Všechny recenze piv
< recenzce předchozího měsíce recenzce dalšího měsíce >V prodejně COOP jsem zočil lahev piva Královar využil této příležitosti k jejímu zakoupení a ochutnání.
Po přelití do půllitru se projevila mírně sladová vůně; středně hustá bílá pěna vznášející se nad čirým nápojem zlaté barvy opadla do 2 minut na "kobereček", který už držel.
Odstavec o chuti Královaru příliš dlouhý nebude - je zde jemný slad, velmi nepatrná hořkost (více domýšlená než skutečná) a voda. Hodně vody. Pivo nenabízí takřka žádný chuťový vjem, než trochu sladu, ovšem ten je harmonický a přirozeně působící.
Vedle Staročecha, Grešláku apod. tady máme v Královaru další variantou na téma "levné marketové pivo z Nymburka". Královar aspoň netrpí suchou ulpívající hořkostí (inu, co takřka chybí, nemůže ani ulpívat) - ta jen občas velmi nepatrně "drnkne".
I tak na mě pivo působilo přirozeněji, příjemněji a pitelněji, než například produkty smíchovské chemičky. Za 6 Kč asi nic lepšího udělat nejde.
Veden zvýšenou pozorností na kvalitu piv pivovarů Lobkowicz znovu přechutnávám Vévodu (lahev, trv. do 27.6.2016) a chvála Bohu, kromě horší vůně je i lahvový Vévoda pořád dosti slušnou a pitelnou jedenáctkou za příznivý peníz.
Jestli to někomu připadá málo, může vedle Vévody porovnat Kozla 11 v současné formě.
Výsledek bude zhruba odpovídat rozdílu jejich společenského postavení.
Znovu pito čepované (2x za sebou na různých místech) a potvrzuje se mi, že Kozel 11 od svého uvedení jako Kozel Medium (před cca 10ti lety) spadl z pozice nadějného borce hluboko do sklepa, kde už ani pivo neleží.
V mém případě se Kozel projevoval nevýraznou vůní a podobně tuctovou a stěží identifikovatelnou, nasládlou chutí s minimem hořkosti a charakteru. Rychle opadávající pěna a to i v čepované variantě. Pitelnost na úrovni "při rychlém polykání a s příslibem brzkého opití se poživatelné". Dokonce jsem myslel, že mi omylem natočili už mnoho let chromého Kozla desítku.
Zkrátka - i Vekopopovický Kozel se stal fádním a naprostu nezajímavým produktem.
V sokolovském pivovaru Permon se řídili heslem "fantazii se meze nekladou" a pustili do světa originální produkt - Don Habanero IPA s chilli.
Ta je dosti kalným pivem jantarové barvy s bílo-okrovou, středně hustou, bohatou a stabilní pěnou.
Ve vůni se projevuje nádherně aromatickým chmelovým aroma připomínajícím grapefruit, skrz něž prostupuje palčivá vůně chilli.
Jak tato chilli IPA chutná a jak se projevuje chilli? Inu, první vteřina patří příjemnému středně suchému sladu, který ani nemáte čas si vychutnat, protože za ním vyloženě "kopne" pálivost chilli, kterou jsem osobně vnímal na patře a v zadní části úst. Pod ní se přitom rozvíjí výrazná hořkost chmele. Pálivá chuť chilli rozehřála má ústa, ale po cca čtyřech vteřinách byla vystřídána důrazným chmelově hořkým zakončením. Po dalších pár vteřinách (poté, co dozněla chmelová hořkost), se vrátilo hřejivé, decentně pálivé doznívání chilli.
Z výše uvedeného vyplývá, že pitelnost je, jak říkají bratia Slováci, "otázna".
Permon Chilli IPA se trochu vymyká běžným kategoriím. Pije-li se rychleji, zůstává v ústech posledním vjemem pálivost chilli, ovšem při přiměřeném tempu odkrývá i svoji pivní stránku, zejména chmelovou hořkost.
Pro milovníky ostrého chilli (což je vcelku pozoruhodná komunita) jde jistě o zábavné pití, pro ostatní minimálně zajímavé. Z čistě pivního pohledu beru Permon chilli IPA jako příjemné obzvláštnění.
Novopacké pivo „Jarní skotačení“
polotmavé výčepní pivo
Redaktor PanVrchni , 26.3.2016PET lahev (Billa)
Jarní skotačení z Podkrkonoší, toť věru neotřelý název pro pivo, ovšem přecejen znějící optimističtěji, než Podzimní úlet, jenž je rovněž vařen v Novopackém pivovaru a dodáván do obchodů Billa (jinde jsem jej neviděl).
Jarní skotačení, takto řezané výčepní pivo tmavě hnědorudé barvy, vonělo příjemnou chmelovou a nasládle karamelovou vůní a "čepici" mu tvořila okrová, středně hustá, poněkud chuchvalcovitá pěna.
V úvodu chuti se projevila příjemná a zřetelná chuť karamelu, též chuť trošku chlebová, ihned se projevuje vlnka nenápadné hořkosti a slabší tělo se záhy vytratí. Až v dalších doušcích se na jazyku po doznění chuti sladu občas zjevuje (naštěstí většinou dost nenápadná) lehounká trpkost.
Až při pití třetího půllitru (tedy posledního z PET) na mě nečekaně vykoukla ona "novopacká připálenost", o níž se zmiňoval Moro v jiné recenzi - čili mě příliš nerušila.
Jarní skotačení skotačí ve velmi příjemném úvodu chuti, po němž však už dovádění ustane a bohužel nenásleduje nic výrazného či chvalitebného. Pivo je však vcelku sladěné a i z PET lahve "svěží", tudíž pro mě dobře pitelné. Rozhodně působí o dost poctivěji, než velkoprůmyslové produtky. Za daný peníz není důvod, proč by jej milci polotmavých piv neměli vyzkoušet.
Marina - tmavý speciál 13°
tmavé speciální pivo
Redaktor PanVrchni , 24.3.2016Čepované (restaurace pivovaru Marina)
Nejsilnějším pivem, pravidelně vařeným v holešovickém pivovaru Marina v Praze-Holešovicích, je tmavá třináctka.
Ta je pivem temně hnědorudé barvy se světle béžovou, poměrně stabilní pěnou, nad níž se nesla mírně kávová vůně.
V chuti mě uvítala výrazná porce kávy spolu s praženou a jen slabě chmelovou hořkostí. V sušším těle se ozývá stopička tmavého lesního ovoce. Závěr obstarává mírně pražená hořkost s trochou aroma chmele.
Říz piva byl střední, přirozený a pitelnost poměrně dobrá.
Tmavá Marina mě tedy sice nedostala „do kolen“ (snad i díky tomu, že u tmavých piv dávám přednost sladové plnosti), ale celkem jde určitě o slušný, sušší tmavý speciál.
Marina - Holešovický ležák 12°
světlý ležák
Redaktor PanVrchni , 23.3.2016Čepované (restaurace pivovaru Marina)
Vlajková loď pivovaru Marina, tak je uváděna světlá dvanáctka z tohoto pivovaru s restaurací v Praze-Holešovicích. Tato vlajková loď mě uvítala mírně kvasnicovou vůní, kterou ovšem suverénně přebil nevábný pach zavlhlého hadru. Spolu s docela velkým množstvím bublinek na stěně půllitru tipuji příčinu tohoto odéru na nedbale umyté sklo.
Chuť se velmi podobala desítce Marina, tedy příjemný čistý slad s pěkně napojenou chmelovou hořkostí, jen intenzivnější. Ale...
... ale ona „lékovost“ přítomná už u desítky zde byla už opravdu velmi nepříjemná a rušivá a prakticky se nedala přepít. Nebýt výtečného jídla, k němuž jsem jej pil, asi bych tento ležák ani nedopil.
Pivo s takovou chuťovou vadou je mi zatěžko hodnotit, na druhou mi bylo normálně prodáno (a též i jiným zákazníkům). Příležitostně mu dám ještě šanci, ale tato podoba dvanáctky Marina na mě působila jako promarněná příležitost. Ve formě, v níž se mi představila, by bývalo bylo lepší, kdyby tato vlajková loď z přístavu ani nevyplula a raději v něm absolvovala důkladnou generálku.
Marina - pšeničné pivo 11°
pšeničné pivo
Redaktor PanVrchni , 22.3.2016Čepované (restaurace pivovaru Marina)
V holešovickém pivovaru s restaurací Marina vaří pšeničnou jedenáctku. I přes neobvyklé sklo, v němž mi byla přinesena, se nad ní vznášela zřetelná vůně hřebíčku, banánu a trochu též kvasnic.
Řidší bílá pěna pomalu opadávala, barva piva byla slámová a poněkud kalná.
Chuťově se pšeničná Marina projevuje podobně jako ve vůni zřetelným aroma hřebíčku, mírným náznakem banánů v těle a též (stylově správnou) minimální hořkostí. Říz byl mírně vyšší. Vše je výborně vyvážené, bez chuťových chyb, vodové opravdu jen nepatrně a velmi dobře pitelné.
O pšeničné jedenáctce Marina bych tedy stručně řekl: Velmi dobrá a stylově čistá pšenice se všemi očekávanými atributy, jež jsou na 11% EPM nadprůměrně zřetelně přítomny.
5,2% alc. Ve složení mj. pšeničný slad, žitný slad a pražený ječmen.
Polotmavý ejl s velmi příjemnou vůní praženého chleba žita (lehce až tóny režné pálenky) a sušenek.
Nicméně chuťový vjem za vůněmi lehce zaostává - jakoby se to nedobře spojilo. Výsledkem je plnější ejl se zemitějším chmelením. V chuti slady, čokoláda, tříslovina a trocha rašeliny.
Pro mě osobně - žádná hitparáda.
Marina - přístavní výčepní 10°
světlé výčepní pivo
Redaktor PanVrchni , 20.3.2016Čepované (restaurace pivovaru Marina)
Mezi pražské restaurační minipivovary vstoupil nedávno esteticky pěkně rekonstruovaný podnik Marina v holešovickém přístavu.
Základním pivem jeho nabídky je světlá desítka Marina. Ta voněla kvasnicovou i trochu chmelovou vůní, vznášející se na středně hustou, bílou a stabilní pěnou.
Chuť zlatavého, čirého piva uvádí jemný svěží slad s příjemně propojenou chmelovou hořkostí slabší až střední intenzity, která se posléze decentně a příjemně protáhne.
Potud by bylo vše, včetně nadprůměrného řízu, v pořádku. Bohužel chuť kazila také drobná stopička pachuti, kterou jsem si pojmenoval jako „citronovo-medicinální“. Byť se dala přepít, výslednému dojmu pochopitelně neprospěla.
Jak to shrnout? Desítka Marina by byla výborným lehčím, téměř osvěžujícím a skvěle pitelným pivem, nebýt oné výše zmíněné pachuti. A ve vypití většího počtu kousků by mohla někomu bránit i nadprůměrná cena, která je jen o málo nižší, než cena místních náročnějších kousků.
Zakoupil jsem v Bille hned 2. března 3 balení - v každém dvě IPY - a ty jsem hned večer přednostně vypil.Byly vynikající, to jsem nečekal. Krásná barva a vůně. Těžko jsem pak sehnal po týdnu další čtyři packy a pak už nic - nejsou....Ani vyšší obsah alkoholu mi nevadi...toto je doopravdy skvost - no ale dostupnost to zakoupit je tragická.
A ještě dodávám, že den bez koutského piva se mi zdá doopravdy, řečeno klasikem, poněkud nešťastný a moje babizna je z toho taky nešťastná!
Po delší době jsem ochutnal světlou jedenáctku Bohemia Regent. V nové lahvi jí to sluší podstatně víc, také z ní zmizela zmínka o "super světlém výčepním pivu".
Po přelití do skla se rozlila poněkud zapařená, pasterační, vůně - nic moc. Pěna byla středně hustá, bílá a poměrně trvanlivá, barva čirého piva pak slámovo-zlatá.
V ústech se projeví jemným sladem, lehounkou kyselinkou a slabším aroma chmele, které ke konci chuti mírně "vyschne" na patře, ale v rámci dané kategorie v přijatelné míře.
Vcelku je pivo vyvážené, pitelné, ale opravdu (jak už psal někdo přede mnou) poněkud vodové. Trochu mi připomněla desítku Zubra či desítku Litovel. Shrnuto, je Bohemia Regent 11 jednoduchá, harmonická a lehká, dobře pitelná jedenáctka bez rušivých vlivů.
Zlínský Švec - světlý ležák 12°
světlý ležák
Redaktor PanVrchni , 17.3.2016čepované (restaurace U Šumavy, Praha)
V pivovaru Zlínský švec vaří samozřejmě i klasiku, tedy světlý ležák dvanáctku.
Ta voněla převážně kvasnicovou a mírně sladovou vůní, vznášející se nad bílou, středně hustou a vcelku stabilní pěnou.
Barvu piva bych označil jako světle zlatou, s mírným zákalem.
Chuťově se Zlínský švec dvanáctka projevuje přiměřeně plným, až „medovým“ sladem s nádechem jakési „květinovosti“ připomínající květ lípy. Toto aroma se posléze „zhoupne“ ve velmi příjemnou aromatickou chmelovou hořkost, která se příjemně protáhne.
Doplňováno nenápadnou živostí kvasnic by vše působilo opravdu dobře, nebýt chuťové vady, jíž byla droboučká stopička „fóliovosti“ v chuti koštovaného vzorku. Dala se bez velké námahy přepít, ale přesto celkový dojem záporně ovlivnila, což mě mrzí o to víc, že jinak bylo pivo opravdu dobré. Pevně doufám, že šlo jen o tuto várku a určitě dám Zlínskému Ševcovi dvanáctce ještě šanci.
Zlínský Švec - světlý ležák 11°
světlý ležák
Redaktor PanVrchni , 16.3.2016čepované (restaurace U Šumavy, Praha)
Světlou jedenáctku Zlínský švec jsem ochutnal ve vícepípové restauraci U Šumavy v Praze. Tento mírně kalný ležák jasné slámové barvy voněl decentně po sladu, chmelu i kvasnicích.
Středně hustá bílá pěna pomalu postupně opadávala.
Chuť jsem si popsal takto: jemnější slad s trošičkou obilnosti a ihned se napojující hořkostí – zprvu spíše jemnější a mírně chmelově aromatickou, v doznění doušku pak mírně trpknoucí.
Říz piva byl střední, přirozený, a pitelnost velmi dobrá.
O jedenáctce Zlínský Švec toho o moc víc napsat nedokážu; zkrátka jde o celkem klasickou minipivovarskou jedenáctku – chutnou a pitelnou, ale nikoliv překvapivou.
Hrboun polotmavý nakuřovaný 13°
polotmavé speciální pivo
Znalec Moro , 16.3.2016Pivotéka U Křížů, Opava
5,2% alc.
Polotmavý nakouřený speciál - není zlý, ale něco tomu chybí - vyváženost.
Kouřová (tón kouře až rašeliny) složka je dosti agresivní a nedobře propojena s tělem piva, pokud se na to v pivovaru zaměří, bude jen dobře.
Legendární Flekovské černé je špičkou mezi českými tmavými pivy a pokud bych měl u sebe větší obnos peněz, tak bych si dal určitě víc jak ty tři kousky.
Tak skvělé pivo jsem letos ještě nepil. Sytá barva, skvělá plná chuť a ta barva. ...
Znovu pito včera - v současné době je pro mě Staropramen černý prakticky jediná položka značky Staropramen, kterou mohu pít bez pocitu sebezapření.
Trochu kávové, nepříliš plné, ale celkem harmonické tělo, v němž jsem při troše fantazie dokázal vnímat i náznak hořké čokolády, přirozeně působící říz, vše sladěné a vcelku pitelné - to dává dohromady (aspoň pro mě) nejpřijatelnější pivo ze Smíchova.
Slyšel jsem, že se černý Staropramen vaří v pivovaru Ostravar - nevím, co je na tom pravdy, ale kvalitativní rozdíl oproti zbytku produkce smíchovského pivovaru by tomu i odpovídal.
V rámci svého přechutnávání již pitých položek jsem se dostal i Rohozci dvanáctce a to opět v lahvové podobě, v nové etiketě.
Voněl těžce, až "pečeně" sladovou, mírně nasládlou i mírně chmelovou vůní. Barva byla sytě zlatá, čirá, pěna špinavě bílá, poměrně hustá, postupně se trhající do nepěkných chuchvalců.
V chuti se projevuje poměrně plný a příjemný slad, záhy ovšem přehlušený důraznou, od sladu oddělenou a bezmála "chemicky" působící hořkostí - s největší pravděpodobností chmelového isoextraktu.
Bohužel, na rozdíl od vyváženého Rohozce jedenáctky, zde narážím na hnusně čnící trpkost chmelového isoextraktu do té míry, že pitelnost sráží hluboko do suterénu. A též, ač nerad, musím říct, že mi dělalo potíže Rohozec dvanáctku dopít. Což bohužel znamená, že je pro mě tento ležák neatraktivní položkou.
Na velkochemické poměry skutečně dosti chutný a pitelný ležák. Krásná je kvasnicovo-obilná vůně, barva působí též lákavě svou zakaleností. Velice mi těmito vlastnostmi připomíná světlý ležák z Novoměstského pivovaru v Praze, prakticky nejsem schopen říci rozdíl.
Nicméně abych jen nechválil - výtka směřuje k značné následkovosti. I konzumace uměřeného počtu cca 3-4 ks se rovná druhého dne slušnému bolehlavu, a to až do odpoledních hodin. Škoda, mohlo to být bodově ještě lepší...
Desítka Bakalář se v posledních pár týdnech stala vícekrát cílem mé pozornosti a musím říct, že jsem byl pokaždé spokojen.
Opravdu velmi dobrá desítka nekolísající kvality, v níž je moc pěkně znát hezký, neokázale plný a harmonický slad bezchybně spojený s velmi zřetelnou chmelovou hořkostí Žateckého poloraného červeňáku, který je zjevný i ve vůni. Oproti v poslední době tak často vídané suché trpkosti chmelového isoextraktu na mě přirozené aroma ŽPC působilo jako balzám na tělo i duši. Toto je zkrátka české pivo!
A z předchozích řádek vyplývá i hodnocení pitelnosti - ta je prostě výborná, bavil mě i několikátý kousek a pivo nenudilo, přestože následovalo po pití mnohem komplexnějších kousků.
Potěšen "musím" o desítce Bakaláři stále říct: jedna z nejlepších a nejpoctivěji působících běžně dostupných desítek. Jen tak dál a prosím - hlavně neslevit a nezaprodat se těžce vybudovanému dobrému jménu!
Wywar - Porch Punker 12°
American pale ale („APA“)
Redaktor PanVrchni , 11.3.2016čepované (restaurace Pinta, Argentinská ul., Praha 8)
Zajímavým pivem je ovesný American pale ale z holíčského pivovaru Wywar, nazvaný Porch Punker, který jsem ochutnal ve vícepípové restauraci Pinta v Praze-Holešovicích.
Voněl (nepochybně díky aromatickým chmelům) vysloveně grepovou svěží vůní.
Pěna byla středně hustá, poněkud zvláštně bublající (což byl možná jen problém čepování), špinavě bílá, trvanlivá, barva pak slámová, mírně kalná.
Chuť Porch punkera se nese ve znamení jemně ovocitého a "plně tahlého", přitom však správně suššího sladového těla, uzavíraného výraznou aromatickou chmelovou hořkostí, připomínající grapefruit. Hořkost se následně důrazně a velkoryse rozvine a příjemně (až mírně svíravě) protáhne.
Vše je velmi harmonicky sladěno, z čehož plyne i výborná pitelnost.
Sečteno a podtrženo je Porch punker velmi slušná i osobitá APA mj. prakticky dokazující 100 let staré výzkumy známého kladenského sládka Otakara Zachara, že i oves lze dobře sladovat a vařit z něj kvalitní pivo.
Mlask. Tak toto pivo opravdu mile překvapilo. Po otevření lahváče se na mě vyvanula krásná pivní vůně.Po napití mé chuťové buňky pohladila krásně vyvážená pivní chuť.
Musím se přiznat, že když se pivovar v roce 2009 otevíral,dostal se mě do ruky letáček,kde byly informace a fotky z tohoto pivovaru a já si říkal,copak můžou v takové výrobní hale typu amazon vyrobit dobré pivo ?? Jak se však ukázalo Chotěboř je příklad toho, že i nový a moderní pivovar,mnohdy předčí pivovary se staletou tradicí,které nyní stejně většinou vaří euro-pivo.
Chotěboři velice se ti omlouvám, a přesouvám tě mezi své oblíbene značky :-)
Budweiser Budvar B:CLASSIC
světlé výčepní pivo
Štamgast PETR62 , 10.3.2016obcerstveni ve Mlejnku Praha4 ul. v Horkach
chut vynikajici barva peny skvela vune bezva pitelnost vynikajici, nasledky zadne cena 25 kc uzasna vzhled libi se mi
Melichárek - Hanácká vídeň 12°
ležák vídeňského typu
Znalec Moro , 10.3.2016Pivotéka U Křížů, Opava
4,9% alc.
Přímočarý, dobře vyrobený a skvěle pitelný vídeňský ležák na moravský způsob (obvyklé německé chmely byly nahrazeny tuzemskými), což kvalitě piva zhola nic neubralo.
Velká pochvala do pivovaru.
Příjemné a trochu nasládlé polotmavé pivo s hojnými tóny praženého chleba, chlebové kůrky a lehkými oříškovými tóny + trávové tóny chmele k tomu. Tělo plnější, říz sotva střední. Pitelnost velmi dobrá.
Osobité a zajímavé pitivo.
Poznámka - Pan Vrchní by si jistě pochutnal - věřím, že by to bylo pivo přesně dle jeho gusta ;-).
Hubertus I.P.A.
India pale ale („IPA“)
Štamgast Petr_B , 9.3.2016zakoupeno v 1 l PET lahvích v Pivovaru Kácov
Novinka Kácovského pivovaru. Pár vzorků z první várky jsem ochutnal ve středu 2.března. Pivo naprosto naplnilo moje očekávání. Příjemná vůně a nádherně chmeleno. Pije se úplně samo, akorát je nutno počítat s mírně vyšším obsahem alkoholu. Pokud se i další várky sládkovi podaří stejně dobré, bude to výrazně pozitivní počin v posázavském pivovarnictví.
Rychtář 15° Speciál
světlé speciální pivo
Redaktor PanVrchni , 8.3.20162x lahev (potraviny Fivuza, Praha - Újezd)
Znovu jsem přechutnal druhdy vynikající speciál Rychtář patnáctku a zážitky, které mi přinesl, byly poněkud rozporné, protože... ale to se dozvíte záhy.
Po otevření lahve mě uvítal nevábný pasterační puch zapařeného hadru, to není dobrý začátek, říkám si. Barva je pěkná, připomínající lesní med až roibos, pěna poměrně hustá, okrová, trvanlivá.
V chuti se uvede hezký, hodně plný až medový slad až s jemně pryskyřičným nádechem, po dvou třech vteřinách ovšem uzavíraný trpkou extraktovou hořkostí, jež po pár dalších vteřinách pokryla moje ústa suše trpkým ulpívajícím povlakem dosahujícím svou "eklhaftností" téměř svijanských rozměrů.
Ve sladu je to pořád príma pivo, ale přirozené aroma chmele je těžce válcováno chmelovým extraktem.
Pitelnost je stále dobrá, pokud ovšem dokážete přepít onu suchou trpkost.
Tak, říkám si, Rychtář speciál je další odepsaná položka z pivovarů Lobkowicz. Smutně otevírám druhou lahev, napiji se a říkám si: je možné, že by mě smysly tolik šálily? Žádná trpce extraktová stopa v závěru a i slad má trochu jiný profil... Následovalo důkladné srovnání obou lahví a pocit zadostiučinění i úlevy - druhý kousek v nákupu byl z jiné várky (šarže). Vůně je sice stejně nevábná, ale jiná várka - jiná chuť. Slad je o trošku méně "medový", avšak stále ladný a plný a především - není zde ona ulpívající hořkost!
To, že se každá várka liší, všeobecně není dobrým signálem, optimisté se však mohou utěšovat, že špatná várka byla výjimkou. Já bohužel vzhledem k dosti rychle postupující devastaci sortimentu pivovarů Lobkowicz optimistou být nedokáži. Přesto mi tato ochutnávka Rychtáře patnáctky byla další cennou lekcí, proč je důležité se k již pitým pivům vracet.
Špalda 12°
pšeničné pivo
Redaktor PanVrchni , 7.3.2016čepované (restaurace Pinta, Argentinská ul., Praha 8)
Špalda je starým druhem pšenice, z níž v 1. selském pivovárku v Kroměříži vaří spodně kvašené pšeničné pivo. A to je zajímavým počinem, protože se chuťově od běžných pšenic dost liší. Ale popořadě:
Voněla čerstvou, mírně ovocitou vůní vznášející se nad hustou, bílou a trvanlivou pěnou. Barvu lehce zakaleného piva bych pak označil jako slámovou až nepatrně do oranžova.
V chuti se kroměřížská "špalda" projevila velmi svěžím, současně příjemně nasládlým, živým, až jakoby "vzdušně" jemně sladovým tělem. To je podporováno decentní linkou kvasnic a následně rychle se napojivší aromatickou i důraznou chmelovou hořkostí, která nabývá na důrazu a postará se o dlouhé a pořádně hořké doznění.
Říz byl střední až vyšší a pitelnost výborná.
Jak už jsem naznačil v úvodu, Špalda z Kroměříže neoplývá tradičními atributy pšeničných piv, zde to však ani trochu není na závadu. Jde o osobitý, avšak velmi přístupný a mimořádně pitelný ležák, jehož společnost by mě neomrzela ani po mnoho dlouhých večerů.
Třeboňské pivo je novinkou z třeboňského pivovaru Regent. Jde o silnější výčepní pivo se 4,6% alkoholu.
Po přelití z lahve vonělo slabší chmelovou, sladovou, pasterační i mírně chlebovou vůní.
Pěna byla hustá, pravidelná, bílá a stabilní (až po několika minutách opadla na nízky "kobereček), barva čirého piva pak slámovo-zlatá.
Třeboňské pivo se v ústech uvede jemnějším až středním, příjemným řízem. V chuti se projeví středně plné sladové (a poněkud nasládlé) tělo a jemnější, ale zřetelná, táhlá (a velmi příjemná) chlebovost. Následuje uměřeně hořké v závěru chut mírně trpknoucí doznění.
Vše je sladěné a pitelnost velmi dobrá.
Chuťově je tedy Třeboňské pivo vydařenou desítkou, zřetelně převyšující desítku Regenta (mj. netrpí jeho vodovostí). Nadto za lidový peníz a v hezkém obalu. No - nekupte to!
Tleskám do Heinekenu, povedené pivo! Ideální vyvážená kombinace mezi "low-costovou" desítkou a možná až příliš těžkou dvanáctkou. Tohle se povedlo vyladit, ve složení opět není cukr (stejně jako zmizel i u 12°), takže to vypadá, že i z hlediska následků se není čeho bát.
Pěkná pivní vůně, kvasnicový dojem, a hodně vysoká pitelnost. Jsem téměř nadšen!
Krušovice Kazbek 12°
světlý ležák
Redaktor PanVrchni , 3.3.2016čepované (restaurace Na Michelské, Praha 4)
Jednochmelové („single hop“) pivo by mělo být chmelenou výhradně jednou odrůdou chmele a mělo by dát vyniknout její chuti a aroma. České ležáky se velmi často chmelí Žateckým poloraným červeňákem, v Krušovicích zkusili, jak bude jejich ležák chutnat, nachmelí-li se Kazbekem (kříženec klasického žateckého chmele s divokými chmely z Ruska).
Můj exemplář však voněl spíše sladem, méně pak chmelem, sytě zlatá barva čirého piva a špinavě bílá, dosti hustá a trvanlivá pěna působí v pěkném půllitru vysloveně žádoucím dojmem.
V chuti krušovického ležáku Kazbek se uvede dost plný až „těžší“ krušovický slad velmi dobře propojený s příjemně aromatickou hořkostí Kazbeku bez ulpívání, ale přeci jen s lehounce trpkou stopičkou po doznění chuti.
Pozoruhodné jsou lehké mandarinkové tóny (snad způsobené kombinací decentní „citrusovosti“ Kazbeku se sladem?).
Říz piva byl přiměřený a jeho pitelnost nadprůměrná.
Přestože se ve spojení s jídlem chuti subjektivně maličko „rozklížily“ a dokonce vystoupila lehká alkoholovost, krušovický Kazbek mi celkově chutnal - patrně nejvíce ze všech krušovických piv, která jsem dosud pil.
Slušná pivní vůně, pěna, prvotní silně kvasnicový (ale příjemný!) vjem. V chuti již pociťuji jistou jídlovost, ne úplně vybízející k další konzumaci. Následky potom spíše horší... i po vypití 1 piva se člověk ptá, zda má opravdu chuť na další - a to je na pováženou :(
Jsem mírně řečeno v rozpacích z litovelského portfolia, momentálně razantně snižuji hodnocení i preferenci.
Světlý ležák Rezek jsem pil ze zásady. Pardon, znovu: světlý ležák Rezek ze Zásady (mezi Tanvaldem, Železným Brodem a Jabloncem nad Nisou) jsem pil v restauraci U Šumavy v Praze. Jedná se o jen mírně zakalenou dvanáctku zlaté barvy se špinavě bílou, hustou a trvanlivou pěnou.
Voněla sladově a “jídlově”. Chuti Rezka dvanáctky vládne pěkně plné (až mírně „medově”) sladové a též poněkud „jídlové“ (díky kvasnicím?) tělo s mírnější, ale přirozenou a dokonale napojenou chmelovou hořkostí. Jelikož mám radši jemnější hořkost, než hru na „pořádný český ležák”, v níže je hořkosti dosaženo chmelovým (iso)extraktem (s fatálními následky v podobně suché ulpívající hořkosti), tak mi tento přístup nevadí.
Pivo je harmonické, vyvážené a velmi dobře pitelné. Celkem je tedy světlá dvanáctka Rezek přímočarý, ale dost slušný a pitelný český ležák poněkud sladovějšího charakteru.
Zřejmě nejhorší položka z Litovelska. Pivo nemá v sobě nic, čím by zaujalo, resp. spíše negativa - zbytečně silný říz a nakyslost. Toto se nepovedlo, byť to nepíši s lehkým srdcem, ale musím dále dodat, že celkově piva z Litovle začínám subjektivně dosti pociťovat jako následková (což dříve nebylo). Tudíž na soukromém žebříčku momentálně v kategorii sestupné tendence...bohužel.
Jediné nealko které je cenově přijatelné. Je příjemně nahořklé a má pěknou barvu. Tahle by měly vypadat všechny NEALKA!!!!