Recenze piva „Krakonoš 14°“
Znalec Moro
13.1.2021Krakonoš 14°
Pivotéka Pod Ořechem, Petrov
Kupuji si ho pravidelně na vánoce a i letos skončilo v mé lednici asi 10 kousků.
Nebylo to zlé, bohužel mám dojem, že už i v Trutnově trpí nešvarem nedobré práce s chmelovým extraktem. Napojení chmele na sladové tělo bylo nedobré, hořkost byla dosti ostrá a ulpívala. Nazval bych to neharmonií a rozháraností sladu a chmele. Ne, že by to byl nějaký propadák, pít se to rozhodně dalo, ale omlouvám se - bývávalo to lepší.
Nebylo to zlé, bohužel mám dojem, že už i v Trutnově trpí nešvarem nedobré práce s chmelovým extraktem. Napojení chmele na sladové tělo bylo nedobré, hořkost byla dosti ostrá a ulpívala. Nazval bych to neharmonií a rozháraností sladu a chmele. Ne, že by to byl nějaký propadák, pít se to rozhodně dalo, ale omlouvám se - bývávalo to lepší.
Štamgast Pete69
12.1.2021Krakonoš 14°
Pěna: Bílá, středně vysoká i hustá, celkem dlouho drží asi 1 cm silná vrstva, po deseti minutách pak už jen sotva souvislá vrstvička.
Barva: Hezká. .medově zlatá.
Vůně: Typický odér piv Krakonoš, lehce sladová, kořenitá.
Chuť: Na čtrnáctku středně plné tělo, které přebíjí lehce štiplavá a mírně, opravdu mírně ulpívající intenzivní hořkost. Chuť koření a typická chuť Krakonoše, která mě nijak neodrazuje od pití, ale není mi prostě příliš příjemná. Pije se dobře, říz je střední. Pro mě nejlepší Krakonoš z doposud ochutnaného sortimentu.
Barva: Hezká. .medově zlatá.
Vůně: Typický odér piv Krakonoš, lehce sladová, kořenitá.
Chuť: Na čtrnáctku středně plné tělo, které přebíjí lehce štiplavá a mírně, opravdu mírně ulpívající intenzivní hořkost. Chuť koření a typická chuť Krakonoše, která mě nijak neodrazuje od pití, ale není mi prostě příliš příjemná. Pije se dobře, říz je střední. Pro mě nejlepší Krakonoš z doposud ochutnaného sortimentu.
Štamgast Kvicala
7.1.2015Krakonoš 14°
Asi absolutní vrchol hořkosti a tím pádem pivní rozkoše, který je k dostání v českých luzích a hájích. Naprosto geniální pivo a pro mne po dnešku Nr. 1 mého soukromého žebříčku!
Štamgast Saccharomyces
9.4.2018Krakonoš 14°
Zkončila doba postní a já náhodou narazil na Krakonošův Velikonoční speciál. Ač jsem od doby, kdy jsem se nepříjemně spálil s Vánočním speciálem od Konráda, dosti skeptický a předpojatý vůči slovu speciál, tak jsem, hlavně kvůli předchozí zkušenosti s Krakonošem, jeden kus zakoupil. A vskutku jsem nebyl zklamán! Správné plné hořké pivo, které sváteční stůl skvěle podtrhlo. Vřele doporučuji všem milovníkům piv s vyšší hořkostí. Navíc skoro zadarmo.
Štamgast svatatrojice
18.10.2024Krakonoš 14°
Pivotéka, internet, lahev
Krakonoš 14 mě docela oslovil, přestože většinou piva nad 12 stupňů nepiju.
Budu to hodnotit jako 14, které mi většinou nechutnají kvůli nadbytečné lihovitosti.
Určitě je to pro mě kousek výrazně povedenější než ta jejich 12.
Tělo je bohaté a hořké. Balanc sladové chuti a hořkosti a podtónů chmele je povedený.
Na 14 poněkud pitelné pro prvních pár lahví, poté na vás však dorazí ta těžkost fermentu.
Za mě povedené pívo.
Budu to hodnotit jako 14, které mi většinou nechutnají kvůli nadbytečné lihovitosti.
Určitě je to pro mě kousek výrazně povedenější než ta jejich 12.
Tělo je bohaté a hořké. Balanc sladové chuti a hořkosti a podtónů chmele je povedený.
Na 14 poněkud pitelné pro prvních pár lahví, poté na vás však dorazí ta těžkost fermentu.
Za mě povedené pívo.
Štamgast Nail77
2.4.2020Krakonoš 14°
Doma
Moc sladko hořká chuť
Štamgast JirkaM
30.12.2022Krakonoš 14°
Friterm Čáslav
Nejsem žádný velký pivař tak moje hodnoceni neberte moc vážně. Objednal jsem si na vanoce soudek 10L. Sud přišel špinavý a zaprášený. Abych ho mohl vystavit a ukázat hostům, musel jsem ho nejprve umýt a vydrhnout. Pokud jsem nemyslel na to, v jakém stavu přišel sud, pivo mi chutnalo, stejně tak hostům.
Host zd***am.cz
5.8.2014Krakonoš 14°
Lahodné, vyvážené silně hořké chuti,bohužel na trhu jen v malých seriích a příležitostně.
Host ***
10.1.2023Krakonoš 14°
Friterm Čáslav
Nejsem žádný velký pivař tak moje hodnoceni neberte moc vážně. Objednal jsem si na vanoce soudek 10L. Sud přišel špinavý a zaprášený. Abych ho mohl vystavit a ukázat hostům, musel jsem ho nejprve umýt a vydrhnout. Pokud jsem nemyslel na to, v jakém stavu přišel sud, pivo mi chutnalo, stejně tak hostům.
Host to***as.cz
10.12.2019Krakonoš 14°
Na začátku bych chtěl zmínit, že už léta miluju Krakonoše! Zajímavostí taky je, že 11-tka je chutnější než 12-tka, a to jsem spíše na ta silnější piva. Letošní Vánoční speciál - buď jsem koupil nějakou špatnou várku, nebo bylo špatně skladováno... pánové, to se nedá pít. Opravdu zlé pivo. Po té Vlašimské 12-tce prostě nepoživatelné. Omlouvám se. Ne vždy se asi povede.
Názory na pivo „Krakonoš 14°“
Tak jsem se k němu opět dostal a fakt je to moc dobré pití. Sice jsem čekal ještě o trošku výraznější chuť, ale i tak jsem si pošmáknul. Alkoholu je 5,8%.
Mňamózní hutné pivo. Pravý český speciál, jak má být!
Ještě doplnění: Krakonoš 14° mi chuťovým projevem připomíná někdejší (bohužel již neexistující) silná piva od Lobkowiczů - Prácheňská Perla, Comenius, Jihlavský Grand. Jakási kombinace těchto tří.
Stále luxusní speciál za směšnou cenu, který je bohužel k dostání pouze v limitovaných edicích kolem Vánoc a Velikonoc. I zde je lehce přítomna typicky krakonošovská "minizatuchlinka", nicméně vše je vynahrazeno nádherně plným sladovým tělíčkem, zakončeným vysokou hořkostí. Moc dobré!
Hodně sladko hořká chuť
Krakonoš prostě není pro slečinky, a dvojnásob to platí o tomto "silném" pivu. Hodně drsné, hodně krkonošské, zcela specifické a nezaměnitelné. Troufnu si říct, že se jedná o cosi hraničící s pivním stylem bock, ale ne tak sladké. Hořkost je zde dominantní, a velmi slabý říz, což ale při této síle ničemu nevadí. Výborný kousek, který leze rychle do hlavy, a zároveň je hodně výtravný :)
Vyborne pivo. Vždy se na nej hrozně těším
Vyborne pivo. Vždy se na nej hrozně těším
Vyborne pivo. Vždy se na nej hrozně těším
Vyborne pivo. Vždy se na nej hrozně těším
Ano i já každý rok, pokud ho seženu kupuji Krakonoše 14°.Vždy mi chutnal, ale jak píše MORO letos to bylo takové rozhárané a moc mi nechutnal " omlouvám se - bývávalo to lepší ". Pivu zdar.
@ Moro: Přesně, i já teď pozoruju u Krakonošů výkyvy, a dokonce zaznamenán i dicetyl v chuti, což se mi doteď nikdy nestalo (byť u nepasterizovaných piv obecně to bývá bohužel poměrně častý jev). To samé lze ale říct i o poličských pivech, Poutníkovi a Chotěboři. Takže kdysi neotřesitelná stálice nepaster. regionálních pochoutek začíná zřejmě též mírně upadat...doufejme jen, že to nenabere kurz "koncern Lobkowicz" :(
@Kvicala:
Nemyslím, že by ne-pasterizace a diacetyl spolu nějak souvisely. DA je "odpadní" produkt vznikající při kvašení piva a při delším ležení jej kvasinky zase umí odbourat (diacetylová pauza).
Ad Polička - loni jsem zakoupil dvakrát a vždy tam diacetyl byl.
Úplně tristní je jeho vysoká hladina v pivech ze Strakonic.
A to už vůbec neřeším Pilsner Urquell, kde je pravidelně a letinková pachuť k tomu.
Ad Chotěboř - aktuálně mám doma pár čerstvých kousků a světě zboř se - je i tam a navíc lehká kovová pachuť.
To jsou mi věci :-(
@ Moro: Musím souhlasit, ač mě to vůbec netěší (tím nemám na mysli příspěvek, ale krutou realitu). Tento víkend byl naprosto premiérový v tom, že jsem se po x letech konzumace Chotěboře (7-8 let) setkal s máslíčkem - a nebylo to vůbec příjemné shledání. Mýdlovost tam bývala celkem často, ale to už bych vnímal jako vlastnost, ne jako vadu... a dá se celkem v pohodě přepít. Ale diacetyl...tak to je bohužel novinka.
Ohledně Strakonic - tak tam to je víceméně ve všech pivech máslo na úrovni nesnesitelnosti, a od jisté doby se těmto (kdysi dobrým, sladším pivům) vyhýbám. Toto je naprosto kolosální vada, způsobující nepitelnost.
Občas skutečně pozoruji podobné vady i v "nejslavnější vlakové lodi" PU, a je subjektivní problém dopít byť i 1 lahev. Ale někdy zase jde překvapivě o řádně hořkou bezmáslovou záležitost, takže tam to je pořád loterie, které asi budu ještě dávat šanci.
Polička - momentálně jsem cca půl roku neměl, ale poslední vzorek taky nebyl úplně ok (kdysi vynikající jistota Otakar) - při poslední ochutnávce sotva průměrné pivo, a diacetyl tam prostě byl celkem silně cítit.
A Poutník - tam bych to viděl na nedobrou práci s extraktem. Silná a nepříjemně ulpívající hořkost, která dříve nebyla. Na druhou stranu s máslem jsem se u něj asi nesetkal, ale ta hožkost byla opravdu nedobře propojená s tělem.
Kam se to řítíme... :(
Extrémne ma ujebalo z neho
Dopiče riadny chlast
Krakonoš ty narkoman
Přidat názor
Zde se můžete podělit o svůj názor na chuť, vůni, charakteristiku a vůbec celkové hodnocení tohoto piva.
Podívejte se, jak by měl vypadat obrázek piva a jak naopak ne.
Nahráváme pouze obrázky, jichž jsme autory!Tedy nikoliv obrázky piv převzaté z jiných webů atd. | |
V pořádkuPůllitr vyfocen těsně po načepování, je celý, správně barevný, není pootočený a zabírá naprostou většinu obrázku. | |
V pořádkuPůllitr vyfocen i s lahví, těsně po přelití, je celý, správně barevný, není pootočený a zabírá naprostou většinu obrázku. | |
Není v pořádkuObrázek je vyfocen za špatného světla, takže není jasná barva piva; navíc půllitr není uprostřed. | |
Není v pořádkuPůllitr není uprostřed a není celý. | |
Není v pořádkuObrázek je pootočen a půllitr na něm není celý. | |
Není v pořádkuPůllitr je vyfocen z příliš velké dálky a navíc je nakloněný. | |
Není v pořádkuKamarády máme rádi, nicméně tento web je atlasem piv, nikoliv kamarádů (či jiných nesouvisejících objektů). |