Recenze piva „Konrád 12°“
Redaktor PanVrchni
22.8.2014Konrád 12°
lahev (multipack Lidl)
Snad každý český pivovar se snaží uvařit "pořádný český ležák plzeňského typu" a zvyku se přidrželi i ve Vratislavicích. Světlý ležák Konrád 12° svou roli úspěšně plní. Před cca rokem jsem jej ochutnal čepovaný, nyní přišla na řadu lahvová varianta z pivní akce v Lidlu, mohu tedy porovnat nejen rozdíl v chuti, ale i roční posun v mém vnímání piva obecně.
Po otevření lahve je cítít chmelovo-pryskyřičná vůně, ale i slad, a při přelévání do sklenice vyvře pivo hustou, bílou, trochu se trhající, ale jinak poměrně trvanlivou pěnou plující nad zlatém jezeře.
Hned v úvodu chuti cítíme chmelovou pryskyřičnou hořkost kráčející ruku v ruce s ladnou, vyváženou a plnou sladovostí. Sladově chlebový střed s náznaky másla i trochy květového medu je velmi lahodný a uspokojivý. Zakončení pak obstarává znatelná, plynule napojená hořkost. Ta je zprvu méně nápadná, ale v závěru nás nenechá na pochybách o svém chmelovém původu a důrazně "zatáhne".
Konrád "dvanáctka" působí velmi příjemně, chuťově komplexně, ale přitom vstřícně a optimisticky.
Záludnost harmonicky vyladěného piva tkví v tom, že díky oné harmonii občas nevnímáte jednotlivé chutě - vše působí tak samozřejmě, že to do vás vklouzne jak sáňky to rygolu a vy si jen řeknete "hmmm, to bylo fajn".
Ovšem byla by škoda ležák Konrád takto odbýt. Podle mého názoru je pivem nejen lahodným a harmonickým, ale též s jasně vnímatelnými chuťovými složkami. Proto se myslím velmi hodí na ochutávání a trénování jazýčku.
Pitelnost je velmi dobrá, a pokud jako já podlehnete vlnám hladké konrádovské sladovosti, může se stát až návykovou.
Po roce Konráda dvanáctku vnímám trochu jinak, řekl bych intenzivněji, ale nakonec nedokážu říct, do jaké míry je to dílem posunu mého vnímání a do jaké míry se změnilo samotné pivo. Subjektivně mi mi změna nezdá dramatická, chutná mi však více než před rokem a to dokonce i přesto, že je pouze v lahvi.
Po otevření lahve je cítít chmelovo-pryskyřičná vůně, ale i slad, a při přelévání do sklenice vyvře pivo hustou, bílou, trochu se trhající, ale jinak poměrně trvanlivou pěnou plující nad zlatém jezeře.
Hned v úvodu chuti cítíme chmelovou pryskyřičnou hořkost kráčející ruku v ruce s ladnou, vyváženou a plnou sladovostí. Sladově chlebový střed s náznaky másla i trochy květového medu je velmi lahodný a uspokojivý. Zakončení pak obstarává znatelná, plynule napojená hořkost. Ta je zprvu méně nápadná, ale v závěru nás nenechá na pochybách o svém chmelovém původu a důrazně "zatáhne".
Konrád "dvanáctka" působí velmi příjemně, chuťově komplexně, ale přitom vstřícně a optimisticky.
Záludnost harmonicky vyladěného piva tkví v tom, že díky oné harmonii občas nevnímáte jednotlivé chutě - vše působí tak samozřejmě, že to do vás vklouzne jak sáňky to rygolu a vy si jen řeknete "hmmm, to bylo fajn".
Ovšem byla by škoda ležák Konrád takto odbýt. Podle mého názoru je pivem nejen lahodným a harmonickým, ale též s jasně vnímatelnými chuťovými složkami. Proto se myslím velmi hodí na ochutávání a trénování jazýčku.
Pitelnost je velmi dobrá, a pokud jako já podlehnete vlnám hladké konrádovské sladovosti, může se stát až návykovou.
Po roce Konráda dvanáctku vnímám trochu jinak, řekl bych intenzivněji, ale nakonec nedokážu říct, do jaké míry je to dílem posunu mého vnímání a do jaké míry se změnilo samotné pivo. Subjektivně mi mi změna nezdá dramatická, chutná mi však více než před rokem a to dokonce i přesto, že je pouze v lahvi.
Redaktor PanVrchni
19.12.2013Konrád 12°
Krkonošská hospůdka, Hradčanská, Praha 6
Světlý ležák Kondrád vás svou vůní do nosu neudeří, spíš polechtá pivní živostí.
"Tělo" je plnější, ale přitom svěží, zakrátko se ozve sladší chuť, která je ale na rozdíl od Konráda desítky stále zábavná a neztrácí plnost a nádech chlebovosti. Ta je vůči sladkosti dobře vyvážená a bez potíží nahrazuje hořkost (ta rozhodně v chuti tohoto piva nedominuje, což však není na závadu).
Světlý ležák Konrád jsem pil několikrát a vždy měl vynikající říz, který pivo oživuje a značně podporuje jeho pitelnost.
Doporučeno všem, kteří mají rádi sladší, ale poctivé ležáky.
"Tělo" je plnější, ale přitom svěží, zakrátko se ozve sladší chuť, která je ale na rozdíl od Konráda desítky stále zábavná a neztrácí plnost a nádech chlebovosti. Ta je vůči sladkosti dobře vyvážená a bez potíží nahrazuje hořkost (ta rozhodně v chuti tohoto piva nedominuje, což však není na závadu).
Světlý ležák Konrád jsem pil několikrát a vždy měl vynikající říz, který pivo oživuje a značně podporuje jeho pitelnost.
Doporučeno všem, kteří mají rádi sladší, ale poctivé ležáky.
Znalec Moro
12.5.2014Konrád 12°
Úvod chmelový, hořkost je střední intenzity a má dlouhého trvání. Následuje krátká sladovost a poté opět chmelová hořkost, která ulpívá v ústech. Sladově tělo je plnější, říz střední. Pitelnost velmi dobrá. Souhlasím s tvrzením, že Konrad jedenáctka je pitelnější této dvanáctky.
Asi by se slušelo sem napsat pár zmínek o cukr a potažmo ulpívání hořkosti.
Cukr:
- používá se pro rozjezd hlavního kvašení na spilce a také pro zvýšení výtěžnosti (roste objemové procento alkoholu). Používá se v řádech jednotky procent na várku. Kdyby jej bylo více, pivo by bylo řídké. Je to jakási berlička při výrobě piva a při použití v rozumné míře jej nemáte šanci v pivu poznat. Přičemž např. pověsti o kyselém ocásku, který by měl v pivu zanechávat, se nezakládají na pravdě. Rozhodně nezpůsobuje ulpívání hořkosti.
Chmelový extrakt:
- při klasické pivovarské technologii se hořké látky ze chmele dostávají do piva při části výroby zvané chmelovar. Chmelový extrakt je látka, kdy hořké látky nebyly ze chmele extrahovány varem, nýbrž pomocí CO2 nebo ethylalkoholu. Pivovarům šetří náklady za energie a mohou způsobovat ono ulpívání hořkosti v ústní dutině, které umí být v případě piv vařených moderními technologiemi hodně nepříjemné a rušivé.
Chmelový isoextrakt - (tetrahop):
- je jakýsi vyšší level chmelového extraktu - používá se pro zvyšování hořkosti piva a stabilizaci pivní pěny. Dle aktuální platné legislativy nemusí být na etiketě uváděn.
Asi by se slušelo sem napsat pár zmínek o cukr a potažmo ulpívání hořkosti.
Cukr:
- používá se pro rozjezd hlavního kvašení na spilce a také pro zvýšení výtěžnosti (roste objemové procento alkoholu). Používá se v řádech jednotky procent na várku. Kdyby jej bylo více, pivo by bylo řídké. Je to jakási berlička při výrobě piva a při použití v rozumné míře jej nemáte šanci v pivu poznat. Přičemž např. pověsti o kyselém ocásku, který by měl v pivu zanechávat, se nezakládají na pravdě. Rozhodně nezpůsobuje ulpívání hořkosti.
Chmelový extrakt:
- při klasické pivovarské technologii se hořké látky ze chmele dostávají do piva při části výroby zvané chmelovar. Chmelový extrakt je látka, kdy hořké látky nebyly ze chmele extrahovány varem, nýbrž pomocí CO2 nebo ethylalkoholu. Pivovarům šetří náklady za energie a mohou způsobovat ono ulpívání hořkosti v ústní dutině, které umí být v případě piv vařených moderními technologiemi hodně nepříjemné a rušivé.
Chmelový isoextrakt - (tetrahop):
- je jakýsi vyšší level chmelového extraktu - používá se pro zvyšování hořkosti piva a stabilizaci pivní pěny. Dle aktuální platné legislativy nemusí být na etiketě uváděn.
Štamgast Pete69
14.5.2017Konrád 12°
Kaufland
Konrád je pro mě obrovské překvapení. Jedenáctka skvostná, dvanáctka taktéž.
Pěna: Vysoká středně hustá a velmi trvanlivá. Špinavě bílá.
Vůně: Živá, kvasová, chmelová.
Barva: Zlatá.
Chuť: V chuti dominuje hořkost, která má bohužel narozdíl od jedenáctky sklon k ulpívání. Střední sladové tělo a živá chuť. Cukr, který je napsán ve složení už na etiketě není, proto zkusím složení opravit. Jedenáctka je o něco pitelnější a vyváženější, přesto i dvanáctka Konrád si určitě najde místo v lednici :)
Pěna: Vysoká středně hustá a velmi trvanlivá. Špinavě bílá.
Vůně: Živá, kvasová, chmelová.
Barva: Zlatá.
Chuť: V chuti dominuje hořkost, která má bohužel narozdíl od jedenáctky sklon k ulpívání. Střední sladové tělo a živá chuť. Cukr, který je napsán ve složení už na etiketě není, proto zkusím složení opravit. Jedenáctka je o něco pitelnější a vyváženější, přesto i dvanáctka Konrád si určitě najde místo v lednici :)
Štamgast Thymallus
31.3.2021Konrád 12°
Lídl, 0.5l plech
V rámci akce v lídlu, kdy měli farmářské produkty jsem zakoupil i dva konrády.
Pěnu má docela hustou, bílou, je ji dost a opadává normálně.
Vůně je docela intenzivní - chmelová.
Barva je krásně zlatá.
Vše je takový standard.
Chuťově je to takové normální pivo. Je mírně hořké a hořkost cítím i v dozvuku. Plnost piva je spíše menší, než bych u dvanáctky očekával a říz taky malý. Pije se celkem dobře, jen mi hořkost ulpívá v krku a to by nemuselo být.
Tato dvanáctka mi celkově přijde jako takové obyč průmrné pivo. Není špatné, ale ani nijak neoslní.
Pěnu má docela hustou, bílou, je ji dost a opadává normálně.
Vůně je docela intenzivní - chmelová.
Barva je krásně zlatá.
Vše je takový standard.
Chuťově je to takové normální pivo. Je mírně hořké a hořkost cítím i v dozvuku. Plnost piva je spíše menší, než bych u dvanáctky očekával a říz taky malý. Pije se celkem dobře, jen mi hořkost ulpívá v krku a to by nemuselo být.
Tato dvanáctka mi celkově přijde jako takové obyč průmrné pivo. Není špatné, ale ani nijak neoslní.
Štamgast Kvicala
31.7.2018Konrád 12°
Momentálně velice doporučeníhodné a vyvážené pivo. Zakoupil jsem víceméně s nedůvěrou po předchozích zklamáních, ale dostalo se mi luxusního piva, kdy rčení "poklad za hubičku" přesně vystihuje podstatu věci. Nádherně propojené chutě, silná, ale neulpívající hořkost, zkrátka ten multipack je možno asi vypít na posezení, bez obavy z následků. Konrád 12 je aktuálně vynikající, a pro mě z "velkochemiček" v této kondici asi lahvové Nr. 1 spolu s Hrabalovým výročním ležákem z Nymburka...Mějte příjemný večer, tak jako já po požití těchto vynikajících výtvorů českého - byť "velkochemického" - pivovarnictví.
Štamgast Kvicala
11.5.2014Konrád 12°
V rámci Liberce určitě nejlepší pivo - když to srovnám s hrůzostrašnou věcí jménem Svijany... Nedávno jsem si pár Konrádů odtamtud přivezl. Chuť je - nutno podotknout - lehce specifická, nemusí sednout každému. Pitelnost tak střední.
Mně naopak tohle pivo přišlo hořké až dost, jediné co mě trochu rozladilo, byla přítomnost cukru ve složení. Myslím, že právě cukr tam dělá tu neplechu a občasné podivné tóny v chuti. Ale ve výsledku určitě mohu značku Konrád obecně doporučit.
Mně naopak tohle pivo přišlo hořké až dost, jediné co mě trochu rozladilo, byla přítomnost cukru ve složení. Myslím, že právě cukr tam dělá tu neplechu a občasné podivné tóny v chuti. Ale ve výsledku určitě mohu značku Konrád obecně doporučit.
Štamgast MHeavy
8.8.2020Konrád 12°
Lidl
Hodně jsem se těšil na Konráda 12.Naposled jsem ho pil asi před dvěma lety a byl lepší než nyní.Zakoupeno v LIDLU za 9,90 Kč.
Vzhled : Barva zlatá,čiré.Hustá stabilní pěna.To je to jediné co na pivu chválím.
Vůně : Velmi slabá,sladově chlebová,nasládlá,chmelově trávová až zemitá.
Chuť : Divně sladově chlebová,nasládlá,chmelově kořenitá až trávová,zemitá.Střední až nižší říz,střední plnost těla.Doznívání lehce delší sladové,nasládlé,chmelově kořenité.
A jak píše Yarwen - " Říká se, že hořkost k dobrému pivu patří,zde se však jedná o hořké zklamání.Jistě,pořád se jedná o jistou úroveň s určitou pitelností,dalekou od europatoků Staropramenu atd., ale na průměr,který dnešní zkušený pivař očekává,nemá "
Ano, je to tak, pro mě je to zklamání.Nedobré a hůře pitelné pivo.Co na to napsat,odpovídá levnému pivu,které mě nechutná a již kupovat nebudu.
Vzhled : Barva zlatá,čiré.Hustá stabilní pěna.To je to jediné co na pivu chválím.
Vůně : Velmi slabá,sladově chlebová,nasládlá,chmelově trávová až zemitá.
Chuť : Divně sladově chlebová,nasládlá,chmelově kořenitá až trávová,zemitá.Střední až nižší říz,střední plnost těla.Doznívání lehce delší sladové,nasládlé,chmelově kořenité.
A jak píše Yarwen - " Říká se, že hořkost k dobrému pivu patří,zde se však jedná o hořké zklamání.Jistě,pořád se jedná o jistou úroveň s určitou pitelností,dalekou od europatoků Staropramenu atd., ale na průměr,který dnešní zkušený pivař očekává,nemá "
Ano, je to tak, pro mě je to zklamání.Nedobré a hůře pitelné pivo.Co na to napsat,odpovídá levnému pivu,které mě nechutná a již kupovat nebudu.
Štamgast Yarwen
18.2.2020Konrád 12°
První pivní tramway, Praha - Spořilov
Konrád je jeden z mých oblíbených pivovarů, pamatuji si, jak jsme se se svými synovci zastavili v Troji za mostem od ZOO, dnes už zříceným, v místní hospůdce, a okoštovali jsme výborné pivo. Bohužel, dnes se mi zdá jiné, horší...
Barva zlatá, čirá, pěna řidší, rychle se smrskává na ostrůvky, vůně velmi slabá, se sladovým nádechem. Chuť bohužel nijak nepředčí desetistupňovou variantu piva, má nedobré, nakyslé doznívání a ke konci pití se kyselost zvýrazňuje.
Říká se, že hořkost k dobrému pivu patří, zde se však jedná o hořké zklamání. Jistě, pořád se jedná o jistou úroveň s určitou pitelností, dalekou od europatoků Staropramenu, ale na průměr, který dnešní zkušený pivař očekává, nemá.
Barva zlatá, čirá, pěna řidší, rychle se smrskává na ostrůvky, vůně velmi slabá, se sladovým nádechem. Chuť bohužel nijak nepředčí desetistupňovou variantu piva, má nedobré, nakyslé doznívání a ke konci pití se kyselost zvýrazňuje.
Říká se, že hořkost k dobrému pivu patří, zde se však jedná o hořké zklamání. Jistě, pořád se jedná o jistou úroveň s určitou pitelností, dalekou od europatoků Staropramenu, ale na průměr, který dnešní zkušený pivař očekává, nemá.
Štamgast strom
7.8.2015Konrád 12°
varnsdorf
Lahvový ležák Konrád 12 je pivo s hořkostí, která na jazyku přetrvává poměrně dlouho. Tato hořkost zdá se mi jakoby až příliš agresivní, takže na dlouhodobější popíjení se příliš nehodí. Díky hořkosti nejsou cítit další chutě, což je škoda. Každopádně jde dobrý ležák, který stojí za ochutnání.
Kdykoliv je možnost, Konráda 12ku si dám, ale skončím u 1-2 piv z výše uvedeného důvodu.
Kdykoliv je možnost, Konráda 12ku si dám, ale skončím u 1-2 piv z výše uvedeného důvodu.
Štamgast vlama
16.2.2015Konrád 12°
Skúšané fľaškové. Vôna skvelá, úplne láka na ochutnanie. Základná chuť vyslovene sladová a ťažká, horkosť je k nej ako keby umelo prilepená a po pár dúškoch nudí. K dopitiu sa musím nútiť a neláka ma na otvorenie ďalšieho. Určite to nie je pivo na celý večer, čo ja osobne považujem u dvanástky za vážnu chybu.
Štamgast jliva
27.4.2016Konrád 12°
norma litvínov
špičkové pivo, úžasná chuť, doslova bomba....
Host Vl***am.cz
5.2.2017Konrád 12°
Vskutku výborné pivo, s pořádnou a nic si nehrající chutí českého sladu. Místy má sice toto pivo (láhev) problém s ulpívající hořkostí, která nemusí být zrovna příjemná, ale možná jde jen o výkyv mezi várkami. Zakoupeno v akci v Normě, nyní výborné, hořkost neulpívala. Pivo není příliš sladké, ve složení není uveden cukr.
Host no***am.cz
16.7.2016Konrád 12°
Tak toto ano! Velmi dobré - pitelné, chutné, řízné. Opět si musím postěžovat na nedostatečné zásobení ve svém kraji! (KV). Jistě bych si bedýnku občas koupil.
Host no***am.cz
13.7.2016Konrád 12°
Toto je dobré, chutné pivo s přiměřenou hořkostí a příjemnou chutí. Není tak často vidět v supermarketech, což je škoda.
Host ro***um.cz
30.4.2016Konrád 12°
Piju poprvé a připadá mi dosti sladké.
Host zi***ji.cz
16.2.2016Konrád 12°
Plně souhlasím s Ma**am.cz. Soudruzi z Prazdroje, Budvaru či Staropramenu by se měli učit.
Názory na pivo „Konrád 12°“
Poprvé jsem ho ochutnal a je fakt výborné. Vyvážená chuť a správný říz,
opravdu prima.
Opravdu jeden z nejlepších klasických ležáků, které jsem kdy pil. Hořkost výraznější, sladké moc není, znám i sladší piva. Takhle si představuju klasický český ležák a ještě za solidní cenu (v akci za 8-9.90 Kč). Nedivím se, že pivo získalo ocenění World Beer Awards - nejlepší ležák. Lze jen doporučit.
V Penny mne tento týden čekalo velice milé překvapení. Nevím, jestli to je už stálý jev, nebo nějaká mimořádnost, ale v záplavě nepitelných europatoků se zde objevil právě Konrád 12°. Ihned jich několik skončilo v mém košíku, a večer i v hrdle :)
Za směšnou cenu 8,90 Kčs dostanete vskutku výborné, hořké a osobité pivo, Konrád si mě získává čím dál víc.
dobré pivo, so slušnou horkosťou
Testace 26.6.2016: Slušná pěna a hořkost, ale na můj vkus dost přepálený říz. Tím pádem pivo dost nafukuje, což je škoda.
Tak zde nakonec přece musím revidovat svůj názor na Konráda 12, bohužel výrazně směrem dolů, a to na základě zakoupeného akčního multipacku za 79,90 Kčs v Bille. Krabice se tváří velmi honosně, se všudypřítomnými připomínkami World best beer atd. Po "zdolání" všech 8 kousků - kdy poslední jsem dal víceméně se sebezapřením - musím konstatovat, že Konrád 11 - Vratislavický ležák - je tak o 2 třídy výš všemi parametry. Tato dvanáctka je naprosto přesycená, pivo mělo tendenci až přepěňovat, k tomu ne právě uhlazená ani příjemná hořkost. Zkrátka jsem po prvních kouscích litoval své investice, ale je to ponaučením. Pokud se něco nezmění, tuto pivní položku nemohu naprosto doporučit, a sám si ji rozhodně kupovat nebudu.
Rozhodně momentálně nejlepší české pivo z komerčních pivovarů.
@kvicala: Konrad sa na Slovensku predava pod znackou "Reichenberger". To je dost matuce. Tie multipacky z Lidla su tiez pod touto znackou. Neviete preco sa to predava pod dvomi roznimy znackami?
@ ka**x.com: Budu spekulovati, nicméně...Konrád je vyráběn ve Vratislavicích, což je městská část Liberce, a Liberec se řekne německy "Reichenberg". To by asi měl být ten důvod pro toto - podle všeho honosněji znějící - obchodní označení. Nic jiného bych v tom nehledal :)
@ka***x.com, souhlasím s Kvíčalou, bude to tak, navíc Konrád vyrábí osmičku nazvanou přímo Reichenberger, tedy "Liberečák" :-)
@kvicala, panvrchni: zijeme v dobe kde je najvyssou modlou setrit naklady - pracovat s dvoma znackami pre identicky produkt zvysuje naklady - moje vysvetlenie je ze bud je znacka "Konrad" tak nestastne zvolena ze sa neda pre danu komoditu pouzivat na niektorych exportnych trhoch vratane slovenskeho (v zmysle ze niekto iny ma prava na danu znacku) alebo druha moznost, ze to je nazov pre piva co idu do discountu (cize napr. do Lidla)
@ ka**x.com: To vůbec nerozporuju! Víceméně jen vysvětluju, proč zrovna název "Reichenberger", ale ekonomické a technické důvody mohou být klidně tyto.
Konrad a Argus je jedna firma a právě ten Argus se vyváží / Německo /.
Dnes otestováno v plechu, a docela zklamání. Hořkost je sice silná, ale docela ulpívající, tělo hutné,ok. Asi nejhorší je lehký diacetyl,to tam dříve nebylo. Pěna slušná,říz slabý. Celkově to prostě ale nějak nehraje dohromady. Čepovaný bude určitě lepší.
Přidat názor
Zde se můžete podělit o svůj názor na chuť, vůni, charakteristiku a vůbec celkové hodnocení tohoto piva.
Podívejte se, jak by měl vypadat obrázek piva a jak naopak ne.
Nahráváme pouze obrázky, jichž jsme autory!Tedy nikoliv obrázky piv převzaté z jiných webů atd. | |
V pořádkuPůllitr vyfocen těsně po načepování, je celý, správně barevný, není pootočený a zabírá naprostou většinu obrázku. | |
V pořádkuPůllitr vyfocen i s lahví, těsně po přelití, je celý, správně barevný, není pootočený a zabírá naprostou většinu obrázku. | |
Není v pořádkuObrázek je vyfocen za špatného světla, takže není jasná barva piva; navíc půllitr není uprostřed. | |
Není v pořádkuPůllitr není uprostřed a není celý. | |
Není v pořádkuObrázek je pootočen a půllitr na něm není celý. | |
Není v pořádkuPůllitr je vyfocen z příliš velké dálky a navíc je nakloněný. | |
Není v pořádkuKamarády máme rádi, nicméně tento web je atlasem piv, nikoliv kamarádů (či jiných nesouvisejících objektů). |