Recenze piva „Budweiser Budvar B:ORIGINAL“
Redaktor PanVrchni
19.12.2013Budweiser Budvar B:ORIGINAL
lahev
Ležák Budweiser Budvar, toť vlajková loď budějovického pivovaru Budvar. Jaké kvality nám tato vlajková loď přiváží? Když otevře svůj náklad, upoutá nás poměrně silná, příjemně pivní, lákavá, chmelová vůně s nádechem kvasovosti, pěna hustá, špinavě bílá pěna a barva připomínající vyzrálé borové dřevo.
Po napití na sebe v úvodu upozorní dobrý říz a spíše sladší chuť, za kterou jde ihned mírná hořkost budící dojem živého, voňavého chmele.
V následujících doušcích získává sladší složka chuti poněkud navrch, ale díky dokonale harmonickému vyvážení nikdy nepřeváží a chmel se na konci vždy dokáže našim chuťovým pohárkům připomenout.
Budvar má i coby "dvanáctka" slabší až střední tělo a snad i díky tomu je na dlouho uleželý ležák velmi dobře pitelný, nezatěžkaný a svěží (což je ovšem typická vlastnost většiny jihočeských piv).
V dnešní době plné speciálů a ultrahořkých chlebnatých "tlusťochů" může možná někomu chuť Budvaru dvanáctky příliš jemná a málo "dobrodružná", nicméně v budějovickém pivovaru se evidentně rozhodli vařit Budvar a ne vyvádět se značkou psí kusy, aby dostáli aktuálnímu apetitu zákazníků.
Za to, že si Budvar (snad - při přivření obou očí - s výjimkou plzeňského Prazdroje) jako jediná velká česká značka známá ještě z dob reálného socialismu, za posledních 20 let uchoval stálou kvalitu a chuť, si v budějovickém pivovaru určitě zaslouží pochvalu.
Po napití na sebe v úvodu upozorní dobrý říz a spíše sladší chuť, za kterou jde ihned mírná hořkost budící dojem živého, voňavého chmele.
V následujících doušcích získává sladší složka chuti poněkud navrch, ale díky dokonale harmonickému vyvážení nikdy nepřeváží a chmel se na konci vždy dokáže našim chuťovým pohárkům připomenout.
Budvar má i coby "dvanáctka" slabší až střední tělo a snad i díky tomu je na dlouho uleželý ležák velmi dobře pitelný, nezatěžkaný a svěží (což je ovšem typická vlastnost většiny jihočeských piv).
V dnešní době plné speciálů a ultrahořkých chlebnatých "tlusťochů" může možná někomu chuť Budvaru dvanáctky příliš jemná a málo "dobrodružná", nicméně v budějovickém pivovaru se evidentně rozhodli vařit Budvar a ne vyvádět se značkou psí kusy, aby dostáli aktuálnímu apetitu zákazníků.
Za to, že si Budvar (snad - při přivření obou očí - s výjimkou plzeňského Prazdroje) jako jediná velká česká značka známá ještě z dob reálného socialismu, za posledních 20 let uchoval stálou kvalitu a chuť, si v budějovickém pivovaru určitě zaslouží pochvalu.
Štamgast Pete69
10.4.2017Budweiser Budvar B:ORIGINAL
Albert
Protože jsem Budvar pilvždy jen točený, tak jsem se rozhodl ochutnat lahvovou variantu. Rozdíl je veliký.
Pěna: Hustá a vysoce trvanlivá ve vyšší vrstvě.
Barva: zlatá, světlejší.
Vůně: chmelová, nepříliš výrazná.
Chuť: Vodovatější, ani slad, ani chmel není příliš cítit. Pivo je dobře pitelné a neotravuje žádnou přehnanou sladovostí. Vyvážené pivo, ale o level horší, než točená varianta.
Pěna: Hustá a vysoce trvanlivá ve vyšší vrstvě.
Barva: zlatá, světlejší.
Vůně: chmelová, nepříliš výrazná.
Chuť: Vodovatější, ani slad, ani chmel není příliš cítit. Pivo je dobře pitelné a neotravuje žádnou přehnanou sladovostí. Vyvážené pivo, ale o level horší, než točená varianta.
Štamgast Pete69
5.3.2017Budweiser Budvar B:ORIGINAL
Budvar si drží svou kvalitu dlouhodobě a je to jeden z našich českých pivních pokladů. Je nezaměnitelný a výborně pitelný. Následky jsou pro mě ale druhý den kruté. Pořád doufám vaří z chmele a ne z extraktů. Krásná pěna, která drží v každé hospůdce. Nemusím ho často, ale občas na něj prostě člověk dostane chuť pro jeho jedinečnost... Nepokazte to v Budějicích, ať nám další klasické pivo nezkazíte.
Štamgast Thymallus
16.10.2020Budweiser Budvar B:ORIGINAL
Hruška, 0.5l sklo
A máme tady dvanáctku. Vůně je stejná jako u desítky - není příliš výrazná, ale voní po chmelu a je trošku nasládlá. Pěny je zase celkem dost, ale opadá rychlosti blesku. barva zlatavá - to se musí uznat, že Budvar má docela hezkou barvu jak u desítky, tak u dvanáctky. taková přirozeně pivní zlatá. Cuťově je to určitě lepší než desítka, jde cítit plnost, i když né moc. pivo je hořké s náznakem nasládlosti a dozvuk je opět takový mišmaš - pro mne docela nepříjemný. Nevím, jak to ten Budvar dělá, ale tím to pivo úplně zabije. Přitom pivo není takové to sladké europivo, docela by se dalo i pít ve větším množství. Tou pachutí mi pak stačí pouze jedno a i tak se ke konci musím nutit.
Štamgast Kvicala
6.10.2014Budweiser Budvar B:ORIGINAL
Jako už zkušenější pivohodnotitel si konečně troufnu napsat něco i k často zatracovanému Budvaru ležák (který samozřejmě není dvanáctkou!). Je to zkrátka pivo, které upřednostňuje slad před chmelem, a z toho vyplývá jeho sladší chuť, která nemusí všem vyhovovat.
Přesto, že jde o celosvětově zřejmě nejexportovanější české pivo, tak jej za etalon českého ležáku rozhodně nepovažuji, a patřím do velké skupiny lidí, kteří ho zcela po právu řadí do škatulky "bolehlav". Tato teze byla v mém případě již několikrát osobně ověřena, a prosím, aby mi to nikdo nevyvracel...díky a pojďme k lepším pivům :)
Přesto, že jde o celosvětově zřejmě nejexportovanější české pivo, tak jej za etalon českého ležáku rozhodně nepovažuji, a patřím do velké skupiny lidí, kteří ho zcela po právu řadí do škatulky "bolehlav". Tato teze byla v mém případě již několikrát osobně ověřena, a prosím, aby mi to nikdo nevyvracel...díky a pojďme k lepším pivům :)
Štamgast Yarwen
15.9.2019Budweiser Budvar B:ORIGINAL
0,5 l láhev doma
Budvar mám ze svých mladých let zafixován jako relativně slušné pivo co se chuti týče, ale nemůžete si dát víc než dva tři kousky. Potom je to špatné. Hodně.
Po dlouhé době se tak vracím k budějovické dvanáctce, čistě kvůli recenzi. Pěnu má bílou, středně hustou, ale bohužel rychle mizí. Ani barva standardního plzeňského ležáku nevytáhne tuto část hodnocení nad průměr. Vůně je spíše nevýrazná, sladová, z jedné láhve na mě dýchla nepříjemně čpavá chemie.
Chuť je na můj vkus trochu více perlivá, je vyladěná, bez rušivých vlivů, ale rovněž bez něčeho, co by bylo zajímavé nebo vytahovalo pivo nahoru. Pitelnost střední, následky hrozivé. Pro mě podprůměrné pivo, ale pořád daleko lepší, než budějovická nealkoholická verze, tu jsem měl problém dopít.
Po dlouhé době se tak vracím k budějovické dvanáctce, čistě kvůli recenzi. Pěnu má bílou, středně hustou, ale bohužel rychle mizí. Ani barva standardního plzeňského ležáku nevytáhne tuto část hodnocení nad průměr. Vůně je spíše nevýrazná, sladová, z jedné láhve na mě dýchla nepříjemně čpavá chemie.
Chuť je na můj vkus trochu více perlivá, je vyladěná, bez rušivých vlivů, ale rovněž bez něčeho, co by bylo zajímavé nebo vytahovalo pivo nahoru. Pitelnost střední, následky hrozivé. Pro mě podprůměrné pivo, ale pořád daleko lepší, než budějovická nealkoholická verze, tu jsem měl problém dopít.
Štamgast Klarka
31.5.2020Budweiser Budvar B:ORIGINAL
Budějovický Budvar
Barva: zlatá
Pěna: bílá, stabilní
Chuť: příjemný sladový nástup, chmelová hořkost středně doznívající, vůně bez jediné vady, plné pivo
Říz: střední
Velmi dobré pivo.
Zde není co vytknout, až mě trochu děsí jakási "sterilita". Ale pivo je s přesností uvařené a uleželé. Dostala jsem v chuti přesně to, co jsem od tohoto korporátu očekávala. Velkoformátové pivo, ale příjemné.
Filtrováno, pasterováno.
Dej Bůh Štěstí!
Pěna: bílá, stabilní
Chuť: příjemný sladový nástup, chmelová hořkost středně doznívající, vůně bez jediné vady, plné pivo
Říz: střední
Velmi dobré pivo.
Zde není co vytknout, až mě trochu děsí jakási "sterilita". Ale pivo je s přesností uvařené a uleželé. Dostala jsem v chuti přesně to, co jsem od tohoto korporátu očekávala. Velkoformátové pivo, ale příjemné.
Filtrováno, pasterováno.
Dej Bůh Štěstí!
Štamgast strom
7.8.2015Budweiser Budvar B:ORIGINAL
varnsdorf
Budějovický ležák 12 v lahvové verzi mi moc nechutnal. Težká sladová vůně, nevýrazná a také těžká chuť, pivo není ničím oživené, zdá se mi jakési mdlé, že by člověk při jeho popíjení i usnul. Za hodně peněz málo muziky.
Štamgast Maikel
20.2.2016Budweiser Budvar B:ORIGINAL
Restaurace Masné krámy České budějovice
Pivo je velice pitelné, ale nesmí se to s ním přehánět!!
Štamgast Mistrm
20.1.2016Budweiser Budvar B:ORIGINAL
Vynikající ležák,snad až příliš sladový.Jeho velkým minusem jsou následky po pozření většího množství
Štamgast Krejca
12.1.2022Budweiser Budvar B:ORIGINAL
Musím říct, že jsem příjemně překvapen. Dlouho jsem se tomuto pivu z nějakého důvodu vyhýbal. Nejvýraznější je tu nasládlá chuť připomínající banán a pomeranč, hořkost je spíše mírná.
Štamgast bulganin
13.10.2020Budweiser Budvar B:ORIGINAL
Hodnotím lahváč, neboť s čepovaným Budvarem mám podobně jako zbytek populace trošku problém. Ovšem dát si lahvové v době, kdy je na něj chuť a kdy víte, co a proč si dáváte, je radost. "Bylinkovatější" chuť v celkem hutném základu vždy potěší, zejména zapíjíte-li nejrůznější sváteční pochutiny, zejména ty v uzeném, smaženém či pečeném provedení.
Štamgast bulganin
5.1.2016Budweiser Budvar B:ORIGINAL
Budvar není pro každého a musí být na něj nálada. Jeho chuť je taková bylinkovější a polykání olejovité, navíc pocit po loku neodpovídá třídě a pověsti značky. Dát si Budvar není špatné, ale nezasvěcený by asi čekal o hodně víc.
Štamgast Otik17
27.4.2018Budweiser Budvar B:ORIGINAL
Nejlepší pivo
Štamgast Verxes
10.7.2017Budweiser Budvar B:ORIGINAL
Výborné pivo - často mám doma v lednici a piji ho sem tam na chuť - například taková nedělní kachnička se zelím a k tomu Budvárek, osobně mě chutná o ždibec víc než Plzeň, se kterou se u mě v ledničce potkávají ;-) Na žízeň to není - to piju raději 10° piva, ale na chuť a k dobrému jídlu je to můj favorit.
Sudovou verzi moc nepiju, protože Budvar=bolehlav a už jsem si to několikrát potvrdil - je to prý dáno tím, že to není úplně dokvašené a je tam víc zbytkového cukru - tím je ta jeho chuť i typicky sladká. Dle názorů pravidelných konzumentů se na to ale dá zvyknout a později už si tělo zvykne a hlava nebolí - nevím co je na tom pravdy, ale já točenou verzi nepiji, to už spíše upřednostňuji Kroužka, který tento neduh očividně nemá a je to zase o level výš.
Sudovou verzi moc nepiju, protože Budvar=bolehlav a už jsem si to několikrát potvrdil - je to prý dáno tím, že to není úplně dokvašené a je tam víc zbytkového cukru - tím je ta jeho chuť i typicky sladká. Dle názorů pravidelných konzumentů se na to ale dá zvyknout a později už si tělo zvykne a hlava nebolí - nevím co je na tom pravdy, ale já točenou verzi nepiji, to už spíše upřednostňuji Kroužka, který tento neduh očividně nemá a je to zase o level výš.
Host ad***am.cz
25.7.2014Budweiser Budvar B:ORIGINAL
Vyborny svetly lezak. Oproti plzni je k vareni pouzit ve stoprocentním množství hlavkovy chmel, konkretne jedna z nejkvalitnějších odrůd a to zatecky polorany červenák. Ostatni piva používají chmelove produkty.
Host ga***l.com
20.2.2023Budweiser Budvar B:ORIGINAL
Bývalo to dobré pivo. Momentálně mám ale pocit, že se něco pokazilo. Pivo po nalití z lahve prudce vypění jak cocacola a podobně jak u cocacoly se pěna se vzápětí rozplyne. Štípání bublinek v puse velmi připomíná šampus nebo sifón. Pivo je dost sladké, asi se při výrobě spotřebuje hodně cukru.
Host jo***um.cz
20.12.2018Budweiser Budvar B:ORIGINAL
Je to mé nejoblíbenější pivo na českém trhu. Nikdy mě nezklamalo.
Host s.***am.cz
26.6.2017Budweiser Budvar B:ORIGINAL
Budvar hodnotím za nejlepší pivo.
Pil jsem od svých 25 let dohromady 3 druhy piva. Chutná mi zásadně výrazná hořkost a na tom zvítězil PARDAL ECHT 11 od budvaru.
Budvar 12 nahradím PARDALEM a jsme na tom stejně. BUDVAR nejlepší a kvalitní.
Pil jsem od svých 25 let dohromady 3 druhy piva. Chutná mi zásadně výrazná hořkost a na tom zvítězil PARDAL ECHT 11 od budvaru.
Budvar 12 nahradím PARDALEM a jsme na tom stejně. BUDVAR nejlepší a kvalitní.
Host pe***am.cz
4.3.2017Budweiser Budvar B:ORIGINAL
Budvárek. Klasika. Rád si ho dám, když ho někde točí. Lahvové už mi tolik neříká, ale to mám u většiny piv stejné. Příjemně chmelený, dobře se pije ale následky kruté. Co tam dávají? :) já to nevím, ale bolehlav to je pro mě už od mládí. Dokážu ho v hospůdce vypít moc a moc.. ale ráno je to očistec. BUDVAR je ale pořád náš TOP a na to, že se ho vyrábí takové množství si zachovává kvalitu.
Host nc***am.cz
13.11.2016Budweiser Budvar B:ORIGINAL
Trochu sladší, harmonický a pitelný ležák. Bez pachutí, lze v něm cítit aroma Žateckého červeňáku. Za roky neztratil charakter a je to pořád ten samý Budvar, na který jsme roky zvyklí. Chuťově jedno z nejstálejších piv.
Host sl***l.com
11.12.2015Budweiser Budvar B:ORIGINAL
Výborné české pivo, pijem ho už roky. Má svoju charakteristickú chuť, ktorá je "návyková", preto keď pijem inú značku, nie je to ono... Budvar je u mňa jednička...
Host pi***l.com
6.11.2014Budweiser Budvar B:ORIGINAL
Je to výborné kvalitné pivo, ktoré sa nedalo znásilniť modernými trendami urýchľovania. Výborná voda, zodpovedný výber surovín a dodržanie technológie (hlavne časovanie postupu) robí z neho jediné české pivo porovnateľné s najlepšími bavorskými pivami a to napriek zmene režimu a ekonomického prostredia. Je to stále "národný podnik". Možno aj preto?!
Slovenský štamgast
Slovenský štamgast
Názory na pivo „Budweiser Budvar B:ORIGINAL“
Pil jsem ho v Praze v kavárně Slavia a byl super, dobrý říz a lahodná chuť.
Pivo je dobré. Jsem přesvědčen, že existuje obecné povědomí dobrého piva, je to dáno i tradicí, už G.I. Caesar( Válečné paměti ) psal o popíjení chmeleného piva Kelty.
A nedostatečné chmelení je dle mého odchylkou od tohoto obecného povědomí.
Přesto je nutno toto pivo hodnotit jako dobré, či ještě lepší...
Toto pivo piju již 30let a podle mého názoru lepší pivo u nás v ČR není. V.M.
Souhlasím s předešlými hosty plně. S tímto pivem jsem studoval v Budějicích, v Masných krámech stálo tehdy 3,-Kčs. Hodnotím jej jako nejlepší pivo (Plzeň
není pivo-to je lék), ikdyž slabé povahy jej považují za "bolehlav". I při velkých množstvích mne hlava nikdy nebolela.
Nejlepší pivo ČR.
Vyborné pivo,také mě po něm nikdy nebolela hlava a to i po větší konzumaci.Pro mě číslo 1.
Včera jsem Budvar opět přechutnal...Pěna tragická, zmizí během půl minuty. Chuťově je pivo naprostým dvojníkem Bakaláře 12°- což není úplně pochvala pro rakovnickou značku. Hořkost ne a ne se dostavit. Pro milovníky sladkých piv to ovšem jistě je vrchol blaha...
Ako pivár senior zo Slovenska, som verný Budvarák odkedy je na Slovensku dostupný t.j. od roku 1968 (prišiel Budvar, ale aj rusáci).Je to jediné pivo, ktoré si udržalo svoju vysokú kvalitu. Je stále varené z rovnako poctivých surovín a zázrakom rovnako kvalitnej vody a to sa nedá povedať ani o Plzni. Bude to aj tým, že je to stále národný podnik a z pivovaru sa nestal prostriedok na vytváranie zisku pre majiteľov za každú cenu. Prispelo k tomu aj znovudobíjanie západných trhov kde za komančov bola chránená značka amerického výrobcu Budweiser (to je hrozný patok, fuj, grc).
Nepodľahol módnym chuťovým trendom (pivo pili už v starovekom Egypte, takže to nie je vec módy). Chuť máme každý svoju, takže samozrejme nevyhovie každému. Kvalita sa dá porovnať len s niektorými lepšími bavorskými pivami.
Pozdravujem všetkých českých pivárov.
Prešpurák - pivár z Bratislavi
Myslím, že Budvar má určitě co nabídnout, a z hlediska průmyslových piv nemá konkurenci (i proti Plzni je to prostě nebe a dudy - a za stejnou cenu!). Srovnání s Bakalářem ležákem není podle mě úplně přesné, mně třeba přijde Bakalářův ležák až moc chmelený a hořký a Bakalář používá - pokud vím - pouze chmel v granulích. Budvar používá jen a pouze hlávkový žatecký chmel, který není tak hořký, i když se ho třeba přidá více, ta chuť je jiná. Myslím, že je to tím, že dneska hodně pivovarů používá ty extrakty a granule a když je pak nějaké pivo jen z hlávkového chmele, je to takový nezvyk.
S odstupem času musím nakonec po řadě zkušeností souhlasit s názorem, že jde o nadprůměrný a velice dobře pitelný ležák, patřící do chuťové rodiny Poličky, Žatce, Dudáka, Regenta a dalších sladově silných, převážně jihočeských piv. Pokud porovnám s ulpívající hořkostí koncernu Pilsner a spol, vychází z toho Budvar o mnoho lépe.
K poznání se holt člověk musí někdy propít :)
Moje první kroky v roce 1965 po pivovaru Budvar a učňovská léta ovlivnila celý můj další život. Pivovarnictví se mi stalo koníčkem a na 40 let zaměstnáním. Dnes mi zůstává veliká hrdost ke značce Budweiser Budvar a tomu skvělému pivečku, které si po celá léta drží vysokou kvalitu. Pivečko ležák považuji za nejlepši v této zemi. Dej Bůh štěstí Vašemu dílu. Vařič piva pivovaru Herold na důchodě.
Piju několikátou láhev v krátkém období, a nadšení se již nekoná. Pivo je - zejména po ohřátí - až nesnesitelně sladké, cukrové, s nádechy medovosti. To vše velmi snižuje pitelnost. Přičtu li tragickou pěnu a zbytečně vysoký říz, přestává to být doporučeníhodná položka pivního trhu.
Pokud Budvar ležák, tak nejlepší je paradoxně v plechovce. Opravdu čisté a příjemné pivo, lahev je kupodivu horší.
Kvicala: Lahváče jsou kyselejší. Já si kupuji výhradně plechovky. Výhodou je, že na dně je aj datum stočení. Plechovky jsou dosti nasycené, asi je lepší si je přelévat. Chmelové aroma většinou vynikne až v druhé polovině plechovky, kdy obsah CO2 poklesne.
@ ka***am.cz: Souhlas, lahváče jsou opravdu nakyslé. Plechovky rozhodně přelévat, a to do pokud možno tenkostěnného půllitru. Pak je chuť opravdu velice příjemná a vyvážená.
Je zajímavé, že lahvová desítka je dobrá na rozdíl od dvanáctky. Nechápu, jak to ty pivovary dělají, že jakost piv tak kolísá v závislosti na obalech jak v rámci pivovaru, tak ve srovnání mezi pivovary. Vždyť ty technologie musí mít zvládnuté. Pochopil bych to u menšího pivovaru, ale u gigantů typů Prazdroje či Budvaru nikoliv.
Dnes jsem jej po velmi dlouhé době ochutnal v čepované podobě a jsem zklamán. Do piva snad zapomněli dát chmel. Takže sud je bez chmele, lahváč kyselý, naštěstí plechovka to zachraňuje.12-ka z ní patří k opravdu dobrým pivům možná proto, že je to vývozní podoba Budvaru (odtud i to datum stoční na dně). Bože, a to jsme prý pivní přeborníci? Jsme podřadný trh. Dobrá piva se u nás vaří jen za devizy.
Opět jsem přechutnal čepovanou 12, tentokrát v jiném podniku, a výsledek je stejný jako minule - sladový nápoj bez chmele a řízu. Navíc za cenu, za kterou si občas dávám piva v ochutnávkové pivnici. Nedivím se, že pijáci Plzně se Budvaru vysmívají. Když světlý Budvar, tak jedině z plechovky.
Zdravím, musím napsat svůj názor, jak to vidím já. Vzhledem k tomu, že plno našich velkých pivovarů již nepatří Čechům ale zahraničním majitelům, příkladem je Plzeň či Krušovice, jsem patriot a tak jsem hledal opravdu České pivo. Zvolil jsem Budvar fakt jsem se snažil přijít mu na chuť, ale nejde to. Pivo je až příliš nasládlé a o ten požitek prostě přijdete. Chutnají mi hořká piva, ale když vidím to složení, jsem tak trochu bezradný. Můžete mi někdo poradit s výběrem Českého poctivého piva s nahořklou chutí díky moc a jak píšu je to jen můj názor. Cheb
@ host: Souhlasim s Vami...Budvaru je opravdu tezke prijit na chut, bud to je vetsinou "laska na prvni pohled" nebo nic. Ta nasladlost tam proste je, a leckdy bohuzel i nakyslost (lahev).
Z klasickych ceskych piv od "velkochemicek" bych si s ohledem na pozadavek horkosti dovolil doporucit Bernard nebo Radegast, i kdyz zde muze byt horkost az ulpivajici. Dale pak jiste Zatec Plavcik,ktery ac desitka,tak je zcela vysostne vychmelen. Dale je mozno narazit na dobre kousky u Konrada, Rebela a nyni snad uz i Rychtare. Stalici na poli horcich piv pak jeste Chotebor,Poutnik a Ferdinand, ale to uz lovime ve vodach lokalnich znacek. U vetsiny doslo dle mych poznatku spise ke zhorseni.
Tolik muj strucny nazor.
Tak zkus Platan 11... Za me super pivko
Snad po 10-ti letech znova ochutnano, za me vynikajici dvanactka, jakou si pamatuju jeste z dob sociku :)
Snad po 10-ti letech znova ochutnano, za me vynikajici dvanactka, jakou si pamatuju jeste z dob sociku :)
Aktuální poznatek: v lahvích s retroetiketou není vůbec nakyslý! A je celkově mnohem chutnější. Takže bràt tyto lahve!
Do
.bré české pivo, za příznivou cenu.
Myslím dvanáctku.
Dobré pivo. Určitě nejlepší masově vyráběné pivo v ČR a to díky, ,zakonzervování" výroby po staru, pod ,,hlavičkou" NP.
V případě chmelení ŽPČ na cca 30 IBU, by byl ležák bezkonkurenční...
Nicméně chápu podnikatelský záměr minimum nákladů/max. zisk...
Ale třeba formou exklusivních, občasných várek lze toto částečně kompenzovat..
@ Host pl***ka.pl: Tady mi to nedá, abych nezaregoval na poznámku o cukru... To je asi jeden z nejvíce rozšířených mýtů o pivech a přiznám, že jsem si dřív taky myslel, že cukr v pivu = sladké pivo. Není tomu tak. Veškerý cukr zpracují kvasinky, není možné ex post poznat, zda byl přidán či ne. Sladkost je tedy způsobena něčím jiným... Jinak samozřejmě s názorem na Budvar souhlasím, není to nic úchvatného.
@ Host pl***ka.pl: Tady mi to nedá, abych nezaregoval na poznámku o cukru... To je asi jeden z nejvíce rozšířených mýtů o pivech a přiznám, že jsem si dřív taky myslel, že cukr v pivu = sladké pivo. Není tomu tak. Veškerý cukr zpracují kvasinky, není možné ex post poznat, zda byl přidán či ne. Sladkost je tedy způsobena něčím jiným... Jinak samozřejmě s názorem na Budvar souhlasím, není to nic úchvatného.
Budvar cca před 30ti lety a dnes, obrovský rozdíl. od té doby kdy již Budvar nekvasí \"otevřeně\" na spilce, ale v CK tancích mi připadá tuctový. Ta nasládlost a téměř žádná hořkost je dána tím, že s epoužívá pouze hlávkový sušený žatecký červeňák, který je za prvé drahý a za druhé zrovna neoplývá vysokou hořkostí. Ostatní pivovary ho nahrazují granulema a do piva sypou více druhů chmelu, mnozí ještě přidávají chmelový extrakt, po kterém je pivo mnohem hořčí, avšak ta hořkost je ulpívající a nepříjemná. bohužel se tím nikde nechlubí a tahle \"chemická\" náhražka se schovává pod názvem chmelový výrobek. Tudíž v Budvaru sice jsou pouze Ty suroviny, které tam mají být, avšak se s nimi šetří a dokonají to moderní urychlovací procesy a nové technologie jako je CK tanky, které kvalitou prostě otevřenou spilku nenahradí. Mnohé pivovary pak piva různě dochucují a upravují, aby vůbec držela pěna, což v Budvaru nedělají, avšak pěna je u tohoto piva dlouhodobě tragédie. Lahváč či plechovka nelze konzumovat z pulitru, do pár vteřin je z piva chcankovitá tekutina bez pěny. MAx nějaká dvoudecová sklenička...podobně je tomu i u čepovaném pivu, co si pamatuji, když jsem ho v hospodě koupil, když nic jiného v létě nebylo, nikdo to nechtěl pít. Do toho šílené následky, bolehlav....radši bych přisipal více chmelu a opět aspoň prodával nefiltr Kroužek, opětovně kvasící na spilce...tohle je mjinak bída. Když k tomu přičtu, že v současnosti se traduje čím hoiřčí, tím lepší, což je samozřejmě nesmysl, tak tohle pivo u nás prostě nemá na růžích ustláno. Ta uniformní chuť je ideál pro cizinu, furt je to lepší jak US Bud, nebo heineken, ale nebezpečně se k tomu Budvar blíží. A ani ležácké tanky to nezachrání, které zatím ještě v Budvaru mají na rozdíl od Prazdroje. Holt spilka je spilka. Upřímně radši si dám toho hnusnýho Kozla v Plechu, když jedu z noční, jelikož Budvar se nedá vypít.... po chvíli je to zvětralá hnusná tekutina...ani bych se nedivil, že je i dvakrát pasterovaná, podobně jak to dělají v Plzni ve várkách do zámoří. za mě Budvar jedno velké ne, sice bych ho neprodával, dokud vydělává peníze, ale není to nic, na co bych byl pyšný.
Jinak co se týče té \"dvanáctky\" Budvar má ještě nižší stupňovitost jak Prazdroj a to cca 11,54 ku 11,69, tudíž žádná dvanáctka to není. U Prazdroje to chápu, šetří na dani, vlastní ho soukromá firma a chtějí prostě vytřískat peníze za každou cenu, ale proč šetří takhle na dani státní pivovar? to nechápu. Samozřejmě nejde jen o daň, ale i o množství sladu, jelikož při tak velkém množství každá desetinka je znát, ale ..prostě sice se naoko používá hlávkový žatecký chmel, ale chmelí se sním málo a šetří se i na sladu...dle mého názoru se tam nějak podvádí, jak to bývá ve státním zvykem a ty rozdíly si ěnkdo cpe do kapes....
@ host ph***am.cz: Velmi zajímavé a fundované názory, přečetl jsem a víceméně se vším souhlas. Ohánějí se sice "čistotou" piva, ale dávají si moc pozor, aby se nepředali se surovinami. Pak to vypadá, jak to vypadá.
Momentalne je k dostani limitovana edice Budvar lezak z cerstveho chmele. Tomu jsem nemohl odolat. Jedna se dle popisu na etikete o pivo uvarene z "prave sklizenych hlavek chmele odrudy ZPC". Musim tomu dati za pravdu - krasna vune i chut cerstveho chmele, naprosto odlisna od klasickeho standardniho Budvaru. Pije se to samo, jen pena by mohla mit vetsi vydrz. Velka spokojenost!
Přidat názor
Zde se můžete podělit o svůj názor na chuť, vůni, charakteristiku a vůbec celkové hodnocení tohoto piva.
Podívejte se, jak by měl vypadat obrázek piva a jak naopak ne.
Nahráváme pouze obrázky, jichž jsme autory!Tedy nikoliv obrázky piv převzaté z jiných webů atd. | |
V pořádkuPůllitr vyfocen těsně po načepování, je celý, správně barevný, není pootočený a zabírá naprostou většinu obrázku. | |
V pořádkuPůllitr vyfocen i s lahví, těsně po přelití, je celý, správně barevný, není pootočený a zabírá naprostou většinu obrázku. | |
Není v pořádkuObrázek je vyfocen za špatného světla, takže není jasná barva piva; navíc půllitr není uprostřed. | |
Není v pořádkuPůllitr není uprostřed a není celý. | |
Není v pořádkuObrázek je pootočen a půllitr na něm není celý. | |
Není v pořádkuPůllitr je vyfocen z příliš velké dálky a navíc je nakloněný. | |
Není v pořádkuKamarády máme rádi, nicméně tento web je atlasem piv, nikoliv kamarádů (či jiných nesouvisejících objektů). |