Recenze piva „Svijanská Kněžna 13°“
Redaktor PanVrchni
2.11.2017Svijanská Kněžna 13°
lahev
Přechutnávám Svijanskou Kněžnu a spokojeně kvituji, že zmizela trpkost chmelového extraktu! (ve složení extrakt sice je, ale chuťově prakticky nejde rozpoznat)
Tělo se mi zdá o fous méně plné, jeví se mi, že trochu ubylo na sladkosti a přibyla stopička kávy.
Což vnímám jako posun k lepšímu - pivo je takové "vzdušnější" a lépe pitelné.
Každopádně do Svijan tentokráte směřuji pochvalu - provedené změny jsou k lepšímu a v kontextu českých průmyslových tmavých speciálů nyní Svijanská Kněžna představuje minimálně nadprůměr.
Tělo se mi zdá o fous méně plné, jeví se mi, že trochu ubylo na sladkosti a přibyla stopička kávy.
Což vnímám jako posun k lepšímu - pivo je takové "vzdušnější" a lépe pitelné.
Každopádně do Svijan tentokráte směřuji pochvalu - provedené změny jsou k lepšímu a v kontextu českých průmyslových tmavých speciálů nyní Svijanská Kněžna představuje minimálně nadprůměr.
Redaktor PanVrchni
13.12.2014Svijanská Kněžna 13°
lahev (Kaufland)
Tmavá svijanská třináctka zvaná Kněžna je v českých obchodech jedním z nejdostupnějších speciálů a jistě se sluší se ji ochutnat a napsat o ní pár řádek.
Na úvod uvedu svůj názor k hojně propíraným mykotoxinům ve svijanském pivu (jedním z nejvíce postižených piv měla být právě Svijanská kněžna): pokud vím, dTest dosud nezveřejnil jméno laboratoře, která měla testy provádět. Jelikož testy na stejných šaržích piva prováděné v jiných laboratořích, dopadly zcela jinak, bylo by velmi zajímavé porovnat metodiku měření a způsoby, jak se k daným výsledkům došlo. To ale dTest honosící se svou nezávislostí z neznámých důvodů neumožní. Můžete mít samozřejmě jiný názor, ale mně osobně celá aféra víc než čímkoliv jiným smrdí konkurečním bojem - a to říkám jako člověk, který jinak Svijanskému pivu neholduje. Ale znovu - jde jen o můj názor a tak to také prosím berte.
A nyní zpět ke Svijanské Kněžně, která na mě čekala uzavřena v lahvi: po jejím otevření a přelití do sklenice se rozvine příjemná, čistá vůně, v níž je cítit karamelový slad a chmel, a vyšumí hustá, dosti stabilní (pomalu opadávající) růžovějící béžová pěna. Barvu bych označil slovy "rudočerná" (hnědá zní příliš "kakaově"); proti světlu temně rudá.
Silnější říz probouzí ústa a otevírá chuť, v níž se rychle rozvine plný, silný karamelový slad s tóny zralého lesního ovoce a pryskyřičnou hořkostí v pozadí. V závěru chuti sladu lze vnímat též lehounký (ale prakticky nerušivý) náznak kyselinky, na pivo takové hutnosti a EPM trochu překvapivý. Po doznění sladu se hořkost osamostatní a zakončí sice mírnějším, nicméně poněkud tupým projevem. Tato osamělá tupá hořkost (žeby práce Tetrahopu?) může v pozdějších doušcích působit až rušivě.
Nejlepší jsou asi první 4 - 5 vteřiny chuti, než se projeví ona tupá hořkost.
Opít bych se Svijanskou kněžnou nechtěl, po prvním kousku jsem cítil jakési "otupění" a náznaky dunění v hlavě. Vím, že následky jsou subjektivní, ale mně se toto stává málokdy a proto si říkám - pozor!
Pitelnost Svijanské knězny bych označil za průměrnou - určitě je víc, než jen "poživatelná", ale ke kategorii "pije se samo" jen uctivě vzhlíží.
Celkově jde dle mého názoru o obstojný tmavý speciál - nebýt té tupé hořkosti v závěru, byl by o dost příjemnější.
Na úvod uvedu svůj názor k hojně propíraným mykotoxinům ve svijanském pivu (jedním z nejvíce postižených piv měla být právě Svijanská kněžna): pokud vím, dTest dosud nezveřejnil jméno laboratoře, která měla testy provádět. Jelikož testy na stejných šaržích piva prováděné v jiných laboratořích, dopadly zcela jinak, bylo by velmi zajímavé porovnat metodiku měření a způsoby, jak se k daným výsledkům došlo. To ale dTest honosící se svou nezávislostí z neznámých důvodů neumožní. Můžete mít samozřejmě jiný názor, ale mně osobně celá aféra víc než čímkoliv jiným smrdí konkurečním bojem - a to říkám jako člověk, který jinak Svijanskému pivu neholduje. Ale znovu - jde jen o můj názor a tak to také prosím berte.
A nyní zpět ke Svijanské Kněžně, která na mě čekala uzavřena v lahvi: po jejím otevření a přelití do sklenice se rozvine příjemná, čistá vůně, v níž je cítit karamelový slad a chmel, a vyšumí hustá, dosti stabilní (pomalu opadávající) růžovějící béžová pěna. Barvu bych označil slovy "rudočerná" (hnědá zní příliš "kakaově"); proti světlu temně rudá.
Silnější říz probouzí ústa a otevírá chuť, v níž se rychle rozvine plný, silný karamelový slad s tóny zralého lesního ovoce a pryskyřičnou hořkostí v pozadí. V závěru chuti sladu lze vnímat též lehounký (ale prakticky nerušivý) náznak kyselinky, na pivo takové hutnosti a EPM trochu překvapivý. Po doznění sladu se hořkost osamostatní a zakončí sice mírnějším, nicméně poněkud tupým projevem. Tato osamělá tupá hořkost (žeby práce Tetrahopu?) může v pozdějších doušcích působit až rušivě.
Nejlepší jsou asi první 4 - 5 vteřiny chuti, než se projeví ona tupá hořkost.
Opít bych se Svijanskou kněžnou nechtěl, po prvním kousku jsem cítil jakési "otupění" a náznaky dunění v hlavě. Vím, že následky jsou subjektivní, ale mně se toto stává málokdy a proto si říkám - pozor!
Pitelnost Svijanské knězny bych označil za průměrnou - určitě je víc, než jen "poživatelná", ale ke kategorii "pije se samo" jen uctivě vzhlíží.
Celkově jde dle mého názoru o obstojný tmavý speciál - nebýt té tupé hořkosti v závěru, byl by o dost příjemnější.
Štamgast Pete69
19.3.2017Svijanská Kněžna 13°
Tesco
Poté, co jsem ochutnal točenou svijanskou kněžnu, která mi velmi chutnala, rozhodl jsem se zakoupit i v lahvi, abych posoudil co dělá svijanská desinfekce lahví s chuti piva.
Pěna: Skvostná. Vysoká a hustá, že mě téměř nepustila k prvnímu doušku.
Barva: Středně tmavě hnědá, proti světlu rubínová.
Vůně: Lihová, karamel který si pamatuji tatam.
Chut: Na černé pivo dosti hořká. Pivo je dosti chmelené, takže by moho chutnat i těm, kteří černému pivu neholdují. Mě hořkost přebíjí karamelovou a sladovou chuť, kterou jsem očekával.
Točené bylo skvělé, lahvová varianta už tolik ne...
Pěna: Skvostná. Vysoká a hustá, že mě téměř nepustila k prvnímu doušku.
Barva: Středně tmavě hnědá, proti světlu rubínová.
Vůně: Lihová, karamel který si pamatuji tatam.
Chut: Na černé pivo dosti hořká. Pivo je dosti chmelené, takže by moho chutnat i těm, kteří černému pivu neholdují. Mě hořkost přebíjí karamelovou a sladovou chuť, kterou jsem očekával.
Točené bylo skvělé, lahvová varianta už tolik ne...
Štamgast Pete69
5.3.2017Svijanská Kněžna 13°
Výrazně karamelová chuť. Měl jsem možnost pít točené a nadchlo mě. Svijany namusím, ael tmavé mají výborné. Pro milovníky tmavého piva jasná volba.
Štamgast slavomirlouda
29.4.2017Svijanská Kněžna 13°
Pro mne nejpitelnější svijanské pivo. Ale jelikož je to 13, tak se bohužel nevyskytuje příliš často.
Host mi***ny.cz
2.1.2020Svijanská Kněžna 13°
Svijanská kněžna mne přivítala pořádně hořkým polibkem, který se ale vzápětí rozpustil v příjemné karamelově sladové chuti. Slabě nahnědlá pěna krásně kroužkovala i se záclonkami a tak to vydrželo s každým napitím až do konce. Zážitek nejen chuťový, ale i estetický. A chce se mi napsat, že takhle krásně načepovaná v příjemném prostředí s bluesovou muzikou stála 33 korun českých, nikoliv stopětapadesát za flašku na doma jak se tady píše v jiné recenzi na nepříliš vydařené pivo z malého pivovaru...
Host al***l.com
11.2.2016Svijanská Kněžna 13°
Chválím, chválím, chválím...:)
Názory na pivo „Svijanská Kněžna 13°“
Ovšem můžete mít jiný názor na KNĚŽNU než já ale pro mě je to královna mezi pivy, která nemá konkurenci!
Pil jsem lahvovou před asi 2,5 roky. Pěna husta s dlouhou vydrzi a navic jakoby naslehana a divne zatuhle zapachala. Pivo melo ještě 3 mesice trvanlivost. Chuť nedobra. Kousek ode mé čepuji Svijany tak si dam čepovánou a brzy napíšu.
Zakoupil jsem lahvovou variantu - a není špatné. Lihovatost jsem moc necítil, chmelené je dobře, sice občas ruší chmelový extrakt, ale zároveň si nemyslím, že by rušil moc - a rozhodně ne tak agresivně jako u Svijanského Mázu, a taky myslím, že izoextrakt přítomen zde není. Je to spíše karamelové pivo, barva odpovídající, zřejmě přírodní, nebarvené kulérem. Na to, že toto pivo je nyní k dostání v každém větším obchodě, je dobré. Navíc u tmavých piv a ještě k tomu 13% není mnoho jiných piv na výběr, které by byly takto široce rozšířené.
Dostal jsem nalito od známého, po prvním napití vyplivl! Celý jejich sortiment je odporná žumpa! Při pohledu, jak jejich pivo mizí z regálů a v penny mají lidé plné košíky, i v jiných krámech, mi jen potvrzuje, že jsme národ debilů.. Ale to není žádný tajemství
Přidat názor
Zde se můžete podělit o svůj názor na chuť, vůni, charakteristiku a vůbec celkové hodnocení tohoto piva.
Podívejte se, jak by měl vypadat obrázek piva a jak naopak ne.
Nahráváme pouze obrázky, jichž jsme autory!Tedy nikoliv obrázky piv převzaté z jiných webů atd. | |
V pořádkuPůllitr vyfocen těsně po načepování, je celý, správně barevný, není pootočený a zabírá naprostou většinu obrázku. | |
V pořádkuPůllitr vyfocen i s lahví, těsně po přelití, je celý, správně barevný, není pootočený a zabírá naprostou většinu obrázku. | |
Není v pořádkuObrázek je vyfocen za špatného světla, takže není jasná barva piva; navíc půllitr není uprostřed. | |
Není v pořádkuPůllitr není uprostřed a není celý. | |
Není v pořádkuObrázek je pootočen a půllitr na něm není celý. | |
Není v pořádkuPůllitr je vyfocen z příliš velké dálky a navíc je nakloněný. | |
Není v pořádkuKamarády máme rádi, nicméně tento web je atlasem piv, nikoliv kamarádů (či jiných nesouvisejících objektů). |