Recenze piva „Pito“
Redaktor PanVrchni
19.12.2013Pito
lahvové (Albert)
Bylo jednou jedno pivo. A to pivo bylo dobré a všichni jej měli rádi. To pivo však mělo jednu záludnou vlastnost, kterou sice mnozí považovali za výhodu, ale jiní za nevýhodu - obsahovalo alkohol.
A tu se objevila chytrá hlava a napadlo ji pro ty, kterým alkohol v pivu vadí, vyrobit pivo nealkoholické. Aby se odlišil a přitom dal najevo vztah k původnímu nápoji, pojmenoval své pití jménem Pito.
Pito nebylo tak dobré jako původní pivo, ale přesto se prosadilo a udrželo až do dnešních dnů.
A díky tomu, že neobsahuje téměř žádný alkohol, ho můžete pít i vy, milé děti. Dobrou noc!
Tak, děti jsme poslali spát, takže můžeme ochutnat veterána na českém trhu s nealkoholickými pivy, Pito z Pivovaru Samson v Českých Budějovicích.
Je trochu škoda, že zrovna tento veterán, který by snad měl být vzorem pro ostatní, obsahuje umělé sladidlo (sacharin E954), takže se musí na etiketě uvádět jako "nealkoholické pivo se sladidlem" (o kousek výše je větším písmem deklarováno, že Pito je vyrobeno z "přírodních surovin", tak přemýšlím, kde ten přírodní sacharin roste). Jen tajně doufám, že přítomnost umělého sladidla je záměrný krok vstříc nemocným pivařům, kteří kromě potíží s játry trpějí i cukrovkou, a ne krok vstříc chemii v pivu.
Chmelovo-sladová vůně je (kromě zlatavé barvy a bílé pěny) tím, co se na Pitu nejvíce podobá alkoholickému pivu.
Chuťově jde o klasického "nealkáče": v celém průběhu chuti cítíme výraznou sladovost, lehounký náznak chmelu a tělo prázdné jak butik po návštěvě zoufalých manželek.
Jen ke konci se nepatrně připomene, že pivo by vlastně mělo být i trochu hořké, ale tento nesmělý náznak se nechá rychle zaplašit zcela převažující sladovostí.
Chuti trochu pomáhá říz, i když ani ten není nijak vynikající.
Vím, že uvařit ucházející nealkoholické pivo je velký kumšt, nicméně lahev Pita navzdory pěkné etiketě skrývá jen průměrný obsah - a to i v porovnání s chuťovou šedí ostatních nealko piv.
A tu se objevila chytrá hlava a napadlo ji pro ty, kterým alkohol v pivu vadí, vyrobit pivo nealkoholické. Aby se odlišil a přitom dal najevo vztah k původnímu nápoji, pojmenoval své pití jménem Pito.
Pito nebylo tak dobré jako původní pivo, ale přesto se prosadilo a udrželo až do dnešních dnů.
A díky tomu, že neobsahuje téměř žádný alkohol, ho můžete pít i vy, milé děti. Dobrou noc!
Tak, děti jsme poslali spát, takže můžeme ochutnat veterána na českém trhu s nealkoholickými pivy, Pito z Pivovaru Samson v Českých Budějovicích.
Je trochu škoda, že zrovna tento veterán, který by snad měl být vzorem pro ostatní, obsahuje umělé sladidlo (sacharin E954), takže se musí na etiketě uvádět jako "nealkoholické pivo se sladidlem" (o kousek výše je větším písmem deklarováno, že Pito je vyrobeno z "přírodních surovin", tak přemýšlím, kde ten přírodní sacharin roste). Jen tajně doufám, že přítomnost umělého sladidla je záměrný krok vstříc nemocným pivařům, kteří kromě potíží s játry trpějí i cukrovkou, a ne krok vstříc chemii v pivu.
Chmelovo-sladová vůně je (kromě zlatavé barvy a bílé pěny) tím, co se na Pitu nejvíce podobá alkoholickému pivu.
Chuťově jde o klasického "nealkáče": v celém průběhu chuti cítíme výraznou sladovost, lehounký náznak chmelu a tělo prázdné jak butik po návštěvě zoufalých manželek.
Jen ke konci se nepatrně připomene, že pivo by vlastně mělo být i trochu hořké, ale tento nesmělý náznak se nechá rychle zaplašit zcela převažující sladovostí.
Chuti trochu pomáhá říz, i když ani ten není nijak vynikající.
Vím, že uvařit ucházející nealkoholické pivo je velký kumšt, nicméně lahev Pita navzdory pěkné etiketě skrývá jen průměrný obsah - a to i v porovnání s chuťovou šedí ostatních nealko piv.
Štamgast Pete69
5.4.2017Pito
Albert
Toto nealko by dle mého názoru bylo velmi slušné, nebýt přidaného sacharinu.
Celkem slušná bílá pěna. Barva standardního nealka. Hořkost cítíte jen chvíli, protože vaše ústa okamžitě zaplaví chuť umělého sladila spojeného s madinovou chutí.
Pro mě nedobré pivo.
Celkem slušná bílá pěna. Barva standardního nealka. Hořkost cítíte jen chvíli, protože vaše ústa okamžitě zaplaví chuť umělého sladila spojeného s madinovou chutí.
Pro mě nedobré pivo.
Štamgast Kvicala
2.5.2015Pito
Kaufland Pce
Samson obecně považuji za celkem zoufalou značku, kdy mi ani jedna položka z portfolia nechutná. Pito jsem zkusil též a přítomnost sladidla ve složení mě tedy apriori vyděsila a i odradila od konzumace, nicméně jsem se překonal. Když odhlédnu od této "zrůdnosti" ve složení, jedná se opět o fádní a nezajímavý počin. Přitom tradičně opět za poměrně nekřesťanskou cenu.
Host Ja***am.cz
14.9.2024Pito
K Pitu si musí tak nějak člověk najít cestu. Taky jsem ho dříve moc nemusel, ale když se na něj člověk víc zaměří, tak vlastně zjistí, že je docela fajn. Jen si jde tak nějak svoji cestou. Podařilo se u něj do velké míry odstranit typickou mladinovou chuť, chmelení pivovar ve složení neupřesňuje, ale v popisu je uveden žatecký chmel a chuť je velmi příjemná. Slad je zjevně stále použit jen český, tak je pivo pěkně průhledné. Dnes je problém, že většina marketových i jiných nealko piv v čele s Birellem má v sobě různé barevné slady a chuť je pak jiná, ale i český slad samotný má své kouzlo. Ze složení už nějakou dobu zmizel ten sacharin a dle etikety tam není ani kyselina mléčná (která je třeba v konkurenčním Bakaláři nealko za studena chmelené). I Pito má svoji za studena chmelenou verzi. Na lahvi už jsou jen papírové etikety, ne ten staniol. Chápu, že spoustě lidí asi Pito chutnat nebude, ale kdo nemusí barevné slady, tak je pivo velmi dobré. Navíc i své myslím dělá voda, kterou mají stále ze studny. Jejich nealko mi paradoxně chutná mnohem víc než jejich desítka, ta je nic moc. A stále ještě si nehraje na nějakou nobl značku, bývá v akci levnější než ten Birell. Já myslím, že v aktuální kondici je velmi dobré, určitě na ten větší výstav, který asi má, oproti jiným menším regionálnějším pivovarů. Neruší ani pasterace. Píšu o lahvové verzi, nevím, zda je ještě k mání i v plechu.
Host lu***am.cz
4.5.2016Pito
Nealko pivo docela ucházející kvality. Bohužel velmi zkaženo přidáním sacharinu. Nemůžu si pomoct, ale mám na tato sladidla nebo divné "chuti" v pivu docela "čich" a to sladidlo pivo vyloženě kazí (stejně jako u tmavého Samsonu). Takže buď chce Samson nějak skrýt nějakou pachuť ve složení, nebo toho sacharinu dávkuje prostě moc. Ten sacharin je tam opravdu velmi výrazný a nelze přehlédnout, podle mě... což je vzhledem k nejstaršímu nealko pivu škoda, ale o úplnou katastrofu se určitě nejedná. Nebýt umělého sladidla, pivo by bylo určitě to lepší z nabídky nealko piv. I cena je velmi příznivá, u nás na "jihu" v akci kolem 4.90 - 5.90, běžně kolem 10.90Kč, za což se rozhodně marketovým nealkům rovnat nemůže a i když se koupí běžně, tak pořád mi přijde levnější a lepší, než všude profláknutý Birell.
Host he***am.cz
18.11.2015Pito
Nejsem "pivař", ale troufám si říci, že Pito je z u nás místně dostupných nealko, po Birelu to nejlepší i když trochu vadí pravě ta sladkost. Nad Birelem vyhrává cenou, což je pro nás důchodce potěšující.
Názory na pivo „Pito“
Pito jsem pil z nouze kdysi na vojně za socialismu. Nechutnalo mi, ale alespoň vzdáleně pivo připomínalo. Po revoluci se změnilo mnohé, většina do té doby nepitelných piv se už nevaří nebo se výrazně zlepšila a některá vynikající piva si naopak pohoršila. Jen pito si stále drží svou \"kvalitu\". Na rozdíl od některých jiných nealkoholických piv s fádní a nevýraznou chutí se výrazně liší. Je stejné jako tenkrát za socialismu, stále stejně hnusné.
Kdyby tam přestali cpát ten sacharin, tak by to bylo skoro až excelentní pivo za velice rozumnou cenu. Bohužel minimálně v lahvové podobě, vám nepříjemná chuť zůstává ještě dlouho po napití, a z piva to dost dělá takový umělý chemický koktejl, zvlášť pro ty, kteří jsou na cizí chutě nebo na umělá sladidla v pivu citlivější. V ostatních ohledech je pivo povedené, hořkost nižší, neulpívá, sladovost dobrá, pasterace neruší. Cena také velmi příznivá, běžně 9.90, v akci 7.90, někdy i méně. Navíc alespoň dle etikety tam není kyselina mléčná (kterou třeba obsahuje Birell). Oproti Birellu je dobrá i cena, je vidět, že Pito nestaví na svojí historii a značce tak, jako Birell. Nicméně bohužel díky tomu sladidlu je to pivo dost nepitelné....
Můj názor - komu nechutná, ten atˇ ho nepije. My diabetici (a je nás hodně) si ho nemůžeme vynachválit. Rozhodně po obědě chutná lépe než uměle "přeslazované" limonády.
Přidat názor
Zde se můžete podělit o svůj názor na chuť, vůni, charakteristiku a vůbec celkové hodnocení tohoto piva.
Podívejte se, jak by měl vypadat obrázek piva a jak naopak ne.
Nahráváme pouze obrázky, jichž jsme autory!Tedy nikoliv obrázky piv převzaté z jiných webů atd. | |
V pořádkuPůllitr vyfocen těsně po načepování, je celý, správně barevný, není pootočený a zabírá naprostou většinu obrázku. | |
V pořádkuPůllitr vyfocen i s lahví, těsně po přelití, je celý, správně barevný, není pootočený a zabírá naprostou většinu obrázku. | |
Není v pořádkuObrázek je vyfocen za špatného světla, takže není jasná barva piva; navíc půllitr není uprostřed. | |
Není v pořádkuPůllitr není uprostřed a není celý. | |
Není v pořádkuObrázek je pootočen a půllitr na něm není celý. | |
Není v pořádkuPůllitr je vyfocen z příliš velké dálky a navíc je nakloněný. | |
Není v pořádkuKamarády máme rádi, nicméně tento web je atlasem piv, nikoliv kamarádů (či jiných nesouvisejících objektů). |