do lahvové verze) nedávali, bylo by to bylo skvělé. Bohužel i zde vás naprosto přehluší chuť umělého sladidla, takže z dojmů tmavého piva nemáte skoro nic. V ostatních ohledech je pivo uvařeno zřejmě kvalitně a splňovalo by i ostatní atributy, které by člověk od tmavého piva čekal, byť si dávám otázku, zda to občas nepřehánějí s chmelovým extraktem. Nicméně za akční cenu 9.90, za který se tento tmavý ležák vcelku často prodává, se není ani čemu divit. Za tuto cenu je pivo dobré (nebýt sacharinu).Pro mě opět díky sacharinu nedobré pivo.....
jako předřečník - zabité cukrem. Škoda, protože z piva je jinak cítit příjemná chuť.
Přidat názor
Zde se můžete podělit o svůj názor na chuť, vůni, charakteristiku a vůbec celkové hodnocení tohoto piva.
Podívejte se, jak by měl vypadat obrázek piva a jak naopak ne.
Nahráváme pouze obrázky, jichž jsme autory!Tedy nikoliv obrázky piv převzaté z jiných webů atd. | |
V pořádkuPůllitr vyfocen těsně po načepování, je celý, správně barevný, není pootočený a zabírá naprostou většinu obrázku. | |
V pořádkuPůllitr vyfocen i s lahví, těsně po přelití, je celý, správně barevný, není pootočený a zabírá naprostou většinu obrázku. | |
Není v pořádkuObrázek je vyfocen za špatného světla, takže není jasná barva piva; navíc půllitr není uprostřed. | |
Není v pořádkuPůllitr není uprostřed a není celý. | |
Není v pořádkuObrázek je pootočen a půllitr na něm není celý. | |
Není v pořádkuPůllitr je vyfocen z příliš velké dálky a navíc je nakloněný. | |
Není v pořádkuKamarády máme rádi, nicméně tento web je atlasem piv, nikoliv kamarádů (či jiných nesouvisejících objektů). |