Recenze piva „Novopacké pivo Valdštejn“
Redaktor PanVrchni
21.12.2015Novopacké pivo Valdštejn
lahev
Novopacký Valdštejn byl prvním speciálem, který jsem kdy pil. Na začátku devadesátých let působila novopacká piva jako "čtrnáctka" či "šestnáctka" v záplavě Staropramenů a Gambrinusů - dědictví to koncentrace výroby do národních podniků - jako opravdové zjevení. A jako stejné "zjevení", či spíše dokument doby, dnes jaksi působí i jeho etiketa. Ovšem otázka nejdůležitější jistě je, jak mi Valdštejn chutnal dnes?
Nuže, voněl plně sladovou i jemně svěže chmelovou, příjemnou vůní. Nad čirým pivem medové barvy držela středně hustá, špinavě bílá a jen pomalu klesající pěna (vydržela dobrou čtvrthodinu).
Přirozený říz střední úrovně uvozuje chuť, v níž se rozvine velmi plné a hutné sladové tělo s pěkně medovými tóny i lehounkou "cukrovou" linkou. Chuť těla je doprovázena jemným aroma chmele. Po pár vteřinách se hořkost trochu sevře směrem k ulpění, k němuž ovšem nakonec nedojde. V závalu sladového těla se takřka ztrácí (ovšem občas přeci jen jako duch zjeví) ona lehounká "novopacká připálenost", jež je nejzjevnější při rychlém polknutí.
Pivo je i mírně alkoholové a hřejivé, průměrné pitelnosti.
Dnes v tvrdé a kvalitní konkurenci už novopacký Valdštejn nevzbudí takový úžas jako před lety, nicméně stále jde o kvalitní speciál, kterému v mých očích drobně škodí ona mírná "cukrovost", a který především opravdu "maká". Jeho 7% alkoholu se totiž dokáže hodně výrazně projevit.
Nuže, voněl plně sladovou i jemně svěže chmelovou, příjemnou vůní. Nad čirým pivem medové barvy držela středně hustá, špinavě bílá a jen pomalu klesající pěna (vydržela dobrou čtvrthodinu).
Přirozený říz střední úrovně uvozuje chuť, v níž se rozvine velmi plné a hutné sladové tělo s pěkně medovými tóny i lehounkou "cukrovou" linkou. Chuť těla je doprovázena jemným aroma chmele. Po pár vteřinách se hořkost trochu sevře směrem k ulpění, k němuž ovšem nakonec nedojde. V závalu sladového těla se takřka ztrácí (ovšem občas přeci jen jako duch zjeví) ona lehounká "novopacká připálenost", jež je nejzjevnější při rychlém polknutí.
Pivo je i mírně alkoholové a hřejivé, průměrné pitelnosti.
Dnes v tvrdé a kvalitní konkurenci už novopacký Valdštejn nevzbudí takový úžas jako před lety, nicméně stále jde o kvalitní speciál, kterému v mých očích drobně škodí ona mírná "cukrovost", a který především opravdu "maká". Jeho 7% alkoholu se totiž dokáže hodně výrazně projevit.
Štamgast Kvicala
22.10.2022Novopacké pivo Valdštejn
Podniková prodejna
Silný, sladový speciál bez typické novovopacké připálenosti. Rozhodně bych ubral na řízu, k takto hutnému pivu se nehodí. Jinak souhlas s p. Vrchním. Dosti sladká záležitost pitelná v omezeném množství. Leze do hlavy.
Přidat názor
Zde se můžete podělit o svůj názor na chuť, vůni, charakteristiku a vůbec celkové hodnocení tohoto piva.
Podívejte se, jak by měl vypadat obrázek piva a jak naopak ne.
Nahráváme pouze obrázky, jichž jsme autory!Tedy nikoliv obrázky piv převzaté z jiných webů atd. | |
V pořádkuPůllitr vyfocen těsně po načepování, je celý, správně barevný, není pootočený a zabírá naprostou většinu obrázku. | |
V pořádkuPůllitr vyfocen i s lahví, těsně po přelití, je celý, správně barevný, není pootočený a zabírá naprostou většinu obrázku. | |
Není v pořádkuObrázek je vyfocen za špatného světla, takže není jasná barva piva; navíc půllitr není uprostřed. | |
Není v pořádkuPůllitr není uprostřed a není celý. | |
Není v pořádkuObrázek je pootočen a půllitr na něm není celý. | |
Není v pořádkuPůllitr je vyfocen z příliš velké dálky a navíc je nakloněný. | |
Není v pořádkuKamarády máme rádi, nicméně tento web je atlasem piv, nikoliv kamarádů (či jiných nesouvisejících objektů). |