Recenze piva „Černá Hora - Kvasar“
Redaktor PanVrchni
30.8.2014Černá Hora - Kvasar
čepované (občerstvení Sparta za ledárnami, Praha - Braník)
Pojem "medové pivo" neznamená automaticky "tlamolep". V podání pivovaru Černá Hora, pojmenovaném Kvasar, jde o domácky přívětivou záležitost, jež víc než na okázalost sází na harmonii a chuťovou vstřícnost. Pil jsem v krátkém rozestupu lahvovou i točenou variantu, takže si dovolím v jedné recenzi shrnout obě dvě (hodnocení se týká čepované verze).
Kvasar se honosí nasládle kvasovou vůní a zlatou barvou s oranžovými odlesky proti světlu. Bílá pěna byla u lahvové verzi na speciál spíše méně hustá, u čepované podoby pak hustá, bezmála krémová a poměrně trvanlivá.
Střední říz (pochopitelně o něco vitálnější u točeného Kvasaru) podporuje chuť - rychle se rozvine plné, sladši tělo. Med je v něm cítit jemně, žádné cukrové orgie se nekonají (a je-li Kvasar vychlazený, může se vám stát, že med ani nezaznamenáte, protože některá sladovější piva jsou sladší, než Kvasar). Nicméně víte-li, jak se med v chuti piva projevuje, určitě jej rozpoznáte.
Chuť rámuje a uzavírá krásně harmonická, nevtíravá hořkost. Rovněž pitelnost Kvasaru je díky jeho lahodné vyváženosti nadprůměrná
V Černé Hoře prostě vědí, jako pivo vyladit a vyvážit - někomu možná místní piva v dnešní době připadají málo extravagantní (před deseti patnácti lety tomu tak nebylo a pivovar byl naopak mezi většími pivovary průkopníkem zajímavých novinek), já naopak oceňuji konzistentní a velmi ladný styl prakticky všech piv z Černé Hory.
Kvasar se honosí nasládle kvasovou vůní a zlatou barvou s oranžovými odlesky proti světlu. Bílá pěna byla u lahvové verzi na speciál spíše méně hustá, u čepované podoby pak hustá, bezmála krémová a poměrně trvanlivá.
Střední říz (pochopitelně o něco vitálnější u točeného Kvasaru) podporuje chuť - rychle se rozvine plné, sladši tělo. Med je v něm cítit jemně, žádné cukrové orgie se nekonají (a je-li Kvasar vychlazený, může se vám stát, že med ani nezaznamenáte, protože některá sladovější piva jsou sladší, než Kvasar). Nicméně víte-li, jak se med v chuti piva projevuje, určitě jej rozpoznáte.
Chuť rámuje a uzavírá krásně harmonická, nevtíravá hořkost. Rovněž pitelnost Kvasaru je díky jeho lahodné vyváženosti nadprůměrná
V Černé Hoře prostě vědí, jako pivo vyladit a vyvážit - někomu možná místní piva v dnešní době připadají málo extravagantní (před deseti patnácti lety tomu tak nebylo a pivovar byl naopak mezi většími pivovary průkopníkem zajímavých novinek), já naopak oceňuji konzistentní a velmi ladný styl prakticky všech piv z Černé Hory.
Znalec Moro
5.2.2014Černá Hora - Kvasar
Restaurace penzion SOU Kyjov
Ochucený medový speciál - v čepovaném provedení poměrně dobře pitelný.
Štamgast Pete69
30.3.2017Černá Hora - Kvasar
TESCO
Další podařené pivo z kolekce pivních znalců.
Pěna: Špinavě bílá. Trvanlivá a hustá.
Barva: Medově zlatá.
Vůně: Silně sladová a jemně kvasová.
Chuť: Opravdu plné harmonické sladové tělo. Med skoro necítím, protože se výborně snoubí se sladem. Hořkost je mírnější, ale opravdu příjemná.
Výborně pitelné kvalitní pivo.
Pěna: Špinavě bílá. Trvanlivá a hustá.
Barva: Medově zlatá.
Vůně: Silně sladová a jemně kvasová.
Chuť: Opravdu plné harmonické sladové tělo. Med skoro necítím, protože se výborně snoubí se sladem. Hořkost je mírnější, ale opravdu příjemná.
Výborně pitelné kvalitní pivo.
Štamgast Kvicala
16.3.2015Černá Hora - Kvasar
U Paličků, Pce
Konečně jsem se včera dostal i k točené verzi, tak si dovolím zhodnotit i tu.
Oproti lahvové verzi zde skutečně med pociťuji, a to dost výrazně. Čepovaná verze mi přišla o dost sladší a hutnější, nicméně to není vada, pivo je dobře pitelné, i když jich asi nedáte 5.
Prostě dobře vyladěný hutný speciál s nepřehlédnutelným medovým podtónem.
Oproti lahvové verzi zde skutečně med pociťuji, a to dost výrazně. Čepovaná verze mi přišla o dost sladší a hutnější, nicméně to není vada, pivo je dobře pitelné, i když jich asi nedáte 5.
Prostě dobře vyladěný hutný speciál s nepřehlédnutelným medovým podtónem.
Štamgast Kvicala
2.12.2014Černá Hora - Kvasar
Velmi povedený speciál s umným propojením klasické ležákovské chuti a medu. Toho je tam ale skutečně jen stopové množství, takže to vůbec není ulepené ani těžkopádné. Naopak, jde o optimistické pivo v tradičním stylu Černé Hory. Rád se k němu vracím.
Štamgast fotr
14.9.2017Černá Hora - Kvasar
Celkem dobře pitelné pivo. Příjemné je, jak med zjemňuje chmelovou hořkost. Rozhodně med neslouží k zalepení huby :-) Rád zakoupím znovu.
Štamgast miissanek
19.7.2014Černá Hora - Kvasar
Točené už nevzpomenu kde, lahvové občas Lidl
Vynikající hořké pivo s netradiční sladkou příchutí medu. Tyto chutě se ale nemydlí, jak by si někdo mohl myslet, neboť Kvasar je opravdu výborný ležáček a tu medovou příchuť na pozadí jen vzdáleně tušíte. Sládkové Černé hory tu odvedli velmi dobrou práci a dodali českým pivařům velmi osvěžující delikatesu.
Štamgast Brabi
13.3.2015Černá Hora - Kvasar
v marketech
Čepované jsem nepil. Občas si koupím lahvové, když na něj narazím. Dávám si ho spíše k sobotnímu či nedělnímu obědu. Je trochu silnější. Ale za to je to pro mě skvělý zážitek. Pivo je hutné, má zrzavou barvu. Proti světlu vidíte plno živin. Voní po medu. Chuť medu je také trochu cítit, ale jen zjemňuje hořkost piva. Není nějaké přeslazené.
Vše vyvážené a velmi mi chutná
Vše vyvážené a velmi mi chutná
Názory na pivo „Černá Hora - Kvasar“
Není zmíněno, že se jedná o licenci Sentického Kvasaru, který zdá se v seznamu zcela chybí, ne jest to malý rodinný pivovar.
Nejoblíbenější je Sentický speciál 15.
http://www.mapy.cz/s/cpYG
Nevim no, puvodni Kvasar ze Sentic mi prijde chutnejsi. Nemluve o patnactce.
Tak už jsem Sentický Kvasar přidal - patnácka je např. zde:
http://www.atlaspiv.cz/index.php?page=detail&beer_id=997
Stupňovitost 14% EMP. Složení: Ječný slad, med ( 2,6% ), upravený chmel, chmelové produkty.
Přidat názor
Zde se můžete podělit o svůj názor na chuť, vůni, charakteristiku a vůbec celkové hodnocení tohoto piva.
Podívejte se, jak by měl vypadat obrázek piva a jak naopak ne.
Nahráváme pouze obrázky, jichž jsme autory!Tedy nikoliv obrázky piv převzaté z jiných webů atd. | |
V pořádkuPůllitr vyfocen těsně po načepování, je celý, správně barevný, není pootočený a zabírá naprostou většinu obrázku. | |
V pořádkuPůllitr vyfocen i s lahví, těsně po přelití, je celý, správně barevný, není pootočený a zabírá naprostou většinu obrázku. | |
Není v pořádkuObrázek je vyfocen za špatného světla, takže není jasná barva piva; navíc půllitr není uprostřed. | |
Není v pořádkuPůllitr není uprostřed a není celý. | |
Není v pořádkuObrázek je pootočen a půllitr na něm není celý. | |
Není v pořádkuPůllitr je vyfocen z příliš velké dálky a navíc je nakloněný. | |
Není v pořádkuKamarády máme rádi, nicméně tento web je atlasem piv, nikoliv kamarádů (či jiných nesouvisejících objektů). |