Recenze piva „Zbuj“
Štamgast Pete69
21.10.2017Zbuj
Vinotéka Ostrava - Výškovická
Toto beskydské pivo zesílilo o 0,6% alk a na etiketě je napsán Polotmavý vídeňský speciál. Koncert, který se mi rozjel v ústech po prvním doušku je nepopsatelný a v kategorii piv vídeňského typu jsem nikdy nic lepšího nepil a za to dám ruku do ohně.
Pěna: Vysoká, extra hustá a vysoká. Barva světle béžová. Dlouho dlouho opadávala.
Barva: Tmavý lesní med.
Vůně: Sladová, karamelová, doslova až dortová, zákusková.
Chuť: Když jsem se prokousal hustou pěnou a podařilo se mi trošku napít, byl jsem unešen. Pivo je dokonale sladěné. Hořkost upozaděna, ale je tam a hraje důležitou roli. Chmel působí opravdu čerstvě a voňavě. Plné sladovokaramelové tělo je luxusní. Měl jsem dojem, že tam snad je pravý karamel doplněn čokoládou, troškou kávy a snad i tiramisu. Popisuji to tak, jako bych pil dort, tak tomu rozhodně není. Vše je jen naznačeno, ale je to tam. Pivo se asi nedá pít pravidenbě na žízeň, ale vím na 100%, že jeden večer bych na něm ujel až co by mi tělo dovolilo :) Bohužel byl jen jeden litrový vzorek.
Naprosto mimořádný zážitek.
Pěna: Vysoká, extra hustá a vysoká. Barva světle béžová. Dlouho dlouho opadávala.
Barva: Tmavý lesní med.
Vůně: Sladová, karamelová, doslova až dortová, zákusková.
Chuť: Když jsem se prokousal hustou pěnou a podařilo se mi trošku napít, byl jsem unešen. Pivo je dokonale sladěné. Hořkost upozaděna, ale je tam a hraje důležitou roli. Chmel působí opravdu čerstvě a voňavě. Plné sladovokaramelové tělo je luxusní. Měl jsem dojem, že tam snad je pravý karamel doplněn čokoládou, troškou kávy a snad i tiramisu. Popisuji to tak, jako bych pil dort, tak tomu rozhodně není. Vše je jen naznačeno, ale je to tam. Pivo se asi nedá pít pravidenbě na žízeň, ale vím na 100%, že jeden večer bych na něm ujel až co by mi tělo dovolilo :) Bohužel byl jen jeden litrový vzorek.
Naprosto mimořádný zážitek.
Štamgast Thymallus
6.9.2020Zbuj
beskydský pivovárek
Je to taková klasika beskydského pivovárku. Pivo má chuť klasického ležáku, ale je kapku jiné. určitě stojí za ochutnání.
Štamgast MHeavy
21.3.2022Zbuj
Globus Havířov
Beskydského Zbuje jsem pil hodně často když jsem byl na rekondičním pobytu na Ostravici přímo v pivovaru v čepované verzi nebo v Penzionu a hospůdce Sauna taky v čepované verzi. V pet láhvi jsem ho nekupoval skoro vůbec. Ale " čo bolo to bolo". Je to třeba
Vzhled : Tmavě měděná barva, čiré. Pěna nic moc vysoká a rychle opadává a lehce zůstane po dopití na boku sklenice.
Vůně : Sladová, bylinně a kořenitě chmelová, lehce karamelová a chlebové kůrky.
Chuť : Lehce sladová, karamelová. Střední chmelová hořkost s bylinně kořenitými chmelovými tóny. Doznívání je poměrně dlouhé karamelové a sladové a lehce bylinně chmelové a kořenité s lehce ulpívající hořkostí.
Pro mne to nebyl nikdy mimořádný zážitek. Je to prostě dobře pitelný polotmavý ležák vídeňského typu.
Vzhled : Tmavě měděná barva, čiré. Pěna nic moc vysoká a rychle opadává a lehce zůstane po dopití na boku sklenice.
Vůně : Sladová, bylinně a kořenitě chmelová, lehce karamelová a chlebové kůrky.
Chuť : Lehce sladová, karamelová. Střední chmelová hořkost s bylinně kořenitými chmelovými tóny. Doznívání je poměrně dlouhé karamelové a sladové a lehce bylinně chmelové a kořenité s lehce ulpívající hořkostí.
Pro mne to nebyl nikdy mimořádný zážitek. Je to prostě dobře pitelný polotmavý ležák vídeňského typu.
Štamgast strom
31.5.2019Zbuj
Ostravice, pivovar
Solidní polotmavý ležák. Na minipivovar však průměr, čekal jsem víc od piva přímo od zdroje.
Názory na pivo „Zbuj“
@MHeavy:
Jen věcná poznámka - ve vídeňském ležáku karamel nemá co dělat, stylová chyba = srážka bodů.
@Moro:
Poznámka - o pivu co jsem pil se nejedná o čistě Vienna Lager, ale polotmavý ležák vídeňského typu. Tak to uvádí sám pivovar. Foto co je zde má ještě starou etiketu. Když se podíváš na stránky pivovaru, tak 65 doposud různých druhů piv co uvařili je ve většině piv dodáván karamelový slad. To že ho tam pan sládek dodává já neovlivním. Já to v pivu vnímal, cítil a také to napsal.
Ve Vídeňském ležáku by měl být jen německý chmel.
Vídeňský sládek Anton Dreher v roce 1840 začal experimentovat se speciálním sladem dotahovaným za vyšších teplot o něco déle a to mělo za následek tmavší barvu sladu. Karamelová nebo pražená vůně a chuť jsou ve vídeňském ležáku nevhodné, stejně jako esterové tóny z kvašení.
@MHeavy:
Ach tak - ona kouzelná věta - pivo xxxx typu. Děkuji za vysvětlení.
Ad karamelový slad - myslím, že odpověď, proč jej v beskydském dávají prakticky do všeho je jasná - chtějí plné tělo piva. Jejich tělnaté ejly jsou asi už "legendární". Někteří z toho ucvrkávají do textilu, jiní nadávají. Za mě pivovar, který toto vychrlí spousty a většina je ne jedno brdo. Ke cti však nutno podotknout, že většinově mají pivo bez senzorických vad.
@Moro : napsal jsi to přesně. To si myslím i já. Dobrému pivu ZDAR.
Přidat názor
Zde se můžete podělit o svůj názor na chuť, vůni, charakteristiku a vůbec celkové hodnocení tohoto piva.
Podívejte se, jak by měl vypadat obrázek piva a jak naopak ne.
Nahráváme pouze obrázky, jichž jsme autory!Tedy nikoliv obrázky piv převzaté z jiných webů atd. | |
V pořádkuPůllitr vyfocen těsně po načepování, je celý, správně barevný, není pootočený a zabírá naprostou většinu obrázku. | |
V pořádkuPůllitr vyfocen i s lahví, těsně po přelití, je celý, správně barevný, není pootočený a zabírá naprostou většinu obrázku. | |
Není v pořádkuObrázek je vyfocen za špatného světla, takže není jasná barva piva; navíc půllitr není uprostřed. | |
Není v pořádkuPůllitr není uprostřed a není celý. | |
Není v pořádkuObrázek je pootočen a půllitr na něm není celý. | |
Není v pořádkuPůllitr je vyfocen z příliš velké dálky a navíc je nakloněný. | |
Není v pořádkuKamarády máme rádi, nicméně tento web je atlasem piv, nikoliv kamarádů (či jiných nesouvisejících objektů). |