Recenze piva „Litovel Premium“
Znalec Moro
6.6.2014Litovel Premium
Restaurace Bonanza, Kyjov
Decentně chmelený světlý ležák s plnějším sladovým tělem o středním řízu. Dojezd o odeznívání sladu a jemné chmelové hořkosti. Výborná pitelnost. Pivo doslova vybízí - dej si další :-)
V případě prakticky jakéhokoli piva z Litovle, je dobré odhodit veškeré předsudky o tom, že na Moravě piva neumí - není to jistě pravda.
V případě prakticky jakéhokoli piva z Litovle, je dobré odhodit veškeré předsudky o tom, že na Moravě piva neumí - není to jistě pravda.
Štamgast Pete69
4.4.2017Litovel Premium
Albert
Litovel je slušný ležák s příjemně chmelovou vůní a určitě vás nezklame.
Pěna: Extrémně vysoká, téměř mě nepustila k prvnímu doušku.
Barva: Medová.
Vůně: Sladově kvasová s jemnou vůní chmelu. Cukr necítíte.
Chuť: V chuti už je bohužel cukr cítit. Jsou ale daleko horší piva v tomto směru a cukernatost není tak hrozná. Relativně plné sladové tělo přerušuje až mladinové tóny a bohužel přes příjemnou hořkost se vám vrátí opět cukrova chuť :-( bylo by to velmi nadprůměrné pivo nebýt té "kostky cukru" navíc.
Slušné pivo, ale na točené bych nešel. Nešlo by to pít celý večer. :)
Pěna: Extrémně vysoká, téměř mě nepustila k prvnímu doušku.
Barva: Medová.
Vůně: Sladově kvasová s jemnou vůní chmelu. Cukr necítíte.
Chuť: V chuti už je bohužel cukr cítit. Jsou ale daleko horší piva v tomto směru a cukernatost není tak hrozná. Relativně plné sladové tělo přerušuje až mladinové tóny a bohužel přes příjemnou hořkost se vám vrátí opět cukrova chuť :-( bylo by to velmi nadprůměrné pivo nebýt té "kostky cukru" navíc.
Slušné pivo, ale na točené bych nešel. Nešlo by to pít celý večer. :)
Štamgast Thymallus
5.1.2021Litovel Premium
0.5l sklo
Rozbaluji další z vánočních dárků, které jsem našel pod stromečkem od svého bráchy a na řadu přišla tato dvanáctka.
Hned při nalévání toto pivo pění neskutečně hodně, má hezky bílou a hustou pěnu a opadává pomaleji. Vůně je taky velmi zajímavá a docela intenzivní. Jde cítit slad a sladkost. Docela příjemné "voňání".
barva už není ničím výjimečná - klasická pivní zlatavá. Ani tmavší, ani světlejší, prostě taková standardní barva.
Chuťově je to velmi plné pivo. už jsem dlouho tak plnou dvanáctku nepil. K tomu je příjemně hořká (řekl bych více, než je průměr) a závěr doušku je takový nasládlý. Pivo se pije celkem dobře a jsem docela příjemně překvapen, nicméně asi bych jej pít celý večer nechtěl - ta plnost by mi s dalšími pivy asi dělala problém a už by se tak fajně nepilo.
Hned při nalévání toto pivo pění neskutečně hodně, má hezky bílou a hustou pěnu a opadává pomaleji. Vůně je taky velmi zajímavá a docela intenzivní. Jde cítit slad a sladkost. Docela příjemné "voňání".
barva už není ničím výjimečná - klasická pivní zlatavá. Ani tmavší, ani světlejší, prostě taková standardní barva.
Chuťově je to velmi plné pivo. už jsem dlouho tak plnou dvanáctku nepil. K tomu je příjemně hořká (řekl bych více, než je průměr) a závěr doušku je takový nasládlý. Pivo se pije celkem dobře a jsem docela příjemně překvapen, nicméně asi bych jej pít celý večer nechtěl - ta plnost by mi s dalšími pivy asi dělala problém a už by se tak fajně nepilo.
Štamgast Kvicala
1.9.2014Litovel Premium
Skutečně dobré pivo, i když přídavek cukru mě nutí klást otázku "proč?"...V každém případě jemně chmelený ležák, trochu připomínající Starobrno 12.
Štamgast Yarwen
8.8.2023Litovel Premium
0,5 l láhev, rohlík.cz
Dívám se, že jsem doposavad nehodnotil Litovel, přitom je to možná první pivo, co jsem si dal. Tenkrát, na začátku devadesátých let v mohelnickém autokempu bylo špatně ošetřené, nedobré. Nyní jsem si koupil dva vzorky, abych se jim podíval na kloub.
Vůně je příjemně chmelová, pěna bílá, hustá, jakž takž se drží až do konce pití. Barva zlatá, čirá.
Pivo má nižší říz a rovněž hořkost je spíše umírněnějšího rázu, takový nižší střed. Nicméně v chuti jsem nezaznamenal žádné vady, naopak mě příjemně překvapila, navíc pitelnost je více než slušná. Střední pivovary mnohdy řeší dilema mezi kvalitou a cenou, zde mám dojem, že Litovel názvu "Premium" u tohoto piva dělá čest. Dvacet korun je možná dvojnásobná cena vůči Staropramenu, ale z pohledu kvality je to úplně jiný level.
Vůně je příjemně chmelová, pěna bílá, hustá, jakž takž se drží až do konce pití. Barva zlatá, čirá.
Pivo má nižší říz a rovněž hořkost je spíše umírněnějšího rázu, takový nižší střed. Nicméně v chuti jsem nezaznamenal žádné vady, naopak mě příjemně překvapila, navíc pitelnost je více než slušná. Střední pivovary mnohdy řeší dilema mezi kvalitou a cenou, zde mám dojem, že Litovel názvu "Premium" u tohoto piva dělá čest. Dvacet korun je možná dvojnásobná cena vůči Staropramenu, ale z pohledu kvality je to úplně jiný level.
Štamgast fotr
28.8.2017Litovel Premium
Velmi dobré pivo. Hodně hustá pěna, v chuti se krásně střídají sladová i chmelová chuť. Začátek a konec je spíše chmelový, střed příjemně sladový. Za tu cenu, za kterou se to prodává, je to výborný kauf. Rád si toto pivo zopakuji.
Štamgast strom
12.5.2017Litovel Premium
Albert
Výborné pivo, škoda jen toho cukru, co do něj přidávají.
Štamgast Fuji
9.4.2015Litovel Premium
Albert - Olympia Brno - lahvové
Měl jsem Litovel v minulosti rád než se trošku pohoršili.Tohle premium mě docela potěšilo a vřele doporučuji.Pěna v pohodě a říz taky.
Host ho***um.cz
29.8.2014Litovel Premium
Premium je pivo vynikající, vyrovnané chuti, dokonalé barvy, pěny, prostě za 1. Přeji si jen vydržet u kvality a neexparimentovat s recepturou, aby to nedopadlo jak nepitelné europiva. Jsem nadmíru spokojen. Honza Miča dvanáctkový.
Názory na pivo „Litovel Premium“
Litovel opět na výsluní! Před časem jsem pozoroval určitý pokles kvality, nyní zakoupeno v rámci Koutku pivaře v Albertku, a spokojenost nesmírná...vynikající poměr cena výkon, pivo je plné, chlebnaté, s držící pěnou, dobrou hořkostí a řízem.
@Pete69:
Snad jen poznámka - cukr v pivu není možno senzoricky rozpoznat = nelze jej cítit ani jinak vnímat. Je to čirý nesmysl. Cukr (myšleno cukr řepný - sacharóza) se do piv dává pro zvýšení výtěžnosti a úsporu nákladů. Kvasinky, které mimochodem nepoznají, zda zdrojem cukru je zcukřený slad nebo jiný zdroj, jej zpracují na alkohol + teplo + CO2. Cukru se přidávají jednotky procent do sypání, pokud by ho bylo více, pak by pivo bylo "řídké".
To umělá sladidla typu sacharin či aspartam, to je jiný level - tyto cukry kvasinka nerozezná a nevšímá si jich = pivo je sladké.
Prosím pane kolego, nepodporujte tento hloupý cukrový mýtus.
@Moro, a není možné, že část cukru nezkvasí, čímž by mohla v chuti zůstat a být (teoreticky) rozpoznatelná?
@PanVrchni:
Úroveň prokvašení určuje sládek, který 100% zná kvasinky, se kterými pracuje.
Po ukončení rmutovacího procesu nám vzniká sladina, která je opravdu sladká (mimochodem - pivovarští si z ní s někdy připravují grog).
Jak píši výše - kvasinka nepozná původ cukru - buď jej zpracovat umí nebo neumí. Dále sacharózy se přidávají jednotky procent do sypání, takže když použijeme prostou logiku a sládek nenechá extrakt prokvasit zcela, pak v něm zbude dominantní část cukru ze sladu a pár procent ze sacharózy - což je senzoricky nerozluštitelné.
@Moro, OK, díky za vysvětlení :-)
@Moro: Jednoduchá a stručná reakce: Určitě nejsem znalec jako ty. To nemyslím ironicky, ale beru to jako fakt. V některých pivech, do kterých se přidává cukr ho prostě necítím a v tomto pivu jsem se nemohl ubránit tomu, že cítím opravdový CUKR. Jsem velmi citlivý na cukr v nápojích a jídlech. Nesladím kávu, čaj, téměř nic a poznám v kávě pár zrnek. ( zkusila to na mě partnerka a káva šla okamžitě do dřezu ) Možná cukr v pivu nezůstane, to já nevím. Opravdu není možné, že při nesprávném množství kvasinek a vyššího množství cukru nějaký v pivu zůstane? Já prostě ho prostě cítil, ne jen slad. Napsal jsem, jak jsem pivo vnímal ( možná chbně ). Mimochodem teď piju PITO :) a tam je sladidlo opravdu cítit, to máš pravdu, tam je to bez diskuze.
@Pete69:
Každý člověk je unikátní jedinec a má jiné schopnosti. Připouštím, že Ty možná máš mimořádnou citlivost na cukr (mám kamaráda, který je mimořádně citlivý na síru a ve víně ji rozeznává i minimální stopové množství) a beru to jako fakt.
Pokud jsi schopen rozeznat minimální množství cukru v kávě, pak proč bys nemohl stejný cukr detekovat v pivu (?) - prostě to od teď beru taky jako fakt.
Jde o to, že i když na tomto webu mají veškerá hodnocení status soukromých poznámek a postřehů, pak je čte masa lidí a stejná masa lidí přemýšlí nad tím, jak tak ten Pete69 ten cukr vnímá a podvědomě může (s důrazem na slovo může) brát cukr v pivu jako něco negativního - což je samozřejmě nesmysl. Cukr je berlička nebo šidítko při výrobě piva, jeho použití není košér, ale nutně to neznamená, že pivo s cukrem = špatné pivo. proto jsem se hned jal vysvětlovat, jak to s tím cukrem je.
Nakonec odpověď na Tvoji otázku - nesprávné množství kvasinek bych do toho snad ani nezahrnoval - to je na samostatnou diskusi (underpitching nebo overpitching je oblíbené téma u domácích sládků). Vztáhnu to na piva z Litovle - sládek si určuje míru prokvašení (plnost piva) použitými kvasinkami a dobou kvašení. Nechá hlavní kvašení ve spilečných kádích a sám si určí hustotu, při které jde pivo do ležáckých tanků (v tomto případě v pivu pořád cukr je). Následně dobou ležení nechává pivo dozrát a nasycovat CO2 (v pivu pořád zbytkový cukr je). Následně se pivo stáčí a lahvuje, přičemž může být i krok mikrofiltrace a pasterace (kterou lze v Litovli předpokládat) = v tomto okamžiku se zničí živé kvasinky a v KEGu nebo lahvi už není nic, co by zbytkový cukr odkvasilo. Takže pokud máš opravdu mimořádnou citlivost na cukr, můžeš to rozpoznat. možná jsi jeden ze sta, tisíce, . .. Ale rozhodně to není obvyklý jev. Toš tak, ja? ;-)
@Moro: Díky za obsáhlou odpověď včetně vysvětlení procesu. :-)
Cukr u chutného pivečka mne nepotěšil. Naštěstí ho v tomto případě ani necítím. Jinak je tomu však například u Svijan, kde ho rozpoznám. Troufam si tvrdit, že pivo nadstavované cukrem může chutnat jinak než pivo čistě sladové. A následky pak bývají také nepříjemné. Je to jako u slivovice - přidání cukru (sacharozy) degraduje kvalitu.
V případě Litovle 12 ho tam dávají asi malé množství, protože v chuti znát není, ale pro celovečerní popíjení bych se měl na pozoru!
Jsem toho názoru, že cukr do piva nepatří, je to náhražka. Jen do speciálů pro barvu, karamelizaci.
Jenom malá poznámka k té schopnosti rozpoznat v pivu cukr: rozpoznali byste ho (vy výjimeční), kdybyste nečetli etiketu? :) Osobně si myslím, že problém je spíše v haló efektu: vidím cukr na etiketě, ochutnám - a sakra, cítím taky cukr! Já jsem zde psal, že nepotěší přítomnost přidaného cukru, ale rozhodně nejsem schopen přítomnost cukru slepě rozpoznat.
@Kvicala, podle mě záleží na množství, někdy mám pocit, že v pivu tu táhlou, cukrovou řepnou sladkost cítím, zatímco sladová sladkost je chuťově mnohem bohatší, až medová. Ale pokud se cukr používá jen v malém množství na rychlejší rozjetí kvašení, pak jej asi kvasinky stihnou zu valné části sežrat.
U ležáků s cukrem pak také mívám pocit "prázdnější sladkosti" (prázdnost je snad daní za "rozjetí" kvasinek?), ale není to pravidlem.
@ pan Vrchni: ok, ale ruku na srdce - pokud by cukr nebyl uveden na etiketě, byly by pocity a dojmy opravdu stejné? ;-)
@Kvicala, myslím, že tu a tam tam ten cukr cÍtím (stalo se mi víc než jednou, že jsem měl pocit, že jej rozpoznávám a až potom jsem si přecčetl složení) ale ROZHODNĚ nejsem schopen jej rozeznat vždy a všude.
@ Kvicala @ PanVrchni:
Kluci neblázněte, autosugesce je sviňa :-)
Máme tady uživatele. který to 100% rozezná, ale to je ona pověstná růže mezi trním - jinak senzoricky nemáte šanci cukr rozlišit.
@Moro: tez se klonim k tomuto nazoru...nekdy bych pred prectenim etikety prisahal, ze tam cukr je, a neni to tak, a opacne. Takze za me jsem velmi rezervovany k te tzv. "citlivosti na cukr" :)
@Moro, já nedokážu s jistotou tvrdit, že jej poznám ani že jej nepoznám, byť samozřejmě přiznávám, že autosugesce patrně hraje svoji nezanedbatelnou roli :-)
@Pan Vrchní, Moro, Kvicala: Protože se tato diskuze strhla kvůli mě, tak jen doplním. Určitě nejsem prototyp znalce, ani nerozeznám zbytkové množství cukru v každém pivu ve kterém by mohl být, ( nezkoušel jsem slepou degustaci ) ale v některých pivech prostě cítím a jsem silně přesvěďčen o tom, že cítím rafinovaný cukr. Poznám ho i v medu, když je říznutý. Poznám pár zrnek v kávě. Možná proto, že sladké téměř nejím a nic nesladím. Přeci jen mám už nějaké to pivo odpité, abych rozeznal slad od cukru. O stopách cukru v chuti jsem mimochodem psal i u pár piv, které to nemají na etiketě zmíněno. Určitě mám vysokou citlivost na cukr v čemkoliv, ale uznávám, že i autosugesce roli hraje.
@ Pete 69:
Nebuď domýšlivý :-) A teď vážně - cukr je časté ta vděčné téma pivních diskusí - zda do piva patří či nikoli, zda se dá senzoricky rozlišit či nikoli, zda piva s cukrem jsou špatná či nikoli, atd.
Snažil jsem se tento problém co nejpodrobněji nastudovat, ptal se pivovarských technologů, sládků i biochemiků - odpověď zní - do piva to sice nepatří (z podstaty poctivosti/tradice výroby), je to tolerovatelná "pomůcka" a senzoricky rozlišit nelze.
My dva jsme si tu však v jiném vlákně vyměnili pár myšlenek a závěr je jednoznačný - uznávám, že tak, jako jsou lidé mimořádně citliví na diacetyl, síru, pak jsou i lidé se stejnou citlivostí na sacharózu = respektuji Tvoji zvýšenou citlivost v plné výši ;-)
Stále velmi dobrý ležák z Olomoucka, i když přiznám se, že v dřívějších klasických lahvích (cca 3-4 roky dozadu) mi chutnal ještě více. Nevím, proč dnes všichni přecházejí na tyto euro-palahve :( Každopádně si dovedu představit celovečerní konzumaci tohoto piva, drží si nezpochybnitelnou kvalitu - např. ve srovnání s koncernovým bratříčkem Holbou.
@Kvicala - toto (v tomto případě bohužel, občas je standardizace dobrá věc :-)) nejsou euro-palahve, ale naopak proprietární vlastní lahve pivovaru - designově hezké, ale spotřebitel při vracení úpí...
Dobrý den pánové, jen si dovolím poznámku k tomu cukru. Litovel točíme na restauraci 12 let a bohužel musím konstatovat, že se Litovel 12 pokazila. Cca před dvěma lety jsem začal pozorovat rozdíly v kvalitě-chuti Litovelské 12 která byla dle mého názoru famózní. Až po delší době jsem si vsiml, že se na etiketě objevil cukr, nicméně cítit v pivu je. Bohužel. Pivo ztratilo malinko říz a konec chuti je dosladka-ulpívá na jazyku. Kdysi bych hodnotil plným počtem bodů, dnes tak půlka, dokonce jsem absolvoval sezení s litovelskými sládky-musim rict, že pánové to mají perfektně naučené (chápu že kopou za svého chlebodárce)- na ten cukr jsem srozumitelnou odpověď nedostal. Myslím si že středně velké pivovary časem samy pochopí, že tudy cesta nevede-az se jim to projeví na prodeji.
Litovel Premium = momentálně sázka na jistotu příjemně stráveného večera...ukázkově vyvážené až elegantní pivo. Dříve jsem preferoval 11 Moravan, ale Premium je (logicky) chuťově plnější. Mezi velkochemickými produkty jasná volba, pokud člověk zrovna nemá chuť na svrchně kvašené kousky, nebo na extra hořké ležáky, a chce si jen tak dopřát příjemného pitiva. Moc dobré!
Po dnešní přechutnávce musím jen plně potvrdit svůj předchozí příspěvek...Nesmírně pitelné, decentně - ale znatelně - chmelené pivo, kterému ze srdce přeji všechna ta ocenění, kterými se honosí (byť o anketách tohoto typu víme své). Extrémně příjemné pivo, vhodné na celovečerní nebo i celoodpolední konzumaci.
Je zvláštní, kolik lidí tu hodnotí piva aniž by chápali (nebo si předem něco zjistili o) použití cukru při jeho výrobě - jak vidno, cukr je mnohým terčem v oku a udávají zde, že pivo kazí. Já si o této \"příměsi\" informace zjistil a podělím se s vámi o ně, byť ve zkratce.
Přidaný cukr zajišťuje rychlý nástup kvašení - přeskočí se díky němu tzv. lag fáze, během které mohou v mladině vznikat nežádoucí látky nepříznivě ovlivňující chuť a vůni budoucího piva nebo dokonce škodící zdraví.
Přidaný cukr je pivovarskými kvasinkami bezezbytku přeměněn na alkohol, oxid uhličitý, teplo a zanedbatelné množství stopových látek. Na rozdíl od sladu, který vždy obsahuje (kromě jiných látek) podíl nezkvasitelných cukrů. Ty pak v pivu zůstávají a tvoří jeho plnost, chlebnatost, ale taky sladkost.
Paradoxně tedy pivo, do kterého byl na varně přidán cukr obsahuje méně cukrů, je méně sladké, méně kalorické, obsahuje také méně lepku a je lehčí a pitelnější. Důvod proč drtivá většina pivovarů surogaci cukrem nepoužívá je jednoduchá. ..protože je drahá.
Pro mě cukr na etiketě nepředstavuje problém, naopak, vítám ho.
V lahvi stále slušný sladovější ležák, a co je důležité, bez jakýchkoliv pachutí a vad a bez barevných sladů. Jsem přesvědčen, že na čepu by to mohlo být hodně zajímavé pivo. Drží si svou kvalitu a nepodléhá módním pavlivům, což je potřeba vyzdvihnout.
Litovel jsem ochutnal poprvé na nádvoří hradu Bouzov. Už jiné nepiji. Vživotě jsem nepil lepší pivo. Kam se hrabou ty naše plzeň, budvar. Tam je dulezitá kvantita a né kvalita. Litovel si drží opravdu chuť. Nejsem žádný velký pivař ale Litovel je u mě na prvnim místě. Když ho náhodou nemají koupim Holbu šerák to je jediný co mohu k Litovelu prirovnat.
Přidat názor
Zde se můžete podělit o svůj názor na chuť, vůni, charakteristiku a vůbec celkové hodnocení tohoto piva.
Podívejte se, jak by měl vypadat obrázek piva a jak naopak ne.
Nahráváme pouze obrázky, jichž jsme autory!Tedy nikoliv obrázky piv převzaté z jiných webů atd. | |
V pořádkuPůllitr vyfocen těsně po načepování, je celý, správně barevný, není pootočený a zabírá naprostou většinu obrázku. | |
V pořádkuPůllitr vyfocen i s lahví, těsně po přelití, je celý, správně barevný, není pootočený a zabírá naprostou většinu obrázku. | |
Není v pořádkuObrázek je vyfocen za špatného světla, takže není jasná barva piva; navíc půllitr není uprostřed. | |
Není v pořádkuPůllitr není uprostřed a není celý. | |
Není v pořádkuObrázek je pootočen a půllitr na něm není celý. | |
Není v pořádkuPůllitr je vyfocen z příliš velké dálky a navíc je nakloněný. | |
Není v pořádkuKamarády máme rádi, nicméně tento web je atlasem piv, nikoliv kamarádů (či jiných nesouvisejících objektů). |