Recenze piva „Šnajdr - Bílá svině 11°“
Redaktor PanVrchni
1.8.2016Šnajdr - Bílá svině 11°
čepované (restaurace U Šumavy, Praha 1)
Bílá svině mi byla v restauraci U Šumavy v Praze naservírována v běžném půllitru a představena jako witbier.
Voněla svěže ovocitou vůní, připomínající šťávu z čerstvého bezu, pěna byla poměrně hustá, bílá, a barva mírně kalného piva připomínala světlou slámu.
Chuťově se pivo představí velmi příjemným svěže lehce ovocitě nasládlým nástupem (taktéž mi mírně připomněl bezovou šťávu) s mírňoučkým aroma hřebíčku a stopou „mazlavosti“ banánů spolupracující s linkou kvasnic.
Hořkost je samozřejmě - jak je u pšenic obvyklé - velmi mírná, ale ještě vnímatelná.
Pivo středního řízu bylo hezky sladěné a velmi dobře pitelné.
Celkově je Bílá svině osobitá a svěží pšenice. Co ji hlavně odlišuje od odstatních pšenic, je ona lehká a živě ovocitá chuť. Jenom si nejsem jist tím označením witbier - zdá se mi, že tomuto stylu Bílá svině tak docela nevyhovuje.
Voněla svěže ovocitou vůní, připomínající šťávu z čerstvého bezu, pěna byla poměrně hustá, bílá, a barva mírně kalného piva připomínala světlou slámu.
Chuťově se pivo představí velmi příjemným svěže lehce ovocitě nasládlým nástupem (taktéž mi mírně připomněl bezovou šťávu) s mírňoučkým aroma hřebíčku a stopou „mazlavosti“ banánů spolupracující s linkou kvasnic.
Hořkost je samozřejmě - jak je u pšenic obvyklé - velmi mírná, ale ještě vnímatelná.
Pivo středního řízu bylo hezky sladěné a velmi dobře pitelné.
Celkově je Bílá svině osobitá a svěží pšenice. Co ji hlavně odlišuje od odstatních pšenic, je ona lehká a živě ovocitá chuť. Jenom si nejsem jist tím označením witbier - zdá se mi, že tomuto stylu Bílá svině tak docela nevyhovuje.
Názory na pivo „Šnajdr - Bílá svině 11°“
Ve stylu witbier by neměla chybět nesladovaná pšenice a povoleny jsou i byliny a koření. Možné jsou např. i slupky z pomerančů stejně, jako asi u nejprofláknutějšího witbieru na světě - Hoegaardenu.
@Moro, právě, že jsem tyto atributy v pivu moc nevnímal a barevně take nebylo moc "wit" (viz fotografie). Kdyby mi bylo představeno jako normální pšenice, asi bych to bez problemů přijal.
@PanVrchni:
Mno - samotná barva by byla vcelku OK. Dle čirosti vzorku je možno pouze uvozovat, že se pšenice (ať je jakéhokoli stylu) již počala sama čistit = je staršího data výroby.
Je možné, že tam nesladovaná pšenice v sypání skutečně je, ale může jí být málo a stejně málo bylo dalších přísad (např. bylin) a proto Ti to upomínalo spíše bavorský weizen. Ale to jsou jen moje spekulace.
Přidat názor
Zde se můžete podělit o svůj názor na chuť, vůni, charakteristiku a vůbec celkové hodnocení tohoto piva.
Podívejte se, jak by měl vypadat obrázek piva a jak naopak ne.
Nahráváme pouze obrázky, jichž jsme autory!Tedy nikoliv obrázky piv převzaté z jiných webů atd. | |
V pořádkuPůllitr vyfocen těsně po načepování, je celý, správně barevný, není pootočený a zabírá naprostou většinu obrázku. | |
V pořádkuPůllitr vyfocen i s lahví, těsně po přelití, je celý, správně barevný, není pootočený a zabírá naprostou většinu obrázku. | |
Není v pořádkuObrázek je vyfocen za špatného světla, takže není jasná barva piva; navíc půllitr není uprostřed. | |
Není v pořádkuPůllitr není uprostřed a není celý. | |
Není v pořádkuObrázek je pootočen a půllitr na něm není celý. | |
Není v pořádkuPůllitr je vyfocen z příliš velké dálky a navíc je nakloněný. | |
Není v pořádkuKamarády máme rádi, nicméně tento web je atlasem piv, nikoliv kamarádů (či jiných nesouvisejících objektů). |