Recenze piva „Svitavy - Irish stout 14°“
Redaktor PanVrchni
12.6.2014Svitavy - Irish stout 14°
čepované (Pivovarský klub Na Florenci, Praha)
Chuti zkoušet méně tradiční pivní styly neodolali ani ve svitavském pivovaru Na Kopečku, kde se pustili mimojiné do vaření irského stoutu černého jak bota.
Nejsem žádný Kelt a tak pro mě setkání se stoutem vždycky zavání jistou exotikou až tajemností a to i v případě, že se odehraje v prostředí téměř domáckém, jakým je pivovarský klub v Praze na Florenci.
Vůně stoutu ze Svitav je výrazně kávová, pražená, suchá, pěna pak hustá, tmavě béžová. Pivo je téměř neprůsvitné, hnědočerné, jen se slabými rubínovými odlesky.
Chuť je hned v úvodu velmi pražená až téměř "připálená", kávová. Hořkost praženosti je posléze "dotvarovávána" bohatší hořkostí chmele.
Sladová složka je cítit ve středu chuti, ale celkově tahá za kratší konec. Začne se více projevovat až poté, co se vpijete a necháte jazyk trochu uvyknout kávové praženosti.
Pitelnosti pomáhá lehounké brnknutí na strunu kyselinky, přesto není příliš vysoká, což je zkrátka dáno pivním stylem Irish Stout - studenou neslazenou kávu byste asi také nedokázali hltat po litrech.
Ve svitavském pivovaru Na Kopečku se s pivní výzvou zvanou "stout" dokázali popasovat více, než dobře. Jejich stout je podle mého názoru velice povedený a chuťově bohatý, bohužel však běžně prakticky nedostupný.
Nejsem žádný Kelt a tak pro mě setkání se stoutem vždycky zavání jistou exotikou až tajemností a to i v případě, že se odehraje v prostředí téměř domáckém, jakým je pivovarský klub v Praze na Florenci.
Vůně stoutu ze Svitav je výrazně kávová, pražená, suchá, pěna pak hustá, tmavě béžová. Pivo je téměř neprůsvitné, hnědočerné, jen se slabými rubínovými odlesky.
Chuť je hned v úvodu velmi pražená až téměř "připálená", kávová. Hořkost praženosti je posléze "dotvarovávána" bohatší hořkostí chmele.
Sladová složka je cítit ve středu chuti, ale celkově tahá za kratší konec. Začne se více projevovat až poté, co se vpijete a necháte jazyk trochu uvyknout kávové praženosti.
Pitelnosti pomáhá lehounké brnknutí na strunu kyselinky, přesto není příliš vysoká, což je zkrátka dáno pivním stylem Irish Stout - studenou neslazenou kávu byste asi také nedokázali hltat po litrech.
Ve svitavském pivovaru Na Kopečku se s pivní výzvou zvanou "stout" dokázali popasovat více, než dobře. Jejich stout je podle mého názoru velice povedený a chuťově bohatý, bohužel však běžně prakticky nedostupný.
Názory na pivo „Svitavy - Irish stout 14°“
Přidat názor
Zde se můžete podělit o svůj názor na chuť, vůni, charakteristiku a vůbec celkové hodnocení tohoto piva.
Podívejte se, jak by měl vypadat obrázek piva a jak naopak ne.
Nahráváme pouze obrázky, jichž jsme autory!Tedy nikoliv obrázky piv převzaté z jiných webů atd. | |
V pořádkuPůllitr vyfocen těsně po načepování, je celý, správně barevný, není pootočený a zabírá naprostou většinu obrázku. | |
V pořádkuPůllitr vyfocen i s lahví, těsně po přelití, je celý, správně barevný, není pootočený a zabírá naprostou většinu obrázku. | |
Není v pořádkuObrázek je vyfocen za špatného světla, takže není jasná barva piva; navíc půllitr není uprostřed. | |
Není v pořádkuPůllitr není uprostřed a není celý. | |
Není v pořádkuObrázek je pootočen a půllitr na něm není celý. | |
Není v pořádkuPůllitr je vyfocen z příliš velké dálky a navíc je nakloněný. | |
Není v pořádkuKamarády máme rádi, nicméně tento web je atlasem piv, nikoliv kamarádů (či jiných nesouvisejících objektů). |