Recenze piva „Dačický“
Redaktor PanVrchni
15.7.2014Dačický
lahev (potraviny Fivuza, Praha - Újezd)
Pivovar v Kutné Hoře byl jedním ze tří pivovarů, jejichž provoz Heineken uzavřel záhy poté, co byl převzal bývalou skupinu union Drinks (dalšími uzavřenými pivovary byl pivovar Louny a znojemský Hostan, později následovalo Krásné Březno).
Značky byly sice zachovány (a údajně i receptura), ale místní podmínky a vodu nenahradíte a tak jsou si současné "české" ležáky z produkce Heinekenu dosti podobné - vesměs jde o velmi plné, sladové kusy se znatelně hořkým zakončením, avšak trpící sklony k jisté těžkopádnosti, snad až únavnosti.
Do rodiny "sirotků", tedy piv, která ztratila svůj domovský pivovar, se již několik let počítá též světlý ležák Dačický, kdysi vařený v Kutné Hoře (nyní snad v Krušovicích?).
Po přelití do sklenice vyšuměl můj Dačický natěžkle sladovou vůní s nádechem pryskyřice a území středně husté špinavě bílé pěny postupně převzal zlatistý mok.
Jak jsem naznačil v úvodu, chuťově je i Dačický typickým světlým ležákem současné "české" produkce Heinekenu - v ústech se tedy převaluje hutné až "lepkavě" sladové tělo následované silnou, poněkud ulpívající hořkostí.
V ložiskách mohutného sladovo-hořkého válce chvílemi zavrže mírná kyselinka, jejíž tón ovšem nepřidá ani na optimismu, ani na harmonii.
Přesto se do Dačického dá vpít a když už se vám to podaří, můžete v jeho společnosti strávit celý večer (vyzkoušeno jednou s čepovaným Dačickým přímo v Kutné Hoře). Intenzita jeho chuti totiž dokáže zabavit chuťové buňky podstatně déle, než většina standardních vodových desítek velkých průmyslových pivovarů. Za tuto zábavu navíc zaplatíte celkem přijatelný peníz.
Značky byly sice zachovány (a údajně i receptura), ale místní podmínky a vodu nenahradíte a tak jsou si současné "české" ležáky z produkce Heinekenu dosti podobné - vesměs jde o velmi plné, sladové kusy se znatelně hořkým zakončením, avšak trpící sklony k jisté těžkopádnosti, snad až únavnosti.
Do rodiny "sirotků", tedy piv, která ztratila svůj domovský pivovar, se již několik let počítá též světlý ležák Dačický, kdysi vařený v Kutné Hoře (nyní snad v Krušovicích?).
Po přelití do sklenice vyšuměl můj Dačický natěžkle sladovou vůní s nádechem pryskyřice a území středně husté špinavě bílé pěny postupně převzal zlatistý mok.
Jak jsem naznačil v úvodu, chuťově je i Dačický typickým světlým ležákem současné "české" produkce Heinekenu - v ústech se tedy převaluje hutné až "lepkavě" sladové tělo následované silnou, poněkud ulpívající hořkostí.
V ložiskách mohutného sladovo-hořkého válce chvílemi zavrže mírná kyselinka, jejíž tón ovšem nepřidá ani na optimismu, ani na harmonii.
Přesto se do Dačického dá vpít a když už se vám to podaří, můžete v jeho společnosti strávit celý večer (vyzkoušeno jednou s čepovaným Dačickým přímo v Kutné Hoře). Intenzita jeho chuti totiž dokáže zabavit chuťové buňky podstatně déle, než většina standardních vodových desítek velkých průmyslových pivovarů. Za tuto zábavu navíc zaplatíte celkem přijatelný peníz.
Štamgast Kvicala
6.8.2014Dačický
Přátelé, tak pro toto pivo mám naprosto extrémní slabost...
Chápu, že většina nepřátel Heinekenu mě teď asi utluče kulichy, ale já prostě Dačického miluju!
Silná hořkost, velmi pěkná etiketa, perfektní říz, prostě tohle pivo mi naprosto sedí. Hořkost jako ulpívající na rozdíl od Pana Vrchního nevnímám - možná to bude subjektivní dojem, ale toto pivo rozhodně doporučuji všem milovníkům hořčích a poctivých piv.
Heineken není tak zlotřilý koncern, jak se všeobecně hlásá! :)
P.S. Vzpomínám si ještě na roky 2001-2002, kdy jsem ho pil v točené podobě ještě z Kutné Hory, a to teprv byla síla!
Chápu, že většina nepřátel Heinekenu mě teď asi utluče kulichy, ale já prostě Dačického miluju!
Silná hořkost, velmi pěkná etiketa, perfektní říz, prostě tohle pivo mi naprosto sedí. Hořkost jako ulpívající na rozdíl od Pana Vrchního nevnímám - možná to bude subjektivní dojem, ale toto pivo rozhodně doporučuji všem milovníkům hořčích a poctivých piv.
Heineken není tak zlotřilý koncern, jak se všeobecně hlásá! :)
P.S. Vzpomínám si ještě na roky 2001-2002, kdy jsem ho pil v točené podobě ještě z Kutné Hory, a to teprv byla síla!
Štamgast strom
22.10.2015Dačický
Letovice
Pivo Dačický mne zklamalo. Kdysi jsem je pil točené v Sázavě a pokud si pamatuju, chutnalo obstojně. Po letech se mi podřilo sehnat lahváč a čekal jsem, že si na rigionálním pivečku pochutnám. Když jsem zjistil, že teď patří pod Heinekem, začal jsem se trochu obávat... a bohuže obava byla na místě.
Pivo poněkud nevýrazné, s alkoholovou chutí, dozvuk minimální. Dokonce jsem chuti zaznamenal něco chemického, co tam nepatří. Pít se sice dá, ale od ležáku bych očekával trošku víc.
Pivo poněkud nevýrazné, s alkoholovou chutí, dozvuk minimální. Dokonce jsem chuti zaznamenal něco chemického, co tam nepatří. Pít se sice dá, ale od ležáku bych očekával trošku víc.
Štamgast Mistrm
20.1.2016Dačický
Za komančů dost dobré pivo.Dnes se vaří všude možně v různých pivovarech Heinekenu a je k nepití,
Host mi***am.cz
4.8.2015Dačický
stará dobrá dáča 10 a 12 za komára...
teď už je všechna sláva pryč... zbyla jen vzpomínka
teď už je všechna sláva pryč... zbyla jen vzpomínka
Názory na pivo „Dačický“
Jako kutnohorák a patriot mi schází další piva jako za dřívějších let,když se piovo vařilo v pivovaru v Kutné Hoře.Mám-li možmnost,tak si ,,Dáču::dám.
Jako rodilý Kutnohorák jsem odkojený Dáčou.
Po převzetí panem Božským (Heinekenem) jsem Dáču znovu ochutnal. Horší SAMOSER jsem dlouho nepil!!!!!! !!!
Údajně se má vyrábět v Maďarsku ve městě Gyor.
Milan
@ host Milan: Vyrábí se v Krušovicích. To se na plnící lince vymění etikety, korunkové uzávěry a někdy i láhve a další značka je hotova. Bohužel :-/
Nevyplatilo by se to vozit z Maďarska až sem - přepravní náklady by pivo prodražovaly.
Měl jsem Dačického po delší době, a dost se podivuji nad tak příkrým hodnocením pana Milana...Se 100 b. jsem to tehdy při hodnocení asi přehnal, ale pěkných 85 bych mu i dnes s klidem dal. Hořkost jako ulpívající nepociťuji (na rozdíl od koncernového "Březňáku"), a stejně tak následkovost shledávám limitně nulovou.
Sakra lidi, pili jste vůbec někdy "dáču 12", když se ještě vařila v K. Hoře? Vždyť dáča byla vždycky sladká!!! Tím byla spacifická (však za to i dost trpěla, každej. .. že pivo má být hořké....). Byla sladká a proto jsem na ní dost ujížděl. To bylo pošušňáníčko, nádhera. Bohužel poté, co si ji odvezl Heineken (má bohužel i recepturu na tu správnou sladkou dáču), tak změnil tu recepturu na hořkou chuť, že by prý lidi sladké pivo nepili. Alespoň takové informace mám co se týče chuti. Takže ještě jednou, dáča byla "sladké" pivo (vinikající!!!), bohužel teď je jedno z mnoha hořkých piv.
To host:
Ano, pil jsem starého dobrého Dáču vařeného ještě v Kutné Hoře. Dle mých poznámek měl opravdu dominantnější sladovou chuť.
Jinak - Heineken vlastní recepturu i značku, ale dle této receptury nevaří. Pokud mi nevěříte, kupte si nového Dáču spolu s Krušovickou dvanáctkou a otevřete a chutnejte souběžně - troufám si tvrdit, že moc rozdílné nebudou.
@ Moro: "kupte si nového Dáču spolu s Krušovickou dvanáctkou a otevřete a chutnejte souběžně - troufám si tvrdit, že moc rozdílné nebudou" - Tady si dovolím nesouhlasit. Krušovice jsou charakteristické svou vyčnívající lihovostí, kterou u Dačického nepozoruji. Spíš bych Dáču přirovnal v určitém ohledu k Březňáku ležák, ale ten má zas drsnější hořkost a je dle mých zkušeností následkovější.
Názor Kvíčaly.
@Kvicala:
Je pravda, že jsem Krušovice 12 dlouho nepil (není důvod), ale lihovaté nikdy nebyly - asi je budu muset znovu přechutnat. ..
Dnes opět přechutnávám Dačického ležák, a jsem navýsost spokojen. Z chuti zmizela i typická starobrněnsko-heinekenská připálenost. Pivo je vyvážené, chlebnaté, velice pitelné. Trvám na své původní recenzi, a považuji Dačického za to nejlepší z portfolia Rudé hvězdy na našem území.
A pozor, přátelé... ze složení Dačického zmizel cukr. Tak teď se už nedivím tomu posunu k lepšímu! Ale je super vidět, že se něco děje v pivech i takových gigantů, jako je Heineken. A to k lepšímu - na rozdíl od jiných koncernů a syndikátů typu impéria pana Lobkowicze...
@Kvicala, zdravím, Kvíčalo, jsem rád, že zmizel cukr, Dačického rád znovu přechutnám (vím, kde je pravidelně k dostání) a podělím se o své dojmy.
Pivo Dačický jsem pil, ale to vyráběné v pivovaře Kutná Hora,mnělo správný říz,chutnalo po chmelu a bylo zkrátka výborné.Dnes toto pivo nevyhledávám,Heinekem z něho udělal jen nepitelnou břečku.....
Heinekeken Dáču naprosto zprznil. Jak se vůbec odvažuje na tu svoji břečku nalepit známku "Dačický". Pil jsem dvanácku za mladých let kdy se vařila z vody z artézských studní v Kuné Hoře. Neboť specifickou vodu a zkušenosti místních sládků NIČÍM nenahradíš...Po studené dvanáctce vždy vytryskly slzy, jako po křenu z Malína.
Teď můjeme jen plakat, aniž bychom pili NAŠE pivo. Proboha už se vzpamatujte a udělejte s tím něco!!!!!
Zdravím, nevíte někdo, kde se dá Dáča koupit v Praze? A to jak lahvová, tak točená někde v hospodě. Přeci jen jezdit pro ni do KH je trochu luxus:-)))
@ host: Pokud vím, standardně by měl mít lahvového Dáču Globus.
@host: bývá také téměř pravidelně v potravinách Fivuza na Újezdě (přímo na rohu na křižovatce). Tam mívají i dost dalších méně dostupných piv.
Sakra lidi, pili jste vůbec někdy "dáču 12", když se ještě vařila v K. Hoře? Vždyť dáča byla vždycky sladká!!! Tím byla spacifická (však za to i dost trpěla, každej. .. že pivo má být hořké....). Byla sladká a proto jsem na ní dost ujížděl. To bylo pošušňáníčko, nádhera. Bohužel poté, co si ji odvezl Heineken (má bohužel i recepturu na tu správnou sladkou dáču), tak změnil tu recepturu na hořkou chuť, že by prý lidi sladké pivo nepili. Alespoň takové informace mám co se týče chuti. Takže ještě jednou, dáča byla "sladké" pivo (vinikající!!!), bohužel teď je jedno z mnoha hořkých piv.
zdravim chlapi jakej nazor mate na Gamrinus11zitra mne maji dovest pivo Dacicky 12 a Breznaka p.Tesik ze starobrna mi ho vnutil napiste mi mi mam vzit nebo nemam dekuji napiste recenzi co nejdrive jeste dnes Pohostinstvi u Kombajnu
@ host sp***st.cz: Tak tady podle mě není o čem, G11 je dost otřesné a následkové pivo. Březňák i Dačický jsou mnohem lahodnější, chutnější.
Přidat názor
Zde se můžete podělit o svůj názor na chuť, vůni, charakteristiku a vůbec celkové hodnocení tohoto piva.
Podívejte se, jak by měl vypadat obrázek piva a jak naopak ne.
Nahráváme pouze obrázky, jichž jsme autory!Tedy nikoliv obrázky piv převzaté z jiných webů atd. | |
V pořádkuPůllitr vyfocen těsně po načepování, je celý, správně barevný, není pootočený a zabírá naprostou většinu obrázku. | |
V pořádkuPůllitr vyfocen i s lahví, těsně po přelití, je celý, správně barevný, není pootočený a zabírá naprostou většinu obrázku. | |
Není v pořádkuObrázek je vyfocen za špatného světla, takže není jasná barva piva; navíc půllitr není uprostřed. | |
Není v pořádkuPůllitr není uprostřed a není celý. | |
Není v pořádkuObrázek je pootočen a půllitr na něm není celý. | |
Není v pořádkuPůllitr je vyfocen z příliš velké dálky a navíc je nakloněný. | |
Není v pořádkuKamarády máme rádi, nicméně tento web je atlasem piv, nikoliv kamarádů (či jiných nesouvisejících objektů). |