Recenze piva „Steiger 10°“
Redaktor PanVrchni
5.11.2014Steiger 10°
čepované (pivotéka Pivo a párek, Korunní, Praha 2 - Vinohrady)
Klasickou slovenskou desítkou je Steiger 10 z pivovaru Vyhne. Na Slovensku je toto pivo k vidění poměrně běžně, v české kotlině je však samozřejmě téměř nedostupné. Já jsem jej ochutnal v čepované variantě ve vinohradské pivotéce Pivo a párek.
Pivo téměř září světle zlatavou barvou a dobrý vizuální dojem doplňuje krémově bílá, hustá, trvanlivá pěna. Voní po chmelu s troškou ovocitosti.
Umírněný říz drobných bublinek škádlí jazyk a pomáhá rozvinout chuť jemného sladu s lehounkým nádechem obilnosti a mimořádně elegantně napojenou hořkostí. Ta je středně intenzivní, ale táhlá, přirozená a příjemná.
Z vyladěné harmonie, chuťové vstřícnosti a přiměřeného řízu vychází výborná pitelnost.
Samozřejmě, v případě Steigera desítky nejde o nic extravagantního a nemá-li člověk srovnání, mohl by říct "obyčejná dobrá desítka". Já bych však dodal: osvěžující, pitelná, s příjemným projevem hořkosti a charakterem. Na to, že pochází z průmyslového pivovaru, jde o velmi zdařilý počin a její chuťová ne-plochost se i neškolenému jazyku projeví prostě tak, že jej chuťově jen tak neomrzí.
Světlý výčepní Steiger v mém žebříčku s přehledem poráží i mnohé české desítky, zejména ty z největších průmyslových pivovarů.
Pivo téměř září světle zlatavou barvou a dobrý vizuální dojem doplňuje krémově bílá, hustá, trvanlivá pěna. Voní po chmelu s troškou ovocitosti.
Umírněný říz drobných bublinek škádlí jazyk a pomáhá rozvinout chuť jemného sladu s lehounkým nádechem obilnosti a mimořádně elegantně napojenou hořkostí. Ta je středně intenzivní, ale táhlá, přirozená a příjemná.
Z vyladěné harmonie, chuťové vstřícnosti a přiměřeného řízu vychází výborná pitelnost.
Samozřejmě, v případě Steigera desítky nejde o nic extravagantního a nemá-li člověk srovnání, mohl by říct "obyčejná dobrá desítka". Já bych však dodal: osvěžující, pitelná, s příjemným projevem hořkosti a charakterem. Na to, že pochází z průmyslového pivovaru, jde o velmi zdařilý počin a její chuťová ne-plochost se i neškolenému jazyku projeví prostě tak, že jej chuťově jen tak neomrzí.
Světlý výčepní Steiger v mém žebříčku s přehledem poráží i mnohé české desítky, zejména ty z největších průmyslových pivovarů.
Štamgast Pete69
25.7.2022Steiger 10°
XXL PUB - Vyšné Hágy
Celkem přijatelná desítka a je to to lepší, co jsem na Slovensku pil. ( vyjma minipivovarů ).
Pěna: Čepoval mi to borovičkou značně znavený výčepní asi deset minut a zfouknul jsem asi pěticentimetrovou čepici husté bílé pěny. :)
Barva: Čirá, mírně tmavší zlatá.
Vůně: Slad, lehce cítím možná i nějaký barevný. Pasterizace celkem znatelná, troška chmelu a lehce kovová vůně.. nic moc.
Chuť: Je to ucházející desítka s tupějším tělem, lehčí hořkostí a lehce pasterizační chutí. Pitelnost je dobrá, říz jemnější.
Celkem dobré.
Pěna: Čepoval mi to borovičkou značně znavený výčepní asi deset minut a zfouknul jsem asi pěticentimetrovou čepici husté bílé pěny. :)
Barva: Čirá, mírně tmavší zlatá.
Vůně: Slad, lehce cítím možná i nějaký barevný. Pasterizace celkem znatelná, troška chmelu a lehce kovová vůně.. nic moc.
Chuť: Je to ucházející desítka s tupějším tělem, lehčí hořkostí a lehce pasterizační chutí. Pitelnost je dobrá, říz jemnější.
Celkem dobré.
Host mi***ny.cz
4.8.2022Steiger 10°
Dobrá zpráva je, že zmizela zatuchlinka. Kterou jsem tam cítil minule před rokem či dvěma. Pěkná a bohatá krémová pěna ale opadne velice rychle a pivo ani nekroužkuje. Plech. Tělo je prázdnější vodové, hořkost dobrá. Pokud by výrobce zapracoval na trvanlivosti pěny, mohl by jej dodávat pod anonymní značkou do supermarketů a my bychom tipovali, zda jej vyrobili v Polsku či v Německu.
Před Steigerem jsem žízeň uhasil lahví lahví stejně vychlazeného Staropramenu a ten byl vzhledovými vlastnostmi hodně před Steigerem. Chmelením sice ne, ale zase každý druhý pivař podle chuti pozná, že jde o Staropramen...
Před Steigerem jsem žízeň uhasil lahví lahví stejně vychlazeného Staropramenu a ten byl vzhledovými vlastnostmi hodně před Steigerem. Chmelením sice ne, ale zase každý druhý pivař podle chuti pozná, že jde o Staropramen...
Názory na pivo „Steiger 10°“
Nerad bych tu někoho odrazoval, ale tato varianta piva je bohužel Zubr Classic, který má od Vás celkem nicotné hodnocení.
@ host: Právě jedno piju. A srovnání se Zubrem mi naopak nepřijde vůbec degradující. Je to velmi pitelná, nadprůměrně dobrá desítka. Gambrihnusy a spol. se mají co učit.
a kolik je nakupka na toto pivo steiger 12% a nebo desitka
Jsem odkojenej tankovým Staropramenem na Smíchově, v pivovaru Vyhne jsem pracoval na úpravně vody,tak mohu říci, že jsme na toto pivo chodili do docela drsný hospody.prostě knajpa,kam se pro pivo muselo chodit k takovému baru. ale pivo velice dobré.Nejsem pivní kritik, ale ta 10sítka bez chyby!Ahoj,K....
Po dlhšej dobe som si kúpil toto pivo 10, zrovna nebol dostupný môj milovaný Kelt. A môžem s radosťou povedať, že u mňa nastáva razantná zmena a toto pivo sa stáva číslom 1. Skvelé pivo :O.
Veľmi kvalitné, chutné a vyvážené pivo, kyselina askrobová najprv prekvapila aj mňa po ochutaní ale chápem prečo ju tam pridali, dáva pivu špecifickú chuť.Najlepšie priemyseľné pivo na Slovensku.
Veľmi kvalitné, chutné a vyvážené pivo, kyselina askrobová najprv prekvapila aj mňa po ochutaní ale chápem prečo ju tam pridali, dáva pivu špecifickú chuť.Najlepšie priemyseľné pivo na Slovensku.
Do většiny slovenských piv (s výjimkou mnicha) se hlavně díky únavě z chození po tamnějších horách dokáži vpít. Steiger na mne ze začátku překvapivě zapůsobil jako osvěžující europivo na žízeň - ve stylu např. výčepního Zlatopramenu, postupně však nabývala na síle jakási pachuť (myšiny či zatuchlosti) a závěr už se vůbec nedal. Z úcty k hodnocení PanaVrchního zde jsem si svůj poznatek nechal pro sebe. Nicméně v hodnocení na serveru Aktuálně pan sládek potvrdil můj dojem, zde přibyla další kladná recenze, takže sorry, jako... Mnich a Steiger neé...
@host:
Kyselina askorbová (vitamín C) je antioxidant a přidává se do piva poměrně běžně (jednotky gramů na hektolitry piva). V chuti není možno ji rozeznat. Pokud jste tam měl něco, co do piva zjevně nepatří (popisovaná specifická chuť), pak to bylo jistě něco jiného.
host miny.cz: Všetky pivá od Steigeru vrátane Popperu, ktorý sa pôvodne varil v Bytči a vtedy zniesol aj prísnejšie kritéria, sú v chuti zatuchnuté ako keby 30 dní ležali v zemiačnisku pri klíkoch a nie v ležiackych pivniciach. To ich robí pre mňa nepiteľnými, lebo tá zatuchnutosť je veľmi rušivá, bárs bez nej by asi boli vcelku slušné, najmä dvanástka.
Steiger 12 si na SK kupuju pravidelně, a je to jedno z nejlepších tamějších piv. Hlavně opravdu slušná porce hořkosti. Zatuchlost tam bezesporu je taky vždycky, ale totéž se dá říct u nás o Nové Pace nebo Rebelovi. Takže mně osobně to až tak neruší, a po Steigeru 12 mi vždycky krásně vytráví po těžším jídle. Resumé: určitě lepší mírná zatuchlost než připálenost.
Kvicala, beriem, ja som však trochu prísnejší a nepijem ani zatuchnuté, ani pripálené pivá. Prečo by som to mal porovnávať s Novou Pakou alebo s pripáleným pivom od Heinekenu Hurbanovo, keď nemusím piť ani jedno, ani druhé?
Ak si chceš kúpiť v obchode na Slovensku priemyselné pivo bez pachutí, zostáva ti iba Urpiner.
Á tak to ano, s Urpinerem určitě souhlas...hlavně ta 14 Extra chmelená nebo jak se jmenuje, ta je opravdu TOP. Problém je, že k Urpineru se v marketu dostanu vždycky jen v plechovce, lahev se mi nějak vyhýbá. Ale měl jsem párkrát čepovanou 12, a taky velmi dobré - vyvážená, jemná, hořkosladká chuť bez rušivých vlivů.
Pravda, pane Kvicalo. Urpiner v plechu v porovnaní s fľašovaným je druhá liga, a čapák (najmä) v oblasti Banskej Bystrice, to je extraklasa. Z priemyselných dvanástok od vás z ČR mi viac ako Urpiner chutí asi iba Chotěbor a Ferdinand. Craft nepočítam.
Přidat názor
Zde se můžete podělit o svůj názor na chuť, vůni, charakteristiku a vůbec celkové hodnocení tohoto piva.
Podívejte se, jak by měl vypadat obrázek piva a jak naopak ne.
Nahráváme pouze obrázky, jichž jsme autory!Tedy nikoliv obrázky piv převzaté z jiných webů atd. | |
V pořádkuPůllitr vyfocen těsně po načepování, je celý, správně barevný, není pootočený a zabírá naprostou většinu obrázku. | |
V pořádkuPůllitr vyfocen i s lahví, těsně po přelití, je celý, správně barevný, není pootočený a zabírá naprostou většinu obrázku. | |
Není v pořádkuObrázek je vyfocen za špatného světla, takže není jasná barva piva; navíc půllitr není uprostřed. | |
Není v pořádkuPůllitr není uprostřed a není celý. | |
Není v pořádkuObrázek je pootočen a půllitr na něm není celý. | |
Není v pořádkuPůllitr je vyfocen z příliš velké dálky a navíc je nakloněný. | |
Není v pořádkuKamarády máme rádi, nicméně tento web je atlasem piv, nikoliv kamarádů (či jiných nesouvisejících objektů). |