Všechny recenze piv
< recenzce předchozího měsíce recenzce dalšího měsíce >Znovu pita lahvová verze, vše odpovídá, solidní poctivě uvařená česká desítka s charakterem (jakási "drsnost" a sotva patrná "stařinka" upomínají na původ v pivovaru Rebel v Havlíčkově Brodě).
Chválím též citlivou práci s chmelovým extraktem - svoji roli v hořkosti sehraje, lze jej vnímat, ale je takřka nerušivý (ulpívání hořkosti je nepatrné). Z Hradecké desítky by se v této činnosti mohl nejeden průmyslový pivovar poučit.
Krakonoš je klasický ležák s plnou velmi příjemně sladěnou chutí, která je nezaměnitelná, osobitá. Vskutku přímočarý, avšak po každém doušku má člověk pocit, že další doušek bude opět zážitek.
Pouze cukr tomuto pivu sráží body.
Šnajdr - Vycpaná vydra 12°
světlý ležák
Redaktor PanVrchni , 30.12.2015čepované (Restaurace U Šumavy, Praha 1)
V nabídce pivovaru v Kostelci nad Černými lesy samozřejmě nemůže chybět česká klasika, světlý ležák dvanáctka, s tradičně originálním názvem Vycpaná vydra.
Jde o pivo slámovo-zlaté barvy se středně hustou, bílou a stabilní pěnou. Vonělo sladovou a trochu chmelovou vůní.
V ústech se Vycpaná vydra uvede jemně táhlým sladem s trochou obilnosti a také sotva patrnou stopičkou "připálenosti", na níž plynule navazuje jemnější chmelová hořkost, v závěru mírně svíravá.
Plnost i přirozený říz byly střední úrovně, pitelnost velmi dobrá.
Vcelku bych tedy Vycpanou vydru popsal jako slušný, pitelný, ovšem vcelku "klasický" minipivovarský ležák.
Lobkowicz Ale, 4.40 %
Poměrně vodový ejl, plnost nízká, vůně pěkná. Chuť není špatná, nicméně je dosti jednoznačná, bez nápaditosti a mnohosti tónů, jak bývá u kvalitních ejlů zvykem.
Celkově takový ejlový odvárek. Na zahnání žízně super pivo, ovšem PREMIUM ejl to rozhodně není.
Též mohu potvrdit jistou mýdlovitost.
Šnajdr - Černá svině 13°
tmavé speciální pivo
Redaktor PanVrchni , 29.12.2015čepované (Restaurace U Šumavy, Praha 1)
Tmavý speciál Černá svině z Černokosteleckého pivovaru jsem ochutnal v nově rekonstruované (dříve budvarské, nyní vícepípové) restauraci U Šumavy ve Štěpánské ulici v Praze.
Temně hnědočerné pivo se pyšnilo béžovou, hustou a trvanlivou pěnou a vonělo jemně po kávě a troše chmelu.
A jak Černá svině chutná? V ústech se po napití projeví sušší lehce kávový nástup s minimem sladové sladkosti, rychle uzavíraný poměrně výraznou a přirozeně působící hořkostí, která se poněkud protáhne. Přestože je pivo sušší, nepůsobí prázdně. Taktéž střední, přiměřený říz doplňuje příjemný dojem ústící v nadprůměrnou pitelnost.
Černá svině je tmavý speciál, který místo na plnou sladkost těla vsadil na sušší až mírně pražený projev a chmelovou hořkost. Není to sice Guiness, nicméně k němu má rozhodně blíže, než ke klasickému českému tmavému pivu.
Chotěboř Originál
světlé výčepní pivo
Redaktor PanVrchni , 27.12.2015hypermarket Albert, Vestec u Prahy
Dovolím si poněkud "doladit" recenzi desítky z Chotěboře, jíž jsem byl napsal před více než dvěma a lety a dnes mi připadá poněkud strohá a taktéž postrádající popis základních charakteristik piva.
Nuže, vůně Chotěboře Original pité na sklonku roku 2015 byla (na desítku) plně medově až mírně ovocitě sladová, pěna bílo-okrová, středně hustá (opadla do cca 5ti minut), barvu bych opsal termínem "zatlumeně zlatá".
V chuti se uvede pěkný, harmonický a chuťově bohatý slad s výraznou hořkostí, která ulpívá a tím celý dojem poněkud kazí. Dokud je pivo v ústech, je vše v pořádku, ale poté, co jej polknete, začne se celé nitro vaší ústní dutiny vyplňovat suše trpký povlak.
Klasika českých průmyslových pivovarů - necitlivá práce s chmelovým extraktem - zde tedy opět sráží potenciál báječné desítky. Chotěboř Original má však štěstí krásné ženy - její sladový profil je tak lahodný a příjemný, že kvuli němu člověk snese i trpkost, kterou by fádnějšímu pivu neodpustil.
Richter vánoční speciál
polotmavé speciální pivo
Redaktor PanVrchni , 25.12.2015pivovarská restaurace Dvorce, Praha - Podolí
Vánoční svátky jsou pro mnoho pivovarů příležitostí uvařit nějaký ten vánoční speciál. Dnes se zmíním o polotmavém vánočním speciálu od známého pražského pivovarníka pana Richtera.
To je "nečirým" pivem tmavě jantarové barvy a přirozeně husté, méně trvanlivé (do tří minut zůstal jen skromný "kožíšek") pěny okrové barvy. Jeho vůně byla bohužel nevýrazná a mírně sladová, ale to byla chválabohu jediná drobná slabina tohoto piva.
Ihned po napití jsem seznal, že nemám co do činění s hřebíčkově přeslazeným pivním kýčem, ale nádherně ladným, hebce plným polotmavým speciálem, který jakoby svou klidnou harmonií opravdu přinášel mír Vánoc. Nasládle oblý slad působí plně, komplexně, harmonicky a přitom svěže, jemné aroma chmele doprovázející celý průběh chuti jakoby jen napovídalo tvaru sladového těla, ale přitom jej nespoutávalo přílišnou, tupou, či nedej Bože ulpívající hořkostí. Díky své ladné harmonii je pivo navzdory 15% EPM báječně pitelné.
Šlo by říci ještě hodně o noblesně neokázalých kvalitách Richterova vánočního speciálu. Ale nechci se utopit v příliš mnoha přívlastcích tedy: dokázat čistými surovinami vyjádřit ducha Vánoc, tajemství i pokoj... to je prostě pivní umění.
Konečně jsem si zakoupil několik indických ejlů od Primátora. Primátorská piva mám docela rád a například jeho Stout mi chutná velice, očekával jsem tedy kvalitní Ale vhodný pro vánoční dny.
Bohužel mne však zklamal. Ne tím, že by se jednalo o špatné pivo, ale tím že od kvalitního Ale očekávám mnohem více. Nacpat speciální pivo hořkostí a dát vyšší procento alkoholu prostě nestačí.
IPA musí býti hořká, avšak tato hořkost by měla rozehrát paletu dalších chutí a vůní, nejlépe ovocných, kdy každý doušek je jejich nové a nové objevování. Zde tomu tak bohužel není, ač slibný základ, to co mám u IPA piv nejraději, chybí, koncovka žádná.
Bohužel ani primátorův English pale ale mne nenadchnul, slabůtka, průměr. Takže z jeho svrchně kvašených piv mohu pochválit skutečně jen lahodného Stouta.
Naprosto perfektní,výborná nahořklá chuť,která se po polknutí rozkládá v něco nepopsatelně příjemného.Není mnoho podobných piv,které umí něco podobného.
V obchodech se vynořil nový výrobek skupiny Pivovary Lobkowicz, zvaný Platan 10%, rozhodl jsem se mu tedy podívat na zoubek. Po přelití z lahve do sklenice se rozvinula sladovo chmelová až mírně chmelově štiplavá vůně, barva piva je zlatá, čirá a pěna středně hustá, bohatá, jen pomalu opadájící a lepící se na sklo.
První vteřinku chuť vypadá dobře - pěkně plný oblý slad s trochou chmelového aroma. Pak se ovšem do hry zapojí důrazná hořkost, která bohužel dost výrazně ulpívá na patře. Po třech čtyřech vteřinách po polknutí patrem projde opravdu ošklivě trpká vlna, která se musí rychle přepít dalším douškem. Nakonec se mi nějak podařilo vpít se a onu trpkost "odignorovat", nicméně pivo by jako nápoj pro potěšení asi nemělo pro konzumaci vyžadovat duševní úsilí...
Pro ověření / vyvrácení zpráv, že by Platan 10 mohl být přebalený Schwarzenberg, potažmo Argus 10 Original jsem souběžně jsem pil právě Argus 10 Original (šarže L60712151624, trv. do 7. 6. 2016) a určitě byl Platanu minimálně dost podobný a přípouštím, že může jít s velkou pravděpodobností o identická piva.
Každopádně, Platan 10 by byla dosti slušná a dobře pitelná průmyslová desítka, nebýt onoho velmi nepříjemného ulpívání hořkosti. Nevím, jak ctění čtenáři, ale já už začínám být na suchou trpkost chmelového (iso)extraktu pomalu alergický. Když si vzpomenu, jak jsem ještě před dvěma lety slyšel (četl) zástupce Pivovarů Lobkowicz kritizovat jeho užívání, je mi smutno.
Tož toto sa povedlo, dle mého názoru! Na velkochemickou fabriku poměrně chutný počin, kdy jsem zaznamenal příjemnou, dost výraznou, a přitom neulpívající hořkost. Pepř je v chuti lehce naznačen, ale nijak se to s ním nepřehánělo (třeba Opat pepřový je v tomto ohledu o dost dále). Je vidět, že když se chce, tak to jde - viz třeba v minulosti Radegast Temně hořký, a nyní tento pepřový. Určitě se najde dost lidí, kteří toto pivo i odsoudí, ale v kontextu katastrofálního plzeňského portfolio hodnotím velmi, velmi vysoko...
Pernštejn,ležák...No,chuťově snad není špatný, ale ty následky!!!Bolí po něm břicho tak, že nevíte,jestli se nepo*erete už v noci.Závěr je jasný-večer chutná,ráno pomáhá...
Dobře uvařený ležák mě vždy potěší, a dvojnásob v dobách, kdy se nad kvalitou nejednoho průmyslově vyráběného českého piva stahují podivné mraky. Dnes ovšem mohu s potěšením říci, že Rebel Original Premium aneb dvanáctka je stále v dobré kondici.
Po přelití lahve do sklenice se nad zlatavým čirým mokem, rozvinula sladová vůně a na lahváč luxusně hustá, takřka krémová, bílá až bílo-okrová pěna, přirozeně nepravidelné struktury, stabilní a velmi pomalu opadávající.
Po napití ihned upoutá bohaté a ladné, velkoryse sladové tělo (pod sladem jsem při delším rozlévání na jazyku a větší pozornosti vnímal i nenápadnou, lehoulinkou a prakticky nerušivou linku cukrové sladkosti) se záhy napojenou vcelku důraznou chmelovou hořkostí, po pár vteřinách mírně hořce svíravou. Nechal-li jsem pivo dvě tři vteřinky na jazyku, odhalilo svoji chuťovou bohatost ve sladovém tělě (ovšem i nenápadně trpčí tóny v hořkosti).
Rebel dvanáctka je pivo vyvážené, harmonické a velmi dobře pitelné.
Přes všechny mé drobné výhrady tady není co řešit - zkrátka Rebel Premium je pořádný český světlý ležák, jak má být. Takhle má vypadat průmyslově vařený ležák, který má charakter a nestydí se za to, kým je - nemá totiž důvod.
Nemuselo by to být špatné pivo, ale všechno zabil naprosto brutální říz! Tohle jsem snad u lahvového piva ještě nezažil... od začátku přesycené silně rušivě, po vypití půlky navíc pivo přepěnilo - katastrofa. Vpodstatě ani nevím, jak chutnalo, úplně ke konci se projevilo, že ne úplně zle, ale takto nesmyslný říz opravdu nelze tolerovat.
Novopacký Valdštejn byl prvním speciálem, který jsem kdy pil. Na začátku devadesátých let působila novopacká piva jako "čtrnáctka" či "šestnáctka" v záplavě Staropramenů a Gambrinusů - dědictví to koncentrace výroby do národních podniků - jako opravdové zjevení. A jako stejné "zjevení", či spíše dokument doby, dnes jaksi působí i jeho etiketa. Ovšem otázka nejdůležitější jistě je, jak mi Valdštejn chutnal dnes?
Nuže, voněl plně sladovou i jemně svěže chmelovou, příjemnou vůní. Nad čirým pivem medové barvy držela středně hustá, špinavě bílá a jen pomalu klesající pěna (vydržela dobrou čtvrthodinu).
Přirozený říz střední úrovně uvozuje chuť, v níž se rozvine velmi plné a hutné sladové tělo s pěkně medovými tóny i lehounkou "cukrovou" linkou. Chuť těla je doprovázena jemným aroma chmele. Po pár vteřinách se hořkost trochu sevře směrem k ulpění, k němuž ovšem nakonec nedojde. V závalu sladového těla se takřka ztrácí (ovšem občas přeci jen jako duch zjeví) ona lehounká "novopacká připálenost", jež je nejzjevnější při rychlém polknutí.
Pivo je i mírně alkoholové a hřejivé, průměrné pitelnosti.
Dnes v tvrdé a kvalitní konkurenci už novopacký Valdštejn nevzbudí takový úžas jako před lety, nicméně stále jde o kvalitní speciál, kterému v mých očích drobně škodí ona mírná "cukrovost", a který především opravdu "maká". Jeho 7% alkoholu se totiž dokáže hodně výrazně projevit.
Vůně a chutˇ piva naprosto hrozná.Kozel na etiketě příhodně evokuje vůni a chutˇ.
Také mi bylo dopřáno ochutnat polotmavého Kance v lahvi.
Jeho vůně je na polotmavý průmyslový ležák opravdu vysoce nadprůměrná, "kompaktně" chlebová s troškou chmelu i karamelu.
Nadto má pivo krásnou, "čajově" polotmavou barvu i hustou, špinavě bílou trvanlivou pěnu.
Chuť moc pěkně kombinuje čistotu s osobitostí. Jemný, až kávově táhlý tón se nese nad karamelovým ladným středně plným tělem, v němž, popustím-li uzdu fantazii, dokáži cítit trošku chleba či másla. Celý vjem doprovází umírněná chmelová hořkost, jež se ke konci se stále trvající decentní kávovinovou hořkostí spojí do příjemného doznění. Pivo je zábavné a dobře pitelné.
Mám rád originalitu i vtip při zachování stylové čistoty, a polotmavý Kanec splňuje obé nečekanou měrou, proto jej i v tomto smyslu hodnotím.
Mordýř-vynikající světlý ležák,nejlepší svého druhu.Toto pivo výborné a vyvážené chuti se vaří právě u nás v Pardubickém kraji v Dolních Ředicích.Jsem velký pivař,pil jsem již mnoho piv, ale takhle má chutnat pivo!!!Teď jezdím pro pivo už jenom do Ředic.Doporučuji i další speciální piva...
Novopacké pivo - Podkrkonošský speciál světlý
světlé speciální pivo
Redaktor PanVrchni , 17.12.2015lahev
Celkem "plnotučné" speciální pivo o 6,3% alkoholu, toť Podkrkonošský světlý speciál vařený v novopackém pivovaru. Po přelití do sklenice voněl těžce, až "pečeně" sladovou, mírně chmelovou, příjemnou vůní. Dosti vysoká, jantarová barva by bez váhání mohla patřit polotmavému pivu.
Pěna byla středně hustá, nepravidelná, bílo-okrové barvy a opadávala jen pomalu.
Jemnější až střední, příjemný říz uvozuje chuť, v níž se ihned nápadně rozvine plné a oblé, chuťově bohaté, až medové tělo s nenápadně se připojující chmelovou hořkostí, která zůstane v ústech i po doznění sladu. Někdy zmiňovanou "připálenost" novopackých piv jsem zde nezaznamenal.
Trpkost chmelového extraktu, které jsem se trochu obával po setkání s Podkrkonošským speciálem tmavým, je chválabohu celkem přehlédnutelná. Pivo je dokonce i zřetelně hřejivé a mírně alkoholové, dokonce přemýšlím, jestli už nemíří do království bocků. Po vpití se mi je mi jevilo jako harmonické a velmi dobře pitelné.
Tento podkrkonošský silák je tedy zajímavým světlým speciálem, ale asi poněkud náchylným na rozpoložení v ústech. Samotný se jevil dosti odlišně (ladnější a harmoničtější), než s jídlem (po opětovném vpití se - 1 doušek - zase vše OK). I tak mi ovšem chutnal nejvíce ze všech piv, která jsem byl z Nové paky dosud pil.
Pivo jsem si již poněkolikáté koupil v Lidlu v packu 4 ks za 50,-Kč. Opět mě nezklamalo, krásná tmavá celkem stálá pěna a pivo je dobře pitelné, hodně hořké (což mám rád). žádnou lihovatost jak je psáno výše v něm necítím a oproti jiným názorům, že nejde ani dopít, já mám s tímto pivem problém přestat.
Naprosto famózní IPA, jak co do vůně, tak chuti. Jedinou menší poznámku mám k následkovosti - Mordýř se obecně nádherně pije, nicméně rána nebývají úplně nejpříjemnější...Jsou to zkrátka hutná, poctivá piva, a toto žitné IPA hodnotím úplně nejvýš - i nad jejich Vídeňský ležák. Jsem nadšen!
Příjemná velkochemická IPA, která asi ortodoxní milovníky tohoto stylu úplně neuchvátí, pro obyčejný lid/stádo je však celkem srozumitelná a přijatelná i cenově. Pitelnost považuji za velmi dobrou, vůně méně výrazná, chuť též, ale zároveň nevtíravá. Celkově hodnotím jako povedený počin.
Victor tmavý 14°
tmavé speciální pivo
Redaktor PanVrchni , 15.12.2015čepované (pivovar Victor, Praha - Žižkov)
V žižkovském pivovaru Victor v Praze vaří taktéž tmavý speciál čtrnáctku, sušší tmavé pivo připomínající stout.
Voněl decentně kávovou a trošku chmelovou vůní, pěna béžové barvy byla hustá a stabilní, barva pak temně černohnědá a takřka neprůsvitná.
V chuti se ozve očekáváná praženost, upomínající na chuť kávy a hořké čokolády. Sladovost je potlačena směrem k suchosti, ale rozhodně neschází; tělo je s přihlédnutím k relativní suchosti přiměřeně plné. Vše doprovází decentní aroma chmele.
Přestože jde o pivo za poněkud vyšší cenu, celkově mi tmavá čtrnáctka Victor jakožto pěkně harmonický, "tak akorát" plný a sušší tmavý speciál chutnala.
Světlou třináctkou Ocelot ze slavičínského pivovaru Hrádek jsem ochutnal v nefiltrované podobě v Café Mauro v Praze u Masarykova nádraží.
Voněla decentně po sladu a kvasnicích, pěna pak byla bílá, hustá, stabilní a pěkně kroužkovala. Barvu bych opsal jako kalně, ale přitom jasně medovo-slámovou.
Chuťově jde o poměrně přímočarý speciál: plné a "hladké" sladové tělo, doprovázené slušnou porcí kvasnic a dosti výraznou hořkostí, která ke konci průběhu chuti "zatáhne", ale neulpí. V plně harmonickém sladovém těle občas vystupují až medové tóny.
Řiz piva byl střední a pitelnost dle mého soudu velmi dobrá, ani mi nepřišlo, že piju třináctku a příjemná nasládost Ocelota oživovaná kvasnicemi mě bavila.
Celkově bych tedy Hrádek Ocelot v nefiltrované variantě označil za dobře pitelný, mírně sladší a harmonický český světlý speciál.
První pivo z rychnovského pivovaru co jsem měl možnost ochutnat. Výborné pivo krásně hořké chuti s opravdu granátovou barvou.
Velmi příjemný speciál, kdy slad a chmel spolu kráčejí ruku v ruce.
Sladovost je příjemně robustní a výrazná, chmel se projevuje ostřejšími a chvílemi až peprnějšími tóny.
Tělo plné, říz střední, pitelnost hodně dobrá.
Výborná položka z průmyslového pivovaru.
Poznámka: Shledáte-li v pivu jistou obdobu kdysi skvělého piva Generál z Vyškova, pak o sobě můžete klidně říci, že už pivu aspoň trochu rozumíte ;-)
Znovu jsem měl možnost ochutnat polotmavou třináctku Skalní ležák Chodovar a znovu jsem byl spokojen. Receptura zřejmě doznala jistých změn, protože barva se posunula z měděné na kalně hnědorudou. Pěna je středně hustá, přirozeně nepravidelné struktury, okrové barvy.
Chuťově je to stále velmi příjemný, čistý a ladný až "hebký" polotmavý ležák, bez rušivých tónů a velmi dobře pitelný. Jemnější elegantní karamel i znatelná porce kvasnic umocňují jakousi "samozřejmost", s níž toto pivo klouže do hrdla. I přes pravděpodobnou změnu receptury je tedy pro mě Chodovar polotmavý skalní ležák stále nejlepším pivem z Chodovy Plané, které jsem dosud pil.
Radegast Peprně hořký ležák
světlý ležák
Redaktor PanVrchni , 9.12.2015čepované (restaurace U Filipa a Jakuba, Praha)
Radegast peprně hořký ležák je speciálem ze série "volba sládků" (teoreticky na listopad). Ochutnal jsem jej v restauraci U Filipa a Jakuba v Praze.
Vizuálně jde o průzračně čiré pivo zatlumeně zlaté barvy, s bílou, kompaktní a poměrně hustou pěnou s mírnou "krustičkou". Vůně se mi ovšem jevila nevýrazná, se záchvěvy sladu a chmelu.
V chuti se peprně hořký Radegast uvede příjemnou i aromatickou hořkostí, pod níž se záhy "rozlije" plnější a zejména zpočátku dosti příjemné sladové tělo.
Následuje hořkost slabší až střední úrovně s velmi slaboučkým sklonem k ulpění.
Proklamovaná peprnost je vcelku decentní, nerušivá, a nejvíce o sobě dá znát po doznění sladu, pri dalším pití se pak náhodně zjevuje a zase mizí.
Celý chuťový vjem, zprvu příjemný, jeví ovšem tendenci se poměrně rychle okoukat a opravdu nevím, jestli bych toto pivo chtěl pít celý večer; pitelnost tedy nemohu hodnotit nijak vysoko.
Peprně hořký ležák Radegast tedy jakoby ustrnul na půl cestě k něčemu opravdu zajímavému - nicméně o špatné pivo se jistě nejedná, zvláště s přihlédnutím k přívětivé ceně 25 Kč / 0,4 l.
Ferdinand d´Este 15°
světlé speciální pivo
Štamgast Vulci , 9.12.2015Ferninanda Novoměstská, Opletalova 1597/24, Praha 1
Dokonalý speciál z Benešova - podle mého názoru už několik let patří k republikové špičce ve své kategorii.
Abel Tasman IPA
India pale ale („IPA“)
Štamgast Vulci , 9.12.2015prodejna na Výškovické 120, Ostrava - Zábřeh
Velice povedené Ale, pitelné i z PETky. Vyniká příjemnou hořkosti a vysokým alkoholem, v kontrastu se svůdnou vůní a ovocnou chutí.
Lobkowicz Premium ale
ale
Redaktor PanVrchni , 8.12.2015lahev (hypermarket Albert, Praha - Nové Butovice)
Lobkowicz ale je vařen ve Vysokém Chlumci, kde mají již s vařením ejlů zkušenosti (posledním místním dílem je vcelku podařená Flying Cloud IPA). Proto jsem měl u tohoto ejlu celkem nadějná očekávání.
A aromaticky (až mírně svíravě) chmelová a trochu sladová až do "sladkého ovoce", hezky ejlová vůně s tóny citrusů a grepů se zdála je potvrzovat, stejně jako jantarová čirá barva (i bílo-okrová, středně hustá a stabilní pěna, ač ta nebývá u ejlů tolik očekávána).
V chuti se Lobkowicz ale uvede poměrně ostrou i aromatickou chmelovou hořkostí, nepochybně zajišťovanou zahraničními chmelovými odrůdami (uváděn chmel Cascade), pod ní sušší a lehce ovocité sladové tělo. Potud tedy vše v pořádku. Avšak... mírnou "mýdlovost" zmiňovanou Kvíčalou bohužel musím potvrdit. Dá se s ní smířit, dá se i přepít, při rychlém polknutí se dá i přehlédnout, ale to je asi tak vše, co s ní můžeme dělat. Potvůrka nezmizí a já ji shledávám chuťovou vadou, jež dojem z piva ruší. Nebyla-li by přítomna, pitelnost piva by byla dozajista podstatně vyšší.
Jak Lobkowicz ale shrnout? Pro mě jde o ejl upomínající spíše na anglický styl, blížící se jemnější podobě anglických IPA, ale poněkud ostřeji chmelený. Škoda jen té "mýdlovosti" - pokud se podaří v dalších várkách se s ní vypořádat, bude Lobkowicz ale velmi dobrou volbou, především s přihlédnutím k poměru "cena:výkon".
Tambor světlý ležák 11°
světlý ležák
Štamgast pivovar , 7.12.2015Billa Rychnov nad Kn v regálu s regionálními výrobky
V čepovaný verzi mi chutná více.Nevím, ale v láhvi bylo na mě moc bublinek.
Toto pivo trochu doplácí na to, že je všude, a to i v provozovnách, které mají lví podíl na tom, s jakou pověstí se Gambrinus potýká. Ale pokud je vše takové, jak má být, dostanete dobré pivo s přirozenou chutí, nad kterým se opravdu nikdo ošívat nemusí, ba nezřídka, pokud se opravdu těšíte, jde o zážitek velmi příjemný.
Vstřícné a značně pitelné pivo, spíše sladověji laděné, kdy ovšem ani hořkost není zcela vyřazena ze hry. Pro mě jakýsi etalon nerušícího, poklidného piva, ale přitom "nepřeslazeného" (což třeba o Budvaru nebo Bakaláři bohužel napsat nelze).
Hodnotím tedy veskrze pozitivně, avšak zároveň nejde o extrémní "bombu". Možná že však právě ta čitelnost a nekomplikovaný charakter jsou ty atributy, které z Primátora 12 dělají volbu, při které se nelze splést. Je to zkrátka určitá jistota...zázraky ovšem nečekejte.
Měl jsem tu čest...A je vidět, že tohle pivo skutečně vařil zřejmě člověk, který už nějaký "ejl" někdy pil nebo minimálně viděl :) Připomíná mi hodně ejly z portfolia Mordýře z Ředic. Silná grepovo-citrusová vůně, doprovázená nefalšovanou a zároveň dlouhotrvající neulpívající hořkostí.
Jeden z čelných představitelů ideálního provedení ALE v našich končinách.
Novopacké pivo - Podkrkonošský speciál tmavý
tmavé speciální pivo
Redaktor PanVrchni , 5.12.2015lahev
Z poměrně dlouhého seznam piv, vařených v pivovaru v Nové Pace, vystupuje několik speciálů (za něž děkuji přátelům!). K nim patří i Podkrkonošský tmavý speciál, celkem "nabušené" pivo o 6,3% alkoholu.
Po jeho přelití z lahve se rozlije relativně komplexní vůně: mírně chmelová, těžce ovocito-karamelově sladová, doprovázená stopičkou kávy.
Středně hustá béžová a poměrně trvanlivá pěna se nese nad nápojem velmi temně hnědé barvy.
Co se týče chuti podkrkonošského tmavého speciálu: po napití se projeví poměrně plné (čili ne vysloveně hutné) sladové tělo s tóny hořké čokolády a i jistou "pivní" hořkostí. Sladovost těla posléze nenápadně ustupuje jakoby jemné cukrové sladkosti, což je překrýváno zřetelnou lehce "tužší" hořkostí s menším sklonem k ulpění, kterému se ale pivo dokáže těsně vyhnout. Po vpití se mi tělo připadalo o něco sušší (či méně plné) než zpočátku, přestože linka jemné "cukrové" sladkosti v něm zůstávála patrná.
Říz byl střední, přirozeně působící, a pitelnost po vpití se (a s přihlédnutím k vyššímu obsahu alkoholu) slušná. Přesto však tento tmavý novopacký speciál v harmonii chutí za špičkou znatelně zaostává.
Nuže - novopacký podkrkonošský tmavý speciál je pivem na pomezí sladové hutnosti a pitelnosti, který má šanci oslovit milovníky sladších tmavých piv a který úspěšně (a tudíž nebezpečně) maskuje vyšší obsah alkoholu (6,3 %). V čepované podobě by byl jistě ještě o něco příjemnějším zážitkem.
Předevčírem jsem znovu okoštoval ležák Žatec Premium a se slzou v oku musím prohlásit, že podobně jako u Baronky jsou všechny jeho klady ty tam.
Z druhdy jemně - až medově - bohatého i delikátního sladového tělíčka, s každým dalším kouskem odhalujícího další vnady, zbyl jen nahrubo osekaný šutr do přibližné podoby těla.
Místo neokázalého, ale citlivého aroma žateckého poloraného červeňáku mírně trpká hořkost, zjevně extraktového původu.
Místo pitelnosti "čím víc jich vypiju, tím víc mi chutnají" jsem u druhého kousku seznal, že nevím, proč ho piju a jako pivař jsem přesedlal na víno.
Doufal jsem, že koupení žateckého pivovaru skupinou Carlsberg Group kvalitu příliš neovlivní, ale patrně jsem se mýlil. O pádu Baronky jsem již psal, a podobný osud potkal i ležák Premium. "Kořenem všeho zla je láska k penězům", píše apoštol Pavel. A já se obávám, že právě tento důvod stojí za kvalitativním poklesem jednoho pivovaru, který jsem míval rád pro stylovou čistotu a přitom osobitost jeho piv.
Krásně hořké a příjemně pitelné pivo. Albrecht z Valdštejna by si taky určitě rád dal.
Hubertus světlý ležák Premium 12° kvasnicový
světlý ležák
Štamgast Petr_B , 3.12.2015Na Šalandě - Pivovar Kácov
Skvělý nápoj pravá posázavská perla. Vzhledem k slušnému spojení vlakem vřele doporučuji návštěvu Kácovského pivovaru. Kromě piva tu vaří i výborné jídlo.
Poprvé jsem tohle pivo pil zcela náhodou v Modré na pomezí Moravy a Slovenska. Letos jsem si udělal tématický pěší výlet přímo z Pelhřimova (Poutník) do Humpolce (Bernard), zakončený u desky na paměť Putování Jaroslava Haška ze Světlé nad Sázavou do Lipnice.
Vynikající a krásně pitelné pivo.
Šnajdr - Černá svině 13°
tmavé speciální pivo
Štamgast Petr_B , 3.12.2015Černokostelecký zájezdní pivovar
Výborné černé pivo, skvělá chuť. Dal jsem jedno po obědě. Pro důkladnější hodnocení je to na samostatný tématický výlet.
Prostředí pivovarské hospody příjemné a jídlo skvělé...
Lobkowicz Premium černý
tmavý ležák
Redaktor PanVrchni , 3.12.2015lahev (hypermarket Albert, Praha - Nové Butovice)
Dalším novým (či jen "novým" v uvozovkách?) pivem je Lobkowicz premium černý. Po přelití do sklenice nad černohnědým nápojem vyšuměla pěna bílo-béžové i jakoby "červánkově narudlé" barvy a rozvinula se mírně kávová vůně se zřetelným karamelem i pražeností.
Po napití se v ústech rozvine zřetetelná praženě sušší kávová linka s nepřeslazeným tělem naplněným hořkou čokoládou a opět praženě hořkým zakončením s trochou chmelu. Pražená sušší hořkost se po pár vteřinách poněkud protáhne. Po napití jsem si hned vzpomněl na Merlin, ovšem ani jeho lahev, ani lahev Argusu černého jsem neměl po ruce ke srovnání. Nicméně stejný obsah alkoholu (4,7%), oficiální popis piva i původ v pivovaru Protivín leccos naznačují.
Chuti v černém Lobkowiczu bez potíží spolupracují a též střední, uměřený říz z droboučkých bublinek pitelnosti a celkovému dojmu prospívá.
Pokud nedojde k nějaké pohromě, dokáží Pivovary Lobkowicz stále přijít s dobrým pivem. Proč se tak v poslení době deje méně často, je otázka jinam a nejlépe to stejně vědí přímo ve vedení pivovarů Lobkowicz. Co se týká Lobkowiczu černého - ten je příjemným i osobitým tmavým ležákem, který má tvář a přitom se dobře pije.
Fuj tajbl, tak hnusný pivo jsem už dlouho neměl. V Lidlu zakoupen karton, vůně zatuchlá, v chuti dezinfekce. Něco na tom bude, že s novým vlastníkem se tragicky zhoršili. Dříve moje oblíbené pivo.
Lobkowicz Premium pšeničný
pšeničné pivo
Redaktor PanVrchni , 1.12.2015lahev (hypermarket Albert, Praha - Nové Butovice)
S velkým očekáváním jsem zakoupil sérii nových piv značky Lobkowicz. A první v ochutnávce byl (celým názvem) Lobkowicz premium pšeničný. Kvasnicové "bahýnko" na dně lahve mě ubezpečilo, že je zde kvasnic požehnaně a záhy mé přesvědčení potvrdila i vůně.
Ta je silně, až nepříjemně kvasnicová a (v tomto případě už spíše pach kvasnic) tedy přebijí všechny hezké tóny, které čekáme u pšeničného piva (hřebíček, banány, ovoce).
Taktéž dost světlá barva velmi kalného piva příliš neupoutá, připomněla mi burčák z bílého vína či dokonce nápoj ze "šumivého celaskonu" (na fotografii barva vypadá trochu tmavší, než ve skutečnosti). Středně hustá bílá pěna opadla během minuty.
Silný říz nás doprovází po celou dobu pití. V chuti se ozve stylově odpovídající decentně ovocitý slad, v němž se o dojem jakési plnosti starají především kvasnice. Hořkost je v souladu se stylem pšeničných piv velmi mírná, ale přesto občas jakoby i v té mírnosti "ustřelila" a od těla se oddělila do trpkého drnknutí. V příběhu chuti vystupuje i kyselinka, která ovšem místo obveselení připomíná spíše pláč nymfy nad pádem šlechtice.
Pitelnost (především díky slabši spolupráci chutí) nic moc, a to je u pšeničného piva na pováženou.
Bohužel musím říct, že (aspoň v té podobě, jaká se ke mně dostala) je Lobkowicz pšeničný zcela průměrná pšenice, nadto v nehezkém obalu, kdy došlo pouze k "zažlucení" graficky i barevně vyvážené etikety původního ležáku Lobkowicz premium. Quo vadis, Pivovary Lobkowicz?