Recenze piva „Opat tmavé speciální pivo“
Redaktor PanVrchni
18.10.2017Opat tmavé speciální pivo
Pivovarský klub Florenc, Praha
Tmavý speciál (třináctka) Olivětinský Opat se mi dlouho vyhýbal a potkali jsme se až v Pivovarském klubu v Praze na Florenci.
Pivo je velmi temně hnědé, prakticky neprůsvitné, jen s rudými odlesky proti světlu - barvou se tedy blíží černému pivu mnohem více, než jiná tmavá piva, prodávaná jako černá.
Hustá pěna světle okrové barvy pomalinku postupně klesala, nad ní se nesla kávová a lehce nakyslá vůně.
Po napití mě zaujal slabší říz, pivo už bylo asi trochu "unavené" a ze spodku sudu. Co se týká chuti - zde se projevil harmonický nájezd tmavých sladů, v němž lze najít jak kvalitní hořkou čokoládu, tak jemnou a neagresivní kávu. Propluje též droboulilinká stopa "stařinky", v Opatech občas přítomná. Plnost spíše vyšší, minimálně odpovídající 13% EPM.
Chvilkami též provanul velmi nepatrný závan alkoholu v takřka homeopatické koncentraci.
Hořkost - jak pražená, tak chmelová - je minimální, přesto pivo nepůsobí příliš sladce či "ulepeně".
Vše působí harmonicky, hladce a "hebce" a pitelnost je tak velmi dobrá.
Souhrnem představuje tmavá třináctka Opat velmi dobrý, neagresivní tmavý speciál. Vůbec se nedivím, že z takového materiálu vyšlo spojení s čokoládou v Opatu tmavém čokoládovém speciálu tak dobře - ono se totiž chuťově přímo nabízí.
Pivo je velmi temně hnědé, prakticky neprůsvitné, jen s rudými odlesky proti světlu - barvou se tedy blíží černému pivu mnohem více, než jiná tmavá piva, prodávaná jako černá.
Hustá pěna světle okrové barvy pomalinku postupně klesala, nad ní se nesla kávová a lehce nakyslá vůně.
Po napití mě zaujal slabší říz, pivo už bylo asi trochu "unavené" a ze spodku sudu. Co se týká chuti - zde se projevil harmonický nájezd tmavých sladů, v němž lze najít jak kvalitní hořkou čokoládu, tak jemnou a neagresivní kávu. Propluje též droboulilinká stopa "stařinky", v Opatech občas přítomná. Plnost spíše vyšší, minimálně odpovídající 13% EPM.
Chvilkami též provanul velmi nepatrný závan alkoholu v takřka homeopatické koncentraci.
Hořkost - jak pražená, tak chmelová - je minimální, přesto pivo nepůsobí příliš sladce či "ulepeně".
Vše působí harmonicky, hladce a "hebce" a pitelnost je tak velmi dobrá.
Souhrnem představuje tmavá třináctka Opat velmi dobrý, neagresivní tmavý speciál. Vůbec se nedivím, že z takového materiálu vyšlo spojení s čokoládou v Opatu tmavém čokoládovém speciálu tak dobře - ono se totiž chuťově přímo nabízí.
Názory na pivo „Opat tmavé speciální pivo“
Tmavou 13% od Opata bych bez přehánění označil za nejlepší tmavé pivo vařené v českých průmyslových pivovarech. Pivovar Opat si nejen v tomto případě jde svou vlastní cestou a skvělé popírá mýty, proč to i v malém pivovaru nejde dělat poctivě, zatímco jiné menší pivovary tmavá piva dost šidí. Přestože má Opat stejně jako jiné menší pivovary k dispozici starší technologie, nepoužívá vůbec a tedy ani k výrobě tohoto tmavého piva cukr, který jinak bohužel používají snad všechny menší pivovary, takže je vidět, že to jde! Nepoužívají ani sacharin, pivní kulér, pivní karamel, žádná barviva. Dokonce nepoužívají ani antioxidant kyselinu askorbovou, kterou některé menší pivovary používají. Chmel používají pouze granulovaný, žádné chmelové extrakty nebo tetrahopy, které rovněž používá většina menších i větších pivovarů. Světlý slad si vyrábí ve své vlastní sladovně, v českých pivovarech taky už ne bohužel příliš časté. Pivu je dopřáno i delší ležení v tancích a je asi nasnadě, že je vařeno na svoji stupňovitost. Velmi pozitivně lze hodnotit i to, že pivo postrádá stopy lihovatosti a alkoholovosti, u třináctky dost předpokladatelné, takže lze bez problému vypít i dva kousky bez problému a bez následků, přitom však pivo nepostrádá říz a plnost. U tmavého Opatu se navíc nějakým způsobem podařilo vyřešit i problém u některých světlých Opatů, totiž přepěnění z lahve a zároveň stopy jakési té "stařinky a zatuchlosti", typické hlavně pro světlé Opaty. Zajímavostí, jak je u Opata zvykem, je pasterovanost, ale přitom nefiltrovanost. A pak samozřejmě samotná barva - pivo je opravdu velmi tmavé, prakticky černé, neprůhledné, bez problému by se mohlo prodávat i jako černé pivo, a přitom je barva ryze přírodního původu z tmavých sladů. Vůně a chuť je také velmi příjemná, neumělá. Velice pozitivně lze samozřejmě pak hodnotit i ochucené varianty z tohoto piva, například třešňové nebo kávové, kde opět je přidán pouze přírodní výtažek, žádná další chemie. Pivovar sám píše na etiketě, že pivo je určeno pro výjimečné chvíle.... je smutné, že toto pivo je výjimečné v českých pivovarech takto i svým čistým složením. Myslím, že toto pivo určitě ostudu neudělá a právem by mělo sbírat jedno oceněnění za druhým a myslím, že Opat se příležitosti dělat věci jinak, než je zvykem, chopil beze zbytku. Další podstatný důvod, proč podpořit tento malý unikátní pivovar. Jediné minus je dostupnost tohoto piva, měli ho po dlouhém hledání jen v jedné pivotéce, což je velmi škoda. Na druhé místo tmavých piv bych dal určitě tmavého Herolda, bohužel ale ten má dosti chemické složení - cukr, kyselina askorbová, chmelový extrakt a typická lihovatost. U Opata je navíc třeba vyzdvihnout to, že si tuto kvalitu zřejmě drží dlouhá léta.
Přidat názor
Zde se můžete podělit o svůj názor na chuť, vůni, charakteristiku a vůbec celkové hodnocení tohoto piva.
Podívejte se, jak by měl vypadat obrázek piva a jak naopak ne.
Nahráváme pouze obrázky, jichž jsme autory!Tedy nikoliv obrázky piv převzaté z jiných webů atd. | |
V pořádkuPůllitr vyfocen těsně po načepování, je celý, správně barevný, není pootočený a zabírá naprostou většinu obrázku. | |
V pořádkuPůllitr vyfocen i s lahví, těsně po přelití, je celý, správně barevný, není pootočený a zabírá naprostou většinu obrázku. | |
Není v pořádkuObrázek je vyfocen za špatného světla, takže není jasná barva piva; navíc půllitr není uprostřed. | |
Není v pořádkuPůllitr není uprostřed a není celý. | |
Není v pořádkuObrázek je pootočen a půllitr na něm není celý. | |
Není v pořádkuPůllitr je vyfocen z příliš velké dálky a navíc je nakloněný. | |
Není v pořádkuKamarády máme rádi, nicméně tento web je atlasem piv, nikoliv kamarádů (či jiných nesouvisejících objektů). |