Recenze piva „Ferdinand - tmavý ležák 11°“
Redaktor PanVrchni
24.11.2014Ferdinand - tmavý ležák 11°
lahev (Tesco)
Tato jedenáctka z benešovského pivovaru Ferdinand je tmavým, nikoliv černým ležákem a tomu označení také odpovídá velmi tmavě hnědá barva s rubínovými odlesky proti světlu.
Vůně piva je po přelití do sklenice karamelově silná, zemitá, až jakoby "hlínovitá", pěna pak velmi hustá, béžová, poměrně trvanlivá.
Tmavý Ferdinand vstupuje na jazyk středním řízem a rozvíjí svou chuť. V ní je hned zpočátku cítit velmi hutná karamelová sladovost opět s tím náznakem jakoby "hlíny", ale též příjemné hořké čokolády, postupně přechází v jemně nahořklé zakončení. Delikátnost hořkého zakončení se opravdu víc než chmelu podobá hořké čokoládě, tohoto efektu však bylo dosaženo bez jakýchkoliv chuťových přídavků. Přesto je v chuti cítit i chmel.
Tělo je na jedenáctku velmi plné a zajímavé s poměrně dlouhým chuťovým průběhem a svou plností dle mého názoru už může konkurovat mnohému speciálu. Přitom má pivo jen 4,5 procenta alkoholu a dobrou pitelnost. Poměr hutnost chuti vůči obsahu alkoholu je zde tedy vyjímečně vysoký ve prospěch chuti.
U piv z Benešova se mi také líbí tradiční, na počátek 20. století odkazující vzhled lahví. Co se mi líbí méně je složení. Cukr v tmavém pivu - no budiž, ale proč barvivo?
Chuťově je však tmavý ležák Ferdinand vyjímečným kouskem vhodným pro všechny, kdo mají rádi hutná, plná, sladší tmavá piva.
Vůně piva je po přelití do sklenice karamelově silná, zemitá, až jakoby "hlínovitá", pěna pak velmi hustá, béžová, poměrně trvanlivá.
Tmavý Ferdinand vstupuje na jazyk středním řízem a rozvíjí svou chuť. V ní je hned zpočátku cítit velmi hutná karamelová sladovost opět s tím náznakem jakoby "hlíny", ale též příjemné hořké čokolády, postupně přechází v jemně nahořklé zakončení. Delikátnost hořkého zakončení se opravdu víc než chmelu podobá hořké čokoládě, tohoto efektu však bylo dosaženo bez jakýchkoliv chuťových přídavků. Přesto je v chuti cítit i chmel.
Tělo je na jedenáctku velmi plné a zajímavé s poměrně dlouhým chuťovým průběhem a svou plností dle mého názoru už může konkurovat mnohému speciálu. Přitom má pivo jen 4,5 procenta alkoholu a dobrou pitelnost. Poměr hutnost chuti vůči obsahu alkoholu je zde tedy vyjímečně vysoký ve prospěch chuti.
U piv z Benešova se mi také líbí tradiční, na počátek 20. století odkazující vzhled lahví. Co se mi líbí méně je složení. Cukr v tmavém pivu - no budiž, ale proč barvivo?
Chuťově je však tmavý ležák Ferdinand vyjímečným kouskem vhodným pro všechny, kdo mají rádi hutná, plná, sladší tmavá piva.
Štamgast Mayhem
9.11.2014Ferdinand - tmavý ležák 11°
Vlašim
Tmavou 11° považuji za nejvydařenější dílo Benešovského pivovaru. Světla piva mi od nich moc nejedou, ovšem ta tmavá, to je jiná liga. Pivo mírně voní po bylinkách a má velice specifickou chuť, která mi nepřipomíná žádné jiné pivo. Tato specifická chuť určitě nesedne každému.
Osobně pokud mám volit lahvové pivo na chuť (nikoli na množství!), zvolím si právě Ferdinanda. Cena taky přiměřená (11-12).
Tohle pivo určitě stojí za zkoušku.
Osobně pokud mám volit lahvové pivo na chuť (nikoli na množství!), zvolím si právě Ferdinanda. Cena taky přiměřená (11-12).
Tohle pivo určitě stojí za zkoušku.
Host lu***am.cz
7.6.2016Ferdinand - tmavý ležák 11°
Tmavý ležák se specifickou chutí, zajímavé je, že jsem cítil chuť hořké čokolády, což u tmavých piv moc často nebývá a navíc nejde o čokoládové pivo (láhev). Ohledně karamelu - jeho použití také nechápu. Ferdinand provozuje svojí sladovnu a další potřebné slady dováží z německé sladovny (a prodává dalším pivovarům, které mohou tmavá piva vařit bez použití kuléru - zajímavé). Barva navíc opravdu není nikterak tmavá, spíše světlejší. Co se mi dále nelíbí, je komunikace s pivovarem. Sládkovi p. Lebedovi jsem psal dotaz ohledně toho, proč používají přibarvování kulérem, posílal jsem mu zprávu dvakrát, současně jsem ji adresoval i některým dalším pracovníkům pivovaru. Do dnešního dne (cca 2 měsíce zpět) se nikdo neobtěžoval ozvat a vysvětlit použití kuléru v jejich pivu. Tento postup mě u Ferdinanda mrzí. I tak jde ale o vcelku obstojný tmavý ležák, ostatně jak je u Ferdinanda zvykem.
Názory na pivo „Ferdinand - tmavý ležák 11°“
Přidat názor
Zde se můžete podělit o svůj názor na chuť, vůni, charakteristiku a vůbec celkové hodnocení tohoto piva.
Podívejte se, jak by měl vypadat obrázek piva a jak naopak ne.
Nahráváme pouze obrázky, jichž jsme autory!Tedy nikoliv obrázky piv převzaté z jiných webů atd. | |
V pořádkuPůllitr vyfocen těsně po načepování, je celý, správně barevný, není pootočený a zabírá naprostou většinu obrázku. | |
V pořádkuPůllitr vyfocen i s lahví, těsně po přelití, je celý, správně barevný, není pootočený a zabírá naprostou většinu obrázku. | |
Není v pořádkuObrázek je vyfocen za špatného světla, takže není jasná barva piva; navíc půllitr není uprostřed. | |
Není v pořádkuPůllitr není uprostřed a není celý. | |
Není v pořádkuObrázek je pootočen a půllitr na něm není celý. | |
Není v pořádkuPůllitr je vyfocen z příliš velké dálky a navíc je nakloněný. | |
Není v pořádkuKamarády máme rádi, nicméně tento web je atlasem piv, nikoliv kamarádů (či jiných nesouvisejících objektů). |