Recenze piva „Ferdinand - světlý ležák Premium 12°“
Redaktor PanVrchni
9.3.2015Ferdinand - světlý ležák Premium 12°
lahev (Tesco, Praha - Smíchov, Anděl)
Díky diskusi o Ferdinandu dvanáctce jsem si uvědomil, že mi jeho ochutnávka zatím unikla. Naštěstí v Tescu v Praze na Smíchově mají benešovská piva dlouhodobě v sortimentu, takže náprava tohoto stavu byla velmi snadná.
Nuže, po zakoupení lahve a přelití jejího obsahu do sklenice se rozvinula příjemná, bohatě, až jakoby připečeně sladová vůně a v půllitru lákala čirá, zlato-medová barva.
Středně hustá, špinavě bílá pěna pomalu postupně opadávala.
Po napití se v ústech se rozvinula chuť velmi plného sladu, až medově lahodného, taktéž s decentním tónem jakési "pečeností" (připomínal mi pečená až karamelizovaná jablka) a lehkým náznakem jakoby bylinné šťavnatosti. Vnímám, že při rychlém polknutí se právě na ni napojuje poměrně důrazná chmelová hořkost, zatímco nechám-li světlý ležák Ferdinand po jazyku poválet a rozvinout tak všechny vnady sladu, napojuje se hořkost zprvu méně nápadně, ovšem i tak spolehlivě převezme v závěru doušku vládu.
Podobně intenzivní projev sladu jsem zvyklý vnímat spíše u speciálů.
Pitelnost je dosti dobrá, ale přeci jen těžší hutnost sladu i důraznější závěrečná hořkost z ležáku Ferdinand činí spíše pivo na pomalejší popíjení, než na hašení žízně.
A jak bych hodnocení světlé dvanáctky z Benešova shrnul? Asi takto: jde o pořádný český ležák s charakterem. Kdo má rád tělnaté borce, přijde si zde na své.
Nuže, po zakoupení lahve a přelití jejího obsahu do sklenice se rozvinula příjemná, bohatě, až jakoby připečeně sladová vůně a v půllitru lákala čirá, zlato-medová barva.
Středně hustá, špinavě bílá pěna pomalu postupně opadávala.
Po napití se v ústech se rozvinula chuť velmi plného sladu, až medově lahodného, taktéž s decentním tónem jakési "pečeností" (připomínal mi pečená až karamelizovaná jablka) a lehkým náznakem jakoby bylinné šťavnatosti. Vnímám, že při rychlém polknutí se právě na ni napojuje poměrně důrazná chmelová hořkost, zatímco nechám-li světlý ležák Ferdinand po jazyku poválet a rozvinout tak všechny vnady sladu, napojuje se hořkost zprvu méně nápadně, ovšem i tak spolehlivě převezme v závěru doušku vládu.
Podobně intenzivní projev sladu jsem zvyklý vnímat spíše u speciálů.
Pitelnost je dosti dobrá, ale přeci jen těžší hutnost sladu i důraznější závěrečná hořkost z ležáku Ferdinand činí spíše pivo na pomalejší popíjení, než na hašení žízně.
A jak bych hodnocení světlé dvanáctky z Benešova shrnul? Asi takto: jde o pořádný český ležák s charakterem. Kdo má rád tělnaté borce, přijde si zde na své.
Štamgast Pete69
12.11.2018Ferdinand - světlý ležák Premium 12°
Pivotéka.cz
Vyloženě sladový kousek s mírnějším chmelením. Lépe řečeno slad dominuje nad středním chmelením. Já tato piva příliš nevyhledávám, ale jednoho sladáka na chuť zvládnu.
Pěna: Vysoká, hustá. Po minutce mírně opadn, ale drží ve formě velkého kopce až do posledního doušku.
Barva: Medová.
Vůně: Silně sladová, chmel ve vůni téměř nezastoupen.
Chuť: Plmé sladové tělo vystřídá po pár vteřinách decentní hořkost, která se snoubí se sladem a vytvoří v ústech kompaktní, clekem vyváženou chuť, která vydrží dlouho a není tudíž potřeba neustále pít a doplňovat chuť.
Dobré pivo na vychutnání, neumím si ale představit větší konzumaci. Kvalitu oceňuji. Je to poctivě vařené pivo.
Pěna: Vysoká, hustá. Po minutce mírně opadn, ale drží ve formě velkého kopce až do posledního doušku.
Barva: Medová.
Vůně: Silně sladová, chmel ve vůni téměř nezastoupen.
Chuť: Plmé sladové tělo vystřídá po pár vteřinách decentní hořkost, která se snoubí se sladem a vytvoří v ústech kompaktní, clekem vyváženou chuť, která vydrží dlouho a není tudíž potřeba neustále pít a doplňovat chuť.
Dobré pivo na vychutnání, neumím si ale představit větší konzumaci. Kvalitu oceňuji. Je to poctivě vařené pivo.
Štamgast Thymallus
30.12.2020Ferdinand - světlý ležák Premium 12°
0.5l sklo
Tohle pivo má opravdu hodně pěny. Pěna je krásně bílá a hustá a furt se drží. Vůně je - tady skoro není. Ať se snažím jak chci, tak nic necítím. Možná trošku sladu, ale spíše necítím nic. Barva je zlatá a docela docela světlá.
Chuťově je to ale povedené pivo. Je příjemně hořké (ani moc a ani málo), sladkost je minimální, jde cítit slad a krásná plnost piva. Určitě doporučuji ochutnat.
Chuťově je to ale povedené pivo. Je příjemně hořké (ani moc a ani málo), sladkost je minimální, jde cítit slad a krásná plnost piva. Určitě doporučuji ochutnat.
Štamgast Kvicala
6.3.2015Ferdinand - světlý ležák Premium 12°
Beer bar Pce
Velmi uklidňující a příjemné pivo! Výrazně sladová vůně i počáteční chuť, následovaná hořkým dozvukem. Tytéž rysy vykazuje i lahvová verze, na domácí popíjení naprosto ideální pivko, lahodné, povedené.
Štamgast Yarwen
2.7.2022Ferdinand - světlý ležák Premium 12°
0,5 l láhev doma, rohlík.cz
Otevírám třetí ze tří druhů Ferdinandů, které jsem koupil. Jemná chmelová vůně, zlatá čirá barva, pěna je stejná jako u předchozích - je bílá a středně hustá. U prvního kousku se v tenké vrstvě udržela až do konce pití, u druhého to ale vzdala, možná jsem ho pil déle.
Pivo se uvede středním řízem i hořkostí, jež má však drsnější charakter a po doušku ulpívá na patře, a to ne zcela příjemně. Je to jakoby sládek přidal (oproti jedenáctce) na hořkosti, ale úplně se mu ji nepodařilo vyladit. Tento nedostatek ubírá nejenom na pitelnosti, ale i na celkovém dojmu, který si z tohoto piva odnáším jako průměrný.
Pivo se uvede středním řízem i hořkostí, jež má však drsnější charakter a po doušku ulpívá na patře, a to ne zcela příjemně. Je to jakoby sládek přidal (oproti jedenáctce) na hořkosti, ale úplně se mu ji nepodařilo vyladit. Tento nedostatek ubírá nejenom na pitelnosti, ale i na celkovém dojmu, který si z tohoto piva odnáším jako průměrný.
Host lu***am.cz
7.6.2016Ferdinand - světlý ležák Premium 12°
Vskutku výborný světlý ležák, velice poctivý, jaký už jsem dlouho nepil. Za cenu 19 Kč v pivotéce rozhodně poklad za hubičku, jedno z mála piv, kde není přítomen chmelový extrakt. Pil jsem navíc z lahve, točené bude jistě ještě lepší. Kromě horší dostupnosti i v rámci některých pivoték nemám, co bych vytknul, taková Plzeň by se mohla od tohoto piva jen učit a přitom stojí úplně stejně. Takhle má chutnat poctivý český světlý ležák. Snad kvalita zůstane.
Host mi***am.cz
4.8.2015Ferdinand - světlý ležák Premium 12°
příliš nasládlé nedal jsem ho po pár locích jsem ho vylil. Jediné dvě piva jsem zatím nedal a to toto a postřižinecké...
Názory na pivo „Ferdinand - světlý ležák Premium 12°“
Moc hezky jste to popsal pane Kvíčalo - mohl bych požádat o vyložení spojení "uklidňující pivo"?
Díky.
Děkuji za pochvalu od znalce, pokusím se to vysvětlit:
Jsou dny, kdy jsem v jistém napětí resp. stresu, a nemůžu se toho zbavit. Pokud mám doma v tomto rozpoložení Ferdinanda 12°, s chutí po něm sáhnu, a vpodstatě již s prvním nádechem po otevření lahve (krásná sladová vůně) mi vstoupí do duše výrazné uklidnění, které se prohlubuje s každým lokem. V tomhle je Ferdinand opravdu specifický (asi subjektivní dojem, ale funguje).
Takže asi tak :)
Ferda je vlastně již proslulý svojí specifickou sladovostí a u vyšších obsahů % EPM až jakýmsi bylinkovým nádechem.
Pokud tedy (jen dodávám velmi dobrá) dvanáctka ukliňuje, pak jak asi působí položky Sedm Kulí a d'Este od stejného pivovaru? ;-)
Tak přiznám se, že Sedm kulí jsem pil jen v točené podobě, a bylo to na mě skoro už moc bylinně-nasládlé, takže lahvovou verzi jsem už pak neměl potřebu zkusit.
Zato d´Este je i přes vyšší voltáž pro mě pitelnější, ale zas ho téměř nikde neseženu.
Takže zůstávám u klasické 12°nebo 11°Maxe s vyšší hořkostí, které mají stabilně na Pivní pohotovosti :)
Aktuální pivní zaklínadlo pana Kvíčaly je: Polička-Krakonoš-Ferdinand-Poutník. Z toho právě Ferda vykazuje určitý znak, který nemusí být všem příjemný, a to je - silný říz. Pivo skutečně poměrně nafukuje, ač by nemuselo.
Jinak jde o velice povedený, bylinně-hořkosladký počin, před kterým musím smeknout...
Velmi dobrý ležák. Možná mohl být chuťově ještě trošičku výraznější, ale i tak jsem si pochutnal.
Ten \"uklidňující dojem\" o kterém se zmiňuje pan Kvicala, jsem jednou zažil rovněž.
Toto pivo je stale sazka na jistotu. Ale rekl bych, ze je chmelene vic nez dost, a ze jde o sladovou bombu,to bych tedy urcite nepodepsal. Naopak,jde o poradne horky kousek,navic bez pouziti ruznych nahrazek. Za me palec nahoru.
Fľaša. MT: 17.04.21
Od Ferda mám napité najmä d Este 15 a ešte Sedm Kulí 13. Dnes premiérovo 12 Premium. V chuti poznať "benešovskú" sladovosť a říz. Slad prechádza do veľmi slušnej a poctivej strednej až vyššej horkosti, ktorá uľpieva len zdravo.
Zaujala ma stabilná, hustá a vysoká pena, ktorá navyše vyzerá veľmi prirodzenie na rozdiel. napr. od svijanských nagrcancov (prečo tu vôbec spomínam takého ošidené pivo?). Krúžkuje.
Problém s touto dvanástkou môžu mať jedine pijaci, ktorí majú fajčením alebo inakšie potlačené vnímanie horkej chuti na úkor sladkej, pre takých sú ale určené izoextraktové uľpievaky.
Ferdinand, Chotěboř, Urpiner stále moja TOP 3 priemyselná ČS produkcia.
@ lasthunter: Pozoruji, že se docela shodneme v názorech/chutích.
Ferdinand je od jisté doby opravdu stálicí regionálních značek v ČR, a já osobně jsem se u něj např. nikdy nesetkal s diacetylem. Za to velký klobouk dolů. Chuť Ferdinandů je ovšem docela sladově specifická, což nemusí sedět každému. Respekt, ale to není vada, nýbrž vlastnost.
Chotěboř je dle mého o stupínek níž, co se týče kvality/vyrovnanosti, ale obecně to není krok vedle. Občas lze zaznamenat větší či menší mýdlovost, a v poslední době se přidružilo bohužel i kdysi nemyslitelné máslíčko. Takže tam je to mírná loterie.
No, a Urpiner, to jsme již někdy rozebírali, asi opravdu TOP SK velkoprůmyslový pivovar. Někdo může namítat nedostatek hořkosti, ale jejich piva jsou čistá, a nikdy jsem se tam nesetkal s diacetylem či dimethylsulfidem apod.
@Kvicala:
Řekl bych, že český světlý ležák má hned 2 podkategorie:
- Bohemian Pilsener
- Bohemian Lager
Zatímco první jmenovaný má více prokvašené tělo a ostřejší chmelení, druhý má dominantní sladovou složku a decentnější chmelení.
Vhodné zástupce nechť si každý přiřadí sám. .. ;-)
@ Moro: Tato skutečnost je mi známa. U Ferdinanda jsem ale spíše poukazoval na to, že jeho sladová chuť je i v rámci příslušného pivního podstylu docela specificky zabarvená = mírně zvláštní, a nemusí sednout ani milovníkům obecně sladovějších piv.
Áno. Pripúšťam, že tá sladová zložka je istým spôsobom špecifická, ale zhodneme sa, je to výborný ležiak. Vynikajúce je tam prepojená sladová a horká zložka chuti. Chmelenie je výdatnejšie a naozaj z chmeľu, nie z extraktu.
Svojho času bol priemyselnou jednotkou ČS produkcie Klášter 12 a 11 (cca do jesene 2015). Aj keď sa hovorí, že pamäť na chuť je veľmi krátka, ja si tú chuť pamätám a tromfnúť ju u mňa aj dnes dokážu len niektoré naozaj špičkové craft ležiaky.
Dnes naozaj okrem Urpinera, Ferdinanda a Chotěbořu (ten nesmie byť v zelenej fľaši, lebo tam proste je cítiť rozpad kyselín vplyvom svetla overené slepým testom hnedá versus zelená fľaša) ťažko nájdem priemyselný ležiak, ktorý by mi vyslovene chutil. Možno ešte Poutník, 13tka od Chodovaru a inak ani neviem.
Všeobecne mi na priemyselných ležiakoch dnes prekáža nevýrazná chuť daná modernými intenzifikačnými technológiami alebo potom naopak naháňanie chuťového výrazu extraktom. Ten ešte ako tak znesiem u toho Poutníka, ale inak považujem extrakt a zvieravé uľpievanie za veľké mínus.
Jednoducho by som zhrnul, že priemyselné pivo je dnes buď:
- chuťovo mdlé, častá pasteračná pachuť, nakyslosť v ústach po vypití (takmer všetky známe korporátne pivá)
alebo
- s odpornou pachuťou pripáleného sladu (Heinekeny, osobitne tie hurbanovské, extrémny hnus v tomto smere je Bažant, neopomínajúc bájnu a preceňovanú 73)
alebo
- nahnané extraktom, či isoextraktom, s odporným zvieravým uľpievaním (najmä Svijany, Rohozec, to je extrémny humus - ale bežný pijan odkojený na Bažantovi to tu u nás ospevuje, lebo toto aspoň nejako výraznejšie horko chutí)
Tak po cca třech letech jsem opět okusil lahvoveho Ferdu, a musím říct že ksem zklamán. Taková ta medovo sladova chuť s jemnou hořkostí je tatam, dominuje svíravá hořkost s neprijemnym ocaskem. Mám takový dojem, že se do dvanactky kromě zateckeho cervenaku zacal přidávat jiny chmel, tipuji to na Vital a Kazbek.nekomu to třeba chutná, ale ja tyhle chmele v českých lezacich prostě rád nemam, Kremak
Tak po cca třech letech jsem opět okusil lahvoveho Ferdu, a musím říct že ksem zklamán. Taková ta medovo sladova chuť s jemnou hořkostí je tatam, dominuje svíravá hořkost s neprijemnym ocaskem. Mám takový dojem, že se do dvanactky kromě zateckeho cervenaku zacal přidávat jiny chmel, tipuji to na Vital a Kazbek.nekomu to třeba chutná, ale ja tyhle chmele v českých lezacich prostě rád nemam, Kremak
Přidat názor
Zde se můžete podělit o svůj názor na chuť, vůni, charakteristiku a vůbec celkové hodnocení tohoto piva.
Podívejte se, jak by měl vypadat obrázek piva a jak naopak ne.
Nahráváme pouze obrázky, jichž jsme autory!Tedy nikoliv obrázky piv převzaté z jiných webů atd. | |
V pořádkuPůllitr vyfocen těsně po načepování, je celý, správně barevný, není pootočený a zabírá naprostou většinu obrázku. | |
V pořádkuPůllitr vyfocen i s lahví, těsně po přelití, je celý, správně barevný, není pootočený a zabírá naprostou většinu obrázku. | |
Není v pořádkuObrázek je vyfocen za špatného světla, takže není jasná barva piva; navíc půllitr není uprostřed. | |
Není v pořádkuPůllitr není uprostřed a není celý. | |
Není v pořádkuObrázek je pootočen a půllitr na něm není celý. | |
Není v pořádkuPůllitr je vyfocen z příliš velké dálky a navíc je nakloněný. | |
Není v pořádkuKamarády máme rádi, nicméně tento web je atlasem piv, nikoliv kamarádů (či jiných nesouvisejících objektů). |