Recenze piva „Zlatý Bažant ‘73“
Redaktor PanVrchni
16.10.2019Zlatý Bažant ‘73
plechovka
Také jsem ze Slovenska dostal plechovku Zlatého Bažanta 73, který již není vyroben podle receptury z roku 1973, ale pouze inspirován touto recepturou.
Jeho vůně byla typicky mldá, plechovkově pasterační a mírně nasládlá, barva čirého piva pěkná, sytě zlatá.
Středně hustá pěna nepravidelné struktury tvořila hustší "hroudy", klesla asi na 4 mm a tak zůstala.
Chuťově se pivo uvede středně plným, mírně nasládlým a ještě mírněji chlebovým tělem s nepřehlédnutelnou ovocnou linkou (pro mě vcelku nerušivou). Obstojný dojem narušuje nádech mdlé pasterační pachuti.
Hořkost se připřipojuje asi po vteřině dvou, je jemně aromatická, celkem příjemná a sladěná.
Pitelnost dosti dobrá, ruší jen pasterační pachuť (asi i zesílená tím, že jsem měl plechovkovou verzi).
Celkem tedy Zlatý Bažant 73 nepředstavuje žádnou revoluci (to asi ani nikdo nečekal), ale vcelku příjemný a pitelný průmyslový ležák, který bych mnohem raději ochutnal točený.
Jeho vůně byla typicky mldá, plechovkově pasterační a mírně nasládlá, barva čirého piva pěkná, sytě zlatá.
Středně hustá pěna nepravidelné struktury tvořila hustší "hroudy", klesla asi na 4 mm a tak zůstala.
Chuťově se pivo uvede středně plným, mírně nasládlým a ještě mírněji chlebovým tělem s nepřehlédnutelnou ovocnou linkou (pro mě vcelku nerušivou). Obstojný dojem narušuje nádech mdlé pasterační pachuti.
Hořkost se připřipojuje asi po vteřině dvou, je jemně aromatická, celkem příjemná a sladěná.
Pitelnost dosti dobrá, ruší jen pasterační pachuť (asi i zesílená tím, že jsem měl plechovkovou verzi).
Celkem tedy Zlatý Bažant 73 nepředstavuje žádnou revoluci (to asi ani nikdo nečekal), ale vcelku příjemný a pitelný průmyslový ležák, který bych mnohem raději ochutnal točený.
Štamgast Pete69
9.8.2022Zlatý Bažant ‘73
Štrbské pleso
Pěna: Středně vysoká, špinavě bílá a drží docela dlouho.
Barva: Trošku tmavší zlatá, čirá.
Vůně: Kovová, středně pasterizační, troška koření a tupějšího sladu.
Chuť: Troška sladu, který je zabit pasterizací, ale nepůsobí ulepeně, to vše doplněno vyšší extraktovou štiplavější a lehce ulpívající hořkostí. Říz je vyšší, pitelnost střední. Pivo vyloženě neurazí, ale ani nenadchne. Pokud máte chuť zahnat žízeň jedním hořkým mokem, účel splní.
Barva: Trošku tmavší zlatá, čirá.
Vůně: Kovová, středně pasterizační, troška koření a tupějšího sladu.
Chuť: Troška sladu, který je zabit pasterizací, ale nepůsobí ulepeně, to vše doplněno vyšší extraktovou štiplavější a lehce ulpívající hořkostí. Říz je vyšší, pitelnost střední. Pivo vyloženě neurazí, ale ani nenadchne. Pokud máte chuť zahnat žízeň jedním hořkým mokem, účel splní.
Štamgast Thymallus
9.1.2022Zlatý Bažant ‘73
0.5l plech
Tak mi kamarád že slovenská dovezl docela velké balení plechovek tohoto piva a já jsem zjistil, že jsem tohohle bažanta ještě nepil.
Barvu má pivo hezky zlatou, čirou. Prostě taková ta správná pivní Barva.
Pěny je docela dost, je hustá a celkem bílá a moc se jí nechce opadnout.
Vůně piva je sladová, lehce nasládlá.
Co se chutí týče, po dlouhé době použiji p9jem "europivo". Je to taková ta standardizovaná chuť, která neoslní ani nenadchne. Plnost a hořkost je střední, stejně tak i říz. V závěru doušku se projeví lehká nasládlost a mírně ulpívající hořkost v krku.
Ani dobré a ani špatné pivo.
Barvu má pivo hezky zlatou, čirou. Prostě taková ta správná pivní Barva.
Pěny je docela dost, je hustá a celkem bílá a moc se jí nechce opadnout.
Vůně piva je sladová, lehce nasládlá.
Co se chutí týče, po dlouhé době použiji p9jem "europivo". Je to taková ta standardizovaná chuť, která neoslní ani nenadchne. Plnost a hořkost je střední, stejně tak i říz. V závěru doušku se projeví lehká nasládlost a mírně ulpívající hořkost v krku.
Ani dobré a ani špatné pivo.
Štamgast Kvicala
7.9.2016Zlatý Bažant ‘73
Bardejov
Nyní budu hodnotit "horkou" novinku na trhu, kterou je Bažant 73 - pivo, které je na Slovensku k zakoupení v buclaté retroláhvi, a je údajně vařeno podle nejstaršího dostupného receptu z roku 1973. Ochutnal jsem obě varianty, láhev i čepované. Hodnotím obě přibližně stejně, a to - bohužel - nic moc. Ve vůni i chuti se dost nesnesitelně projevuje ona heinkenská připálenost, která velmi sráží celkovou pitelnost. Jinak by to bylo příjemně sladové až nasládlé pivo s krásnou pěnou, ale ta připálenost je nepřepitelná. Oproti klasickému Bažantu tedy žádný zázrak.
Host la***il.cz
13.5.2019Zlatý Bažant ‘73
Kvíčala má pravdu. Ja som to pivo zavrhol ihneď v 2016, pretože sa nevyhlo typickej hurbanovskej pasterizačnej pachuti, ale nedávno som čapovanú verziu skúsil po 3 rokoch a chuť bola čistá. Pivo sa zlepšilo.
Negatívum by som videl v tom, že s chmeľom teda šetria poriadne, je to vyslovene sladové pivo prakticky bez chmeľovej zložky, ale je to jediné veľkopriemyselné pivo z Hurbanova bez pachuti.
Negatívum by som videl v tom, že s chmeľom teda šetria poriadne, je to vyslovene sladové pivo prakticky bez chmeľovej zložky, ale je to jediné veľkopriemyselné pivo z Hurbanova bez pachuti.
Host mi***l.com
25.12.2018Zlatý Bažant ‘73
Mne celkom chutí, oproti bežným pivám z produkcie veľkých pivovarov toto mi skutočne pripomína chuť piva z 70-tych a 80-tych rokov. Pre mňa za pivo v cene 0,89 eur by som dal 4*.
Názory na pivo „Zlatý Bažant ‘73“
sice nejsem moc velký pivař, ale Zlatý Bažant 73 je pivo které hned při prvním loku vyvolá vzpomínky na mladá léta (u starších ročníků :) ) jen velká škoda, že se v Čechách nedá sehnat
Mne chuti. A to flaskove. Nie som velky znalec, no toto slovenske pivo je podla mna vyborne.
dobry večer, chtěla bych se zeptat kde koupit v ČR pivo zlaty bažant 73. mockrát děkuji Strouhalová
@ st***il.cz: Já se obávám, že v ČR nikde, paní Strouhalová. Sám jsem měl tu čest již dostkrát okusit tento mok na vnější straně českých hranic směrem na východ (v čepované, ale nejvíce v lahvové verzi), ale věřte, že (ačkoliv se mi to nepíše úplně lehce, protože ta buclatá láhev je velice sympatická) o žádný zázrak nejde. Bohužel je zde přítomna ona připálenost v chuti, která velmi dramaticky snižuje pitelnost. Extrémní propadák to není, ale zas tak odlišné od standardního Bažanta taky ne.
Aktuálně došlo k značnému vylepšení chuti, ze které zcela zmizela dřívější připečenost. Nyní bych hodnotil výrazně výše. Jde o rozhodně nadprůměrné slovenské pivo, lepší než standardní Zlatý Bažant 12.
@Kvicala
Teď je otázka, jestli pijete vyloženě Slovenskou verzi z Hurbanova nebo tu Krušovickou. Protože pro Český trh na to mají licenci i Krušovice. Přeci jen to všechno spadá pod jeden koncern. :-)
@ Klarka:
V tomto případě jde rozhodně Hurbanovo, řeč je o Bažant verze 73, a ten v Česku není.
P.S. jinak ten český Bažant teda nic moc,zase je tam pripalenost jak prase.
@Kvicala
Tak to jsem ráda, že se Slováci vylepšili. Jinak tam mám příbuzné a ti pijí jedině naše piva. Celkově jsem nepřišla na chuť Slovenským pivům. Ale asi bych měla zase po dlouhé době ochutnat pro porovnání.
@ Klarka:
Tak z těch slovenských bych si ještě dovolil doporučit (dle mých zkušeností) Steiger (je tam sice mírná zatuchlinka, ale hořkostně hodně příjemné), a Urpiner 14 extra chmelený. I dvanáctka se dá. Občas býval ještě celkem dobrý Stein (Blava), ale někdy též s připáleností v chuti. Nebál bych se toho :)
@Kvicala
Děkuji za doporučení, určitě zkusím :)
73 som začal pijavať ako prišla na trh. Nie som velký pivár pivko pijem v letnej sezone pri robote okolo chalupy. Zachutilo mi pamätám sa ako mi otec dal sem tam upiť piva ešte ako malemu faganovi a veru toto pivo mi to chuťou pripomína. Je nasladnute dobre sa pije niesom moc na horké pivá takže pre mňa 4 hviezdičky. Určite čapák alebo flaškové pekné zelené flaše otec keď ma poslal po pivo vždy som mu musel kupovať zelene flaše keď som doniesol hnede tresol mi poza ucho
Každý tovar má svojho kupcu. Toto známe úslovie zvlášť platí v prípade tohto Bažanta, kde si inak neviem vysvetliť tie masové chválospevy na jeho chuť. Pivá z Hurbanova všeobecne sú typické nepríjemnou pachuťou pripáleného sladu (čomu príliš nerozumiem, vzhľadom na to, ako sa chvália svojou sladovňou).
Tomuto pivu by som síce dokázal odpustiť, že nie je horké ani v náznaku, ale nedokážem sa prepiť, cez tú pripálenú sladovosť.. Prechutnávam ho tak 2x do roka, zo zvedavosti, naposledy som ho vylial. Odporný tlamolep s pachuťou pripáleného sladu. Pivo, ktoré už pri teplote 7 - 8 st. C vykazuje takú plejádu pachutí jednoducho nemôže byť dobré. (tie masy \"objemovkárov\" ho pijú zrejme zachladené na 2 st. C a na ex, čo jediné by ako-tak dokázalo vysvetliť tie chválospevy na jeho adresu.)
Vcelku by ma zaujímalo, ako to v tom Hurbanove robia s tou pachuťou. Napr. Krušovice 12 vyrobené v ČR vcelku bez problémov vypijem, to Hurbanovské som naposledy tiež vylial, práve skrz tú pachuť pripáleného sladu... Najmenej to z hurbanovských pív cítiť pri Corgoňovi. Dvanástka je podľa môjho skromného názoru jediné vcelku piteľné pivo z tejto HGB veľkochemičky.
Heineken si na Slovensku masy konzumentov naučil na (pre toho, kto pozná chuť poctivého piva) nie príliš príjemné chute. Potom konečne stretnete niekoho, kto povie, že Bažant je odporne sladký, poviete si, konečne niekto kto má rád vyvážené pivo poctivej chuti a on vám vzápätí povie, že taký Svijanský Máz, to je pivo.... :-)
Pripálený slad, odporná uľpievajúca horkosť isoextraktu, prípadne katalóg pachuťí z Veľkého Šariša. Toť ponuka slovenských supermarketov. Vďaka Bohu za Urpiner. Ten síce tiež nie je svetoborná extraliga, ale aspoň slad je tam slad a chmeľ zasa chmeľ.
Na Slovensku čepovaný Zlatý bažant mi přišel vždy velmi dobrý, ať už to bylo někde v horské chatě nebo slušné restauraci. Žádné extra pachutě, byť pro čecha atypická sladová chuť. Ostatní slovenská piva v čepované podobě pak byla vždy alespoň ucházející.
S balenými pivy je to horší. Už jsem koupil 73 v plechovce pokaženého, loni o dovolené byly slovenské supermarkety plné akčních plechovek bažanta desítky, která připomínala mladinu bez chmelu. Zřejmě se něco nepovedlo - a tak jak to pivovary dělají - šup s tím tedy do plechu. Tak jsem, ač nerad, kupoval desítku urpinera. Nerad proto, že na Slovensku nepotřebuju pít atrapu piva českého. Jinak samozřejmě urpiner je dobrý - pár speciálů 14 a 16 si vždy domů přivezu.
Ještě pro info - vyguglil jsem že na Slovensku jsou jen dva velké pivovary, které vaří většinu slovenských značek. V Hurbanově a ve Velkém Šariši. Pak dva pivovary střední - Štajgr a Urpiner. A pak pár desítek malých pivovarů, o které člověk samozřejmě nazavadí, pokud cíleně nehledá... Síla.
Zato tam mají sedm sladoven, které vyváží slad do celého světa...
pre host mi***ny.cz:
Pravdou je, že Zlatý Bažant má medzi turistami z ČR vcelku slušný ohlas. Ja osobne samozrejme tomuto celkom nemôžem porozumieť, vzhľadom na moju averziu k tej pre mňa naozaj obťažujúcej, pripálenej chuti sladu a celkovo takú skladbu chutí, ktorá ma neláka vypiť dalšie, ale rešpektujem to.
Za jediné solídne pivo z priemyselnej produkcie na Slovensku považujem Urpiner (osobitne 12). Atrapou českého piva by som ho rozhodne nenazýval, aj keď je pravda, že sa jedná o ležiak českého typu varený zo slovenského sladu a chmeľu.
Každopádne aj tu platí, čo jednému chutí, druhému nie. Predsa len, pivných štýlov mám najradšej Bohemian Pilsner a rád si ho vyskúšam z každého pivovaru. Pravda, ak budem chcieť nejaký naozaj špičkový, chuťovo vyladený, ktorý ma láka vypiť ďalší a ďalší, nebudem ho hľadať ani v ,,Banskej Bystrici,,, no žiaľ ani v ,,Plzni,,. ..
Zlaty bazant je jedno s nejlepsich piv prodavanych v Kanade. Jen chci upozornit, ze se Vam castecne nebo uplne odlepuji nalepky s lahvi, coz pusobi dost neesteticky. Verim, ze tato malickost! ? se podari odstranit. Jerry.
Tak jsem se nenechal odradit recenzemi "odborníků" a koupil si 10 piv v retro láhvi Zlatý Bažent 73 a musím říct, že vzpomínky na socialistické pivo ihned naběhli:) pivo má super bohatou pěnu která drží, chuť je protě pivní tak jak to bývávalo :) ještě než se začali vařit EU šitky... za mě je to nej pivo za poslední roky co jsem ochutnal.. povedlo se :))
Zlatého bažanta 73 jsem letos opět vyzkoušel jak čepovaného, tak v plechovce. Dostal jsem přesně to, co jsem očekával. Legendární slovenské pivo, které chutná v této retroedici prostě jinak než piva česká. A navíc zafunguje nostalgie... Jediná výtka z mé strany je, že tento bažant už není zlatý, ale v souladu s módním trendem poněkud ztmavl... Ochutnal jsem i piva z řemeslného pivovaru Liptovar. Čepovaný ležák byl bohužel diskvalifikován pachutí vařené zeleninky, ale svrchně kvašená piva byla vynikající s výraznou hořkostí. Steiger 12 pak potvrdil pověst slovenských piv, že abychom se dokázali podívat na dno půllitru, je vhodné zároveň požívat borovičku. No a 10% navíc zadarmo v plechovce nakyslého kukuřičného smadného mnicha byl dar danajský, to je pak i bráník zlatý... V nejzazším regálu slovenského supermarketu se krčily plechovky s nejlepším tamnějším pivem - urpinerem. Pár kousků mám, uvidím, zda se v podobě extra chmelených speciálů vyrovnají alespoň tomu nejběžnějšímu, co se pije u nás...
Naprosta Heinekenovska sracka
@ Klarka : Steiger (je tam sice mírná zatuchlinka, ale hořkostně hodně příjemné), tak jestli je zatuchlina prijemna, tak to uz jsme vazne zblbli z tech europiv a muzeme chlastat cokoli, co tece, krome asfaltu, ten je moc horkej :(
@ host: tady bych se ohledně Steigeru rozhodně Klárky zastal. Mírná, ale opravdu spíše jen pikantní zatuchlinka tam sice je, ale vše následně vyvažuje silné sladové tělíčko a příjemná hořkost. Za mě je Steiger 12 vždy při pobytu na SK jasná volba. Ještě lepší je pak Urpiner, který nemá ani tu minizatuchlinku.
Kvicala: Zatuchlinka je závažná vada. Sladové tělo minimální, hořkost europiva. Špatné...
@ host: a bavíme se o Steigeru nebo Bažant? U Steigera s tímto nesouhlasím,rozhodně nechutná jako typické europivo.
Sladká nepitelná sračka, vydávajúca sa za nejaké nostalgické kvázidobré pivo.
Je pravdou, že při pití Bažanta 73 dělá hodně ta retro-láhev. Pivo samo o sobě opravdu není žádný zázrak, ale pocit z toho, že držíte v ruce krásnou socialistickou kuželku to celé povznáší o level výš. Tohle byl dobrý tah, navíc i etiketa je retro. Povedené.
Přidat názor
Zde se můžete podělit o svůj názor na chuť, vůni, charakteristiku a vůbec celkové hodnocení tohoto piva.
Podívejte se, jak by měl vypadat obrázek piva a jak naopak ne.
Nahráváme pouze obrázky, jichž jsme autory!Tedy nikoliv obrázky piv převzaté z jiných webů atd. | |
V pořádkuPůllitr vyfocen těsně po načepování, je celý, správně barevný, není pootočený a zabírá naprostou většinu obrázku. | |
V pořádkuPůllitr vyfocen i s lahví, těsně po přelití, je celý, správně barevný, není pootočený a zabírá naprostou většinu obrázku. | |
Není v pořádkuObrázek je vyfocen za špatného světla, takže není jasná barva piva; navíc půllitr není uprostřed. | |
Není v pořádkuPůllitr není uprostřed a není celý. | |
Není v pořádkuObrázek je pootočen a půllitr na něm není celý. | |
Není v pořádkuPůllitr je vyfocen z příliš velké dálky a navíc je nakloněný. | |
Není v pořádkuKamarády máme rádi, nicméně tento web je atlasem piv, nikoliv kamarádů (či jiných nesouvisejících objektů). |