Recenze piva „Svijanská Kněžna 13°“
Redaktor PanVrchni
2.11.2017Svijanská Kněžna 13°
lahev
Přechutnávám Svijanskou Kněžnu a spokojeně kvituji, že zmizela trpkost chmelového extraktu! (ve složení extrakt sice je, ale chuťově prakticky nejde rozpoznat)
Tělo se mi zdá o fous méně plné, jeví se mi, že trochu ubylo na sladkosti a přibyla stopička kávy.
Což vnímám jako posun k lepšímu - pivo je takové "vzdušnější" a lépe pitelné.
Každopádně do Svijan tentokráte směřuji pochvalu - provedené změny jsou k lepšímu a v kontextu českých průmyslových tmavých speciálů nyní Svijanská Kněžna představuje minimálně nadprůměr.
Tělo se mi zdá o fous méně plné, jeví se mi, že trochu ubylo na sladkosti a přibyla stopička kávy.
Což vnímám jako posun k lepšímu - pivo je takové "vzdušnější" a lépe pitelné.
Každopádně do Svijan tentokráte směřuji pochvalu - provedené změny jsou k lepšímu a v kontextu českých průmyslových tmavých speciálů nyní Svijanská Kněžna představuje minimálně nadprůměr.
Redaktor PanVrchni
13.12.2014Svijanská Kněžna 13°
lahev (Kaufland)
Tmavá svijanská třináctka zvaná Kněžna je v českých obchodech jedním z nejdostupnějších speciálů a jistě se sluší se ji ochutnat a napsat o ní pár řádek.
Na úvod uvedu svůj názor k hojně propíraným mykotoxinům ve svijanském pivu (jedním z nejvíce postižených piv měla být právě Svijanská kněžna): pokud vím, dTest dosud nezveřejnil jméno laboratoře, která měla testy provádět. Jelikož testy na stejných šaržích piva prováděné v jiných laboratořích, dopadly zcela jinak, bylo by velmi zajímavé porovnat metodiku měření a způsoby, jak se k daným výsledkům došlo. To ale dTest honosící se svou nezávislostí z neznámých důvodů neumožní. Můžete mít samozřejmě jiný názor, ale mně osobně celá aféra víc než čímkoliv jiným smrdí konkurečním bojem - a to říkám jako člověk, který jinak Svijanskému pivu neholduje. Ale znovu - jde jen o můj názor a tak to také prosím berte.
A nyní zpět ke Svijanské Kněžně, která na mě čekala uzavřena v lahvi: po jejím otevření a přelití do sklenice se rozvine příjemná, čistá vůně, v níž je cítit karamelový slad a chmel, a vyšumí hustá, dosti stabilní (pomalu opadávající) růžovějící béžová pěna. Barvu bych označil slovy "rudočerná" (hnědá zní příliš "kakaově"); proti světlu temně rudá.
Silnější říz probouzí ústa a otevírá chuť, v níž se rychle rozvine plný, silný karamelový slad s tóny zralého lesního ovoce a pryskyřičnou hořkostí v pozadí. V závěru chuti sladu lze vnímat též lehounký (ale prakticky nerušivý) náznak kyselinky, na pivo takové hutnosti a EPM trochu překvapivý. Po doznění sladu se hořkost osamostatní a zakončí sice mírnějším, nicméně poněkud tupým projevem. Tato osamělá tupá hořkost (žeby práce Tetrahopu?) může v pozdějších doušcích působit až rušivě.
Nejlepší jsou asi první 4 - 5 vteřiny chuti, než se projeví ona tupá hořkost.
Opít bych se Svijanskou kněžnou nechtěl, po prvním kousku jsem cítil jakési "otupění" a náznaky dunění v hlavě. Vím, že následky jsou subjektivní, ale mně se toto stává málokdy a proto si říkám - pozor!
Pitelnost Svijanské knězny bych označil za průměrnou - určitě je víc, než jen "poživatelná", ale ke kategorii "pije se samo" jen uctivě vzhlíží.
Celkově jde dle mého názoru o obstojný tmavý speciál - nebýt té tupé hořkosti v závěru, byl by o dost příjemnější.
Na úvod uvedu svůj názor k hojně propíraným mykotoxinům ve svijanském pivu (jedním z nejvíce postižených piv měla být právě Svijanská kněžna): pokud vím, dTest dosud nezveřejnil jméno laboratoře, která měla testy provádět. Jelikož testy na stejných šaržích piva prováděné v jiných laboratořích, dopadly zcela jinak, bylo by velmi zajímavé porovnat metodiku měření a způsoby, jak se k daným výsledkům došlo. To ale dTest honosící se svou nezávislostí z neznámých důvodů neumožní. Můžete mít samozřejmě jiný názor, ale mně osobně celá aféra víc než čímkoliv jiným smrdí konkurečním bojem - a to říkám jako člověk, který jinak Svijanskému pivu neholduje. Ale znovu - jde jen o můj názor a tak to také prosím berte.
A nyní zpět ke Svijanské Kněžně, která na mě čekala uzavřena v lahvi: po jejím otevření a přelití do sklenice se rozvine příjemná, čistá vůně, v níž je cítit karamelový slad a chmel, a vyšumí hustá, dosti stabilní (pomalu opadávající) růžovějící béžová pěna. Barvu bych označil slovy "rudočerná" (hnědá zní příliš "kakaově"); proti světlu temně rudá.
Silnější říz probouzí ústa a otevírá chuť, v níž se rychle rozvine plný, silný karamelový slad s tóny zralého lesního ovoce a pryskyřičnou hořkostí v pozadí. V závěru chuti sladu lze vnímat též lehounký (ale prakticky nerušivý) náznak kyselinky, na pivo takové hutnosti a EPM trochu překvapivý. Po doznění sladu se hořkost osamostatní a zakončí sice mírnějším, nicméně poněkud tupým projevem. Tato osamělá tupá hořkost (žeby práce Tetrahopu?) může v pozdějších doušcích působit až rušivě.
Nejlepší jsou asi první 4 - 5 vteřiny chuti, než se projeví ona tupá hořkost.
Opít bych se Svijanskou kněžnou nechtěl, po prvním kousku jsem cítil jakési "otupění" a náznaky dunění v hlavě. Vím, že následky jsou subjektivní, ale mně se toto stává málokdy a proto si říkám - pozor!
Pitelnost Svijanské knězny bych označil za průměrnou - určitě je víc, než jen "poživatelná", ale ke kategorii "pije se samo" jen uctivě vzhlíží.
Celkově jde dle mého názoru o obstojný tmavý speciál - nebýt té tupé hořkosti v závěru, byl by o dost příjemnější.
Štamgast Pete69
19.3.2017Svijanská Kněžna 13°
Tesco
Poté, co jsem ochutnal točenou svijanskou kněžnu, která mi velmi chutnala, rozhodl jsem se zakoupit i v lahvi, abych posoudil co dělá svijanská desinfekce lahví s chuti piva.
Pěna: Skvostná. Vysoká a hustá, že mě téměř nepustila k prvnímu doušku.
Barva: Středně tmavě hnědá, proti světlu rubínová.
Vůně: Lihová, karamel který si pamatuji tatam.
Chut: Na černé pivo dosti hořká. Pivo je dosti chmelené, takže by moho chutnat i těm, kteří černému pivu neholdují. Mě hořkost přebíjí karamelovou a sladovou chuť, kterou jsem očekával.
Točené bylo skvělé, lahvová varianta už tolik ne...
Pěna: Skvostná. Vysoká a hustá, že mě téměř nepustila k prvnímu doušku.
Barva: Středně tmavě hnědá, proti světlu rubínová.
Vůně: Lihová, karamel který si pamatuji tatam.
Chut: Na černé pivo dosti hořká. Pivo je dosti chmelené, takže by moho chutnat i těm, kteří černému pivu neholdují. Mě hořkost přebíjí karamelovou a sladovou chuť, kterou jsem očekával.
Točené bylo skvělé, lahvová varianta už tolik ne...
Štamgast Pete69
5.3.2017Svijanská Kněžna 13°
Výrazně karamelová chuť. Měl jsem možnost pít točené a nadchlo mě. Svijany namusím, ael tmavé mají výborné. Pro milovníky tmavého piva jasná volba.
Štamgast slavomirlouda
29.4.2017Svijanská Kněžna 13°
Pro mne nejpitelnější svijanské pivo. Ale jelikož je to 13, tak se bohužel nevyskytuje příliš často.
Host mi***ny.cz
2.1.2020Svijanská Kněžna 13°
Svijanská kněžna mne přivítala pořádně hořkým polibkem, který se ale vzápětí rozpustil v příjemné karamelově sladové chuti. Slabě nahnědlá pěna krásně kroužkovala i se záclonkami a tak to vydrželo s každým napitím až do konce. Zážitek nejen chuťový, ale i estetický. A chce se mi napsat, že takhle krásně načepovaná v příjemném prostředí s bluesovou muzikou stála 33 korun českých, nikoliv stopětapadesát za flašku na doma jak se tady píše v jiné recenzi na nepříliš vydařené pivo z malého pivovaru...
Host al***l.com
11.2.2016Svijanská Kněžna 13°
Chválím, chválím, chválím...:)
Názory na pivo „Svijanská Kněžna 13°“
Ovšem můžete mít jiný názor na KNĚŽNU než já ale pro mě je to královna mezi pivy, která nemá konkurenci!
Pil jsem lahvovou před asi 2,5 roky. Pěna husta s dlouhou vydrzi a navic jakoby naslehana a divne zatuhle zapachala. Pivo melo ještě 3 mesice trvanlivost. Chuť nedobra. Kousek ode mé čepuji Svijany tak si dam čepovánou a brzy napíšu.
Zakoupil jsem lahvovou variantu - a není špatné. Lihovatost jsem moc necítil, chmelené je dobře, sice občas ruší chmelový extrakt, ale zároveň si nemyslím, že by rušil moc - a rozhodně ne tak agresivně jako u Svijanského Mázu, a taky myslím, že izoextrakt přítomen zde není. Je to spíše karamelové pivo, barva odpovídající, zřejmě přírodní, nebarvené kulérem. Na to, že toto pivo je nyní k dostání v každém větším obchodě, je dobré. Navíc u tmavých piv a ještě k tomu 13% není mnoho jiných piv na výběr, které by byly takto široce rozšířené.
Přidat názor
Zde se můžete podělit o svůj názor na chuť, vůni, charakteristiku a vůbec celkové hodnocení tohoto piva.
Podívejte se, jak by měl vypadat obrázek piva a jak naopak ne.
Nahráváme pouze obrázky, jichž jsme autory!Tedy nikoliv obrázky piv převzaté z jiných webů atd. | |
V pořádkuPůllitr vyfocen těsně po načepování, je celý, správně barevný, není pootočený a zabírá naprostou většinu obrázku. | |
V pořádkuPůllitr vyfocen i s lahví, těsně po přelití, je celý, správně barevný, není pootočený a zabírá naprostou většinu obrázku. | |
Není v pořádkuObrázek je vyfocen za špatného světla, takže není jasná barva piva; navíc půllitr není uprostřed. | |
Není v pořádkuPůllitr není uprostřed a není celý. | |
Není v pořádkuObrázek je pootočen a půllitr na něm není celý. | |
Není v pořádkuPůllitr je vyfocen z příliš velké dálky a navíc je nakloněný. | |
Není v pořádkuKamarády máme rádi, nicméně tento web je atlasem piv, nikoliv kamarádů (či jiných nesouvisejících objektů). |