Všechny recenze piv
< recenzce předchozího měsíce recenzce dalšího měsíce >Pivo je standardně lahodně sladové, jako každá Kutná Hora.
Pěna: Středně vysoká i hustá, trvanlivá.
Barva: Zlatá.
Vůně: sladová, jemněji chmelená.
Chuť: Typická kutnohorská chuť ( zřejmně voda ). Pivo má pro mě lahodné sladové tělo Kh je celkově spíše pivo pro vychutnání, než na větší konzumaci. První chutná, druhé ujde.. další se mi nikdy nechtělo pít. Chmeleno je podobně,jako dvanáctka ( středně ) Pivo je vyvážené, dobré, ale čekal jsem přeci jenom více. Od KH 12 jen nepatrný rozdíl. Pil jsem je hned po sobě.
V Jihlavském radničním pivovaru uvařili American pale ale chmelený jediným druhem chmele - novější novozélandskou odrůdou Rakau.
Voněl nasládle ovocitou vůní, vysloveně připomínající bonbóny Bon Pari.
Pěna řidší, ale poměrně trvanlivá, barva zářivě slámová až zlatá, pivo takřka čiré.
Chuťově se pivo uvede příjemně sušším a jemně chmelovým nájezdem - troška hořkosti a zřetelná linka sušenek - táhlá "sušenkovost" vydrží po celou dobu průběhu chuti. V ní se na konci přece jen prosadí očekáváná chmelová hořkost, jemná a příjemná, s dalšími doušky poněkud výraznější.
Vše působí velice dobře sladěně, lehce a vysoce pitelně.
Celkově je Rakau z Jihlavského radničního pivovaru velmi podařená a čistá APA. Nejsem odborníkem na rozpoznávání chmelů, ale projev Rakau se mi líbil - není to příliš hořké, lehká ovocnost chmelového aroma se pěkně doplňuje se sladem a podle toho, co znám, bych projev přirovnal např. ke známějšímu chmelu Mosaic.
1522 Vánoční dědictví se mi podařilo ukořistit ve vánočním 4packu z Břeclavi, kde byl mimochodem ješě Red Alle 16, Pivín 14 a Kanec Premium.
Tento tmavý speciál je opravdový silák.. a to i chuťově.
Pěna: Vysoká, hustá.. drží až na dno ve slušně silné vrstvě. Barva okrová.
Barva: Temně rubínová, proti světlu jen mírně průsvitná.
Vůně: Ve vůni dominuje sušené ovoce ( třešeň a švestka ) a káva. Karamel zastoupen slaběji.
Chuť: Pivo lépe voní, než chutná. V plném sladovém těle dominuje káva a karamel. Chvílemi mám pocit, že piju silnou instantní hořkou kávu. Pocitu že pijete kávu dopomáhá i velmi slabý říz. Hořkost nastoupí asi 3 vteřiny po dopití a je nepříjemná a ulpívá.
Toto Pivo lépe voní, než chutná. Navíc mám vyzkoušeno, že u silnějších tmavých piv mám ráno problém i po vypití tří kousků. Mám po nich kocovinu větší, než po 15ti Plzních. :)
Tohle pivo prostě zbožnuji.
Poprvé jsem na něj narazil ve Zlých časech ale často jí tam nemívají. Když mám možnost kupuji si alespoň lahvové.
Miluju tuhle Ipu prostě miluju
Poprvé se mi dostala do rukou Bronzová Kutná hora a to ve 4packu s keramickým uzávěrem. Narozdíl od kolegy "fotra" si myslím, že jsou 10,11 i 12 KH dosti podobné. Osobité a zrejmě je chuť ovlivněna vodou.
Pěna: Bílá. Na první pohled se zdála hustá, ale velmi rychle opadne a stane se z ní velmi potrhaná slaboučká vrstvička.
Barva: Světlejší. Slámovězlatá.
Vůně. Typicky KH. Sladová, nepopsatelná, jedinečná. Chmel cítím v pozadí. KH mi prostě voní, ale brzy se přepije.
Chuť: Slad dominuje. Slad je i v 10 velmi silně zastoupen a neznám moc takto příjemně plných desítek. Hořkost střední, říz slabší.
Tuto desítku rozhodně doporučuji ochutnat. Věřím ale, že pro svou osobitost nenadchne každého.
Za mě: V kategorii 10 moc dobré.
Bedřichův tmavý speciál 13°
tmavé speciální pivo
Redaktor PanVrchni , 27.10.2017restaurace a pivovar Veselka, Litomyšl
Po čase jsem opět navšívil téměř jediný podnik v Litomyšli, věnující se soustavně pivní osvětě, pivovar a restauraci Veselka, a ochutnal zde místní Bedřichův tmavý speciál.
Voněl v pěně zvláštní vaniko-mýdlovou kombinací, po opadnutí pěny vůně nejvíc připomínala citronovou kůru.
Nad stěží průsvitným pivem temně hnědé barvy seděla okrová, středně hustá, velmi pomalu opadávající pěna.
Specifičnost vzorku, nazačenou vůní, potvrzuje i chuť:
poněkud roztříštěný nástup s tóny hořké čokolády, trochy kávy, ale též vanilky a citronové kůry (!) - obzvláště u této chuti by mě zajímalo, kde se v pivu vzala.
Citronost kombinovaná se sladem vzbudila i dojem lehké ovocitosti.
Závěr lehce kysele-hořký.
Plnost střední, pitelnost podprůměrná.
No... Bedřichova tmavá třináctka je poněkud zvláštní a nestandardní tmavý speciál - jeden se vypít se dá, ale člověk musí přijmout jeho zvláštnosti. Rád bych hodnotil výše, ale bohužel pro mě byl příliš mimo obvyklé mantinely dané stylem.
Z mého pohledu dobré pivo - rozhodně neurazí, na desítku má docela plné tělo. Chmel není tolik cítit, ale nějak mi to nevadí. Rozhodně výhodná koupě.
Faltus - Kohout světlý speciál 13°
světlé speciální pivo
Redaktor PanVrchni , 25.10.2017čepované (pivovar Faltus, Česká Třebová)
Zprvu nenápadnou třináctku Kohout jsem pil v restauraci pivovaru Faltus v České Třebové.
Voněla nasládlou vůní, řidší pěna postupně opadávala. Čiré pivo se vyznačuje vyšší barvou až lesního medu.
V chuti máme především plný, oblý a čistý slad bez jakýchkoliv chuťových výkyvů. K tomu slabší hořkost, spíše jen dávající hranice sladovému tělu, než že by se sama o sobě projevovala. Říz střední, přirozený.
Vše působí přímočaře, ale velmi harmonicky, čistě a pitelně.
Vcelku se ztotožňuji s tím, co napsal štamgast strom: světlá třínáctka Kohout představuje klasický český na sladu postavený český speciál. Je sice "jednoduchý", ale velice pitelný.
Na koncern Lobkowicz se v poslední době snáší oprávněná kritika a většina piv šla kvalitou dolů. Světlou výjimkou je Uherský Brod Patriot.
Pěna: téměř bílá, vysoká, středně hustá a trvanlivá v ai 5 mm silné vrstvě až do posledního doušku.
Barva: Zlatá.
Vůně: Na jedenáctku slušně sladová, chmelovost velmi příjemná.
Chuť: Sladové, až květové tělo s voňavým chmelem, středním řízem dělá toto pivo skvěle pitelným. Vyšší hořkost, která neulpívá, po pár vteřinách se vrátí květovo medový slad.
No rozhodně překvapení.
Takže i Lobkowicz umí...
Rád zvyknem experimentovať a skúšať a musím napísať, že toto pivo ma mimoriadne prekvapilo. V dobrom. Čierne (tmavé pivá) sa berú vo všeobecnosti ako "ťažké", ale toto nie je prípad Herolda. Znamenitá vyvážená chuť, ľahkosť s akou sa pije, z mojej strany veľká spokojnosť. Ochutnané čapované v Košiciach Pod Orechom.
Faltus - Kendy 12°
American pale ale („APA“)
Redaktor PanVrchni , 23.10.2017pivovar Faltus, Česká Třebová
Novinkou z českotřebovského pivovaru Faltus je American pale ale "Kendy", vařený na 12% EPM.
Pivo je - jak je u nefiltrovaných piv z tohoto pivovaru obvyklé - zcela kalné, barvou připomínající meruňky.
Trvanlivá krémově bílá pěna je hustá a nad ní se vznáší velmi příjemná svěže citrusová vůně.
Chuťově se "Kendy" uvedl (nebo uvedla?) rovněž příjemně svěže ovocitě hořkým nástupem, pod nímž se vynoří sušší, lehce nasládlé tělo s tóny sušených meruňek i trochu sušenek, načež opět převezme vládu chmelová hořkost s grapefruitovým nádechem a postará se o delší doznění delikátní, vitální a neulpívající hořkosti.
Kvasnice, tolik zřetelné vizuálně, se v chuti projevují jen drobně.
Jemnější říz a bezchybné sladění chutí ústí ve výbornou pitelnost.
Faltus Kendy z České Třebové je tedy moc pěkná, vyladěná a pitelná APA, navíc (v době má návštěvy) za velmi slušných 34 Kč.
Toto beskydské pivo zesílilo o 0,6% alk a na etiketě je napsán Polotmavý vídeňský speciál. Koncert, který se mi rozjel v ústech po prvním doušku je nepopsatelný a v kategorii piv vídeňského typu jsem nikdy nic lepšího nepil a za to dám ruku do ohně.
Pěna: Vysoká, extra hustá a vysoká. Barva světle béžová. Dlouho dlouho opadávala.
Barva: Tmavý lesní med.
Vůně: Sladová, karamelová, doslova až dortová, zákusková.
Chuť: Když jsem se prokousal hustou pěnou a podařilo se mi trošku napít, byl jsem unešen. Pivo je dokonale sladěné. Hořkost upozaděna, ale je tam a hraje důležitou roli. Chmel působí opravdu čerstvě a voňavě. Plné sladovokaramelové tělo je luxusní. Měl jsem dojem, že tam snad je pravý karamel doplněn čokoládou, troškou kávy a snad i tiramisu. Popisuji to tak, jako bych pil dort, tak tomu rozhodně není. Vše je jen naznačeno, ale je to tam. Pivo se asi nedá pít pravidenbě na žízeň, ale vím na 100%, že jeden večer bych na něm ujel až co by mi tělo dovolilo :) Bohužel byl jen jeden litrový vzorek.
Naprosto mimořádný zážitek.
Velmi jemný krásně sladěný ležák. Chuť není fádní, ale velice bohatá, takže jeden ani dva škopky nestačí k plnému ochutnání.
Jedno z nejlepších piv v této kategorii.
Akohol se s snížil z uváděných 5,3% na 5,1%.
Silně sladové pivo s hořkostí na konci. Za mne: neurazí ani nenadchne, průměrný ležák. Nějak jsem mu nepřišel na chuť. Ne že by bylo špatné, hutnost/plnost má, avšak ta přílišná sladovidost překrývá vše. Za čas zkusím znovu..
Svatováclavský speciál 13°
pšeničné pivo
Redaktor PanVrchni , 20.10.2017Pivovarský klub Florenc, Praha
Již nějaký ten pátek po svátku sv. Václava jsem okoštoval Svatováclavský speciál, takto pšeničnou třináctku, vařenou v pivovaru Černá Hora.
Voněla jemně "hřebíčkem s jablky" (vůně prostě připomínala domácí jablečný kompot) s trochou banánu.
Barva matného piva byla tmavě slámová.
Po napití přichází velmi příjemný banánově nasládlý nájezd a příjemně štiplavý říz. Následně se přidá drobná stopa ovocitosti a hřebíčku. Chmelová hořkost je takřka neznatelná.
Po prvních doušcích jsem byl téměř nadšen, jenže nadšení se postupně vytrácelo, jak se s dalším pitím začala projevovat o čárečku vyšší kyselost, až angreštová ovocitost a tříslovinná stopa.
Pil jsem ho vícekrát a toto mírné "zklamání na konci sklenice" se dostavilo pokaždé.
Přesto musím pitelnost označit za slušnou a celý Svatováclavský speciál z Černé Hory za obstojný nadprůměr.
Což je však bohužel nejlepší výsledek, na který v mých očích piva z Pivovarů Lobkowicz dokázala za poslední 2 roky dosáhnout.
Povedený tmavý ležák, chutný, vyrovnaný poměr sladkosti a hořkosti. Mile mne překvapil, protože světlý ležák Samson mi nechutná vůbec a obloukem se mu vyhýbám. Patří jistě k lepším tmavým pivům z velkoprodukce.
Sacharoza mu sráží body, ne však tolik - u černého piva cukr či sacharózu toleruji, do světlých ležáků však podle mne sladidla nepatří vůbec.
Opat tmavé speciální pivo
tmavé speciální pivo
Redaktor PanVrchni , 18.10.2017Pivovarský klub Florenc, Praha
Tmavý speciál (třináctka) Olivětinský Opat se mi dlouho vyhýbal a potkali jsme se až v Pivovarském klubu v Praze na Florenci.
Pivo je velmi temně hnědé, prakticky neprůsvitné, jen s rudými odlesky proti světlu - barvou se tedy blíží černému pivu mnohem více, než jiná tmavá piva, prodávaná jako černá.
Hustá pěna světle okrové barvy pomalinku postupně klesala, nad ní se nesla kávová a lehce nakyslá vůně.
Po napití mě zaujal slabší říz, pivo už bylo asi trochu "unavené" a ze spodku sudu. Co se týká chuti - zde se projevil harmonický nájezd tmavých sladů, v němž lze najít jak kvalitní hořkou čokoládu, tak jemnou a neagresivní kávu. Propluje též droboulilinká stopa "stařinky", v Opatech občas přítomná. Plnost spíše vyšší, minimálně odpovídající 13% EPM.
Chvilkami též provanul velmi nepatrný závan alkoholu v takřka homeopatické koncentraci.
Hořkost - jak pražená, tak chmelová - je minimální, přesto pivo nepůsobí příliš sladce či "ulepeně".
Vše působí harmonicky, hladce a "hebce" a pitelnost je tak velmi dobrá.
Souhrnem představuje tmavá třináctka Opat velmi dobrý, neagresivní tmavý speciál. Vůbec se nedivím, že z takového materiálu vyšlo spojení s čokoládou v Opatu tmavém čokoládovém speciálu tak dobře - ono se totiž chuťově přímo nabízí.
Vlna vtipných (i "vtipných") názvů dorazila i do pivovaru Gwern v Nupakách u Prahy, kde svůj American Brown ale pojmenovali "Vyskákaný hnědák".
Barva zakaleného piva ovšem není přímo hnědá, připomínala mi spíše rudnoucí jantar nebo roibos.
Pěna okrové barvy je hustá a trvanlivá; vůni, která se nad ní nese, bych pojmenoval jako nasládle topinkovou.
V chuti přijde podobně nasládle topinkový nájezd, přidá se troška "přičmoudlé" karamelovosti a nepatrně chmelového aroma. Občasný decentní přesah do chuti oříšků. Závěr opět obstarává nasládle topinková chuť. Hořkost je dost nenápadná, jemně aromatická.
Pivo je spíše plnější a pocitu plnosti ještě napomáhá účast kvasnic, je harmonické a pitelné, s jemnějším řízem.
Vyskákaný hnědák z pivovaru Gwern je tedy slušný kousek, stylově celkem odpovídající a pitelný. U mě spadá do kategorie "nevzbudí vyložené nadšení, ale rozhodně potěší".
Na výzvu jednoho pravidelného čtenáře jsem ochutnal Braník světlý v retro edici. Dokonce jsem si dal práci, přizval i běžný Braník světlý a provedl srovnávací ochutnávku.
Jak to dopadlo?
Nejprve Braník světlý retro: vůně slaboulince nasládlá (což není tak protivné jako až agresivně jalová nasládlost normálního Braníku).
Pěna slabší, barva dokonce o chloupek světlejší (zlatá, čiré), než u "standardu".
Chuť: nenápadný sladový nástup s trošičkou chlebovosti a drobnou stopou pasterace, k níž promluví velmi nenápadná hořkost.
Samozřejmě nejde o žádnou extraligu pivních chutí, ale z chutí nic neční, do člověka to vpluje takřka aniž by si všiml, že si lokl a pivo je vážně slušně pitelné.
Proti tomu zde stojí normální desítka Braník - chuť je dost podobná, ale přeci jen lze zaznamenat, že je nasládlejší, hůře sladěná a dokonce se vynořila drobná stopička alkoholovosti. Hořkost je také slabá, ale trpčí. Chutě nespolupracují zvlášť ochotně a sklenice "poplivaná" od extraktové pěny také leccos naznačuje.
Osobně bych tipoval, že na Smíchově v tzv. Retro edici Braníku mírně potlačili surogaci i chmelový extrakt a dali pivu trochu více času. Výsledkem je, že je pivo "hladší" a pitelnější, nicméně žádnou pecku rozhodně nečekejte. Troufám si říct, že běžný pivař by ve slepé ochutnávce rozdíl ani nepoznal. Já tu trochu péče navíc vidím hlavně v pitelnosti - u retro verze bych byl schopen nenadšen strávit večer, u normálního Braníku ve mně taková představa okamžitě vyvolává potřebu rychle najít nějaký jiný nápoj k pití, nejlépe pivo.
Pivo z "velkého" pivovaru a docela chutné. Jsem mile překvapen. Krásně pěna, co drží, začátek chuti lehce sladový, pak přejde do lehké hořkosti a ta trvá i po napití. Tohle pivo opravdu není špatné.
Poutník světlý ležák hořký Bitter 12°
světlý ležák
Redaktor PanVrchni , 12.10.2017PET lahev (pivotéka MAX, Benešov)
Hořkou neboli extra chmelenou či bitter variantu světlěho ležáku Poutník jsem zakoupil v pivotéce MAX v Benešově u Prahy,
Voněl nasládlou a chmelovou vůní, barva byla zlatá, čirá; středně hustá bílá pěna pomalu opadávala.
Chuť, toť čisté a středně plné, přesto nezatěžkané a "vzdušné" nasládlé tělo, doprovázené od počátku chuti hořkostí - první 3 až 4 vteřiny "normální", posléze hezky štiplavě aromatickou a táhlou.
Čistá chmelová hořkost je v tomto pivu moc pěkně znát, pěkně se sladem zároveň spolupracuje i jej obkružuje. Ve složení je sice napsán chmelový extrakt, ale v chuti není vůbec poznat (alespoň ke dni recenze ne).
Chutě jsou bezvadně sladěny a pitelnost velmi dobrá, snad až výborná.
Tento způsob vylepšení klasického pelhřimovského Poutníka zdá se mi býti velice vhodným!
Zubr Premium 12°
světlý ležák
Redaktor PanVrchni , 10.10.2017lahev (zakoupená v nádražce v Přerově)
Klasická dvanáctka Zubr Premium sice není v rámci České republiky příliš rozšířená, zato na přerovsku je úplně běžná.
Ta moje po přelití do skla voněla nasládlou, pasterační, nasládle jablečnou vůní - tedy nic moc. Bílá pěna nebyla sice moc hustá, ale zato poměrně stabilní. Porozuhodně působí velmi sytě zlatá, takřka medová barva čirého piva.
Chuti vládne plný, oblý a vysloveně zakulacený slad s těžším tónem jakoby sladkých jablek a s nepříliš důraznou, lehounce čpavě aromatickou hořkostí.
Plnost střední, říž střední.
Toť prakticky vše.
Harmonie chutí je velmi slušná a pitelnost též; Zubr Premium je pivem více než přímočarým (spíše by se slušilo říci "jednoduchým"), nicméně nenudí a na rozdíl od mnoha velkoprůmyslových patoků se s ním dá bez problémů strávit celý večer.
Ve známé Budvarce v Praze - Dejvicích jsem ochutnal Výroční nefiltrovaný ležák Budvar.
Voněl svěží, mírně chmelovou, živě ovocitě kvasnicovou vůní, středně hustá bílá pěna pomalu postupně opadávala, ale část jí trvale zůstala.
Pivo je kalné, barvy připomínající meruňkovou dužinu.
Po napití jsem vnímal pěkný, vyvážený nástup (jak už je u Budvaru zvykem) decentního a "vyhlazeného" sladu, kvasnice a jemné, aromatické, velice ladné a neagresivní chmelové hořkosti. Vše jde spolu ruku v ruce, výborně sladěno. S dalšími doušky se vjemy prohlubují, slad s kvasnicemi dává až broskvový nádech.
Výborné pitelnosti pak napomáhá i drobně perlivý říz.
Výroční ležák je tedy Budvar v "přírodní formě", živý, čistý a pitelný, u něhož bych díky vyššímu obsahu kvasnic ve slepé ochutnávce možná ani nepoznal původ v budějovickém pivovaru.
Nachmelená opice - IPA 14°
India pale ale („IPA“)
Štamgast Pete69 , 6.10.2017Vinotéka Ostrava - Výškovická
Další mňamka z Krnova.
Tento pivovar jsem si opravdu oblíbil. Po ochutnání posledního piva - IPA 14, bych se nejraději odstěhoval do Krnova. Ale kvůli pivu.. to asi neudělám :)
Pěna: Dosti nízká, středně hustá. Ale jak jsem pivo nalil, tak téměř neopadla a držela cca. 3mm silá vrstva světle krémové barvy. Pivo mimochodem kroužkuje jako v reklamě :)
Barva: Tmavší dřevo - dejme tomu švestka.
Vůně: Citrusová ( grapefruit, mandarinka ), trošku cítím i koření a jehličí. Opravdu svěží a jedinečná vůně. Ve vůni je toho proště plno.
Chuť: Vše co sítíte jsou chmely a chmely. Pokud se zaměřím na slad, tak samozřejmě ho chuti registruji, ale v tomto kousku si prostě užívám tu kořeněnost s troškou borovice a citrusů. Pivo má 6% alkoholu, ale vůbec ho nevnímám a než jsem dopsal recenzi je 1L PET téměř pryč.
Děkuji do Krnova za skvělé zážitky a jsem potěšen, že na Moravě kde je tradicí spíše víno a slivovička nás ( z Čech ) dokážete občas totálně zválcovat i v pivu.
Luxusní pivo.
Albert do prodeje za rozumnou cenu zařadil lahvový Bertold Premium (šarže začíná L32, což by snad opravdu mohl být pivovar Ježek).
Jak je na tom?
Vůně byla jablečně nasládlá, pasterační a jen velmi malinko štiplavě chmelová, barva zlatá, čirá, pěna středně hustá, trhající se do velkých bublin a postupně klesající.
Chuť - jakoby jablečně nasládlé, přiměřeně plné tělo s trochou hořkosti, která by si přála být příjemně chmelově štiplavá, ale moc se jí to nedaří.
Jablečná kyselinka bude asi to, co mínil Pete69 onou kyselostí a souhlasím, že jde asi o největší slabinu jinak vcelku poživatelného piva.
V Bertoldu Premium tedy za cenu okolo 10 Kč koupíte pivo sice ne tak hladké, jako velkoprůmyslovou euronudu, ale přesto chuťově bohatší a po vpití se pitelné i ve více kusech.
Nachmelená opice - Pšenice s ibiškem 13º
pšeničné pivo ochucené
Štamgast Pete69 , 5.10.2017Vinotéka Ostrava - Výškovická
Dalším pivem z Krnova, které jsem ochutnal je Nachmelená Opice Pšenice s Ibiškem. Nepovažuji za vhodné mixovat pšenici, natož 13 s jakoukoliv přísdou.
Pěna: Vysoká, hustá a trvanliví tak jak u pšenice býva. Barva mírně narůžovělá.
Barva: Zakalená oranžovo růžová.
Vůně: Banány, ibišek, troška jahod.
Chuť: Snažím se odmyslet si ibišek, abych se propracoval k chuti samotného pšeničného piva, ale lze to jen těžko. I když pivo není doslova ibiškem nasáklé, přesto mě to v chuti ruší. Pivo je dosti silné i hutné. Určitě by bylo bez přísady moc dobré.
Tento pokus nepovažuji za extra vydařený a doufám, že je to jen experiment pivovaru, ve kterém umí uvařit opravdu výborné pivo.
Luxusní ležák. Vyvážený, výrazně sladový, přitom perfektně chmelený. Jsem nadšen.
Pěna: Spinavě bílá. Nízká, středně hustá, po chvíli klesne na cca. 3 mm silnou vrstvu, která drží do posledního doušku.
Barva: Tmavší med, možná střdně tmavé dřevo. Pivo je nefiltrované, tudíž mírně zakalené.
Vůně: Pivní, tak jak si představuji ležák. Když mám žízeň, přivoním, tak chci cítit přesně tuto vůni plnou dobrého žateckého chmele, vyváženho sladu s troškou kvasu i chlebovosti.
Chuť: Vyvážená a všeho doslova plná. V první vteřině nastoupí slad spolu s chmelem.. hořkost se projeví asi 2 vteřiny v plné síle a vrátí se lahodný a dlouhotrvající slad. Hořkost spolu s chutí chmele má sklon k ulpívání, ale v tomto případě je to spíše plus.
Toto je 11ka ležák jak má být.
Chýně světlé výčepní 10°
světlé výčepní pivo
Redaktor PanVrchni , 5.10.2017pivovarská hospůdka, Chýně
Poslední dobou jsem měl štěstí na pěkné, čisté desítky (tím nemyslím Braník). Patří k nim i desítka z jednoho z nejstarších českých minipivovarů v Chýni u Prahy.
Zakalené pivo slámové barvy vonělo pěkně svěže, kopřivově chmelovou vůní, sněhově bílá pěna byla středně hustá s "krustičkou", trvanlivá.
Chuť přináší hezky svěží slad spolu s ovocnou až grepovou hořkostí, která se posléze po odeznění sladu protáhne do dlouhého příjemně hořkého závěru.
Desítka z Chýně je určitě chmelena nějakými zajímavějšími či méně obvyklými chmely (asi Citra a patrně i nějaká česká hořčí odrůda?). Buď jak buď, chutě jsou krásně čiatě harmonicky sladěné a pitelnost skvělá.
Zkrátka - parádní, čistá a dokonale pitelná desítka. A jelikož jsem den předtím pil jinde jejich jedenáctku a byla podobně dobrá, budu tajně doufat, že to v pivovaru znamená obrat od "údržby" k lepším časům se zajímavými pivy.
Desítku Braník ochutnávám téměř po 4 letech znovu a dnes budu podstatně stručnější i příkřejší.
Hnusná, zapařeně tupá pasterační "vůně", neuvěřitelně ploché - přitom vodové - sladové tělíčko, zoufale a neúspěšně podpírané nesladovaným ječmenem, k tomu ulpívající trpkost sice slabá, ale přesto tak odpudivá, že se z ní křiví ústa.
Pitelnost úděsná, zvládl jsem sotva 2 deci a zbytek vylil.
U čepovaného a přechlazeného se asi popsané vady trochu schovají, ale jakmile tento pivní skvost trochu zteplá, je dobrý tak na chytání slimáků.
A nejsem snob - předtím jsem pro porovnání pil ještě levnější Postřižinské výčepní a úplně v pohodě jej dopil.
Opět jsem se přesvědčil, že toto pivo je fakt velmi dobré. Prvotně se dostaví náznak sladovosti, kterou po chvíli vystřídá mírné hořkost, která trvá i po napití. K tomu nerušivé mírné CO2. Pěna také celkem drží. Moc rád zakoupím znovu.
Malešov světlá 10°
světlé výčepní pivo
Redaktor PanVrchni , 3.10.2017restaurace U prince Miroslava, Praha - Radlice
Pít povedenou desítku je prostě radost a mně se to poštěstilo v restauraci U prince Miroslava v Praze - Radlicích, kde jsem si dal desítku z pivovaru Malešov.
Voněla krásně svíravě a svěže chmelovou vůní s troškou sladu a kvasnic.
Středně hustá, bílá pěna pomalu opadávala na nízký kobereček, držící se na mírně zakaleném nápoji světlé, slámové barvy.
Chuť, toť krášně vyvážený nástup jemného sladu s doprovodem až jemně kopřivově štiplavého chmelu. Plnost je spíše nižší (což rozhodně neznamená vodovost!); chmel se záhy sevře do hořčího, ale stále velmi svěžího závěru (jednomu spolustolovníkovi připadala hořkost vyšší, mně přesně sedla).
Chutě jsou dokonale harmonicky provázané, říz příjemný a pitelnost extrémní.
V Malešově se pochlapili a uvařili lehčí, ale současně i pokně hořkou, dokonale vyváženou a pitelnou desítka. Paráda!
Nachmelená opice Sun APA 12º
American pale ale („APA“)
Štamgast Pete69 , 2.10.2017Vinotéka Ostrava - Výškovická
Na návštěvě Moravskoslezského kraje se zadařilo a ochutnal jsem opravdu mraky vzorků. Žádný minipivovar mě nezklamal a jsem tomu rád.
Prvním ze vzorků z krnovského minipivovaru Nachmelená opice byla Sun APA.
Pivovar se tváří dle názvu i etikety dosti free a myslel jsem, že to vaří nějaká omladina. Chuť mě však vyvedla z omylu. Nebo to vaří talentovaná omladina. Ať tak, či tak.. je to dobrá práce.
Pěna: Bílá, vysoká, hustá a velmi trvanlivá.
Barva: Zakalená slámová.
Vůně: Ovocitá - citrón, či limetka. Vůně je i trošku trošku květinová a svěží.
Chuť: Po napití to byla drsná citrusová a hořká pecka, která po vteřině odezněla a začala se mi v ústech rozlévat chuť limetky, se stopami mandarinek a květů. Chmelem se nešetřilo a je to opravdu aromatická APA. Pitelnost pro mě trošku obtížnější, je to pivo spíše na vychutnávání, než na žízeň.
Moc dobré.
Beskydský pivovárek - Washington
India pale ale („IPA“)
Štamgast Pete69 , 2.10.2017Vinotéka Ostrava - Výškovická
Moc dobrá IPA, nebo APA ??
Pěna: Nižší, středně hustá, ale trvanlivá v asi 3 mm silné vrstvě až na dno sklenice.
Barva: Zakalená medovězlatá.
Vůně: Citrusová, opravdu voňavý chmel, kterým se určitě nešetřilo.
Chuť: V tomto pivu jsem necítil konkrétní citrusy. Prostě dokonalý citrus mix s troškou jahody, skvělou hořkostí. Chuť chmelu byla skvělá, stejně jako ve vůni. Říz střední. Pitelnost ukrutná na cca. 15ti stupňové pivo.
Skvělé.
Zobák světlé výčepní 10º
světlé výčepní pivo
Štamgast Pete69 , 2.10.2017Minipivovar Zobák ( Restaurace u Holubů )
Piva z minipivovaru ve mě nenzanechala nesmazatelný dojem, ale i přesto je to lepší, než sáhnout v marketu pro pivo G,či S atd..
Pěna: Nízká, téměř čistě bílá, středně hustá a nepříliš trvanlivá. Brzy zůstala jen nesouvislá potrhaná vrstvička.
Barva: Zakalený med.
Vůně: Sladová, trošku tříslovinová, jemně chmelová.
Chuť: Pivo je dosti prázdné, má svou specifickou tříslovinovou chuť. Slad mi úplně nesedí. Chmel voní, ale není příliš cítit.
Dobré. Za cenu 69 kč za 1,5L PET to šlo. Nevidělj sem minipivovar prodávat pivo v PET takto levně.
Tento polotmavý speciál je chuťově 90% tmavý speciál, ze světlého piva moc nepobral.
Pěna: Okrové barvy. Poměrně hustá, ale brzy opadne na slabý kobereček.
Barva: Tmavě granátová, či velmi silný roibos.
Vůně: Typická trošku železitá vůně břeclavské vody. Vůně je silně karamelová a rošku kávová. Chmel upozaděn, ale když se na něj zaměříte, tak voní dobře.
Chuť: Já mám rád tmavá piva, takže mě chutná :) Plné slodovo karamelové tělo nastoupí spolu s hořkostí, přidá se káva hořkost stále dřží a je velmi příjemná. Pokud je tam Žatecký poloraný červeňák, tak mě ho zabil karamel s kávou.
Velmi slušné pivo pro lidi, ktří maí rádi tmavé pivo. Nedporučuji lidem, kteří si daj jednou za čas polotmavé, protože mají rádi světlé a občas si chtějí dát něco karamelovějšího.
Toto je skutečně spíše tmavé pivo a proto budu muset hodnocení v kategorii polotmavý speciál ponížit.
Měl jsem tu čest ochutnat tento víkedn tři piva z Beskydského pivovaru a i když toto bylo z nich nejhorší, přesto se jednalo o nadprůměrné pivo.
Pěna: Hustá, středně vysoká a trvanlivá.
Barva: Zakalená, medovězlatá.
Vůně: Velmi chmelová, střeně sladová a svěží.
Chuť: Pivo se uvede plnějším sladem ( ne pečeným, jak píše pan Vrchní. Na "pečenost" sladu jsem dosti háklivý a tato piva nevyhledávám ) nastoupí střední, ale svěží hořkost a chmel. Zpátk y se vrátí slad a držííí.
Asi jsem měl daleko vydařenější várku, než Pav Vrchní, protože já si celkem pošmáknul :)
Velmi dobré.
Zobák světlý ležák 12°
světlý ležák
Štamgast Pete69 , 1.10.2017Minipivovar Zobák ( Restaurace u Holubů )
Při návštěvě Moravskoslezského kraje mi proteklo hrdélkem mnoho vzorků piv z místních minipivovarů, prvním z nich byla dvanáctka z minipivovaru Zobák.
Pěna: Špinavě bílá. Hustá, středně vysoká a trvanlivá v souvislé nízké vrstvičce.
Barva: Zakalený med.
Vůně: Sladová, trošku utaháná vůně středně chmelová.
Chuť: Sladové tělo jehož chuť netradiční chuť působící dosti těžkopádně. Chmeleno slušně. Říz slabší. Pivo ničním neurazí, je osobité, ale ani nijak zvlášť nenadchne.
Narozdíl od desítky byla dvanáctka prodávána bez etikety, což kazí dojem. ( Asi došly etikety :) ).
Další Ostravar, který mi neudělal dobře. Ráno bolehlav a to jsem to prokládal Radegastem.
Pěna: Řidší, světle bílá, nepříliš trvanlivá.
Barva: Světle zlatá, až do slámy..
Vůně: Nasládle sladová - předurčovala bolehlav, ale já to risknul :) Na desítku byla vůně středně chmelová.
Chuť: Pivo působí lihovatěji a to u desítky nebývá zvykem. Pivo je to nasládlé s chlebovými dozvuky. Chmel je cítit slaběji, ale v této kategorii je to celkem normální.
Celkově - už nikdy.
Tento letní Ejlík rozhodně neurazil.
Pěna: Vysoká, superhustá, po chvíli vytvoří čepici uprostřed sklenice, která se keknoci rozplyne na souvislou vrstvičku.
Barva: Zakalený světlejší med.
Vůně: Velmi svěží. Citrusové tóny jsou na Ale trošku jemnější a nepříliš výrazné a to i na slabší Summer Ale. Nejvýraznější ve vůni je grapefruitová kůra.
Chuť: Musím začít tím, že je v pivu opět slabounce cítit ""myšina"", k tomu se ale vrátím na konci. Tento jev sníží mé hodnocení, odmyslím-li si ale tento jev, zbytek je opravdu povedený. Chuť je svěží, lehká, hořkost je opravdu vydatná, dlouhotrvající, ale neulpívá. V chuti dominuje Grep, možná červený pomeranč a v doznívání cítím i jahody. Když odezní ovocitost vrátí se na jazyk hořkost a vůně chmele.
Teď ale k té ""myšině"". Možná by poradil Pan Vrchní, nebo Moro. Může to být špatným sladem, nebo špatnou technologií zpracování sladu? Či skladováním sladu? U piv od Neumanna je to již podruhé. U dvanáctky to byla katastrofa, zde je to únosné a v pšeničném se takováto pachuť nebjevila. Proto se mým podezřelým stal slad, nikoliv voda.